در صورتی که قصد هزینه کردن رقمی بیش از یک میلیون و 200 هزار تومان برای خرید یک گوشی اندرویدی با صفحه نمایش بزرگتر از 5.5 اینچی دارید انتخابهای متعددی پیش روی شما قرار ندارد. در این رده یا باید با هزینهای فراتر از 2 میلیون تومان به سراغ گوشیهای پرچمدار فعلی بازار همچون +Galaxy S6 edge یا Galaxy Note5 بروید یا اینکه مدل مورد نظر خود را در اسمارتفونهای سالهای گذشته همچون Note 3 یا Note 4، XPERIA Z Ultra یا G Flex و Nexus 6 جستوجو کنید. اما اگر قصد پرداختن رقم گزافی در این کلاس نداشته و مدلهای سالهای گذشته نیز شما را راضی نمیکنند بهترین راه انتخاب مدل مورد نظر خود از بین جدیدترین گوشیهای رده میانی بازار است. مدلهایی که از صفحهنمایشهای بزرگ، دوربینهای با وضوح بالا و سیستمعاملهای مدرن بهره میبرند و از لحاظ قیمتی نیز در سطح پایینتری از پرچمداران قرار دارند. دو گوشی Sony XPERIA C5 Ultra و Samsung Galaxy A8 دو مهمان این نوبت ما در این کلاس قیمتی هستند که چند روزی را مهمان ما برای بررسی تخصصی بودند. مطلب پیش رو حاصل مقایسه این گوشی و بررسی نقاط ضعف و قوت آنهاست. با ما همراه شوید.
تعریف اسمارتفونهای اندرویدی رده میانی در همین یکی دو سال گذشته کاملا دگرگون شد و گوشیهایی که تا چندی پیش با صفحهنمایشهای حداکثر 4.5 اینچی با وضوح HD مجهز به دوربینهای حداکثر 8 مگاپیکسلی بوده و در فیلمبرداری نیز به رقمهای بالاتر از 720p دست پیدا نمیکردند اینک دارای سایز صفحهنمایشهای 5.5 تا 6 اینچی با وضوح فول اچدی بوده و رزولوشن دوربینهای عکاسی و فیلمبرداری آنها در جلو و پشت دستگاه نیز معیارهای استاندارد این رده را کاملا در نوریدهاند. ارتقا مشخصات سختافزاری و مولتیمدیایی دستگاه در افزایش قیمت گوشیهای این سطح نیز تاثیر مشهودی برجای گذاشتهاند و اینک برای تهیه پیشرفتهترین اسمارتفونهای رده میانی بازار باید مابین 1.2 تا 1.5 میلیون تومان هزینه کرد. XPERIA C5 Ultra از سونی و Galaxy A8 از شرکت سامسونگ دو گوشی نسبتا جدید در این کلاس هستند که با وجود برخی تفاوتها، در جنبههای مهمی همچون سایز صفحهنمایش، گزینههای پردازشی، وضوح دوربین و برخی دیگر از امکانات دستگاه شباهتهای فراوانی به یکدیگر دارند. از همین رو این دو مدل را برای بررسی و مقایسه این نوبت برگزیدیم. C5 Ultra فبلتی نسبتا بزرگ در دسته گوشیهای سلفی سونی با تاکید فراوان بر قابلیت برداشت عکس با دوربین جلوی دستگاه به حساب آمده و Galaxy A8 نیز پیشرفتهترین گوشی رده میانی در سری محبوب A سامسونگ است. با ما در بررسی و مقایسه رو در روی این دو گوشی همراه شوید.
