سفر به دنیای شگفت انگیز Mac – قسمت اول: کتاب آفرینش

20
5375

در آغاز هیچ نبود. تنها ویندوز بود… نه٬ صبر کنید. انگار تاریخ چیز دیگری می گوید! در آغاز هیچ نبود. تنها Unix بود و کمی هم سیستم عامل های کوچکتر دیگر مثل DOS که تنها می توانستی دستورات را در خط فرمان آنها تایپ کنی. هیچ رابط کاربری گرافیکی وجود نداشت. اما در بهار سال 1984 ورق برگشت. تیم توسعه شرکت Apple هشت سال پس از تاسیس این شرکت چند ملیتی توانست نخستین سیستم عامل دارای رابط کاربری گرافیکی که با موس و صفحه کلید کار می کرد را به بازار ارائه کند. اینگونه بود که Macintosh متولد شد. در این سری مقالات سعی می کنم از دید یک کاربر حرفه ای ویندوز که سالهای سال بجز ویندوز با هیچ سیستم عاملی کار نکرده بود نگاهی بیندازم به پدیده Mac. پدیده ای که با وجود گذشت ربع قرن از اختراع شدنش تازه دارد اندک اندک به بازارهای ایران راه پیدا می کند. اگر شما هم مشتاق بیشتر شناختنش هستید مرا در این سفر همراهی کنید.

سال 1984 بود که Apple توانست با ارائه سیستم عامل گرافیکی خود همراه با رایانه های زیبای منحصر بفردش به موفقیت بزرگی برسد. موفقیتی که بی شک بجز تلاش های شبانه روزی تیم توسعه اپل حاصل تبلیغ هوشمندانه محصول هم بود. آنونسی که اکنون بعد از گذشت بیش از بیست سال از ساخته شدنش توسط کارگردان شهیر انگلیسی ریدلی اسکات از آن به عنوان یک شاهکار یاد می کنند. این آنونس را می توانید از اینجا دانلود کنید و ببینید (با فرمت mov و به حجم کمتر از 14 مگابایت). در این آنونس دو دقیقه و پنجاه و سه ثانیه ای اشاره هایی مستقیم به داستان معروف 1984 جرج ارول وجود دارد که میخکوب کننده است. دو روز بعد از پخش این تبلیغ بود که رایانه های Mac به بازار عرضه شدند و فروش موفقی هم داشتند.

mac-story-02.jpg

نمایی از آنونس معروف ریدلی اسکات و اعلان ظهور پدیده ای به نام مکینتاش

 

اما مانند هر محصول جدید٬ مکینتاش هم عیوب خود را داشت. از جمله به علت جدید بودن سیستم عامل و نا آشنا بودن توسعه دهندگان به آن٬ تا مدتها برنامه های زیادی برای نصب روی کامپیوترهای Mac موجود نبود. بعلاوه سی پی یو ی موجود در مک اولیه یعنی Motorola 68000 سرعت بالایی نداشت (8MHz) تا اینکه اپل٬ Macintosh II را با سرعت 16MHz ارائه کرد و قابلیت ارتقاء رم و بعضی قسمتهای دیگر را هم به آن افزود.
کمتر از دوسال بعد از ارائه مکینتاش بود که مایکروسافت با درک علاقه روزافزون مردم به رابط های کاربری گرافیکی نخستین نسخه ویندوز را ارائه کرد. البته تا پیش از ارائه نسخه سوم ویندوز یعنی Microsoft Windows 3.0 در سال 1990 موفقیت تجاری بزرگی کسب نکرد.

mac-story-03.jpg

نخستین رایانه Macعرضه شده در سال 1984

 

در سال 1989 بود که اپل پس از ارائه نمونه های مختلفی از مکینتاش ٬ نخستین لپ تاپ خود به نام Macintosh Portable را به بازار روانه کرد و بعد از آن نخستین سری حرفه ای با نام PowerBook 100 در سال 1991 به بازار عرضه شد. این مدل و مدلهای بعدی آن نخستین رایانه های دارای صفحه کلید و Trackball (دایره ای که با گرداندن آن مکان نمای موس حرکت می کند) بودند که به دنیا معرفی شدند.

