سفر به دنیای شگفت انگیز Mac – قسمت دوم: دیو و دلبر

34
5225

در قسمت نخست این سری مطالب با داستان آفرینش و تکامل مکینتاش آشنا شدیم. از رقابت تنگاتنگ ویندوز و مکینتاش سخن گفتیم و آشنایی مختصری با نسخه های مختلف MAC OS X پیدا کردیم. اما واقعا Mac چه تفاوتهایی با سیستم عاملهای دیگر دنیا خصوصا معروف ترینشان یعنی Windows دارد. در این قسمت به بررسی مقایسه ای این دو غول دنیای سیستم عامل می پردازیم. در صورتی که علاقمندید ادامه مطلب برای شماست.

مزیتها یا معایب Mac نسبت به Windows چیست؟
برای پاسخ دادن به این سوال ابتدا به مقایسه آخرین نسخه از این سیستم عامل ها از دید یک کاربر حرفه ای Mac می پردازیم (همانطور که در ابتدای نوشته گفتم خودم چند روزی بیشتر نیست که با این سیستم عامل کار می کنم هر چند بعضی از این ها را در همین چند روزه هم تجربه کرده ام).

برخلاف ویندوز٬ مک سیستم عاملی است که دایما با پیغام ها و هشدارهای گوناگون آزارتان نمی دهد. در مک فرض بر این است که هر چیزی بطور درست پیش می رود پس نیازی نیست که این امر دایما اعلام شود. بگذارید مثالی بزنم:
فرض کنید یک موس USB به سیستمتان وصل کرده اید. در مک هرگز پیغامی نمی بینید مبنی بر اینکه “موس شما با موفقیت نصب شده و آماده استفاده است ” ! بلکه فرض بر این است که چون شما دارید همین الان از موس استفاده می کنید پس می دانید موس تان وصل شده و آماده است. یک هارد USB یا FireWire به سیستمتان وصل کنید و همه آنچه می بینید یک درایو اضافه شده است. بطور معمول در Mac OS X تنها زمانی با پیغام مواجه می شوید که چیزی درست پیش نرفته باشد.

mac-story-10.jpg

اما ویندوز… ویندوز واقعا اصرار دارد همیشه به شما بگوید در حال انجام چه کاری است. وسیله ای به سیستم وصل کنید. به شما می گوید وسیله وصل شده. چیزی از سیستم حذف کنید پیغام می دهد وسیله حذف شده! و اگر خدای نکرده سیستمتان عضوی از یک شبکه باشد و شبکه مشکل پیدا کند با ده ها پیغام پشت سر هم مواجه خواهید شد. شما ممکن است ساعتها و حتی روزها با یک Mac کار کنید اما به ندرت با خود سیستم عامل طرف شوید اما در مورد ویندوز اوضاع متفاوت است. ویستا تمام توجه شما را می طلبد!

mac-story-09.gif

یکی از اصول نخستین بوجود آمدن مکینتاش که تا کنون اهمیت اولیه خودش را حفظ کرده تاکید بر سادگی استفاده و آسان فهمی کاربر از رابط گرافیکی بوده است. در مقایسه با ویندوز باید گفت اپل در این زمینه بسیار موفق بوده است نه بدلیل تکامل تدریجی سیستم عاملش بلکه بخاطر عقب روی وحشتناک ویندوز. بله درست خواندید: عقب روی. برای مثال در Windows XP گزینه ای در Control Panel وجود دارد به نام Add Remove Programs. این گزینه همان کاری را می کند که از آن انتظار داریم. افزودن و حذف برنامه ها. در ویندوز ویستا اما شاهد تغییر آن به Programs and Features هستیم. بی شک این نامی نیست که یک کاربر مبتدی را به منوی افزودن یا حذف برنامه ها رهنمون سازد!