طراحی بدنه، اندازهها
در طراحی و شکل ظاهری A8 و C5 Ultra تفاوتهای مشخصی دیده میشود. در یک سو C5 با بدنه پلاستیکی از جنس براق و ابعادی نسبتا بزرگ دیده میشود و در سوی دیگر Galaxy A8 با شاسی و نوار پیرامونی فلزی و جنس پلاستیک مات و مقاوم در برابر اثر انگشت در بخش پشتی قرار دارد. C5 به سبب 0.3 اینچ ابعاد بیشتر صفحهنمایش، طبیعتا اسمارتفون بزرگتری بوده و ظاهری همچون فبلتهای یکی دو سال پیش به خود گرفته است. نکته مثبت اصلی طراحی C5 به کاهش مشهود حاشیه جانبی صفحهنمایش و حاشیه حداقلی بخش پایینی گوشی تعلق دارد و در سمت نکات منفی نیز بدون شک باید از جذب بالای اثر انگشت در بخش پشتی دستگاه سخن گفت.
در مورد Galaxy A8، شکل ظاهری دستگاه از مدلهای پیشین کلاس A سامسونگ همچون A5 و A7 تا حدودی فاصله گرفته و کنارههای گوشی اندکی خمیدهتر شده و گردی بیشتر در آنها به چشم میخورد. فلزی بودن نوار پیرامونی، استحکام بالایی به این مدل بخشیده و با اینکه جنس بخش پشتی از پلاستیک است اما بسیار با کیفیت بوده و در برابر اثر انگشت مقاوم است.
بدینترتیب در زمینه طراحی بدنه با اینکه با مسئلهای سلیقهای روبرو خواهیم بود اما با درصد نسبتا بالایی از اطمینان میتوانیم از سنگینتر بودن کفه ترازو به سمت Galaxy A8 سخن بگوییم.
ابعاد XPERIA C5 Ultra برابر 8.2×79.6×164.2 میلیمتر است در صورتی که این ابعاد در Galaxy A8 به 5.9×76.8×158 میلیمتر میرسد. بزرگتر بودن طول و عرض C5 Ultra به سبب صفحهنمایش بزرگتر آن طبیعی است و در این میان ارتفاع نسبتا زیاد Galaxy A8 را نیز میتوان به میزان زیادی به حضور دکمه لمسی زیر صفحهنمایش و در نتیجه نیاز به فضایی نسبتا گسترده در این بخش مرتبط دانست.
C5 Ultra اما در زیر صفحهنمایش از هیچ جزء مشخصی بهره نمیبرد و با اینکه نسبت به بسیاری دیگر از گوشیهای سونی، فضای کمتری در زیر صفحهنمایش آن در نظر گرفته شده اما همین فضا نیز هنوز به بزرگتر شدن بیجهت این مدل انجامیده است. C5 Ultra با وزن 187 گرمی، 36 گرم سنگینتر از Galaxy A8 است و در دست نیز کاملا سنگینتر از حریف خود احساس میشود.
اجزای پیرامونی
ترکیب چینش اجزا در کنارههای دستگاه با تفاوتهای مشخصی در دو گوشی همراه شده است. در Galaxy A8 در سمت راست تنها به دکمه پاور در یک سوم بالایی بر میخوریم و در سمت چپ نیز دو اسلات حافظه و سیمکارت همراه با دکمههای مجزای تغییر صدا دیده میشود.
در C5 Ultra شرایط متفاوت است و سمت راست علاوه بر دکمه کلاسیک دایرهشکل پاور، Rocker تغییر صدا و شاتر دوربین را نیز در خود جای داده است. دکمه دوگانه تغییر صدا در C5 Ultra نسبت به A8 از راحتی کمتری برخوردار است اما با قرار گرفتن در یک سوم پایینی، دسترسی بهتری را به خصوص در هنگام مکالمه فراهم میکند. دکمه شاتر دوربین در این قسمت نیز برای اسمارتفونی در این سایز نکته بسیار مهمی به حساب آمده و در هنگام عکاسی به خصوص با دوربین دوم ارگونومیک بالایی را عرضه میکند.
