Nokia E90 روایت یک اسطوره

132
12824

گاهی اوقات صحبت کردن درباره بعضی مسائل به نظر کمی با موضوعی به نام سن و سال نا متجانس می نماید. ‏اگر به روزهای نسبتا دور کودکی همسن و سالهای من برگردیم به غیر از بازیهای به یاد ماندنی و غیر قابل ‏جایگزینی مثل گل کوچیک ! خبری از تکنولوژی خیره کننده در رابطه با بازی نبود. تا اینکه کم کم سروکله سلطان ‏بلامنازع آن دوران یعنی کنسول آتاری پیدا شد که در روزگار خود فوق العاده بود (هنوز هم افرادی را می شناسم که ‏مثل خودم هیچ بازی با گرافیک بالائی را قابل مقایسه با ‏River Ride‏ آتاری که به آن عمود پرواز می گفتیم، نمی ‏شناسند.)بهرحال دوران طلائی ظهور کنسول های‎ ‎بازی با ارائه دستگاههای متعدد دیگری نظیر ‏Sega و ‏Play Station‏ ‏ادامه پیدا کرد و تا اکنون نیز با ارائه نسخه سوم ‏Play Station‏ ، ‏Microsoft Xbox 360‎‏ و کنسول پر سرو صدای نینتندو ‏با نام ‏Wii‏ ادامه پیدا کرده است. اما در این میان در دسامبر 2004 برای اولین بار محصولی متفاوت و در کلاسی ‏متفاوت در رده بازی ارائه گردید. در آن روز و در میان جمعیت عظیم تجمع کرده در مقابل فروشگاهها (که اتفاقا هیچ ‏کدام هم در سن و سال کودکی نبودند !) محصول بی نظیر سونی با نام ‏PSP (Play Station Portable)‎‏ به بازار عرضه ‏گردید. در گذر این چند سال این کنسول همچنان جزء محبوب ترین ها در این رده است در این مقاله به بررسی کامل ‏و جامع این وسوسه گر کوچک می پردازیم. با ما باشید.‏

تاریخچه دستگاههای بازی اینچنینی شاید به همان دستگاههای کوچک موسوم به ‏Break‏ برگردد که دارای گرافیک ‏کاملا ساده ای بودند . از آن پس شرکت های مختلف تولید کننده بازی همانند نینتندو ، سونی و… نسخه های ‏کامل تری را از این وسایل ارائه کردند که از میان آنها می توان به کنسول های دستی ‏Game Boy‏ و نینتندو ‏DS‏ ‏اشاره کرد که البته طرفداران بیشماری نیز دارند. از یک لحاظ یعنی همان وجه بازی می توان ‏PSP‏ را نیز جزء همین ‏خانواده پنداشت ولی شاید یک تفاوت عمده میان ‏PSP‏ و دیگر کنسول های دستی نام برده شده این است که ‏PSP‏ ‏کاملا برای بزرگسالان (حداقل 17 یا 18 سال) طراحی شده است و هیچ چیزی از یک کنسول واقعی کم ندارد. ‏بهمین خاطر میتوان آن را کاملا در یک کلاس متفاوت از این خانواده قلمداد کرد. البته تفاوت میان این دستگاه با ‏اقلیت رقیبش بسیار از آنچه به نظر میرسد فراتر میرود که در یک نگاه کلی میتوان چند عدد از این نقاط برتری را ‏برشمرد :‏
‏-‏ وجود کارت حافظه ‏Memory Stick Duo
‏-‏ وجود کارتریج ‏UMD‏ (که اختصاصی سونی ست)‏
‏-‏ امکان پشتیبانی از شبکه ‏Wi-Fi
‏-‏ وجود پورت ‏Infrared
‏-‏ و…‏
از لحاظ بررسی ظاهری، ‏PSP‏ دارای ابعادی کاملا بزرگ است آنقدر بزرگ که تقریبا فکر گذاشتنش در جیب را فراموش ‏کنید! که این ابعاد عبارتند از 74×23×170 میلیمتر با وزن 290 گرم که در مقام مقایسه با بزرگترین موبایلی که تا ‏بحال دیده ام یعنی ‏E90‎‏ چهار سانتیمتر بلندتر، دو سانتیمتر عریض تر و سه میلیمتر قطورتر است در رابطه با وزن نیز ‏PSP‏ در حدود 80 گرم از ‏E90‎‏ سنگین تر است.
ظاهر زیبای مستطیل شکل با گوشی های گرد از ‏PSP‏ وسیله ای ‏کاملا خوش دست میسازد و همانگونه که از موقعیت دکمه ها بر می آید ‏PSP‏ برای کار با دو دست طراحی شده ‏است. زیبائی طراحی دستگاه در حد بسیار بالائی بوده ، در نگاه اول هر بیننده ای را جذب می کند و شاید تنها ‏نکته ای که بعنوان یک عیب بتوان به ظاهر دستگاه وارد نمود ماندن اثر انگشت بروی تمامی قسمت های آن است ‏که همگی بدون استثنا بصورت براق تولید شده اند.
دستگاه دارای بیشترین تعداد دکمه ای است که تاکنون در یک ‏چنین وسیله هایی مشاهده شده است ،چیزی در حدود 16 دکمه فقط در جلوی دستگاه وجود دارد! که بترتیب ‏عبارتند از در سمت چپ چهار دکمه جهت حرکت در چهار سمت و در سمت راست چهار دکمه استاندارد دسته های ‏بازی ‏Play Station‏ ، علاوه بر اینها هفت دکمه نیز در قسمت پائین صفحه نمایش وجود دارد که بترتیب از چپ به ‏راست عبارتند از دکمه ‏Home، دکمه های دوگانه تنظیم صدا ،تنظیم نور صفحه نمایش،تغییر وضعیت پخش صدا ، ‏دکمه ‏Select‏ و دکمه ‏Start‏.

Sony PSP

علاوه براینها دکمه دیگری نیز در روی ‏PSP‏ و در سمت چپ وجود دارد که شاید در نگاه ‏اول که هیچ، پس از مدت ها استفاده از آن هم آن را با اسپیکر اشتباه بگیرید و آن هم دکمه برآمده ایست که درست ‏در زیر دکمه های جهتی واقع شده است و در حقیقت دکمه آنالوگ دستگاه جهت استفاده در بازی های نسبتا ‏قدیمی ست.
و اما چشمگیر ترین عنصر در نگاه اول به این زیبای کوچک ، صفحه نمایش زیبا و بزرگ آن است که ‏بزرگترین و با کیفیت ترین صفحه نمایشی ست که تاکنون برای وسایل قابل حمل نظیر ‏MP3 Player‎‏ ها و یا همین ‏کنسول های بازی ساخته شده است (البته استثناهایی نظیر ‏Vaio UX 17‎‏ را فاکتور بگیرید). ابعاد این صفجه نمایش ‏بی نظیر 4.3 اینچ است که توانائی نمایش 16.7 میلیون رنگ را نیز دارد.

یکی دیگر از فاکتورهای بی نظیر (با اطمینان ‏می گویم بی نظیر!) ‏PSP‏ زاویه دید استثنایی صفحه نمایش آن است که باردیگر سونی برتری خود را به رخ همگان ‏کشیده است جائیکه علاوه بر اینکه این زاویه دید در طرفین دستگاه تقریبا 180 درجه است در کمال شگفتی این ‏زاویه از بالا نیز به هیچ وجه تغییر نمی کند یعنی کیفیت تصویر به نمایش در آمده از زاویه دید بالای دستگاه کاملا ‏واضح و شفاف است که این، در میان تمامی ابزارهای دارای صفحه نمایش (از موبایل بگیر تا نوت بوک) کاملا بی نظیر ‏است. بازی کردن در این صفحه نمایش با کیفیت یکی دیگر از تجربه هایی است که کاملا در نوع خود بی نظیر است. ‏
نور این صفحه نمایش کاملا مناسب به نظر میرسد و حتی قرار دادن آن در پائین ترین سطح نور توسط دکمه تنظیم ‏نور(که سه حالته است) برای بسیاری از محیط ها، زیاده از حد به نظر میرسد. البته نباید از یاد برد که با این همه این ‏صفحه نمایش نیز در نهایت یک نوع ‏LCD‏ است که مشابه تمامی هم خانواده های خود دارای عیوبی مثل ‏Dead ‎Pixels‏ (پیکسل سوخته) نیز هست پس حتما در موقع خرید کاملا به این موضوع دقت کنید. بر بالای دستگاه چراغ ‏های نمایش روشن بودن یا در حال شارژ بودن ، فعال بودن ‏Wi-Fi‏ و همچنین چراغ وجود کارت حافظه موجود است.
‏در گوشه سمت چپ دکمه فعال کردن ‏Wi-Fi‏ و در سمت راست دکمه روشن کردن و یا در وضعیت ‏Hold‏ قرار دادن ‏دستگاه قرار دارد که این دکمه حالتی فنری دارد بدین منظور که اگر این دکمه را روبه بالا کشیده و رها کنیم دستگاه ‏به حالت ‏Sleep‏ میرود که شبیه همان ‏Stand-by‏ خودمان است و اگر دکمه را در بالا برای چند ثانیه کوتاه نگه داریم ‏دستگاه کاملا خاموش میشود علاوه براین فشردن این دکمه رو به پائین حالت ‏Hold‏ را برای ما بوجود می آورد.
در ‏قسمت پائین دستگاه محل اتصال شارژر به رنگ زرد و پورت اتصال هدفون دستگاه قرار دارد که از نوع جک 3.5 ‏میلیمتری ست و علاوه بر امکان اتصال هر نوع هدست دلخواه به این پورت محل اتصال ریموت دستگاه نیز در این ‏قسمت است.