mac-story-11.jpg

به عنوان مثالی دیگر: در XP گزینه ای داشتیم بنام Display که همان گونه که انتظار داشتیم تنظیمات صفحه نمایش را انجام می داد. اما در ویستا شما Personalization را بجای آن دارید. چیزی که تنها کاربران حرفه ای ویندوز در اولین نگاه به آن می توانند دامنه کاربرد آن را دریابند. به این اضافه کنید تنظیمات موس را که مشخص نیست چرا به این منو اضافه شده است. حالا بیایید نگاهی به Mac بیندازیم. در مک هنوز هم از همان گزینه های Display و Keyboard and Mouse استفاده می شود. آخرین باری که این منوها تغییر کردند در نسخه 10.2 بود که Mouse و Keyboard با هم ادغام شدند! با این مقایسه ساده می توان نتیجه گرفت تغییرات در ویندوز تنها برای انجام دادن یک تغییر صورت گرفته و نه برای ساده کردن یا افزودن یک قابلیت جدید.

mac-story-17.jpg

همیشه شنیده ایم که ویندوز در زمینه امنیت (Security) مشکلات عدیده ای دارد. در ویستا اما مایکروسافت تبلیغ زیادی در باره ارتقاء امنیتی سیستم عاملش به مدد User Account Control کرده است.  حتی مایکروسافت ادعا کرده UAC همان حلقه گمشده ایست که ویستا را از لحاظ امنیتی به سطح  Mac OS X و حتی توزیع های مختلف لینوکس می رساند. اما انگار کمی اغراق شده است. بیایید باز هم مثالی بزنیم:
در سیستم عامل Mac OS X در صورتی که بخواهیم هر گونه تغییری در تنظیمات سیستم بدهیم یا برنامه ای در جایی که دسترسی مستقیم خواندن و نوشتن (Read/Write) نداریم نصب کنیم باید ابتدا هویت خودمان را ثابت کنیم(Authenticate). مثلا اگر بخواهیم برای دسترسی به WiFi آی پی سیستم را تغییر دهیم باید حتما رمز عبور مدیر سیستم (Administrator) را داشته باشیم.

mac-story-13.jpg

 اما عجیب است که چنین کاری در ویستا به راحتی آب خوردن برای هر کسی که پشت سیستم شما نشسته باشد انجام می شود. تنها چیزی که ویستا می پرسد این است که “آیا واقعا می خواهید این تغییر انجام شود؟” !!! در حقیقت UAC ویستا  بیشتر به یک سیستم تایید (Confirmation) شبیه است تا یک سیستم اثبات هویت (Authentication).

mac-story-12.gif

اما بیایید از جنبه استفاده از سخت افزار به این دو رقیب نگاهی بیندازیم. اینجا با یک تناقض جالب روبرو هستیم. همانگونه که در تاریخچه اپل خواندیم مکینتاش سالها از سخت افزارهای اختصاصی خودش استفاده می کرد٬ مثلا از پردازشگرهای Motorola که معماری X86 نداشتند(PowerPC). اخیرا اما اپل از پردازشگرهای Intel X86 استفاده می کند. با این حال عجیب است که سرعت اجرای برنامه ها و کارکرد سیستم عامل در این نمونه ها از Mac OS بسیار بسیار سریعتر از سیستمهای پی سی مشابه است! همینجا یک نکته جالب هم اضافه می کنم. ظاهرا سرعت اجرای ویندوز و برنامه های تحت ویندوز در رایانه های مک (که در حال حاضر قادر به نصب ویندوز هم هستند) از سرعت آنها روی PC هم بیشتر است!

 

mac-story-14.jpg

با دقت به مثالهای فوق می بینید که من تا کنون صحبتی از زیبایی محیط کار Mac OS X به میان نیاورده ام. نکته ای که همواره از سوی کاربران  آن تحسین شده است. به عقیده من این مورد می تواند کاملا به سلیقه اشخاص بستگی پیدا کند. اما به نظر من تنها چیزی که می توان در مورد ظاهر گرافیکی Mac گفت این است : جالب است! ساده و در عین حال چشمگیر.
در مورد ساختار گرافیکی مکینتاش٬ طرفداران پروپا قرصش بیان جالبی دارند که شنیدنش بیفایده نیست: اپل بنای سیستم عامل Mac OS X خود را بر روی Unix ساخت: سیستم عاملی که حرفه ای ها معتقدند بی شک پایدارترین و امن ترین سیستم عاملی است که تا کنون توسط بشر ساخته شده است (لینوکس هم بر اساس یونیکس توسعه یافته است). پس از آن بود که تیم توسعه اپل ساختار گرافیکی بینظیری برای این سیستم تازه نوشته شده بنیان گذاردند و آن را به شاهکار مولتی مدیا تبدیل کردند.