mac-story-07.jpg

از همان سالهای آغازین ورود مکینتاش رقیبی به نام مایکروسافت سایه به سایه اپل حرکت می کرد. در سال 1995 تقریبا مشخص شده بود ویندوز رقیبی بسیار سرسخت برای مکینتاش است. در سال 1997 استیو جابز از موسسین اپل که در سال 1985 در پی اختلاف با هیئت مدیره از اپل خارج شده بود بار دیگر به این شرکت بازگشت تا انقلاب جدیدی در این کمپانی بزرگ بوجود آورد. این انقلاب یک سال بعد به صورت رایانه های iMac به بازار عرضه شد و با عرضه لپ تاپهای  iBook ادامه یافت. در سال 2005 اپل ارزانترین دسکتاپ مکینتاش خود را به نام Mac mini با قیمت فقط 499 دلار به بازار عرضه کرد.

mac-story-04.jpg

Mac mini کوچکترین دسکتاپ ساخت اپل

 

سیستم عامل مک در طی این سالیان دراز به تکامل خود ادامه داده است. اواخر دهه نود میلادی بود که اپل با انجام تغببرات بنیادی در سیستم عاملش٬ سیستم عامل Mac OS X (خوانده می شود مک. او. اس. تن یا 10 ) را توسعه داد و در نخستین سالهای قرن بیست و یکم به جهانیان عرضه کرد. این سیستم عامل از ساختار دگرگون شده Unix استفاده می کرد. در سال 2001 بود که اولین نسخه Mac OS X با نام یوزپلنگ (Cheetah) به دنیا آمد و بعد از آن هم به ترتیب  Puma (یوزپلنگ آمریکایی) ٬ Jaguar (پلنگ خالدار آمریکایی) ٬ Panther (پلنگ) و Tiger (ببر) عرضه شدند. تا اینجا برنامه های قدیمی نوشته شده برای Mac می توانستند با استفاده از یک امکان جانبی به نام “کلاسیک”  موجود در سیستم عامل روی آن نصب شوند اما با عرضه آخرین نسخه از مک به نام Leopard (گربه وحشی) در پایان سال 2007 این امکان حذف شد.

mac-story-05.jpg

با مرور تاریخچه Mac حرکت به سوی نو آوری توسط این کمپانی بیش از هر چیز دیگری جلب توجه می کند. البته نمی توان این نکته را فراموش کرد که اگر مایکروسافت نبود شاید امروز همه ما کامپیوتر را از دریچه نگاه یک مکینتاش می شناختیم. اما چه شد که مک نتوانست  به برتری ناشی از نو آوری های خود ادامه دهد؟مسلما برترین علت آن انگشت شمار بودن برنامه های نوشته شده برای Mac در مقایسه با پی سی درروزگاران اولیه بوده است. عاملی که امروزه دیگر به شدت گذشته ها نیست و باعث می شود جرات کنیم و به فکر داشتن یک مکینتاش برای انجام کارهای روزمره مان بیفتیم. عامل مهم دیگر قطعا قیمت بالاتر سیستمهای مک در مقایسه با PC است. قطعا کیفیت و طراحی در ابتدای عرضه مکینتاش از اصول جدایی ناپذیر سیاستهای اپل بوده اند و مسلما در آن زمان تاثیر زیادی در قیمت بالاتر و در نتیجه رشد کمتر Mac در مقایسه  با PC داشته اند. اما ظاهرا امروزه معیارهای تولید تغییر کرده اند. دیگر تفاوت زیادی بین قیمت یک مک و یک پی سی وجود ندارد. همینطور در رده لپ تاپ ها. حتی با به حساب آوردن قیمت نرم افزارها و خود سیستم عامل (که در ایران جایگاهی ندارد!) می توان به وضوح دید که پی سی و ویندوز گرانتر هم در می آیند.
در هر حال این روزها شاهد اوج گرفتن دوباره مکینتاش هستیم. عده ای معتقدند این امر بدلیل محبوبیت یافتن بیش از حد iPod است. امری که باعث شده تعداد زیادی از دارندگان این محصول محبوب٬ تشویق به خرید محصول دیگری از اپل شوند. مسلما محبوبیت فراتر از انتظار iPhone هم به این امر دامن خواهد زد.
مک های جدید به استفاده از CPU های اینتل با معماری X86 روی آورده اند. این جمله شاید به خودی خود خیلی خاص نباشد اما شاید همین نوآوری اپل باعث شد تا این مقاله نوشته شود. نوآوری ای که باعث شد من و بسیاری دیگر از کسانی که کنجکاو دیدن این سیستم عامل غریبه بودیم بتوانیم آن را روی کامپیوترهای معمولی خودمان (یا همان PC ها) نصب کنیم. بله درست می بینید. Mac در حال حاضر روی PC هم نصب می شود! و البته بر عکس آن هم صادق است. روی یک رایانه Mac که از سی پی یوی Intel استفاده می کند می توانید ویندوز داشته باشید٬ آن هم به راحتی آب خوردن!