C5 نیز اسلاتهای حافظه و سیمکارت را به سمت چپ منتقل کرده اما در این میان یک تفاوت نسبتا تعیینکننده برتری محسوسی را در این قسمت به C5 Ultra میبخشد. اسلاتهای دوگانه سیمکارت در این گوشی کاملا مجزا از اسلات کارت حافظه بوده و در یک لحظه میتوان هر دو ویژگی دو سیمکارته بودن و مجهز بودن به کارت حافظه را با هم در اختیار داشت. در Galaxy A8 اما کاربر میتوان از بین ویژگی دو سیمکارت یا اسلات حافظه، تنها یکی را انتخاب کند.
جک هدست، میکروفون تماس و پورت Micro USB اجزای بخش پایینی Galaxy A8 را تشکیل میدهند و در بالای آن نیز تنها به میکروفون دوم حذف نویز بر میخوریم.
تنها تفاوت C5 Utra در این میان انتقال جک هدست به بالای گوشی است و به جز این مورد تفاوت دیگری مابین این دو گوشی دیده نمیشود. تفاوت در محل طراحی جک هدست و حضور آن در بالا یا پایین گوشی با توجه به نوع استفاده کاربران میتوان مثبت یا منفی تلقی شود چرا که جک هدست بالای گوشی برای کاربرانی که در حین گوش دادن به موسیقی اغلب از دستگاه در دست استفاده میکنند نکته مثبت مهمیست و کاربرانی که گوشی خود را در جیب قرار میدهند نیز اغلب تمایل دارند جک هدست در پایین آن قرار داشته باشد (با توجه به اینکه معمولا گوشی به صورت برعکس در جیب قرار میگیرد).
در این قسمت نکات مثبت Galaxy A8 به تعبیه دو دکمه مجزا برای تغییر صدا تعلق دارد و در سوی دیگر XPERIA C5 Ultra به سبب پایینتر قرار گرفتن دکمههای پاور و تغییر صدا، حضور شاتر دوربین و مجزا بودن اسلاتهای سیمکارت و کارت حافظه تا کاملا بر حریف خود برتری دارد.
صفحهنمایش
برای کاربرانی که قصد انتخاب گوشی خود براساس سایز صفحهنمایش دستگاه را دارند این قسمت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. وضوح صفحهنمایش هردوی این گوشیها 1920×1080 پیکسل است اما XPERIA C5 Ultra از یک پنل 6 اینچی و Galaxy A8 از یک صفحهنمایش کوچکتر 5.7 اینچی بهره میبرند. با این سایز و وضوح تراکم صفحهنمایش C5 Ultra به حوالی 367ppi میرسد و Galaxy A8 نیز این تراکم را به لطف صفحهنمایش کوچکتر خود به 386ppi ارتقا میدهد. هردوی این فشردگیها با توجه به محدودیتهای چشم انسان در تفکیک پیکسلها (با حفظ فاصله معمول نگاه کردن به صفحهنمایش موبایل) برای شارپ توصیف کردن این دو صفحهنمایش بیش از اندازه کافی به نظر میرسد و در دنیای واقعی نیز هر دو پنل امکان نمایش ریزترین جزئیات بدون ریزش در کیفیت را دارند. بدینترتیب برای مقایسه کیفیت صفحهنمایش این دو گوشی باید به دنبال فاکتورهای دیگری به جز سایز و وضوح صفحهنمایش بود. فناوری ساخت یکی از این فاکتورهای مهم است.
فناوری ساخت صفحهنمایش XPERIA C5 Ultra از نوع IPS TFT LCD است در حالیکه Galaxy A8 همانند دیگر گوشیهای سری A از تکنولوژی ساخت Super AMOLED بهره میبرد. این تفاوت در فناوری ساخت روی کاغذ انتظار روشنایی بیشتر برای C5 Ultra و کنتراست، زاویه دید و رنگهای اشباعشدهتری را برای Galalxy A8 ایجاد میکند. این داستان در عمل نیز به میزان زیادی تحقق مییابد. در XPERIA C5 Ultra با اینکه نسبت به دیگر پنلهای موفق TFT روشنایی نسبتا کمتری تولید میشود اما هنوز به نور بیشتری در صفحهنمایش نسبت به Galaxy A8 دست پیدا میکنیم و در سوی مقابل نیز در صفحهنمایش رقیب سامسونگی، رنگهایی اشباع شده با درجه تیرهگی بالا و مشکی خالص دیده میشود. این البته به معنای کیفیت پایین پنل C5 Ultra نیست و تنها به دلیل ماهیت ساخت، در مواردی مثل کنتراست و زاویه دید برتری بیچون و چرا به پنل OLED تعلق دارد.