mac-story-15.jpg

کمی پیشتر٬ از زبان مک بازهای حرفه ای در باره پایداری (Stability) بسیار بالای مک به مدد هسته یونیکسی اش صحبت به میان آمد. همه ما در طول استفاده روزمره مان از ویندوز بارها با به اصطلاح “هنگ کردن” سیستم مواجه شده ایم. بسیاری از کاربران ویندوز حداقل روزی یکبار مجبورند بخاطر همین هنگ کردنها سیستم خود را به اصطلاح Restart کنند. در ویندوز وقتی یک برنامه هنگ می کند معمولا کل سیستم عامل از کار می افتد چرا که در این سیستم عامل اجزاء سازنده برنامه ها و سیستم عامل معمولا به هم پیوند خورده اند. مثلا وقتی اینترنت اکسپلورر هنگ می کند خود سیستم عامل هم دچار مشکل جدی می شود.
اما در مک داستان کاملا فرق می کند. برنامه های مک جوری طراحی می شوند که مستقل از هم و مهمتر از همه مسستقل از سیستم عامل عمل می کنند(در عمل معماری سیستم عامل چنین اجازه ای را به برنامه نویسان می دهد). پس اگر برنامه ای دچار اختلال در عملکرد شد بقیه اجزاء سیستم به کار خود ادامه می دهند. بعلاوه گزینه ای در مک هست بنام Force Quit که اجازه می دهد برنامه به آسانی بسته شود. شما می توانید برنامه را بلافاصله دوباره اجرا کنید و برنامه انگار که هرگز مشکلی نداشته به کار خودش ادامه خواهد داد.

mac-story-16.jpg

یکی از قابلیتهای جالب توجه Mac OS X قابلیت اطمینان (Reliability) سیستم عامل است. باز هم مثالی می زنم: فرض کنید پوشه یک برنامه نصب شده را در ویندوز جابجا کنید. قطعا برنامه برای همیشه از کار خواهد افتاد و احتمالا به نصب مجدد نیاز پیدا خواهد کرد. اما صبر کنید. انگار در مکینتاش قضیه فرق می کند.  Mac به قدری باهوش است که با جابجایی یک فایل یا کل فولدر یک برنامه٬ آن برنامه از هم نمی پاشد بلکه میانبرهایش را بر اساس موقعیت جدید بازآرایی می کند!خب٬ بعد از خواندن موارد بالا اگر خدای نکرده مثل من به مکینتاش علاقه مند شده باشید باید بگویم به دنیای مک خوش آمدید. دنیایی که وقت زیادی در آن خواهید گذراند بدون آنکه گذر زمان یا خستگی را احساس کنید. در قسمت بعدی سعی می کنم بیشتر در باره جزییات این سیستم عامل جذاب بنویسم. دنیا را چه دیدید شاید هم راهنمایی برای نصب مکینتاش روی پی سی (Macintosh on PC) بر اساس تجربیات نه چندان زیاد خودم نوشتم. تا آن روز٬ پیش به سوی دنیای شگفت انگیز Macintosh.

ادامه دارد…

 

سفر به دنیای شگفت انگیز Mac – قسمت اول: کتاب آفرینش

سفر به دنیای شگفت انگیز Mac – قسمت سوم: روایت فتح

سفر به دنیای شگفت انگیز Mac – قسمت چهارم: داستان نصب

 

توجه: این مقاله به صورت اختصاصی برای ‏Writeage.com‏ نوشته شده درج تمام یا قسمتی از ‏این ‏مطلب، ‏تنها با ذکر نام سایت و آدرس دقیق این صفحه مجاز است.

