داروسازی… بدبختی

217
17599

از داروخانه برگشته ام. خسته و از پا افتاده. با خودم می گویم امشب هم تمام شد. با همه بدبختی هایش. با همه دروغ ها و راست ها یی که به مردم گفتم… و به خودم!

از زمان نگارش این مطلب سالها گذشته اما انگار بدترین مطلبی که تا کنون نسبت به شغلم نوشته ام به طنز زمانه شده جزء نتایج اول جستجوی گوگل! از آن طرف هم خیلی از جوانها و نوجوانهایی که به عشق بیشتر دانستن از این رشته جستجو می کنند علیرغم این همه بار منفی این نوشته باز هم پای آن کامنت می گذارند و سوال می پرسند. راستش با گذشت این همه سال تغییر زیادی در وضع دارخانه های این مملکت و رشته داروسازی در دانشگاه به وجود نیامده هرچند احساس من نسبت به این رشته تغییر کرده است.
در حال حاضر من دیگر در داروخانه کار نمی کنم بلکه در شرکتی داروسازی مشغول به کارم. کارم عالی نیست اما همین که با مردم سروکله نمی زنم خوشحالم. این مطلب را حذف نمی کنم بیشتر به احترام این همه نظری که در پای آن نگاشته شده است اما امکان درج نظرات را می بندم چرا که میلی به پاسخ دادن به سوالات مربوطه ندارم. امیدوارم درک کنید.

داروسازی … شاید در نگاه اول نام با کلاسی با خود به یدک می کشد و از آن هم با کلاس تر نام دکتر را برای صاحب مدرکش ولی در کشور عزیز ما (!) شاید از بی کلاس ترین حرفه های موجود است. سالها درس های بدردنخور و سخت حاصلی جز ارائه یک مشت آدم بدردنخور به چرخه درمان این مملکت ندارد. آدمهایی که اگر خیلی خیلی زرنگ باشند تازه می شوند یک مشت بازاری که تمام هم و غمشان دوشیدن بیشتر آدمهای دیگر است. آدمهایی که تنها هر ۸ ساعت یکی و هر ۶ ساعت یک قاشق را بلدند و اگر هم هنر کنند و چیزهای بیشتری یاد بگیرند هم باز به کارشان نمی آید. چه می خواهی بگویی به مردمی که قبل از گرفتن دستور درست مصرف دارو قیمت فلان خمیر دندان یا کف ریش تراشی را می پرسند! مردمی که حتی فرق دکتر داروساز را با دیگر کسانی که در داروخانه کار می کنند نمی فهمند حتی با وجود پوشیدن تنها روپوش سفید داروخانه!
چه می ماند از داروسازی وقتی تنها می فروشی آنهم جنسی را که حتی خودت هم اثرش را باور نداری. تو حتی وقت نداری ببینی دارویی که می دهی به فلان مادر و بچه و پیر و جوان داروی درست است یا مانند ده ها نسخه اشتباهی که روزانه در شهر پیچیده می شود دارویی عوضی و گاه مرگ آور است. آخر تو که نمی توانی هم نسخه ببیچی ( در شلوغی های داروخانه) هم آنرا گهگاه قیمت بزنی هم این وسط بروی آنطرف داروخانه تا نوار بهداشتی و مسواک بیاوری برای فلان مشتری سمج که ده بار تکرار می کند خواسته اش را.
این است داروسازی .
هرچه بود امشب هم گذشت . روح خسته ات را کشان کشان به خانه رساندی و باز هم بیخود به حال این مردم و این مملکت دل می سوزانی مردمی که … ولش کن.

بعد التحریر : این هم همین حرف ها منتهی از زاویه دید پزشکی !

