شرکت گوگل ساعاتی پیش در کنفرانس سالیانه Google I/O 2018 از اندروید P بتا رونمائی کرد که نسخه developer preview آن نخستین بار در ماه مارچ ارائه شد. این نسخه از اندروید قرار است در اواخر تابستان سال جاری به صورت رسمی ارائه شود. در اندروید P بتا گزینههای جدیدی دیده میشود که در ادامه با برخی از مهمترین آنها آشنا میشویم :
1- سیستم هدایت مبتنی بر ژستهای حرکتی در اندروید P بتا
شاید مشهودترین ویژگی در اندروید P ، سیستم جدید حرکت در میان منوهای گوشیست. در این سیستم یک دکمه قرصیشکل هوم و یک دکمه back (بسته به درخواست کاربر) در نظر گرفته شده که این آخری روی صفحه هوم ظاهر نمیشود. با کشیدن دست از دکمه هوم جدید رو به بالا، به حالت Overview وارد میشوید که که در آن اپلیکیشنهای شما این بار به صورت افقی قرار گرفتهاند و چند اپلیکیشن پیشبینی شده متناسب با نیاز شما نیز در پائین حضور دارد با یک Swipe دیگر رو به بالا، منوی اصلی یا همان app drawer ظاهر میشود. بدینترتیب در اندروید P بتا بخش Overview و مولتیتسکینگ به گونه جالبی با app drawer ترکیب شدهاند.
این سیستم Swipe رو به بالا در همه جای سیستمعامل کار میکند و حتی میتوان دکمه هوم قرصیشکل را هم به صورت افقی کشید تا به بخش اپلیکیشنهای جدیدا استفاده شده وارد شد. یک دکمه چرخش جدید نیز در نوار navigation در این سیستمعامل جدید ظاهر شده است که هنگامی که گوشی خود را میچرخانید در حالیکه طبق تنظیمات چرخش اتوماتیک رخ نمیدهد، میتوانید با این دکمه چرخش را در محتوای صفحه ایجاد کنید.
2- سیستم باتری تطبیقی (Adaptive Battery)
در اندروید P، این سیستمعامل با استفاده از هوشمصنوعی قادر به شناسائی بیشترین اپلیکیشنهای استفاده شده توسط شما و برنامههائی که احتمالا در یکی دو ساعت آینده استفاده میکنید بوده و سپس از مصرف باتری توسط اپلیکیشنهای دیگر جلوگیری میکند. این سیستم ظاهرا تا 30 درصد از فعال شدن CPU برای کلبه اپلیکیشنهای به صورت عمومی جلوگیری میکند.
3- سیستم روشنائی تظبیقی (Adaptive Brightness)
روشنائی، دیگر قسمتی ست که در این سیستمعامل جدید از هوشمصنوعی در آن استفاده شده است. در سیستم جدید گوگل با اینکه نام مشابهای نسبت به گذشته برای این سیستم در نظر گرفته شده است اما طرز کار آن حالا تا حدودی به سیستم روشنائی خودکار سامسونگ شباهت دارد جائیکه وقتی شما روشنائی صفحهنمایش را برای یک محیط بهخصوص به صورت دستی تغییر میدهید، سیستم روشنائی مد نظر شما برای این محیط نوری را به خاطر میسپارد و این تنظیم را در آینده به صورت خودکار اعمال میکند.
4- عملگرهای پیشبینی شده
در نسخههای قبلی سیستمعامل اندروید گزینهای به اسم پیشبینیهای اپلیکیشنی در ردیف بالای app drawer یا همان منوی اصلی در نظر گرفته شده بود، در اندروید P اما این گزینه پیشرفتهتر شده و به درون خود اپلیکیشنها منتقل شده است. دو نمونه از این موارد که عملکرد یک اپلیکیشن را از درون آن پیشبینی میکنند شامل تماس با یک کنتاکت مشخص در دفترچه تلفن و شروع یک جلسه تمرینی درون یک اپلیکیشن تناسب اندام است. این پیشنهادها براساس الگوی استفاده شما بوده و عملگرهای هر برنامه میتواند همه جا حتی در نتایج جستوجو نیز ظاهر شود.
5- دشبورد ثبت اطلاعات، هیس، Wind Down !
در اندروید P بتا و البته نسخه نهائی این سیستمعامل یک دشبورد جدید زمانی که برای هر اپلیکیشن مصرف کردهاید را به نمایش میگذارد و در آن تعداد دفعات آنلاک کردن گوشی و تعداد نوتیفیکیشنهای دریافت شده نیز قابل نمایش هستند. این ویژگی به توسعهدهندهگان نرمافزاری امکان استخراج اطلاعاتی از این دست و استفاده از آنها در برنامههای ابتکاری را میدهد. برای نمونه مثلا یوتیوب میتواند در آینده زمانی که در این اپلیکیشن به تماشای ویدئو بودهاید را نشان دهد. یک قابلیت جالب دیگر، امکان تنظیم تایمر برای هر اپلیکیشن و اطلاع داده شدن به شما هنگام نزدیک شدن به محدودیت زمانی ست که خود برای استفاده از آن برنامه تعیین کردهاید. پس از این محدودیت زمانی، آیکون آن برنامه تا انتهای روز به رنگ خاکستری در میآید.
یک ویژگی دیگر در این میان با نام Shush (همان هیس خودمان!) امکان وارد شدن گوشی به حالت Do Not Disturb هنگامی که به رو، روی میز قرار بگیرد است. در این حالت به جز کنتاکتهای خاصی که خودتان پیش از این تعیین کردهاید هیچ نوع صدا، ویبره و مزاحمتی برای شما ایجاد نمیشود. گزینه Wind Down ویژگی دیگری در اندروید P بتا است که در زمان رفتن به رختخواب به صورت اتوماتیک صفحهنمایش شما را به رنگ سیاه و سفید در میآورد البته زمان فعال شدن این قابلیت را میتوانید با Google Assistant به دلخواه تغییر دهید.
زمان دانلود
اولین نسخه از اندروید P بتا امروز ارائه میشود اما برخلاف دورههای گذشته، این نسخه از اندروید تنها برای گوشیهای پیکسل و نکسوسها (در سالهای پیش) نبوده و به جز آخرین مدلهای پیکسل، میتوان آن را روی سونی اکسپریا XZ2، شائومی Mi Mix 2S، نوکیا 7 پلاس، اوپو R15 Pro، ویوو X21، وانپلاس 6 و گوشی Essential هم تست کرد. برای اینکه این سیستمعامل را تست کنید باید گوشی خود را در این وبسایت ثبت کرده و سپس منتظر دریافت آپدیت OTA و نصب آن باشید.
اولین نسخه از اندروید P بتا امروز ارائه میشود اما برخلاف دورههای گذشته، این نسخه از اندروید تنها برای گوشیهای پیکسل و نکسوسها (در سالهای پیش) نبوده و به جز آخرین مدلهای پیکسل، میتوان آن را روی سونی اکسپریا XZ2، شائومی Mi Mix 2S، نوکیا 7 پلاس، اوپو R15 Pro، ویوو X21، وانپلاس 6 و گوشی Essential هم تست کرد. برای اینکه این سیستمعامل را تست کنید باید گوشی خود را در این وبسایت ثبت کرده و سپس منتظر دریافت آپدیت OTA و نصب آن باشید.
Android