HDR چیست و آیا به خرید تلویزیون HDR نیاز داریم؟ این سوالیست که شاید ذهن بسیاری از کاربران را به خود اشغال کرده و با حضور دیوایسهای موبایلی جدیدی مثل LG G6 و سونی اکسپریا XZ Premium که هر دو گونههای متفاوتی از HDR را ارائه میدهند این موضوع پر رنگتر شده است. برای اینکه بدانیم HDR چیست باید اندکی به ترندهای چند سال گذشته در زمینه تلویزیون دقت کنیم. هنوز از زمانی که تلویزیونهای لامپی بزرگ با تلویزیونهای تخت LCD جایگزین شدهاند مدت زیادی نگذشته است. فقط چند سالی گذشت تا انقلاب LED جایگزین LCDهای اولیه شد و آرامآرام تب 3D همه جا را فرا گرفت. کاربران در زمانی کوتاه با آپشنهای دیگری مثل صفحهنمایشهای خمیده روبرو شدند و افزایش وضوح و پیدا شدن سر و کله تلویزیونهای Ultra HD یا 4K بر پیچیدهگیهای انتخاب یک تلویژیون افزود. در نهایت در یکی دو سال گذشته مدلهای گرانقیمت OLED نیز به نوبه خود این انتخاب را پیچیدهتر کردند.
در کمتر از یک سال گذشته مفهوم دیگری به نام HDR به تلویزیونهای پیشرفته افزوده شده که با وجود آنکه برای کاربران آشنا با مبحث تصویر و به خصوص عکاسی و فیلمبرداری مفهوم تازهای به حساب نمیآید اما حضور آن در کنار نام یک تلویزیون میتواند ابهام برانگیز باشد. اما به راستی HDR چیست ؟
HDR چیست ؟
HDR مخفف high dynamic range است که همانطور که اشاره شد عبارت و تکنیکی آشنا در عکاسی است و نهتنها در دوربینهای پیشرفته عکاسی بلکه در دوربینهای موبایلی نیز این تکنیک دیده میشود. HDR به طور خلاصه به ارتقا تصویر به قسمی که به آنچه توسط چشم انشان دیده میشود نزدیک شود. این موضوع با متعادل کردن قسمتهای نور و تاریکی تصویر و ارتقا رنگ بدون از دست رفتن جزئیات به عنوان مثال جزئیات حضار در سایه در یک روز آفتابی حاصل میشود.
تکنیک HDR در زمانی که درون یک تلویزیون به کار گرفته میشود عمدتا به معنای ارتقا کنتراست (به معنای رابطه مابین نور و تاریکی) و بهبود رنگها خواهد بود که در این مورد این آخری به سبب پشتیبانی از طیف وسیعتری از رنگها، کیفیت نمایش تصویر به خصوص در محیطهای چالشبرانگیزی همانند غروب آفتاب بسیار بهبود پیدا میکند. در این حالت رنگهای مجللتری روی تصویر دیده شده و نتیجه نهایی با ارتقا عمق به حالت عادی نزدیکتر شده و اصطلاحا از درون کادر به بیرون pop میکند در HDR حرکت تدریجی از تاریکی به روشنی به گونهای انجام میشود که در SDR یا standard dynamic range قابل انجام نیست در این حالت هم تیرهترین قسمت تصویر و هم روشنترین آن از جزئیات بالایی و رنگهای جذابی برخوردار میشوند. حال پس از اینکه مشخص شد HDR چیست به سراغ پاسخ به سوالات مهمتر میرویم.
برای اینکه تصاویر HDR را مشاهده کنید طبیعتا نیاز به تلویزیونی با پشتیبانی از این قابلیت دارید اما این Rتلویزیونها چه قابلیتهایی برای قرارگیری در رده HDR باید ارائه کنند. نخستین قابلیت در این میان به ارائه روشنایی یا بکلایت نزدیک به 1000nits یا بالاتر تعلق دارد برای فهم میزان بالا بودن این رقم کافیست بدانید که تلویزیونهای عادی غالبا از روشنایی 100nits فراتر نمیروند. البته ذکر این نکته نیز بسیار اهمیت دارد که این میزان روشنایی، تنها نور یک منطقه خاص نیست و یک رنج و طیف روشنایی را در بر میگیرد.
در زمینه رنگ، HDR طبیعتا از طیف کاملا گستردهتری پشتیبانی میکند استاندارد طیف رنگ مورد پشتیبانی در این TVها از نوع 8 بیت با نامهای Rec. 709 یا BT.709. است که حداقل روی کاغذ 60 برابر ترکیب رنگ بیشتری را ارائه میکند که سایه کاملا روانتر و صافتری را بوجود میآورد. HDR در ابتدا در ترکیب با معیار Ultra HDمعرفی شد و اتحاد UHD برای مشخص شدن پشتیبانی دستگاه از این استاندارد، سرتیفیکیت تازهای به نام Ultra HD Premium را پدید آورد که به نوعی پشتیبانی HDR در دستگاه را مشخص میکند. 4K بودن تلویزیون البته دلیلی برای HDR بودن آن نیست چرا که امسال به طور مشخص سونی تلویزیونهای HDR با وضوح کمتر از فول اچدی را ارائه کرد.