34 دیدگاه

  1. SonyStyle عزیز مطالبتون کاملا صحیحه.
    فقط در مورد اون screenshot متاسفانه هرچی گشتم نتونستم عکس بهتری پیدا کنم و از سیستم خودم هم نتونستم shot بگیرم. ولی با این حال فکر می کنم این عکس هم مفهوم مورد نیاز رو منتقل می کنه.
    در مورد ویروس و Malware همونطور که خودت می دونی نمونه هایی دیده شده. مثلا این که مربوط به سال 2006 و یا این یکی که جدیدتره.
    در هر حال از اطلاعاتی که دادی سپاسگذارم.

  2. Apple دو بار Processor Architecture Migration رو انجام داد… دفعه اول از Motorola به PowerPC و دفعه دوم از PowerPC به Intel! در نتیجه Motorola همون PowerPC نیست!!
    سریعتر از PC های مشابه؟؟ نمیتونین سخت افزار مشابه رو کامپیوتر مشابه در نظر بگیرین!! عامل سرعت بهتر نرم افزارها روی Mac به Mac OS X بر میگرده، نه سخت افزار!! همونطور که اشاره کردین، سخت افزار یکی هست! اجرای windows روی کامپیوترهای Apple هم دقیقا مشابه همتای سخت افزاریشون در رده PC هستن!! (مثلا Macbook Pro 2.4GHz در هنگام اجرا windows، بازدهی مشابه یک لپتاپ با سخت افزار مشابه رو داره… نه بیشتر)

    انتقادات:
    Choose your poison ؟؟؟
    screenshot مربوط به User Authentication در Mac OS X حداقل مربوط به Panther و یا حتی قدیمیتر هستش!! تم Aqua الان دیگه هیچ استفاده ای نداره!! واجب بود که از interface بروزتر screenshot تهیه میکردین!
    بد نبود اگه به برخی از ویژگی های اصلی و منحصر بفرد Mac OS X هم اشاره میکردین… مثلا عدم احتیاج به Driver برای 3rd Party Hardwares و یا نبود هیچگونه Virus و Spyware و Worm … که شما رو از نیاز به هرگونه Anti-Virus بی نیاز میکنه! اینجا میتونین تمام ویژگی های اصلی رو ببینین.
    با تشکر

  3. pixymind عزیز
    اولا، این چه طرز صحبت کردنه!!!
    دوما، تمام اون اشکالاتی که دکتر ریتالین عزیز از ویندوز گرفت کاملا بجا هستند. و مشکلاتی هستند که همیشه و هر روزه کاربران ویندوز بهش برمیخورند.
    من از زمانی که روی کامپیوترها dos نصب بود دارم با این مایکروسافت بلا گرفته روزگار رو به سختی میگذرونم. و در آرزوی روزی هستم که بتونم یه مک بخرم. توی این همه مدت چیزی به اسم مالتی پروسس توی ویندوز ندیدم (الآن از ویستا استفاده میکنم) و چیزی ازش نشنیدم (من خیلی مجله کامپیوتری و وبلاگ میخونم) اما مطمئنم که اگه واقعا چنین چیزی توی ویندوز وجود داشته باشد، به منابع سخت افزاری بسیار بالایی نیازمنده که کامپیوتر من از عهده آن بر نمباد.
    البته غیر قابل انکاره که بعد از این همه سال به ویندوز وابسته باشیم (مخصوصا برای نرم افزارهای تخصصی مثلا صنعتی) که این قضیه هم با استفاده از cpu های اینتل حل شده است و شما می توانید توی مک خود ویندوز xp یا ویستا را نصب کنید و از آنها استفاده کنید. جالبه که همونطور که دکتر ریتالین هم گفت و اینو خودم قبلا فکر کنم توی مجله عصر شبکه یا بزرگراه فناوری دیدم که در آزمایشی که انجام شده سرعت اجرای ویستا و نرم افزارهای نصب شده آن روی مک از یک pc با همان مشخصات بیشتر است. که این نشان دهنده سازگاری کامل سیستم عامل مک با سخت افزارش است.
    به امید روزی که ویندوز به اندازه مک پیشرفت کنه یا اینکه از صحنه روزگار حذف بشه. الهی آمین

  4. به نظر من نظراتتون کمی جانبدارانه و به نفع مک هستش.
    شما اگه از ntfs استفاده کنید ؛ همون قابلیت تغییر shortcut رو دارید و اگه ie هنگ کنه با task manager می بندنش ولی البته این مشکلاتی که گفتید توی ویندوز 95 و بعضی هاش توی ویندوز 98 وجود داشتند.