 

mac-story-06.jpg

اما واقعا مزیتها یا معایب Mac نسبت به Windows چیست؟ کمی صبر کنید. در قسمت دوم این سری مقالات، با هم به این سوال پاسخ خواهیم داد.ادامه دارد…

 

سفر به دنیای شگفت انگیز Mac – قسمت دوم: دیو و دلبر

سفر به دنیای شگفت انگیز Mac – قسمت سوم: روایت فتح

سفر به دنیای شگفت انگیز Mac – قسمت چهارم: داستان نصب

 

توجه: این مقاله به صورت اختصاصی برای ‏Writeage.com‏ نوشته شده درج تمام یا قسمتی از ‏این ‏مطلب، ‏تنها با ذکر نام سایت و آدرس دقیق این صفحه مجاز است.

20 دیدگاه

  1. با سلام مدتهاست کسانی که در زمینه نشر و گرافیک کار می کنند با مکینتاش اشنای دارند و به نظر من اگر کاربر تخصصی حوزه صدا یا تصویر باشید تنها انتخاب است .و به خاطر نوع نصب نرم افزار در ان که جای مشخصی دارد و نیاز به (ان اینستالر )و اینگونه نرم افزار های دست پا گیر ویندوز ندارد بی رقیب است فقط مشکل قیمت بالای ان است .اگر شما 10 روز هم سیستم را restart نکنیدمشکلی ندارد که در مورد ویندوز شبه به رویاست .بسیار ممنمون از مقاله بی نظیر شما.

  2. با سلام و تشكر فراوان به خاطر مطالب مفيدتون. خواهش مي كنم در مورد معماري پردازنده اپل مكينتاش و مجموعه دستورات اپل مكينتاش هم مطالب يا مقالاتي رو در سايتتون قرار بديد خيلي برام حياتيه بسيار ممنون وسپاسگذارم

  3. خيلي مفيد بود ممنون . لطفا در مورد معماري پردازنده Apple macintosh و هم چنين instruction set apple macintosh هم توضيح دهيد. باتشكر وسپاس فراوان

  4. جهان جان از دادن لینک دانلود معذورم چون سرور در کشور خارجی هست و لینک دادن باعث نابودی سایت می شه!
    اگه به فروشگاه کوچک سایت مراجعه کنی مشخص شده کدوم نسخه ها قابل نصب روی AMD هستند.
    موفق باشی

  5. سلام
    اگه ممکنه برای سیستمهای AMD هم راهنمایی کنید که دقیقاً چه ورژنی از مک رو میشه بدون مشکل نصب کرد و از کجا میشه دانلودش کرد؟
    ممنون