Sony PSP

قسمت بالائی دستگاه از سه جزء کاملا مجزا تشکیل شده است که عبارتند از محل پورت ‏Infrared، ‏محل اتصال پورت ‏USB 2.0‎‏ و دکمه ای کشوئی جهت باز و بسته نمودن درب درایو دستگاه که حالتی فنری داشته و ‏با قرار دادن ‏UMD‏ در درون درایو با بسته شدن درب، این دکمه نیز بصورت فنری حرکت می کند. البته یکی از نکاتی ‏که هر شخصی را در رابطه با این درایو دچار سوء تفاهم میکند این است که اکثریت قریب به اتفاق کاربران تازه کار ‏این درایو را با درایو ‏Mini DVD‏ اشتباه میگیرند و گمان می کنند که بوسیله آن میتوان کلیه ‏Mini DVD‏ ها را در ‏PSP‏ ‏مشاهده نمود(که اگر می شد چه می شد!)، در حالیکه در واقع این درایو یک ابزار کاملا ابتکاری و انحصاری از ‏سونی ست که تنها و تنها قادر به خواندن دیسک هایی با نام ‏UMD Universal Media Disc)‎‏)(دارای ظرفیت 1.8 ‏گیگابایت) می باشد که البته این دیسک ها هم در حقیقت دیسک تنها نیستند و در درون قابهایی قرار دارند که ‏سونی به آنها کارتریج می گوید و محموعه این کارتریج و دیسک است که در درون این درایو جا خوش می کند و فعلا ‏هم آش کشک خاله است و تنها بازی ها و معدود فیلم هایی که سونی روی این فرمت پخش کرده است توسط ‏PSP‏ قابل مشاهده می باشد (البته موضوع دیدن فیلم های بروی کارت حافظه چیز دیگری ست). علاوه بر موارد ‏گفته شده ساختمان این دیسکها بدین صورت است که دیسک درون یک جعبه پلاستیکی قرار دارد و بروی دیسک ‏نیز بغیر از یک محفظه مستطیل شکل که باز است بقیه رویه آن با یک پوشش شفاف پوشانده شده است که این ‏محفظه باز محلی برای ورود گرد و خاک و البته اثر انگشت و در اثر مرور زمان کم شدن کیفیت دیسک است(دلیل ‏دیگری برای اینکه ‏PSP‏ مناسب سن پائین نیست).

Sony PSP

درایو ‏UMD‏ همانگونه که میدانید از نوع چرخنده است و این ‏چرخش و دسترسی به اطلاعات بدون ایجاد صدا صورت نمی گیرد که البته صدای تولیدی آنچنان قابل توجه نیست و ‏از آن مهمتر دستگاه در این حین کاملا بدون لرزش است.
قسمت پشت دستگاه محل کاور باتری (در سمت راست) و ‏اسلات کارت حافظه (در سمت چپ) می باشد. کارت حافظه ای که ‏PSP‏ قادر به پشتیبانی از آن است از نوع ‏Memory Stick Duo‏ میباشد که بهمراه دستگاه یک نمونه 32 مگابایتی نیز ارائه می گردد که نگفته پیداست که قبل ‏از خریددستگاه باید به فکر یک کارت حافظه پر و پیمان نیز باشید.
نکته مهم در رابطه با کارت حافظه این است که ‏برای اینکه دستگاه قادر به شناسائی فایل های موجود در کارت حافظه باشد می بایست در ابتدا آن را فرمت نموده ‏و یک پوشه با نام ‏PSP‏ در آن ساخته و سپس دیگر محتوی ها نظیر پوشه ‏Music‏ ،‏Movie‏ و… را در درون آن بسازیم تا ‏دستگاه قادر به شناسائی محتوی موجود در کارت باشد که البته گزینه ای نیز جهت اینگونه فرمت در درون منوهای ‏PSP‏ موجود است.

Sony PSP

یکی از مهمترین المانهایی که در وسایل اینچنینی (‏Portable‏) کاملا می بایست مدنظر قرار گیرد ‏مسئله عمر باتریست. برطبق ادعای سونی باتری لیتیومی با ظرفیت ‏mAh‏1800 که در ‏PSP‏ بکار رفته است قادر به ‏روشن نگاه داشتن دستگاه برای 4 الی 5 ساعت متوالی بازی ست بشرط اینکه از ‏Wi-Fi‏ دستگاه استفاده نکنیم که ‏برای یک کاربر متوسط با یک بازی متوسط حتی میتواند تا یک هفته شارژ نگه دارد (منظور از کاربر متوسط استفاده ‏مثلا چیزی در حدود 3 ساعت در یک هفته است). که این زمان کاملا بسته به میزان چرخش و دسترسی درایو ‏دستگاه به دیسک ‏UMD‏ ست. ولی در یک آزمایش حقیقی این زمان برای یک بازی معمولی 5 ساعت ، برای ‏استفاده از ‏PSP‏ در یک شبکه ‏Peer-to-Peer‏ بیسیم تا 2 ساعت و برای گوش دادن فقط به موسیقی تا 11 ساعت ‏بود. لازم به ذکر است که زمان شارژ مجدد این باتری چیزی در حدود 2 ساعت و پنجاه دقیقه است.‏
هنگامیکه برای بار اول ‏PSP‏ را روشن میکنید زبانهای مورد پشتیبانی توسط آن به نمایش درمی آیند که عبارتند از ‏ژاپنی ،انگلیسی ،آلمانی ،اسپانیائی ،فرانسوی ،ایتالیائی ،روسی وپرتغالی که لیست نسبتا کاملی ست.
ظاهر ‏سیستم عامل مورد استفاده سونی در ‏PSP‏ کاملا گویا و راحت است و حتی بدون استفاده از دفترچه راهنما (که ‏اغلب از بد حادثه به زبان شیوای ژاپنی نیز نگاشته شده است) نیز میتوان از آن سر درآورد .
در کل در منوی اصلی ‏پنج انتخاب مختلف وجود دارد که عبارتند از : ‏Setting، ‏Photo،‎ Music‎،Video و ‏Game‏ که کاملا واضح و بدون نیاز به ‏توضیح هستند و با گردش توسط دکمه های جهتی بروی هر آیکون زیر منوهای هر کدام در زیر هر آیکون به نمایش ‏در می آیند.
منوی ‏Setting‏ محل انجام کلیه تنظیمات دستگاه میباشد از تنظیمات فیلم و عکس و متن تا تنظیم تاریخ ‏و زمان بهمراه تنظیمات ‏Wi-Fi‏ ،فرمت کردن کارت حافظه ، رمزگذاری بروی دستگاه یا بروی مراحل دلخواهی از هر ‏بازی و کلا هر تنظیمی که فکرش را بکنید. تنظیم ‏Wi-Fi‏ دستگاه کاملا آسان و سر دستی ست جائیکه برای اتصال به ‏شبکه مورد نظرتان در اغلب موارد فقط کافی ست تنظیمات پیش فرض دستگاه را قبول کنید همین و بس . در ‏روزهای نخستین ارائه ‏PSP‏ به بازار بطور پیش فرض درون دستگاه خبری از مرورگر اینترنت نبود و بغیر از استفاده ‏Wi-‎Fi‏ بعنوان بازی در شبکه فقط می توانستید از طریق اینترنت ‏Firm Ware‏ دستگاه را در صورت موجود بودن آپدیت ‏کنید ولی از ویرایش ‏Firm Ware‏ شماره 2.0 به بعد مرورگری نیز به این مجموعه اضافه گردید که نسبتا راحت بوده و ‏تقریبا از تمامی ‏Codec‏ های صفحات وب و جاوا اسکریپت پشتیبانی میکند. در این مرورگر یک صفحه کلید مجازی ‏نسبتا راحت وجود دارد که علاوه بر به خاطر آوردن نشانی صفحاتی که قبلا بازدید شده است، میانبری جهت ‏ترکیباتی نظیر ‏Http://www‏ و ‏‎.Com‏ دارد که واقعا بدرد می خورد.
یکی دیگر از تغییراتی که از ورژن 2.0 به این طرف ‏در ‏PSP‏ رخ داده است در ساپورت دستگاه از فرمت های تصویری جدید است جائیکه تا پیش از آن فقط عکس های با ‏فرمت ‏JPEG‏ توسط ‏PSP‏ ساپورت می گردید درحالیکه توسط این ورژن جدید بغیر از فرمت ذکر شده فرمت های ‏BMP، ‏PNG، ‏TIFF‏ و ‏GIF‏ نیز توسط ‏PSP‏ ساپورت می شوند که با ورود به منوی ‏Photo‏ پیش نمایشی از عکس ها ‏‏(‏Thumbnail‏) به نمایش در می آید که می توان در میان آنها گشت و هرکدام را که خواست ‏Full Screen‏ نمود.