در نور شدید خورشید هر دو گوشی سلاح مخصوص خود را برای حفظ خوانایی پنل در اختیار دارند. در C5 Ultra روشنایی بالاتر پنل برای سونی چارهساز میشود و در Galaxy A8 نیز با فعال کردن گزینه روشنایی خودکار، صفحهنمایش امکان ارتقا نور حتی تا بالاتر از سطح ماکزیمم را خواهد داشت.
صفحهنمایش هر دو گوشی دارای کیفیت مناسبی ست اما با توجه به موارد گفته شده در مورد فناوری Super AMOLED و سایز معقولتر Galaxy A8 میتوانیم از برتری نسبی حریف سامسونگی در این رقابت سخن بگوییم.
دوربین اصلی
دوربین برای بسیاری از افراد مهمترین جزء سختافزاری حاضر در یک گوشی موبایل است و اهمیت این جزء با توجه به قیمت نسبتا بالای پرداخت شده برای گوشیهایی پیشرفته، بیشتر از گذشته نیز احساس میشود. دوربین اصلی C5 Ultra یک نمونه 13 مگاپیکسلی دارای فوکوس خودکار است و Galaxy A8 نیز از یک دوربین 16 مگاپیکسلی مجهز به فوکوس خودکار بهره میبرد. وضوح فیلمبرداری هر دو دوربین حداکثر 1080/30p بوده و در کنار هر دو نیز یک فلش LED دیده میشود.
در زمینه رابط کاربری دوربین با شرایط متفاوتی در هر دو مدل روبرو میشویم. در XPERIA C5 Ultra همانند دیگر گوشیهای سونی در ستون سمت راست از بالا به پایین نمای آخرین عکس گرفته شده، شاتر دوربین، سوئیچر تعویض بین عکاسی و فیلمبرداری و دکمه تغییر mode به چشم میخورد. المانهای حاضر در سمت چپ نیز تغییری نسبت به انتظار همیشگی از گوشیهای سونی در یکی دو سال اخیر نداشته و همچنان دکمههای تشخیص صحنه، تغییر وایتبالانس و روشنایی، تنظیمات فلش، سوئیچر تعویض بین دو دوربین و دکمه سایز تنظیمات قرار گرفتهاند.
با لمس دکمه mode گزینههای متعددی به نمایش در میآید که تنها برخی از آنها از جمله حالت Superior Auto جنبه کاربردی دارند و سایرین بیشتر حالت فانتزی و تفننی را ارائه میکنند.
با انتخاب حالت Superior Auto در سمت راست دو شاتر جداگانه برای عکاسی و فیلمبرداری در دسترس قرار میگیرد و در سمت چپ نیز المانهای کنترلی کمتری در اختیار کاربران است.
ساختار منویی Galaxy A8 نیز بیشباهت به تجربههای اخیر سامسونگ در این بخش نیست. در سمت راست طبق معمول نمایی از آخرین عکس گرفته شده، دکمه آغاز فیلمبرداری، شاتر دوربین، سوئیچر تعویض بین دو دوربین و در نهایت دکمه تغییر حالت دیده میشود.
در سوی دیگر افکتهای رنگی، تایمر، تنظیمات شاتر و دکمه دسترسی به سایر تنظیمات دیده میشود.
در قسمت Mode در این رابط کاربری گزینههای کمتری نسبت به سونی ارائه شده است که از آن جمله میتوان به حالت Pro، عکاسی پانوراما و HDR اشاره کرد.