217 دیدگاه

  1. دکتر جان اگه الانم به اون دوران کنکور بر میگشتید و از طرفی تجربیات الان رو داشتید بازم دارو رو انتخاب میکردید؟
    یا به رشته دندانپزشکی یا پزشکی می رفتین؟

  2. سهیل جان و باقی دوستانی که در رویای تولید دارو هستید:
    تولید دارو نیاز به کارخانه با بالاترین استانداردهای جهانی داره و کم کم نیاز به ده میلیارد تومن پول دارید (گاهی تا صد میلیارد تومن) تا بتونید یه کارخونه رو در عرض چند سال بسازید و توش دارو تولید کنید.
    از وام و این چیزها اطلاعی ندارم اما برای تاسیس هیچ شرکتی نیاز به هیچ مدرک داروسازی نیست و هر کسی (حتی بیسواد) می تونه شرکت داروسازی بزنه (بر خلاف داروخانه که حتما باید داروساز باشی تا بتونی مجوز تاسیس بگیری).
    بارها گفته ام که انتخاب رشته بستگی به شخصیت شما و هدفتون داره. من داروسازی رو انتخاب کردم که با دیدگاه اون زمان من از زندگی سازگار بود. انتخاب شما به خودتون و تجربیاتتون و اهدافتون بستگی داره.

  3. سلام دکتر شما واقعا قابل ستایشید من تا فردا برای انتخاب رشته فرصت دارم موندم بین دندون و دارو ! آرزوم داشتن شرکت تولید دارو هستش مدیریت تو خون منه فک کنم استان ما داروسازی نداره (آ-غ) ولی نمی دونم سرمایه چقدر میخواد باید phd باشی یا نه وام چقدر داره یا اصلا شرکتا سهامی عام هستن و هزارو یکی سوال دیگه درمورد شرکت اگه صاحب شرکت شدن کار حضرت ماموته برم دنباله دندون (علاقم بیشتر دارو هست تا دندون) ولی دندونم نهایت 8-7 سال دیگه با یه هزینه به نسبت کمتر مطب دار میشی در ضمن من از هر کدوم این رشته ها که بخوام از تهران قبول میشم و عزیزم سوال دومم اینه که شما یا همکاراتون اگه همسن من بودی کدومو میخوندید راضی تر بودید لطفا اگه اطلاعات خاصی در مورد شرکت نداشتید یه سایت معرفی کنید شاد بودن رو براتون آرزو دارم مرسی

  4. سامان جان متاسفانه در ایران موسسه پژوهشی به اون معنایی که در ذهن شماست وجود نداره و اونایی هم که ظاهرا موسسه پژوهشی هستند پول زیادی به پژوهشگران نمی دن. پس این فکر رو که از راه پژوهش به پول برسی فراموش کن.
    مسئول فنی یک داروخانه در تهران برای دو شیفت کار در روز ماهیانه حدود یک میلیون و دویست تا یک میلیون و پانصد هزار تومان حقوق می گیره.

  5. سلام دکتر ریتالین
    من عاشق شیمی و داروسازی هستم.
    به پژوهش خیلی علاقه دارم.
    5 سال پیش از رشته ریاضی فیزیک مقطع دبیرستان انصراف دادم و ترک تحصیل کردم و رفتم سراغ کار.
    حالا بعد از 5 سال یهو نمیدونم چی شد انگیزه خیلی زیادی گرفتم که برم دنبال آرزوی بچگیم. از بچگی آزمایش و پژوهش رو دوست داشتم.
    خلاصه سرتون رو درد نیارم. رفتم دوباره مدرسه شبانه ثبت نام کردم. این دفعه در رشته تجربی، همه واحد های باقی مونده رو با انرژی و شوق و ذوق انفجاری با نمره های بالای 18 پاس کردم. حالا هم ترم یک پیشدانشگاهی هستم و امتحانای ترم یک هم عالی پشت سر گذاشتم.
    میخوام برم دانشگاه رشته داروسازی. فقط و فقط داروسازی. دارم حسابی درس میخونم. تهرانم اگر قبول نشم هر شهری قبول بشم میرم چون خییییلی علاقه دارم به داروسازی.
    سرتون رو زیادی درد نیارم برم سراغ مزاحمت اصلی:
    من میخوام بعد از فارغ تحصیلی یجای پژوهشی مشغول به کار بشم. یا اگر امکانش فراهم نباشه خودم در کنار شغل غیر پژوهشیم برای خودم آزمایشگاهی جمع و جور کنم و با بودجه شخصی مشغول پژوهش بشم.
    از طرفی آدم پولکی ای هم هستم متاسفانه :ی میخواستم از شما بپرسم اوضاع در آمد یک داروساز مشغول در یک واحد پژوهشی چطوره؟
    درآمد مسئول فنی داروخانه رو هم میخواستم بدونم. چون شنیدم بعد از سال چهارم میشه در حین تحصیل به عنوان مسئول فنی در داروخانه ها مشغول به کار شد.
    پیشاپیش ممنونم.