بدون ‏شک اگر شما دارای یکی از پلیر های زیبای سونی باشید اولین بار که سعی نمودید بروی آن آهنگهای دلخواهتان را ‏بریزید با مشکل همیشگی سونی روبروشده اید که آنهم چیزی نیست مگر پشتیبانی نکردن سونی از هیچ فرمت ‏صوتی مگر فرمت اختصاصی سونی با نام ‏ATRAC 3‎‏ که شما را مجبور میکند حتی فایلهای ‏MP3‎‏ را نیز به این فرمت ‏مهجور تبدیل کنید در مورد ‏PSP‏ نیز این ماجرا تا زمان ارائه ورژن جدید برقرار بود که با ارائه آن ‏PSP‏ قادر به پشتیبانی از ‏فرمتهای ‏MP3‎، ‏WMA، ‏WAV‏ و البته ‏ATRAC 3‎‏ شد. در زمینه پخش ویدئو ‏PSP‏ از فرمت ‏MPEG-4‎‏ استفاده می کند که ‏همچنان تغییری در آن نداده است.‏
و اما اصلی ترین دلیل برای ساخته شدن وسیله ای نظیر ‏PSP‏ مطئنا بازی ست و امکانات دیگر در حد امکانات جانبی ‏طبقه بندی می شوند. در این زمینه باید گفت که تجربه استفاده از ‏PSP‏ کاملا قابل مقایسه با یک کنسول واقعی ‏مثل ‏‎ PS2‎‏ میباشد که در نوع خود کاملا بی نظیر است البته در این میان مشکلاتی در ورژن قبلی بود از جمله زمان ‏زیاد لود شدن بازیها که بواسطه استفاده از کارتریج ‏UMD‏ رخ میداد و در مقایسه با رقیبان خود همانند نینتندو ‏DS‏ که ‏از حافظه فلش استفاده می کنند امتیاز کمتری کسب می کرد ولی این یکی نیز در نسخه دوم ‏Firm Ware‏ دستگاه ‏حل شده است زیرا که این زمان، به زمان نسبتا قابل قبول 10 ثانیه برای لود شدن تقلیل یافته است. در روزهای ‏نخستین ارائه ‏PSP‏ به بازار، عناوین بازیهای این کنسول دستی بسیار کم و البته گران بودند و شاید تا چند ماه اول این ‏عناوین به 3 عدد هم نمی رسیدند ولی خوش ساخت بودن همین تعداد کم بازیها (همانند ‏Need For Speed‏) ‏همچنان بر فروش ‏PSP‏ افزود تا اینکه هم اینک می توان گفت که این کنسول دستی به بلوغ رسیده است و تعداد ‏بازیهای فراوانی ماهیانه بر انبوه بازی های قبلی افزوده می شود.‏
قلب تپنده قسمت سخت افزاری ‏PSP‏ را پردازنده 333 مگاه

نوکیا E90 جلودار نسلی ست که سالهای زیادی را در جهت تکمیل خود گذرانده و به تمام معنا به کمال رسیده است. شاید اگر در مورد امکانات این جادوگر نه چندان کوچک بیشتر بدانید تاخیر بیش از این در خرید آن را جایز ندانید. با ما باشید چون بررسی این هیولا بسیار جالب می نماید.

به سختی میتوان گذر این سالها را باور کرد ولی اینک بیش از 10 سال از اولین دستگاه موسوم بهCommunicator نوکیا می گذرد، ده سالی که با ارائه یازده  مدل از این سبک، همراه بوده است که به ترتیب تقدم عبارتند از : 9000، 9000i، 9110، 9110i، 9210، 9210i، 9290 ، 9500 ، 9300 و البته 9300i که شاید تمامی این مدلها معرف حضور ما ایرانی ها نباشد چون بدلایلی هر شرکتی تمامی محصولات خود را در همه جای دنیا عرضه نمی کند .
این تعداد کم برای ده سال نشان میدهد که کاربران این گونه وسایل همواره می بایست مدت زیادی را برای بدنیا آمدن نسل بعد صبر کنند. و جالب اینجاست که این رده نه چندان شناخته شده از گوشی های موبایل، همواره دارای عیوب فراوانی بوده است که شاید اندک کاربران مشتاق خرید آنها را به سوی خرید Smart Phone ها سوق می داد. مثلا گوشی 9210 که اولین سری از Communicator های مبتنی بر Symbian بود و در سال 2001 به بازار آمد از نبود GPRS ومهم تر از آن نبود بلوتوث کاملا رنج میبرد در حالیکه گوشی های نسبتا معمولی در آن زمان حداقل GPRS را بعنوان یک پیش فرض بروی خود داشتند و این در حالی بود که نسل بعدی یعنی  9210i و 9290  تغییر خاصی در این روند ایجاد ننمودند و برای رسیدن به آرزوی بلوتوث، کاربران بیش از 3 سال انتظار کشیدند تا اینکه 9500 در سال 2004 متولد شد که با اینکه دارای GPRS و EDGE و البته بلوتوث بود باز هم اشکالات دیگری در آن مشاهده می شد که عبارت بودند از نبود UMTS ، دوربین با رزولوشن پائین و البته شاید بعنوان مهمترین مشکل، پردازنده ضعیف با فرکانس 150 مگاهرتز ، که این مشکلات در مقابل گوشی های سری 60 نوکیا که همزمان با آن تولید می شدند عجیب می نمایاند (مثلا 6630 دارای پردازنده با سرعت 220 مگاهرتز بود).
این روند همچنان با ارائه مدل های جدیدتر 9300 و 9300i ادامه پیدا کرد جائیکه با وجود آنکه امکانات دیگری نظیر ارتباط WLAN به آنها افزوده شد بازهم مشکلات سابق بر آن (همانند نبود UMTS و دوربین بی کیفیت و سرعت پردازنده پائین) وجود داشت.
تاریخ اغلب خود را تکرار میکند ولی نه این بار : این بار همه آن چیزی را که از یک Pocket PC پیشرفته انتظار دارید: بالاترین سرعت پردازنده ای که تاکنون در اسمارت فون های مبتنی بر Symbian دیده اید و علاوه بر آن بالاترین میزان حافظه RAM ی که تاکنون در وسایل مبتنی بر Symbian به کار رفته است را یک جا ببینید: بله بالاخره طلسم شکسته شد و نوکیا Communicator ی ساخت که دارای سرعتی نظیر سرعت بهترین اسمارت فون ها بوده و در عین حال به قدرت و توانائی بهترین Pocket PC هاست : E90 متولد شد!