حالت Pro در این دوربین برخلاف تصوری که از آن در ذهن ایجاد میشود نکته چندان تازهای را در بر ندارد و در آن تنها میتوان به تغییر عدد ISO (تا 800)، تغییرات وایتبالانس و تغییر نورگیری اقدام کرد. تنظیمات Metering نیز در همین بخش در دسترس قرار دارند.
با توجه به موارد گفته شده، در بخش رابط کاربری دوربین، امتیاز ویژه چندانی برای هیچیک از دو مدل نمیتوان در نظر گرفت و امکان خاص و ویژهای که در دیگری وجود نداشته باشد در آنها دیده نشد.
اما جدا از رابط کاربری دوربین، مطمئنا خروجی تصویر و عکسهای گرفته شده توسط آنها اهمیت بیشتری دارد. تصویر به ثبت رسیده توسط C5 Ultra در مقابل حریف خود اندکی از نورگیری بیشتری برخوردار بوده اما در زمینه جزئیات به برتری مطلق یکی بر دیگری نمیتوان اشاره کرد. یک برتری ملایم Galaxy A8 در این میان به اندکی کنتراست بیشتر در تصاویر آن تعلق دارد. در کل میتوان از تصاویر هر دو دوربین به طور نسبی به توجه به رده قیمتی آنها رضایت داشت.
حداکثر وضوح هر دو دوربین در بخش فیلمبرداری 1080/30p است و بیتریت ویدئویی نیز بدون تغییر مشخص، حوالی 17.1Mbps اندازهگیری میشود. در بخش برداشت صدا اما برتری نسبی به Galaxy A8 با بیتریت صوتی 256Kbps تعلق دارد. این میزان در C5 Ultra به نصف و 128Kbps کاهش مییابد. این تاثیر البته در عمل چندان مهم و اساسی نخواهد بود. با مقایسه ویدئوهای این دو دوربین امتیاز بالاتر از لحاظ میزان جزئیات به A8 تعلق دارد و با وجود آنکه هیچیک از لرزهگیر اپتیکال یا OIS نیز سود نمیبرند اما Galaxy A8 در این زمینه ثبات بیشتری را در قبال لرزشهای دست کاربر ارائه میکند. همانند بخش عکاسی در هنگام فیلمبرداری نیز تصویر گرمتری توسط XPERIA C5 Ultra ثبت میشود.
دوربین دوم
اهمیت بررسی دوربین دوم در این رقابت از آن جهت بسیار بالا خواهد بود که سری C در محصولات اخیر سونی در خانواده سلفی این برند قرار گرفته و از این رو انتظار برتری مشخصی را از XPERIA C5 در این قسمت نسبت به Galaxy A8 داریم. دوربین دوم حاضر در Galaxy A8 یک نمونه 5 مگاپیکسلی فاقد فوکوس خودکار است که در عمل تصاویری در سطح معمول این کلاس با جزئیات مناسب اما با شارپنس متوسط ارائه میکند. در سوی دیگر دوربین دوم XPERIA C5 Ultra با ظاهری حتی بزرگتر از دوربین اصلی، با لنز واید 22 میلیمتری و از همه مهمتر با تجهیز به فوکوس خودکار، کلاس کاملا متفاوتی نسبت به حریف خود ارائه میکند و نهتنها تصویری سلفی بسیار با کیفیتتر با جزئیات بیشتر و با فوکوس دقیقتری در آن دیده میشود بلکه حتی میتوان از این دوربین همانند دوربین اصلی برای برداشت تصاویر غیر سلفی نیز استفاده کرد که در این حالت دکمه فیزیکی شاتر در کناره دستگاه ابزار کاربردی بسیار مهمی به حساب میآید.
فلش LED بالای صفحهنمایش C5 Ultra نیز در محیطهای با نور کم روشنایی مطلوبی را برای برداشتهای سلفی فراهم میکند.
