این روزها که بازار تلویزیون UHD داغ است، پیش از خرید لازم است، از اطلاعات اولیه درباره این محصول، آگاهی یابید تا بتوانید یک تلویزیون UHD واقعی بخرید. در خرید یک تلویزیون UHD جدا از تمامی ملاحظات در زمینه کیفیت تصویر، نوع پنل، تعدد و تنوع پورتهای اتصال، وزن و البته قیمت، فاکتور مهم دیگری نیز در زمینه قدرت پنل دستگاه در به نمایش درآوردن کامل پیکسلهای رنگی مطرح است.
در وهله نخست، تلویزیون UHD باید از قابلیت نمایش کامل پیکسلهای قرمز (R)، سبز (G) و آبی (B) برخوردار باشد و کیفیت تصویری که از طریق این رنگها ساخته میشود را به هشت میلیون پیکسل ارتقا دهد. امروزه تلویزیونهای UHD متنوعی وارد بازار میشوند، اما همه آنها قابلیت پخش تمامی پیکسلها، با ترکیب رنگهای کامل و کیفیت هشت میلیون پیکسل را ندارند. به این منظور، انجمن لوازم الکترونیک (CEA) و دیجیتال اروپا (DE)، استاندارد ویژهای را تعریف و آن را به تمامی شرکتهای تلویزیونسازی ابلاغ کردهاند. به این ترتیب، همه تولیدکنندگان تلویزیونهای UHD واقعی باید قابلیت پخش تصاویر با کیفیت هشت میلیون پیکسل واقعی و ترکیبی از پیکسلهای واقعی قرمز (R)، سبز (G) و آبی (B) را لحاظ کنند تا بتواند تلویزیونهای UHD خود را در کشورهای اروپایی و آمریکایی عرضه کنند. همچنین در طی یک یا دو سال آینده تمام شرکتهای فیلمسازی محتوای UHD خود را بر اساس این استانداردها به مشتریان ارائه خواهند کرد.
نکته مهم آنکه بسیاری از تولیدکنندگان، تلویزیونهای UHD غیرواقعی را روانه بازار میکنند؛ یعنی جهت کاهش قیمت تمامشده تلویزیون، بخش زیادی از تصاویر، با پیکسل سفید (W) ساخته میشود که هیچ کیفیتی ندارد. در نتیجه، در این تلویزیونها، تصاویر دیگر هشت میلیون پیکسل نخواهد بود و کیفیت تصویر به میزان نیمی از این کیفیت تقلیل خواهد یافت.
شرکت سامسونگ از معدود شرکتهایی است که تلویزیونهای UHD با قابلیت پخش تصاویر هشت میلیون پیکسلی، ترکیبی از سه رنگ کامل قرمز (R)، سبز (G) و آبی (B) تولید میکند. به این ترتیب، تلویزیون UHD سامسونگ، محتوای مورد نظر را از هر منبع و به هر طریقی (اتصال حافظه خارجی، دریافت از فرستندههای تلویزیونی، دریافت از سرویسهای ویدیوی اینترنتی و…) دریافت کنند، با کیفیت هشت میلیون پیکسل واقعی پخش خواهند کرد.
همچنین تلویزیونهای سامسونگ به کمک تکنولوژی انحصاری چهار مرحلهای ارتقای تصویر (UPSCALING)، محتوای تصویری را که بهصورت FHD دریافت میکنند، به هشت میلیون پیکسل واقعی ارتقا میدهند. اما برندهای بسیاری در بازار ایران هستند که تلویزیونهای UHD غیرواقعی را که پیشتر توضیح داده شد، عرضه میکنند که قیمت آن پایینتر از قیمت تلویزیونهای UHD واقعی است. به همان میزان هم، این تلویزیونها قابلیت پخش کیفیت تصویر هشت میلیون پیکسل را ندارند و همچنین نمیتوانند کیفیت تصویر FHD را که دریافت میکنند، به هشت میلیون پیکسل ارتقا دهند.
نتیجه آنکه مشتریان ایرانی نیز همانند تمام خریداران تلویزیون در سراسر جهان، هنگام خرید تلویزیون UHD باید از خرید تلویزیونهای UHD ارزانقیمتی که از تکنولوژی چهار پیکسل رنگی (WRGB) استفاده میکنند بر حذر باشند؛ زیرا در این صورت، کیفیت تصویر بسیار پایینتری را از استاندارد جهانی UHD واقعی به خانه میبرند.