 Nokia E90

از لحاظ ظاهری E90 همانی است که انتظار دارید: زیبا و شکیل و البته بزرگ که این بزرگی برخلاف دیگر رده ها بسیار خوشایند نیز هست . ابعاد دقیق E90 عبارتند از :20×57×132 میلیمتر که دارای حجمی معادل 140cc میباشد و در مقام مقایسه دقیقا دارای ابعاد 9500 است و از نظر قطر نیز با 9300 برابری میکند به عبارت دیگر میتوان گفت که بزرگی E90 به اندازه ای ست که یک صفحه نمایش کاملا بزرگ و یک صفحه کلید کامل را در خود جای دهد و ظرافت آن نیز به حدی است که احساس در دست گرفتن یک پاره آجر  را در دست نمی نمائیم!
شاید تنها نقطه قابل بحث در ظاهر E90 وزن 210 گرمی آن باشد که اگر کمی به سلول های خاکستری مان فشار بیاوریم میبینیم که این وزن برای این هیولا بسیار مناسب است (جائیکه مثلا رقیب ویندوز دار E90 مثل HTC Advantage دارای وزنی معادل 400 گرم می باشد).
E90 در دورنگ زیبا تولید میشود که عبارتند از قهوه ای سوخته (که از دور کاملا مشکی مینماید) و قرمز بسیار خوش رنگ که فارغ از رنگ اصلی یک قاب نقره ای اطراف گوشی را احاطه کرده است.  .البته در ابتدای نمایش عمومی E90 رنگ نقره ای کامل آن نیز به نمایش گذاشته شدکه هیچگاه به تولید انبوه نرسید.
موادی که در ساخت E90 به کار رفته است دارای بالاترین کیفیت ممکنه بوده و کاملا بر اشرافی بودن آن تاکید می کند.  نکته دیگر، در مورد کیفیت ساخت بدنه E90 این است که به هیچ وجه و تحت هیچ شرایطی صدای غیژ غیژ در حین گشودن و فشار بر قطعات به گوش نمی رسد.
قسمت عمده روی گوشی را در حالت بسته، صفحه نمایش نسبتا متوسط گوشی با ابعاد 40×30 میلیمتر پوشانده است که دارای رزولوشن 320×240 پیکسل بوده و قادر به نمایش 16 میلیون رنگ می باشد. علاوه بر آن یک تفاوت عمده این صفحه نمایش با اجداد خویش این است که این نمایشگر صرفا جهت نمایش علائم ضروری مثل نمایش اسم فرد تماس گیرنده و یا مثلا ساعت و تاریخ به کار نمی رود بلکه در حقیقت هیچ کاری در این گوشی نیست که با این صفحه نمایش قادر به انجام آن نباشیم و تمامی برنامه های موجود در E90 در این صفحه نمایش فوق العاده با کیفیت نیز اجرا می گردند.
سوئیچ کردن میان صفحه نمایش کوچک خارجی و صفحه نمایش داخلی نیز از این راحتتر امکان ندارد جائیکه جهت انجام این کار کافی ست گوشی را باز کنیم، برنامه در حال کار به صفحه نمایش داخلی سوئیچ میشود و بالعکس که زمان این تغییر نیز نسبتا مناسب به نظر میرسد : چیزی در حدود یک ثانیه.
در زیر صفحه نمایش خارجی گوشی صفحه کلید بیرونی E90 قرار گرفته است که شکلی کاملا مستطیلی و البته کمی حالت برآمدگی دارد که لمس شدن آنها را ساده تر می نماید و در مقام مقایسه بسیار از دکمه های 9500 که حالتی کاملا لرزان داشتند بهتر عمل میکنند هرچند که به نظر من اگر بخواهیم میان این مدل ها بهترین از این لحاظ را برگزینیم بدون شک مقام اول به 9300i اختصاص خواهد داشت.
از جنبه زیبائی شناسی که بگذریم  با صفحه کلیدی کاملا ساده و در عین حال کاربردی روبرو هستیم که مثل همیشه دکمه های سبز و قرمز و Soft-Key ها را بر بالای خود دارد و جالب ترین نکته در این قسمت وجود یک دکمه پنج جهته است که توسط دکمه های سبز و قرمز و Soft-Key ها احاطه شده است این دکمه شامل یک حلقه زیبای نقره ای با یک دکمه بزرگ سیاه رنگ در مرکز است که راحتی کار با آن شاید حتی از جوی استیک گوشی های سری 60 نیز بالاتر باشد.
تنها دکمه ای که در اینجا باقی می ماند دکمه Power دستگاه است که بر خلاف انتظار در گوشه سمت راست صفحه نمایش بصورت اریب قرار گرفته است که نکته جالب توجه در مورد آن این است که برخلاف سایر Communicator ها این دکمه می تواند هر کدام از دو قسمت گوشی را خاموش و روشن کند به این معنی که میتوان ارتباط گوشی را در حالت Offline گذاشت و از PDA دستگاه استفاده کرد (چیزی شبیه حالت Flight در اسمارت فون ها) و از این هم جالب تر اینکه حتی میتوان در این حالت از بلوتوث و WLAN نیز استفاده کرد.

Nokia E90

در کناره سمت چپ گوشی بعلت وجود لولای باز وبسته شدن همانگونه که انتظار میرود هیچ دکمه ای وجود ندارد ولی در سمت راست گوشی علاوه بر پورت Infrared دو دکمه موجود است که یکی دکمه دوگانه تماس صوتی و(PTT (Push To Talk که فناوری ست که از گوشی به عنوان چیزی شبیه بیسیم استفاده میشود که نگفته پیداست که کاری به کار ما ایرانی ها ندارد! و دکمه دیگر دکمه شاتر دوربین است.
قسمت پائینی گوشی نیز محل قرار گیری پورت پر سرعت Mini USB بهمراه محل اتصال شارژر و البته خروجی صداست که از نوع جک 2.5 میلیمتری است (که با اینکه در خیلی جاها ادعا شده که این پورت، خروجی تصویر نیز محسوب میشود باید در کمال تاسف گفت که E90 متاسفانه دارای خروجی تصویر نیست) درست در زیر این پورت ها محل قرارگیری کارت حافظه Micro SD گوشی است که با یک پوشش محافظت میشود و در هنگام کار قابل بیرون آوردن است (Hot Swap) کارت حافظه همراه این گوشی از نوع 512 مگابایتی است که از شرکت نوکیا که در این زمینه بسیار اسکاتلندی عمل میکند بسیار بعید است!
در پشت گوشی، لنز دوربین 3.2 مگاپیکسلی E90 جای گرفته که دارای فلاش LED بوده و دو اسپیکر استریو نیز در این قسمت تعبیه شده است. در زیر لنز دوربین درپوش بزرگ باتری گوشی قرار دارد که با کنار زدن این پوشش فلزی باتری لیتیومی بسیار قوی E90 قرار دارد که از نوع BP-4L بوده و دارای mAh 1500 ظرفیت میباشد که با این ظرفیت تا 5 ساعت مکالمه و تا حدود 14 روز !! در حالت Stand-by میتواند انرژی گوشی را تامین کند. در مورد میزان قدرت این باتری همین بس که بگوئیم با حدود یک ساعت گشت و گذار در اینترنت و یا استفاده از GPS فقط یکی از خط های هفت گانه باتری خاموش شد!! (مقایسه کنید با پاشنه آشیل N95).
خب حالا زمان آن شده است که این زیبای خفته را بگشائیم .گشودن درب با کمترین مشکلی انجام می پذیرد و در دو نقطه حالت Fix شدن وجود دارد یکی در حدود 90 درجه و دیگری در حوالی 180 درجه که البته این زاویه کاملا دلخواه قابل تنظیم است و درب هر کجا که بخواهیم ثابت میشود و با توجه به اینکه قسمت پائین گوشی (قسمتی که صفحه کلید قرار دارد) بسیار از قسمت بالا سنگین تر است هیچگاه دستگاه بر نمی گردد.
با باز کردن E90 اولین چیزهائی که جلب نظر میکند صفحه کلید کامل QWERTY گوشی و صفحه نمایش عریض و عظیم آن است (چیز دیگری هم باقی ماند؟). صفحه نمایش داخلی E90 از نوع عریض با رزولوشن 352×800 پیکسل است که ممکن است در نگاه اول نسبت به رزولوشن PDA های مبتنی بر ویندوز که عمدتا دارای رزولوشن 480×640 پیکسل (VGA) هستند، کمتر به نظر برسد ولی اگر ابعاد 4 اینچی آن (40×90 میلیمتر) بهمراه قدرت نمایش 16.7 میلیون رنگ مختلف را به این صفحه اضافه کنیم مطمئنا دیگر جائی برای بقیه باقی نمی ماند.
این صفحه نمایش زیبا از نوع حساس به تماس نیست که البته احتیاجی هم به آن ندارد چرا که سیستم عاملی که در E90 بکار رفته (Symbian OS V9.2) بر مبنای استفاده از صفحه کلید بهینه شده است. نکته قابل توجه دیگر در مورد صفحه نمایش، خوانائی و شفافیت بالای تصاویر به نمایش در آمده توسط آن است که بر خلاف دیگر Communicator ها که صرفا جهت استفاده بعنوان مرورگر اینترنتی و یا SMS و یا برنامه های ویرایش متن کاربرد داشتند این یکی با کیفیت بالای خود یک همه کاره تمام عیار است و شفافیت و خوانائی آن در نور مستقیم خورشید نیز بهیچ وجه افت نمی کند.
در هر دو طرف صفحه نمایش داخلی دکمه هایی وجود دارد در سمت چپ دکمه های همیشگی سبز و قرمز و در سمت راست نیز دو عدد Soft-Key . دکمه های سبز و قرمز علاوه بر وظیفه اصلی خود در برقراری و قطع تماس، کاربردهای دیگری نیز در منوها بعهده می گیرند از جمله اینکه دکمه سبز به عنوان یک میانبر سریع به منوی Send To کاربرد دارد و دکمه قرمز نیز میتواند به سرعت در مواقعی که کلیه برنامه ها بسته باشند دستگاه را به حالت Stand-by ببرد.
بر بالای دکمه های سبز و قرمز نیز، دوربین QCIF دوم گوشی قرار دارد که وظیفه برقراری تماسهای ویدئویی را بر عهده میگیرد. در پائین گوشی، صفحه کلید بی نقص E90 دیده می شود که ترکیبی است از ارتفاع مناسب کیبورد 9500 بهمراه ابعاد مناسب کیبورد 9300i که در مجموع بسیار راحت و ارگونومیک طراحی شده است . البته نکات مثبت این صفحه کلید همچنان ادامه دارد:

-در اینجا دکمه ها، کاملا برآمده هستند و به گونه ای شکل داده شده اند که کاملا احساس  میشود که مثلا فلان دکمه کجا شروع و کجا پایان می یابد.
-قسمت اصلی هر دکمه که عدد یا حروف را بر خود دارد از بقیه قسمت ها برجسته تر است و شاید از همه مهمتر دکمه Enter بحدی بزرگ و برجسته است که امکان ندارد اشتباهی آن را بفشاریم.
-صفحه کلید دارای نور پس زمینه است که این نور توسط کلید لامپ (Bulb) قابل روشن و خاموش شدن است که البته ترکیب این دکمه با کلید “Chr” میتواند نور صفحه نمایش را نیز تغییر دهد
و نکته آخر  در مورد این صفحه کلید احساس لامسه ایست که از فشردن کلیدها بوجود می آید که با فشردن هر کدام از آنها کلید تا حدود یک میلیمتر به سمت پائین فشرده میشود.
دکمه ای نیز موسوم به My Own بروی این صفحه کلید قرار دارد که دو وظیفه بر عهده دارد که یکی سوئیچ کردن میان Favorites و برنامه های بیشتر استفاده شده است و دیگری (با ترکیب با کلید Chr) روشن و خاموش کردن بلوتوث و اینفرارد و تنظیم صدا ست. در اینجا نیز مثل قسمت بیرونی گوشی دکمه چهار جهته ای وجود دارد که با یک قاب نقره ای احاطه شده و در میان آن نیز یک دکمه مرکزی وجود دارد که دارای دقت بسیار بالائی ست و وجود آن نیز بسیار ضروری می نماید زیرا که در اینجا خبری از دکمه چهار جهته Arrow نیست و  وظیفه آن بطور کامل بر عهده این کلید نهاده شده است.
با توجه به ظاهر زیبا و مدرن E90 انتظار داریم که از لحاظ نرم افزاری نیز در اوج باشد.که البته چیزی فراتر از آنچه فکر میکنیم انتظار ما را می کشد. رابط کاربری E90 بسیار سریع، به برنامه های در حال اجرا پاسخ  میدهد و دیگر مثل 9500 در هنگام اجرای برنامه ها با یک صفحه سفید روبرو نمی شویم.

قلب تپنده E90 را پردازنده TI OMAP2420 با سرعت 330 مگاهرتز تشکیل میدهد که دقیقا همانی است که در اسمارت فون های N93،N93i و البته N95 به کار رفته است و از لحاظ سرعت کاری واقعا بسیار سریع  عمل میکند (این پردازنده در محصول جدید نوکیا با نام N800 نیز بکار رفته است محصولی که نوکیا عنوان Internet Tablet را بر آن نهاده است).
همانگونه که می دانید یکی دیگر از عوامل موثر در سرعت یک دستگاه، میزان حافظه داخلی و یا در اصطلاح RAM دستگاه است که در این زمینه E90 دارای بالاترین میزان حافظه ای ست که تاکنون در وسایل  مبتنی بر Symbian به کار رفته است :128 مگابایت RAM که از این مقدار بیش از 80 مگابایت آن خالی و در اختیار کاربر است پس دیگر هیچگاه با کند اجرا شدن و یا  اجرا نشدن هیچ برنامه ای در E90 روبرو نخواهیم شد.(از این لحاظ تنها می توان یک رقیب برای E90 قائل گردید که آن هم محصول جدید سونی اریکسون با نام P1 است که حافظه ای مشابه E90 دارد).

در این لحظه به مساله ای می پردازیم که در حقیقت هدف اصلی از ساخت هر Communicator ی است و آن هم ارتباط میباشد. مساله ای که در مدل های پیشین همواره دارندگان این وسایل را آزار میداد چون همیشه یک چیزی این میان کم بود مثلا همانطور که در بالا هم گفتم در زمان ارائه 9210 خبری از پورت های USB و بلوتوث و امکان ارتباطی GPRS در آن نبود (تقریبا هیچ چیز بجز اینفرارد) و یا در 9500 و 9300i خبری از UMTS در آن ها نبود ولی در اینجا و در مورد E90 همه چیز فرق کرده است و گویا در افکار سازندگان اینگونه وسایل توفان آمده است زیرا در E90 هر ابزار ارتباطی را که فکرش را بکنید وجود دارد:
E90 نه تنها دارای ارتباط دو گانه GPRS/EDGE بهمراه UMTS می باشد بلکه با ساپورت HSDPA (High Speed Download Pocket Access) با سرعت تبادل اطلاعات Mbps 3.5 خود را در ردیف گوشی های نسل 3.5 قرار میدهد .کما اینکه وجود دوربین دوم بیانگر امکان برقراری تماس های ویدئویی بوده و به این لیست می بایست امکان(VOIP (Voice Over IP را نیز افزود.
علاوه بر تمام  اینها وجود Wi-Fi و بلوتوث با امکان (A2DP (Advanced Audio Distribution Profileبهمراه USB 2.0 و البته اینفرارد را نیز نباید از یاد برد. امکان (UPnP (Universal Plug and Play نیز در E90 وجود دارد. از لحاظ کار کرد، فرکانس های GSM ی که E90 قادر به پشتیبانی از آنهاست عبارتند از 1900/1800/900/850 مگاهرتز که از این لحاظ یک گوشی چهار بانده کامل است و در باند WCDMA نیز فرکانس 2100 مگاهرتز را پشتیبانی میکند.