باتری
باتری حاضر در هر دو گوشی به صورت داخلی بوده و امکان دسترسی به آنها به روش معمول وجود ندارد. با توجه به بزرگتر بودن C5 Ultra در تمامی موارد شامل طول، عرض و ارتفاع و همچنین بزرگتر بودن 0.3 اینچی سایز صفحهنمایش، انتظار مشاهده باتری حجیمتری را در این قسمت نسبت به حریف آن داریم این موضوع اما در عمل به وقوع نپیوسته و باتری 2930mAh این مدل نسبت به باتری 3050mAh حاضر در Galaxy A8 ظرفیت کمتری را ارائه میکند. سونی در معرفی باتری C5 Ultra Dual به 14 ساعت و 24 دقیقه زمان مکالمه، 728 ساعت زمان Stand-by در کنار بیش از 60 ساعت پخش موسیقی و 7 ساعت و 47 دقیقه نمایش ویدئو اشاره کرده است. اعداد رسمی دوام باتری Galaxy A8 برای مکالمه در شبکه 3G تا 17 ساعت، در پخش موسیقی تا 51 ساعت و در نمایش ویدئو تا 13 ساعت است. این زمانها توسط شرکتهای سازنده در شرایط کاملا ایدهآل اندازهگیری شده و معمولا نمیتوان تکیه خاصی بر آنها کرده یا آنها را معیار مقایسه بین دو گوشی از دو برند مختلف قرار داد اما از همین ابتدا نیز پاشنه آشیل C5 Ultra یعنی باتری ضعیفتر و صفحهنمایش بزرگتر، خود را در هنگام نمایش ویدئو نشان میدهد.
20 نانومتری بودن چیپست Exynos 5430 حاضر در Galaxy A8 در زمینه دوام باتری کاملا تاثیرگذار بوده و در دنیای واقعی دوام بسیار بالایی را برای این مدل به همراه میآورد. در نسخه Exynos در اختیار ما با یک بار شارژ به راحتی قادر به پایان دادن روز دوم در یک استفاده متوسط بودیم و با کاهش استفاده شاید بتوان به اواسط روز سوم نیز پای گذاشت در نسخه Snapdragon 615 این گوشی دوام باتری با توجه به پروسه ساخت 28 نانومتری تا حدودی تعدیل میشود.
در سوی دیگر در C5 Ultra در دنیای واقعی بار دیگر با چیپستی 28 نانومتری روبرو هستیم و از همین رو و بیشتر به علت صفحهنمایش بزرگتر دوام باتری نسبت به A8 کاهش پیدا میکند. میزان این کاهش اما به میزان استفاده از صفحهنمایش غولآسای دستگاه و میزان روشنایی آن تعلق دارد و در صورت فعال کردن گزینه روشنایی خودکار میتوان به ارتقاء دوام باتری امید بیشتری داشت. در یک استفاده متوسط به زحمت میتوان روز دوم را در C5 Ultra به پایان رساند.
گزینههای سختافزاری-پردازنده
شرایط در بخش سختافزاری و پردازشی این دو مدل نیز کاملا نزدیک به یکدیگر دنبال میشود. در XPERIA C5 Ultra از چیپست پردازشی MediaTek MT6752 حاوی 8 هسته پردازشی 64 بیتی ARM A53 با فرکانس 1.7 گیگاهرتز استفاده شده است.
Galaxy A8 اما در دو نسخه مختلف با پردازندههای گوناگون در دسترس قرار دارد. نسخه فعلی این گوشی که به صورت رسمی در بازارهای داخلی ایران نیز توزیع شده است از چیپست Qualcomm Snapdragon 615 حاوی 4 هسته 1.8 گیگ و 1.3 گیگاهرتزی 64 بیتی ARM A53 بهره میبرد اما نسخه دیگر (که از طرف دفتر سامسونگ ایران نیز همین نسخه در اختیار ما قرار گرفته) به چیپست Exynos 5430 حاوی 4 هسته 1.8 گیگاهرتزی ARM A15 و 4 هسته 1.3 گیگاهرتزی ARM A7 تجهیز شده است که بزرگترین تفاوت آن با چیپست اول به 32 بیتی بودن این پردازندهها تعلق دارد. تفاوت دیگر در بخش گرافیکی این دو چیپست نهفته است. چیپست Snapdragon 615 از گرافیک Adreno 405 استفاده میکند اما چیپست Exynos 5430 گرافیک Mali-T628 دارد. بدینترتیب مقایسه Galaxy A8 در این حالت با XPERIA C5 Ultra با پردازندههای 64 بیتی نبرد نابرابری را شکل میدهد و با وجود آنکه در زمینه هستههای پردازشی 64 بیتی برتری محسوس در موقعیتهای نیازمند به پردازش سنگین با C5 Ultra است اما Exynos 5430 نیز با تکیه بر معماری ساخت 20 نانومتری (در مقابل معماری 28 نانومتری چیپ ست MediaTek MT6752) در جنبههای مهمی همچون مصرف باتری و اتلاف انرژی حریف خود را به آسانی جا میگذارد.