HDR چه استانداردهایی دارد؟
جدا از موارد گفته شده استانداردهایی برای محتوای HDR نیز در نظر گرفته شده که شناختهشدهترین آنها شامل HDR10 و Dolby Vision میشوند که پیش از این در هنگام معرفی LG G6 در مورد آنها سخن گفته بودیم. برخی دیگر از استاندارهای محتوا برای HDR شامل HLG و Advanced HDR معرفی شده توسط Technicolor است که کمتر از دو عنوان اول شناخته شده هستند.
HDR 10 به طور خلاصه عبارت عمومی و پایه در مورد HDR است و اگر دیوایس شما از HDR پشتیبانی کند مطمئنا از HDR10 ساپورت خواهد کرد این استاندارد ویدئویی 10 بیتی در دیسکهای بلو-ری منطبق با این فناوری وجود داشته و این استاندارد میزان نور مورد نیاز را به صفحهنمایش یادآوری میکند. این اسناندارد در Xbox One S و PS4 Pro به صورت پیشفرض وجود داشته و با ارتقا فیرمویر در PS4های عادی نیز به کار گرفته میشود.
در Dolby Vision اوضاع کمی پیچیدهتر شده و این فناوری از ابتدا تا انتها مد نظر قرار میگیرد به این معنی که از مرحله برداشت تا گرفتن تصویر تا تحلیل و اصطلاحا Processing و در نهایت ارائه آن این فناوری برای اینکه جزئیاتی که در ابتدا در تصویر وجود داشته تا انتها حفظ شود، مد نظر قرار میگیرد. این کار اصطلاحا با خوانده شدن متا دیتاهای درون تصویر توسط دیکودرهای درون تلویزیون (یا هر دیوایس منطبق مثل گوشی LG G6) محقق میشود.
در این فناوری نیز مثل HDR10 میزان روشنایی صفحه معین میشود اما به جای اینکه این کار یک بار انجام شود، تعیین روشنایی صفحه برای هر فریم به صورت جداگانه انجام خواهد شد. استودیوهای فیلمسازی بزرگ مثل وارنر، سونی، یونیورسال و برخی دیگر از این فناوری پشتیبانی خواهند کرد و برخی سرویسهای آنلاین مثل نتفلیکس نیز به این جمع خواهند پیوست. این استاندارد 12 بیتی ست و 12 میلیارد رنگ را تحت پوشش قرار میدهد و روشنایی بکلایت آن تا 4 برابر بهتر است قویترین HDR TVهای استاندارد است. نکته مهم اینکه Dolby Vision طبیعتا از HDR10 نیز پشتیبانی کرده و بدینترتیب محتوای پایه آن توسط TVهای عادی HDR نیز قابل خواندن است. از جمله دیوایسهای مورد پشتیبانی در نمایش این محتوا باید به کرومکست جدید گوگل یعنی Chromecast Ultra اشاره کرد که برای استفاده از این ویژگی آن طبیعتا باید خود TV از Dolby Vision پشتیبانی کند.
یکی از استانداردهای آینده HDR با عنوان HLG که مخفف hybrid log gamma است شناخته میشود این سیستم که توسط BBC و NHK مورد استفاده قرار گرفته است شرایط را برای استریم محتوا با کیفیت HDR فراهم میکند و بدینترتیب برخلاف دو استاندارد قبلی، کیفیت آن وابسته به متادیتا نیست. این ویزگی هنوز درمرحله تست قرار دارد و به عنوان نمونه میتوان به فعالیت LG در گنجاندن آن در تمامی OLEDهای 2017 این برند و آپدیت سونی برای افزودن این ویزگی به تمامی تلویزیونهای 4K HDR سونی اشاره کرد.
محتوای HDR چیست ؟
پس از اینکه مشخص شد HDR چیست و چه مشخصاتی دارد حالا زمان آن است تا با محتوای آن آشنا شویم. HDR اینک در دیسکهای Ultra HD بلو-ری، YouTube HDR، برخی محتوای نتفلیکس، آمازون و برخی دیگر از سیستمهای آنلاین دیده میشود و در صنعت بازی نیز مایکروسافت و سونی هریک عناوین بازی مشخصی را در این زمینه ارائه کردهاند (از جمله Forza Horizon 3 در ایکسباکس). در صنعت اسمارتفون LG G6 و سونی اکسپریا XZ Premium همراه با دو تبلت گلکسی بوک و گلکسی Tab S3 از سامسونگ در حال حاضر از این ویژگی پشتیبانی میکنند و میتوان پیشبینی کرد که در آینده نزدیک گلکسی S8 سامسونگ نیز به این جمع بپیوندد.
آیا تلویزیون HDR بخریم؟
پس از اینکه مشخص شد HDR چیست چه ویژگیهایی دارد و چه محتوایی برای آن در دسترس وجود دارد به نظر میرسد با هم جذابیت هنوز زمان برای خرید TV های مدرن و بسیار گرانقیمت این رده مناسب نیست چرا که هم به دلیل قیمت بالا و هم به دلیل نبود محتوای کافی شرایط حداقل در حال حاضر مطلوب به نظر نمیرسد.
بسیار مقالات خوب و ارزشمندی در اختیار عموم قرار میدین واقعا عالی هستین موفق باشین.