Nokia E90

یکی دیگر از امکانات فراوان E90 وجود GPS و یا همان ردیاب ماهواره ای ست که از همه لحاظ همانی است که در N95 دیده ایم و برمبنای تکنولوژی NaviLink از شرکت تراشه ساز بزرگ TI (Texas Instruments) میباشد که با استفاده از برنامه از پیش نصب شده نوکیا با نام Smart2Go کار میکند و در درون خود نقشه چندین کشور دنیا را دارد که میتوان توسط برنامه MapLoader نوکیا که برنامه ای بر پایه ویندوز است نقشه تمامی کشورهای دنیا (البته میدانید که ما جزء تمامی نیستیم!) را دانلود نموده و از قبل در کارت حافظه واردکرد و با خیال راحت دور دنیا را گشت.
شاید در مورد امکانات ارتباطی E90 بتوان یک نکته منفی را ذکر کرد و آن هم نبود فاکس در آن است چیزی که از سال 1997 تا کنون جزء لاینفک هر Communicator ی بود البته ممکن است بگوئید که با وجود Email دیگر چه احتیاجی به فکس است که من چندان با شما موافق نیستم چون هنوز خیلی از تبادلات روزمره با فاکس انجام میگیرد.
بر خلاف این واقعیت که هر Communicator ی برای کارهای بیزینسی مثل ارسال ایمیل ، گشت و گذار در اینترنت و … طراحی شده است ، از لحاظ مولتی مدیا نیز E90 در حد بسیار بالایی قرار دارد و فرمت های صوتی و تصویری MP3،M4A،AAC،eAAC+و WMA را ساپورت میکند و همانگونه که در بالا نیز به آن اشاره شد جک 2.5 میلیمتری (متاسفانه خبری از جک 3.5 میلیمتری نیست) و همچنین بلوتوث با هدست استریو (A2DP) از دیگر امکانات برای موزیک بازان محترم است.
امکان جالب دیگری نیز در مورد اسپیکرها وجود دارد که می توان آن ها را بگونه ای تنظیم کرد که با گشودن گوشی خود بخود صدا بروی اسپیکرهای اصلی سوئیچ شده و با بستن آن به حال عادی برگردد. پلیر پیش فرضی که در E90 موجود می باشد Real Player است که فرمت های صوتی و تصویری را به خوبی ساپورت می کند و نکته جالب در اینجا این است که با وجود صفحه نمایش عریض E90 که دارای نسبت2.27:1 است تنها تصاویری قادر به پر کردن صفحه نمایش هستند که از نوع 2.35:1 باشند و از این لحاظ کلیه فیلم های با اندازه 4:3 و یا حتی 16:9 دارای کادر سیاه رنگی در دوطرف خود بوده قادر به اصطلاحا Full Screen شدن نمی باشند. علاوه بر این پلیر، نرم افزار های جانبی دیگری همجون Smart Movie و یا DivX Player نیز قابل نصب بوده  ، امکان ساپورت فرمت های دیگر را نیز برای E90 فراهم میکنند.
دوربین یکی دیگر از اجزای مهم E90 محسوب میشود چرا که بالاخره در این قسمت نیز طلسم دوربین های بی کیفیت و یا اصلا عدم وجود دوربین (مثل 9300) شکسته شده و یک دوربین 3.2 مگاپیکسلی با کیفیت بالا در E90 گنجانده شده است. دوربینی که علیرغم عدم وجود نشان کارل زایس بروی خود کاملا با دوربین مثلا N93 برابری میکند.
حداکثر رزولوشن پشتیبانی شده توسط این دوربین 1536×2048 پیکسل است که دارای کیفیتی کاملا قابل قبول می باشد. از امکانات پیش فرض یک دوربین با کیفیت در اینجا نیز استفاده شده مواردی از قبیل وجود فوکوس اتوماتیک، تنظیم ماکرو ،تنظیم پرتره و یا تنظیم نور و عکاسی در شب که از همه لحاظ همانی است که در N93 و یا N95 دیده بودیم.
دکمه شاتر دوربین بر کناره پائین سمت راست گوشی قرار داده شده و متاسفانه فشردن این دکمه باعث احضار دوربین نمیشود و علاوه بر آن ساختار این دکمه کمی باعث ایجاد ناراحتی ست چرا که این دکمه بقدری نرم فشرده می شود که مراحل فشردن تا نیمه آن برای انجام فوکوس اتوماتیک ، ممکن است کاملا از دست برود و عکس بصورت مستقیم بدون انجام فوکوس گرفته شود . نکته دیگر در رابطه با این دکمه این است که این دکمه وظیفه شروع و پایان عملیات فیلمبرداری را نیز بعهده دارد و از این لحاظ معلوم نیست به چه علت میبایست چندین بار آن را بفشاریم تا بلاخره یک بار عمل کند.(که بازهم نمی توان اسم عیب بر آن نهاد).
دوربین دوم نیز که وظیفه ای کاملا مشخص دارد و برعکس دوربین اصلی که فقط در هنگام بسته بودن گوشی کار می کند ، این یکی فقط در هنگام باز بودن گوشی قابل استفاده است. در زمینه فیلمبرداری E90 بسیار عالی عمل میکند و فیلم ها را با فرمت MPEG-4 و با 30 فریم در ثانیه و با رزولوشن حداکثر 480×640 ضبط مینماید که در نوع خود کاملا قابل تحسین است.لرزش گیر دست هم در این قسمت تعبیه شده است که حرفه ای بودن این دوربین را ثابت می کند. کیفیت تصویر برداری در بالاترین حد خود کاملا قابل قیاس با دوربین های خانگی ست و در این میان شاید تنهاکمبود فقدان زوم اپتیکال است (که در آن صورت وزن 210 گرمی E90 بسیار بالاتر میرفت).

رادیو FM نیز در E90 وجود دارد و مانند تقریبا همه موبایلهای رادیو دار،  هدست دستگاه نقش آنتن رادیو را بازی می نماید در رادیو FM گوشی E90 خبری از RDS نیست.(که تفاوتی هم به حال ما نمی کند). راستی یک چیز جالب و غیر مرتبط با بحث مولتی مدیا این است که E90 تنها Communicator ی است که با این هیکل دارای ویبره است آنهم بصورت کاملا قوی.
سیستم عامل نصب شده بروی E90 از نوع Symbian S60 V9.2 می باشد که این سیستم عامل از ویرایش نهم خود به بعد دارای تغییرات ساختاری فراوانی گردید که از آن میان میتوان به مواردی از قبیل: هسته (Kernel) کاملا جدید، کامپایلر جدید ، ساختار جدید فایلهای سیستمی و امنیت بالای آن اشاره کرد، که تمامی موارد بالا در ویرایش جدید Symbian موجود است و نمیتوان از این قابلیتها درسری های قبلی استفاده کرد و از آنجا که سایر Communicator های قبلی نوکیا برپایه Symbian  های قدیمی ورژن 6 و 7 ساخته شده بودند نوکیا برای استفاده از امکانات جدید Symbian ، E90 را بر پایه ورژن 9.2 طراحی نمود و از این لحاظ خیال کاربران را برای یافتن برنامه های جدید و کاربردی راحت نمود زیرا که این سیستم عامل کاملا همانی است که در اسمارت فون های جدید نوکیا دیده ایم.
صفحه اصلی منوهادر اینجا همانی است که در مدل های پیشین مبتنی بر Symbian  دیده ایم: ساختاری ماتریسی که بصورت فولدری تمامی کارکرد های متفاوت گوشی را نمایش میدهند که البته می توان به دلخواه فولدرهای جدید ساخت و یا حتی اسامی فولدر های پیش فرض را نیز عوض کرد. علاوه بر این میتوان به دلخواه فولدر ها را در درون همدیگر جابجا نمود .
Uninstall کردن برنامه ها هم هیچ گاه تا این اندازه آسان نبوده است تا جائی که برای انجام اینکار فقط کافی ست برنامه مورد نظر را Highlight کرده سپس دکمه Backspace/Delete را بفشاریم و پیغام ظاهر شده را نیز تائید کنیم.
همانند تمامی مدل های مبتنی بر S60 در مورد E90 نیز میتوان Theme های مختلف را بروی آن نصب نمود(کما اینکه بعضی از این Theme ها برای صفحه نمایش به این ابعاد طراحی نشده اند و ظاهر مناسبی به گوشی نمیدهند) که با انجام این کار همه چیز تغییر میکند : عنوان بالای صفحات، پشت زمینه پنجره ها، رنگ منوها ، ابعاد و رنگ فونت ها،ظاهر نشانگر میزان باتری و آنتن ، ظاهر ساعت دیجیتال و آنالوگ موجود درحالت Active Stand-by و کلا همه و همه.
یکی از کاربردهای اصلی هر Communicator ی کاربرد آن در ادیت و بوجود آوردن اسناد Office و البته مشاهده فایلهای مبتنی بر PDF است که این هردو توسط دو نرم افزار جداگانه با نامهای Quick Office و PDF Viewer در E90 پیش بینی شده اند و حافظه خالی بسیار بالای E90 نیز کاملا مهیای باز نمودن اسناد کاملا پیچیده و با حجم بالا است.
شاید این یکی را در هیچ گوشی دیگری پیدا نکنید : امکان جالبی در E90 گنجانده شده است که به موجب آن میتوان هر نوع “بارکدی” که تصورش را بکنید را توسط دوربین اسکن نموده و با E90 آن را تفسیر نمود (البته ببخشید که دارم بارکد را توضیح میدهم ولی بار کد همان خطوط باریک سیاه رنگ عمودی ای هستند که معمولا زیر مجلات خارجی ، کتابها و یا روی تمامی محصولات بهداشتی آرایشی و یا هرچیز دیگری که از فرنگ آمده است وجود دارد).
این علائم حاوی اطلاعاتی از قبیل نام محصول و سازنده اش و ایمیل سازنده اش و… است . امکان زیپ کردن اطلاعات توسط E90 نیز از آن چیزهاست که با اطمینان کمتر رقیبی برایش پیدا میشود.
به هر حال مجموعه این همه کارائی که تمامی آنها هم در این مجال توضیح داده نشد کافی ست تا میزان قدرت این هیولا را در یابیم .شاید این کم عیب ترین گوشی باشد که تا بحال راجع به آن شنیده اید و (به نظر من)خواهید شنید.
نوکیا E90 کمتر از یک ماهی هست که به ایران نیز وارد شده است و قیمت بدون گارانتی آن در تهران در حدود 970 هزار تومان است که با توجه به سابقه قیمتهای اینچنینی می بایست منتظر کاهش قیمتی حدودا 40 درصدی در 5 تا 6 ماه آینده باشیم.