  5. سلام
    خیلی جالب بود . من مدتهاست که از دست ویندوز عاصی شدم ولی لینوکس پیچیده تر از اونه که من مبتدی با اون کار کنم ضمن اینکه چون با نرم افزار های زیادی سرو کار دارم نیاز دارم به ویندوز.
    ایا راهی هست که مثلا افیس یا اتوکد که برای ویندوز طراحی شده رو روی مک نصب کرد؟؟
    مک خیلی وسوسه کنندست!نه؟

  6. سلام
    می خواستم بگم که از شما بعید بود که فقط به برتری های mac در مقابل ویندوز پرداختید!
    چرا برتری های ویندوز در برابر Mac رو نمی نویسید!
    100% مزایای ویندوز به mac زیاد تره
    من حدود 20 جا در اینترنت دیده ام که معتقد بودند که ویندوز نسبت به Mac بهتره(با دلیل نوشته بودند)

  7. سلام pixymind عزیز
    من که عرض کردم بنده کاربر حرفه ای مک نیستم. تنها چند روزی هست که با این مخلوق زیبا آشنا شدم و در حال یادگیری هستم. ادعایی هم ندارم. اگه شما بیشتر و بهتر می دونید خوشحال می شم تجربیات خودتون رو در اختیار من و دوستان خواننده این سایت بگذارید.
    با سپاس

  8. شایان جان سلام. بله می شه به راحتی مک رو نصب کرد. اما درایورها واقعا غیر قابل پیش بینی اند. ممکنه صدا شبکه یا گرافیکتون رو نشناسه.

  9. احسان جان من قبلا عرض کردم نمی تونم لینکی برای دانلود بدم. اما به زودی در بخش فروشگاه کوچک همین سایت دی وی دی نسخه های مختلف مک رو برای فروش به قیمتی عادلانه قرار می دم تا علاقمندان بی نصیب نمونند. موفق باشید.

  10. سلام
    میخواستم ببینم که DVD مک را از کجا میتوانم پیدا کنم.
    یک سوال دیگه هم داشتم که آیا مک رو میشه رو هر PC نصب کرد؟ اگه میشه مشخصات سخت افزاری PC خودتو بنویس!

  11. چه ایرادات بچه گانه ای به ویندوز گرفتید!!
    بسیاری از اشکال هایی که گرفتین در ویندوز به سادگی قابل پیشگیری هستن،مثل هنگ کردن ،که میشه بصورت ملتی پروسس در اورد وینوز رو تا با هنگ کردن مثلا اکسپلورر همه ویندوز هنگ نکنه و خیلی چیزای دیگه…
    برای یه کاربر حرفه ای اونم در پلاتفرم مک انتظار بیشتری میره.

  12. با سلام . وبلاگ شما مثل mac زیباست! من یک لپ تاپ dell vostro 1500 دارم.خیلی دوست دارم که روی لپ تاپم مک یا لینوکس نصب کنم.به نظر شما راهی هست؟من خودم فکر میکنم تنها مانع نبودن درایور است. خواهش میکنم کمکم کنید !

  13. روزبه جان سلام.
    اگر عمری باقی بود و فرصت اجازه داد حتما راهنمای نصب روی PC رو هم خواهم نوشت.
    موفق باشی.

  14. بشدت دارم علاقه مند میشم امتحانش کنم ، اما فکر کنم باید کمی هم صبر کنم و جستجو کنم تا اطلاعات بیشتری بفهمم . ممنون از این توضیحات کامل

  15. من DVD نصب مک رو پیدا کردم . ممنون می شم اگر راهنمای نصب مک رو هم بر روی PC بر روی وبلاگ قرار دهید .
    متاسفانه یا خوشبختانه در وبلاگستان فارسی تنها جایی که می شناسم در مورد مک می نویسد شما هستید 😉

Comments are closed.