  6. ممنون دکتر جان ……منم برام سخت بود اینجوری بنویسم …..فقط میخواستم ببینم داروسازی از نظر سطح علمی تا چه حد قوی هست ……مطمئنا اگر کسی بتونه لبخندی روی لب بیماری بیاره و باعث بهبود بیمار بشه… از کل ثروت و جوایز دنیا بهتره من دارم سخت میخونم که بهترین دانشگاه ایران یعنی تهران قبول شم با راهنمایی شما مطمئنا داروسازی میخونم توی دانشگاه تهران……دکتر جان من فقط می خوام توی هر رشته ای که میرم جز بهترینهای دنیا باشم همین و من جایزه نوبل برام مهمه چون نشون میده توی اون رشته بهترین هستی میدونم اهداف بلند مدتم یکمی دور از دسترس به نظر میرسه ولی خب منم که نمی خوام امروز بهشون برسم من به تلاش اعتقاد دارم و عاشق درس خوندنم …..از شما هم بی نهایت سپاسگذارم که کمکم کردین البته بازم سر میزنم و مطالب قشنگی که می نویسید رو می خونم فعلا خدا نگهدار باسپاس از شما

  7. محمد جان اینایی که می گم نظرات شخصی منه و ممکنه دیگران نظر متفاوتی داشته باشند:
    برای تحقیقات بهترین رشته داروسازیه البته نه در ایران. توی ایران تقریبا می تونم بگم فایده ای نداره. چون نتیجه ای نداره و حاصل سالها تحقیق محققین معمولا توی کتابخونه سالهای سال خاک می خوره و از بین می ره.
    من نمی دونم شما چه طور زندگی ای رو مد نظر قرار دادی اما توصیه می کنم برای جایزه نوبل زندگی نکنی! مطمئنا خودت می دونی که اون آدمهای بزرگی که به اون افتخارات نائل می شند هدفشون هرگز گرفتن جایزه نبوده.

  8. سلام دکتر جان من خیلی از نوشته هاتون رو مطالعه کردم فکر کنم شما بتونید کمکم کنید و یکم من رو راهنمایی کنید البته چندتا سوال کرده بودم که ممنون میشم اونا رو هم جواب بدین شرمنده به خدا که اینقدر سوال می کنم….گفتم توی شهر کوچیک زندگی میکنم کسی نیست جوابمو بده : میخواستم بدونم رشته ی داروسازی شرایطش توی خارج چطوره ؟ مثلا میشه ادامه تحصیل داد توی خارج ؟کدوم دانشکاه معتبر تره؟ومثلا وضعیت علمی و کاری این رشته مثلا توی کانادا ..امریکا یا اروپا چطوریه ؟ سپاسگذار میشم اگه سوالات منو جواب بدین ممنون

  9. سلام
    من دانشجوي ترم3 كارشناسي راديولوژي دانشگاه تهران هستم. اما علاقه اي به رشته ام ندارم! چون جاي پيشرفت حس ميكنم نداره و بايد فقط عكس بگيره و اشعه بخوره و نهايتا حقوقش ماهي 700 هست! ميخوام مرخصي بگيرم و براي كنكور ازاد بخونم به نظر شما كار درستيه؟ يه وقتايي حس ميكنم انصراف از دانشكاه تهران حيفه اما وقتي ميبينم جاي پيشرفت نداره وجز عكس گرفتن وتحويل پزشك دادن كاري نميكنه مايوس ميشم. به نظر شما انصراف از راديولوژي تهران و رفتن به دارو ازاد پيشرفت محسوب ميشه؟ يا نه كار غلطيه؟