اشاره:
مطلب فوق با کمی تلخیص در شماره 247 هفته نامه عصر ارتباط مورخ شنبه بیستم بهمن 1386 نیز به چاپ رسیده است

توجه: درج تمام یا قسمتی از این مطلب، تنها با ذکر نام سایت و آدرس دقیق این صفحه مجاز است.

رتزی 32 بیتی شرکت ‏MIPS‏ تشکیل میدهد که اگر کمی ‏به تاریخ ساخت اولیه ‏PSP‏ توجه کنیم می بینیم که در مقام مقایسه با گوشی های موبایل که تازه یکی دو ماه است ‏به این سرعت پردازنده (‏E90‎‏ ،5700 و ‏N95‎‏ بهمراه ‏P1‎‏) رسیده اند سرعت ‏PSP‏ در حد بسیار بالایی است حافظه ‏داخلی اصلی ‏PSP‏ میزان 32 مگابایت است که از طریق کارت حافظه قابل افزایش است علاوه بر آن میزان 4 مگابایت ‏نیز بصورت ‏Dram‏ در ‏PSP‏ تعبیه شده است.
یکی از جالب ترین نکات در رابطه با ‏PSP‏ این است که بعلت همه گیر ‏شدن، این دستگاه همواره مورد توجه سازندگان سایر وسایل جهت ساخت امکانات جانبی (‏Third Party‏)، بوده است ‏و تقریبا هر آنچه که فکرش را بکنید برای ‏PSP‏ ساخته شده است از دوربین و ‏GPS‏ بگیرید تا انواع و اقسام وسایل ‏جانبی در رابطه با زیبائی و حمل آن . این نیز حتما برایتان جالب است که بدانید یکی دو سال پیش هکرهای مهربان ‏موفق شدند که ویندوز 95 را روی ‏PSP‏ بالا بیاورند! ‏

Sony PSP

یکی از خبرهای جدید در مورد ‏PSP‏ این است که شرکت سونی در تاریخ ‏May 2007‎‏ یعنی همین دو سه ماه پیش ‏یک نسخه جدید از ‏PSP‏ را با نام ‏PSP Slim‏ به نمایش گذاشت که قرار است این ‏PSP‏ جدید تا چندماه آینده وارد بازار ‏شود از مهمترین تغییرات صورت گرفته در این دستگاه جدید میتوان به این موارد اشاره کرد :‏
‏-‏ کاهش 33 درصدی در وزن دستگاه (وزن آن تقریبا به 195 گرم رسیده است)‏
‏-‏ کاهش 19 درصدی در قطر دستگاه (قطر آن تقریبا 18 میلیمتر شده است)‏
‏-‏ بهبود چشمگیر کارائی باتری ‏
‏-‏ کاهش زمان ‏Loading‏ بازیها‏
‏-‏ خروجی تلویزیون (که البته کابل آن بطور جداگانه می بایست تهیه شود)‏
‏-‏ و…‏
که البته برخلاف ایران که با اعلام یک همچین خبری بازار در جهت افزایش قیمت تکان می خورد در اینجا سونی ‏قیمت انواع فعلی ‏PSP‏ های خود را بشدت کاهش داد که این کاهش قیمت هنوز به ایران نرسیده است. تا جائی ‏که قیمت ‏PSP‏ تا حد 180 دلار و یا کمتر نیز در روزهای اخیر (البته در بازارهای جهانی) رسیده است و در ایران ‏هم که انگار نه انگار که اتفاقی افتاده باشد و قیمت همانی بود که بود (در انتها به قیمت اشاره می کنم).
یکی ‏از نکات جالب در مورد این ‏PSP‏ جدید این است که با اینکه باتری نسخه فعلی از لحاظ ابعاد از این ‏PSP‏ جدید ‏بزرگتر است می توان در مواقع ضروری از آن هم استفاده کرد.‏
و اما در مورد خرید این زیبا رو در ایران ، ‏PSP‏ های فعلی در بازار ایران در دو نوع بسته بندی موجود هستند که ‏یکی با نام ‏Basic‏ و دیگری با عنوان ‏Value Pack‏ به فروش میرسند تنها فرق میان این دو بسته بندی در وجود ‏هدفون ، کیف و بند مخصوص ‏PSP‏ ست که در مدل ‏Value‏ موجود است و در دیگری نیست . که شاید در میان این ‏سه چیز هدفون های سفید رنگ دستگاه که بهمراه یک ریموت سیمی هستند از همه با ارزش تر به نظر برسند ‏‏(این هدفون ها بیش از هر چیزی آدم را به یاد ‏iPod‏ می اندازد). البته وقتی بدانید که فرق قیمتی این دو بسته ‏بندی چقدر است احتمالا کمی تعجب میکنید چون بسته معمولی دارای قیمتی معادل 230 هزار تومان و بسته ‏دیگر یعنی ‏Value Pack‏ دارای قیمتی در حدود 285 هزار تومان است و یک هدفون و کیف و بند ناقابل چیزی در ‏حدود 50 هزار تومان برایتان آب میخورد! البته یکی از دلایل قیمت بالاتر بسته ‏Value‏ نسبت به بسته معمولی این ‏است که بسته ‏Value‏ دیگر تولید نمی شود.
بهر حال یک توصیه دوستانه انتظار کشیدن برای رسیدن ‏PSP Slim‏ ‏کاری کاملا عاقلانه است ولی انتظار کشیدن جهت کاهش قیمت آن با توجه به قیمت های جهانی کاری کاملا ‏بیهوده است. بله اینجا ایران است!

توجه:این مقاله بطور اختصاصی برای writeage.com نوشته شده است. درج تمام یا قسمتی از این مطلب، تنها با ذکر نام سایت و آدرس دقیق این صفحه مجاز است.

132 دیدگاه

  1. سلام مهدی جان.آره باطریش فوق العاده است!من یک روز کامل باهاش کار کردم و تازه 3 خط ازش کم شد.خوب این هم بخاطر آمپر بالای باطریشه دیگه.در مورد تایپ فارسی فرقی نمیکنه از کجا گرفته باشی.منو که داره اذیت میکنه!آقا آرشم که دیگه قابل نمیدونن و جواب منو ندادن):
    آقا آررررش

  2. سلام دوباره.امیدوارم من رو با مهدی های دیگه توی قسمت های دیگه سایت اشتباه نگرفته باشید.راستی رنگ سایت هم خوب هست ولی عالی نیست.شیک هست ولی کمی اذیت میکند.انتقاد من باعث نشود که جواب من را در سوال های بالا ندهید؟!!!!!فکر نمی کنم لزومی برای قرار دادن این نظر من در سایت باشد.هر جور راحت هستید.خیلی خیلی ممنون.

  3. سلام.تشکر از جوابتون اقا آرش(البته اون یکی آقا آرش ، فرقی نداره هر دو تا آقا آرش ها دستتان درد نکنه).
    حالا از دو تا آقا آرش ها می پرسم(با عرض معذرت دوباره)
    -همون سوال قبلی:باطری e90 چجوریه؟مثل n95 که روزی یک بار باید شارژ بشه ، است؟
    -منظورتون این است که من اگر از جی اس ام یا مرکز موبایل تهران بگیرم باز هم در عربی تایپ کردن مشکل دارد؟ یا همون مشکلی رو که شما در بالا گفته بودید؟
    از اینکه به سوال های من اهمیت و جواب میدهید خیلی خیلی متشکرم.