  6. ممنون و واقعا نوشتن این مقاله با این فرم و استایل قابل تحسین و ستایشه
    در مورد سیستم مک و یا دیگر سیستم عاملها باید عرض کنم که بنده از زمان کمودور 64 با کامپیوتر سرو کله میزنم و واقعا از زور ناچاری ما ها داریم با ویندوز کار میکنیم. امکانات محدود کامپیوترهای نسل جدید پی سی برای حفظ سازگاری یکی از بزرگترین مشکلات می باشد که اپل و یا آمیگا این ریسک رو کردن تا سیستمهای پیشرفته ای بیرون بدن ولی اینتل و مایکروسافت سازگاری و پول دوستی رو فدای پیشرفت کرد
    تا اونجایی که شنیدم و دیدم دوستانی که از مک استفاده کردن دیگه ویندوز رو دارن میگذارن کنار و فکر میکنم استفاده کنندگان حرفه ای برای مقابله با پیش آمدهای آینده با لینوکس و مک و هر سیستم عامل دیگه ای آشنا بشن
    باز هم ممنون

  7. سلام دوستان
    اگر در برنامه نویسی با مک و اطمینان از اجرای برنامه ها در پلتفرم های مختلف از جمله ویندوز مشکلی دارید. ۲ راه حل خوب وجود دارد
    ۱. برنامه RealBasic که همان ویژوال بیسیک خودمان در ویندوز را برای مک توسعه داده است. البته این برنامه رایگان نیست.
    ۲. برنامه Mono که انقلابی در برنامه نویسی است بعد از نصب این برنامه
    شما می توانید تنظیم کنید با چه زبان برنامه نویسی قصد کد نویسی دارید
    و برای اجرا در چه سیستم عاملی می خواهید برنامه نویسی کنید.!!
    این برنامه متن باز است.

  8. در آغاز و سالها پیش از DOS، سیستم عامل های مختلفی از جمله UNIX و سیستم عامل کامیپوترهای Apple قبل از Mac وجود داشت… در زمان DOS هم UNIX بمراتب پیشرفته تر و کامل تر از DOS اون زمان بود…
    Powerbook 100 نه تنها اولین لپتاپ Apple نیست، (Portable Macintosh اولین لپتاپ Apple هستش) بلکه در سال 1991 ساخته شده.

  9. مشکل من تو داشتن مک اینه که چون برنامه نویسی می کنم . ملت اکثرا ویندوز دارن پوستم کنده می باشد!! چون حتی شبیه ساز هم که استفاده کنم باز هم نمی تونم مطمئن باشم این همونه!

  10. احسان جان توی سایتهای تورنت می تونی لئوپارد رو با حجم بین 3 تا 4 گیگابایت پیدا کنی. با جستجو توی گوگل هم شاید بشه لینکهایی برای مثلا دانلود از رپید شیر و غیره پیدا کنی.
    من نمی تونم جای مشخصی رو معرفی کنم. موفق باشی.

  11. مطلب جالبی بود.اما مقدمه درستی نداشت.
    درستش این میشه:
    در آغاز هیچ نبود. تنها unix بود و کمی هم سیستم عامل های کوچکتر دیگر که تنها می توانستی دستورات را در خط فرمان آنها تایپ کنی.البته توی یونیکس هم فقط میتونستی دستورات را در خط فرمان تایپ کنی!! و در داس هم!!

  12. مک سیستم عامل خوبیه ، ولی به نظر من شرکت مایکروسافت و سیستم عامل هاش مخصوصاً سیستم عامل های سرورش یه چیز دیگس.
    ولی واقعاً قبول دارم از لحاظ GUI مک با همه متفاوته!

  13. سلام. من 4 نسخه مختلف از هکینتاش قابل نصب بر روی پی سی رو بدست آوردم و بزودی برای دوستانی که می خوانش توی بخش فروشگاه کوچک می ذارم. البته در حال حاضر بعضی مغازه ها توی مجتمع پایتخت و بازار رضا دی وی دی هایی رو تحت عنوان کلی Leopard با قیمت خیلی گزاف به فروش می رسونند(بین 15 تا 45 هزار تومان برای هر دی وی دی کپی شده!).منتظر اطلاعات تکمیلی باشید.

  14. انصافا مطالب کاملی بود . منتطر ادامه آن هستم
    ولی خیلی برام جالبه که سیستم عامل Mac رو تجربه کنم . سی دی یا دی وی دی اون رو از کجا می تونم تهیه کنم ؟ آیا روی اینترنت برای دانلود وجود داره ؟
    با آرزوی موفقیت برای شما

ارسال یک پاسخ