  10. سلام دکتر جان وضعیت داروسازی در خارج چطوره؟ ایا اگر کسی بخواد تحقیقات کنه و مثلا بیماری ها رو درمان کنه و راه درمان و داروی موثر برای بیماری ها پیدا کنه باید چه رشته ای بخونه؟ ایا داروسازی می تونه از نظر علمی من رو تا این حد برسونه……بعد مثلا میشه با داروسازی در مجامع علمی جهانی وارد شد منظورم اینه که توی این رشته میشه امیدوار بود مثلا به گرفتن جایزه ی نوبل پزشکی ؟اصلا ما دارو ساز داریم که نوبل گرفته باشه ؟ این رشته تا چه حدی توان علمی داره ؟ مثلا میشه با این سطح علمی پایین ایران امیدوار بود …. من پول و اینجور چیزا برام مهم نیست خواهشن جوابم رو بدین ممنون

  11. با سلام.میخواستم بپرسم امتیاز لازم برای زدن داروخانه در شهرهای بزرگ چند است؟و ایا هر سال کار در شهر بزرگ30 امتیاز است؟

  12. این معاونت دارو سایت نداره نگاه کنم؟
    میدونید حقیقتش رو بخواید من امسال که کنکور دادم خیلی دلم میخواست دندانپزشکی قبول بشم و از اونجایی که رتبم به دندان نخورد داروسازی رو آوردم.
    احساس میکنم به درسهای داروسازی علاقه بیشتری دارم. دندانپزشکی رو بیشتر بخاطر درآمد بالاش میخواستم. که میدونم اصلا تفکر درستی ندارم. ولی متاسفانه تو مملکت ما اینجوریه. کی تا به حال وارد رشته دندان شده اونم بخاطر خود رشته؟!!! همه بخاطر درآمد رفتن. اینجوریم آدم پیشرفت نمیکنه.
    دیگه حال و حوصله خوندنم نداشتم که بشینم دوباره بخونم و کنکور بدم.
    حالا واقعا درآمد دندانپزشکی خیلی بیشتر از دارو هستش؟ یه دوستی هست که سال آخر دارو هستش. میگه نه همچین بیشتر نیست. اگرم کمی بیشتر باشه به دردسرش نمی ارزه. دندانپزشکی خیلی فرسودگی داره.
    تو یه خیابانی که تعداد دکتر و مطب و درمانگاه و بیمارستان زیاده و البته تعداد داروخانه هم به نسبت زیاده احتمالا طبق گفته شما نمیشه داروخانه تاسیس کرد. درسته؟ البته خیلی داروخانه ها روزانه هستن و میشه مثلا مجوز شبانه گرفت. شاید اینجوری مجوز بدن.

  13. نه ربطی به محله و منطقه نداره. وابسته به اینه که توی اون منطقه چند تا داروخانه روزانه و شبانه روزی وجود داره و فاصله محل پیشنهادی شما با مطب ها و داروخانه های اطراف چقدره. آیین نامه مربوطه رو می تونید از معاونت داروی دانشگاه های علوم پزشکی بگیرید.

  14. مشخصات اداره دارو رو داشته باشه یعنی چی؟؟
    یعنی مثل کسایی که اول میرن تو نوبت و بعدش صبر میکنن ببینن وزرات بهداشت تو کدوم محله و منطقه اجازه بهشون میده نیست؟؟

  15. فرید جان بله کسایی هستند که مجوزشون رو بفروشند مثلا به علت خستگی یا مثلا قصد خروج از کشور یا دلایل دیگه. وقتی مجوز رو خریدید هرجایی می تونید داروخانه بزنید به شرطی که اونجا مشخصات مد نظر اداره دارو رو داشته باشه.

  16. سلام دکتر جان.
    میگم اگر کسی بخواد مجوز کسی رو بخره واقعا کسی هست که بخواد بفروشه یا به ندرت گیر میاد؟؟
    حالا اگر گیر اومد میتونه مثلا تو شهری مثل تهران هر نقطه ای از شهر داروخانه بزنه؟؟ یا اونم بستگی به مجوزی که خریداری میکنه داره؟؟

  17. هانیه جان قدیما که من دانشجو بودم اگه شما در چند رشته قبول شده بودی می تونستی از رشته بالاتر به رشته پایینتر تغییر رشته بدی مثلا می شد از پزشکی به داروسازی (به شرطی که توش قبول شده بودی) تغییر رشته بدی. الان نمی دونم چطور می شه اینکا رو کرد.

Comments are closed.