  4. با سلام خدمت شما آرش جان و همچنین آقا مهدی عزیز
    مهدی جان در جوابت باید بگویم که در کل گوشی خوبیست.اگر با وزن 210 گرمی و حجم آن کنار بیایی!من از دبی خریدم2790 درهم=722000 تومان یک هفته پیش.کیبرد آن عربیست ولی تایپ عربی رو ساپورت نمیکنه!(باید نرم افزارش بیاد).کیفیت صداش در مقایسه با n80 و9300وn90 که داشتم،عالیه و استریوست.از صفحه نمایشش انتظار نداشته باش که تمام صفحه نمایش بده!علتش رو آرش عزیز قبلا گفتن.فکس رو نمیشه دریافت کرد فقط باید دایورت کرد!کیفیت ال سی دیش واقعا بالاست.در نهایت اگه میبینی این چیزا واست مهمه بگیر.موفق باشی.
    و اما آقا آرش گل.خوبین؟بازم یه مشکل دیگه:(
    بعضی از کلیدهای صفحه داخلی e90,چیری رو که روش نوشته تایپ نمیکنن!مثلا باید shift+? رو بزنم تا * تایپ کنه!!در صورتیکه طبق نوشته روی کلید،باید shift+8،فشرده شود.زبان هم انگلیسی تایین کردم.واقعا داره عصبیم میکنه.خواهشن تا این گوشی 210 گرمی رو به شیشه مغازم پرت نکردم،راه حلی برام پیدا کنین!!!مثل همیشه سپاسگذارم.منتظرم

  5. سلام.خیلی خیلی ممنون.
    2 سوال کوچیک دیگه البته با عرض معذرت:
    1-باطری e90 چجوریه؟یعنی مثل n95 نیاز به شارژ هر روز داره؟
    2-قیمتش الان چجوری ها است؟با توجه به اینکه در زمانی که شما مطلب فوق را درمورد e90 نوشته بودید که 960 هزار تومان بود ولی الان 775 هزار تومن است(به نظرم)به نظر شما صبر کنم یا الان بخرم؟

  6. سلام مهدی جان
    من در حال حاضر E90 ندارم ولی در مورد انواع صفحه کلید این گوشی به نظر بهترین راه حل کسب تکلیف از نمایندگی های نوکیا همانند اتصالات و نیا می باشد که با یک شماره راحت از 118 می توان با بخش پشتیبانی آنها صحبت کرده ولی از این گذشته همواره نوکیا گوشی های ورژن خاورمیانه ای خود را با صفحه کلید فارسی یا عربی به بازار می دهد و دلیلی ندارد که E90 از این ماجرا مستثنی باشد. در ضمن فارسی بودن کیبورد واقعا اینقدر مهم است؟
    با تشکر

  7. سلام.پس چرا جواب ندادید؟
    من دیروز از gsm پرسیدم 775 هزار ولی از یک مغازه نسبتا معتبر که پرسیدم گفت 890 هزار تومن(قم) با منوی فارسی!!!!که خودش گفت فارسی کردنش 10 تا 15 هزار تومن…..
    البته گفت پ ژ گ چ را هم در این حالت دارد(منوی فارسی).
    خداییش را بخواهید من الان نمیدونم که باید چکار کنم در مورد کیبورد این e90؟
    آقا آرش لطفا در مورد کیبورد e90 یک توضیح کامل بدهید که دیگه مزاحمتون نشوم.
    من قم هستم که قرار بود فردا تهران بیایم که تا هفته بعدی (شنبه) نمی توانم بیایم.
    الان از شما خواهش میکنم که در مورد کیبورد e90 و فارسی یا عربی بودن آن یک توضیح کامل و با عرض معذرت اگر خودتان e90 دارید یک عکس از کیبورد آن بگذارید(البته عکس از کیبورد های ورژن خارجی رو زیاد دارم عکس از ورژن یا مدلی رو که در ایران است رو بی زحمت می خواستم).خیلی خیلی ممنون

  8. سلام.خیلی خیلی ممنون که جواب دادید.من تصمیم گرفتم که e90 بگیرم،حالا نمیدونم از کجا بگیرم؟اگر از gsmبگیرم خوبه؟اصل و غیر اصل هم دارد؟لطفا راهنمایی کنید….
    مرسی

  9. با سلام
    در کیفیت دستگاهی به نام E90 هیچ شکی وجود ندارد ولی اینکه مناسب شماست یا خیر را کاربری شما تعیین می کند و اینکه آیا این هزینه اصولا منطقی هست یا نه؟ در مورد فارسی کردن هم باید بگویم همانند تمامی گوشی های دارای این سیستم عامل این گوشی نیز امکان فارسی شدن را دارد فقط باید کمی برای یافتن آن وقت صرف کرد
    با تشکر

  10. سلام.آقا شما که انگار همتون e90دارید، خوب به من هم بگید E90بگیرم یا نه؟خدا وکیلی جواب بدهید.لطفا هم خود آقا آرش جواب بدهند (که میگفتند امکان تایپ فارسی یا عربی ندارد)و هم خود آقا آرش صاحب سایت.وقتی خواستم بخرم به چه چیز هایی باید توجه کنم(منظورم همین تایپ فارسی یا عربی است که آقا آرش گفته بودند، یا مشکلات دیگر)
    خواهش کردم جواب بدهید…..

  11. آرش جان با اینکه در بخش مشخصات دستگاه به TV-Out اشاره شده ولی در هیچ منبعی به این موضوع و نحوه آن اشاره ای نشده است و همانطور که در Review این دستگاه در GSMArena در اینجا می بینید در توضیح قسمت پائین گوشی تنها به پورت 2.5 میلیمتری و محل شارژر اشاره شده است
    با تشکر

  12. سلام آرش جان.راستی اگر ای90 خروجی تصویر ندارد،پس دو عدد کانکتور بین جکهای شارژ و هدفون برای چیست؟چون حتی در سایت جی اس ام آرنا هم جلوی av out نوشته yes! منتظر پاسخ شما خواهم بود.مرسی

  13. آرش جان سلام
    مطمئنا قابلیت افزودن زبان به دستگاه وجود دارد ولیکن من هم مثل شما از چگونگی آن بی خبرم و خودم نیز در پی افزودن زبانی دیگر به دستگاهم هستم به من چند روز فرصت بدهید نتیجه را در همین جا اعلام خواهم کرد
    با تشکر

  14. خیلی خیلی ممنون از توجه شما دوست عزیز.اما در این صورت حتما شرکت نوکیا نرم افزاری برای آن دارد که کی بردش را عربی چاپ کرده.ولی من در تکنیکال ساپورت آن هم این نرم افزار را پیدا نکردم.با عرض معذرت آیا باز هم میتوانید مرا یاری نمایید؟متشکرم که وقت گذاشتید

  15. آرش عزیز جای هیچ نگرانی نیست چون گوشی شما اصلا ورژن فارسی نویس نیست چون دلیل ورژن فارسی بودن یک گوشی وجود آن در میان زبانهای دستگاه است و حالا که در لیست زبانها گزینه زبان فارسی نیست پس دلیلی ندارد که دستگاه بتواند فارسی بنویسد.
    با تشکر

  16. سلام آرش جان.با تشکر از توجه شما.
    باید در جوابتان بگویم زمانیکه در اس ام اس،گزینه(رایتینگ لنگویج)را میزنم،این اسامی زبانها نمایش داده میشوند:dansk-english-Eesti-Islenska!
    یعنی اصلا گزینهای به نام عربی یا فارسی ندارد.خواهش میکنم اگر گوشی مشکل دارد مرا در جریان بگذارید.خیلی ممنون

  17. آرش جان سلام
    حک شدن حروف فارسی بروی صفحه کلیدنشان از ورژن خاورمیانه بودن گوشی ست و فارسی تایپ نکردن آن کمی عجیب به نظر می رسد سوال من از شما این است که با فارسی کردن صفحه کلید چه اتفاقی می افتد؟ بازهم انگلیسی تایپ می کند؟
    البته مشکل شما در چندین نمونه دیگر در محصولات نوکیا هم وجود دارد ولی اغلب آنها دارای Lable های فارسی نیستند
    با تشکر

  18. با سلام و خسته نباشید.من دیروز ای 90 خریدم.مشکلم اینه که با اینکه روی کی بردش حروف فارسی هست ولی امکان تایپ فارسی رو نداره حتی با تغییر زبان تایپ.لطفا منو راهنمایی کنید که اصلا میشه باهاش فارسی تایپ کرد یا نه؟خیلی ممنون

  19. سلام به همه :
    Javad 2x شما که نوشتید ((سونی اریکسون فقط باید ببینه حسرت بخوره,چون تا قرن بعد هم نمی تونه مثل این بسازه!)) در کمتر از 8 ماه سونی اریکسون با طرح فوق العاده ی XPERIA X1 به نوکیا که ید طولایی در تولید گوشی داره رسید و حتی از نوکیا جلو افتاد.

Comments are closed.