در نخستین تست برای بررسی این دو گوشی در کنار یکدیگر به سراغ AnTuTu نسخه 5.7.1 رفتیم. در این تست C5 Ultra با تکیه بر پردازندههای 64 بیتی و گرافیک پیشرفتهتر Mali-T760 خود به سادگی از حریف فاصله گرفت. نتیجه تست AnTuTu در این گوشی رقم 46410 بود که آن را کاملا از سطح متوسط جدا کرده و حتی به برخی پرچمداران مثل G4 نزدیک میکند.
در دیگر سو امتیاز Galaxy A8 با چیپ ست Exynos 5430 و پردازندههای 32 بیتی و گرافیک Mali-T628 نیز نهتنها میدان را به نفع حریف ترک نکرده بلکه با امتیاز 48939 از آن پیشی نیز گرفته است. این تست به روشنی به اهمیت پایینتر پردازندههای 32 یا 64 بیتی در مقابل معماری ساخت پردازنده اشاره دارد جاییکه Galaxy A8 با وجود پردازندههای 32 بیتی به دلیل 20 نانومتری بودن فناوری ساخت امتیاز بیشتری را در مقابل C5 Ultra Dual با پردازنده 64 بیتی کسب کرد.
تست دوم برای سنجش بخش گرافیکی دو گوشی در نظر گرفته شده که در آن با کمک بنچمارک GFXBench میتوان توان هر دو گوشی را مورد بررسی قرار داد. در C5 Ultra در تست Manhattan مبتنی بر OpenGL ES 3.0 و T-Rex مبتنی بر OpenGL ES 2.0 به ترتیب به امتیازهای 6.3 و 16 فریم در ثانیه در حالت Onscreen دست پیدا کردیم.
در Galaxy A8 در اختیار ما علاوه بر پردازندههای 32 بیتی، در بخش گرافیک نیز قطعه ضعیفتر Mali-T628 در نظر گرفته شده که انتظار دستیابی به نتیجه ضعیفتری را در مقایسه با Mali-T760 در ذهن ایجاد میکند. امتیاز Galaxy A8 اما در این دو تست به ترتیب 13و 30 فریم در ثانیه بود که عمکرد بسیار بهتر بخش گرافیکی گوشی را به نمایش میگذارد. بالاتر بودن این امتیاز به معماری ساخت پیشرفتهتر Exynos 5430 نسبت به MT6752 چندان بیارتباط نیست.
سیستمعامل و رابط کاربری
XPERIA C5 Ultra از نسخه 5.0 اندروید بهره میبرد در حالیکه در Galaxy A8 ورژن 5.1.1 به کار گرفته شده است البته اختلاف ایجاد شده در این حالت با توجه اینکه هر دو به احتمال فراوان به ورژن ششم یا Marshmallow آپدیت میشود چندان مهم و تعیینکننده به نظر نمیرسد.
در بخش رابط کاربری از پوسته کلاسیک سونی در C5 Ultra و از رابط TouchWiz UI در Galaxy A8 استفاده شده است.
صفحه قفل در C5 Ultra از دو میانبر دسترسی مستقیم به شمارهگیر و دوربین استفاده شده و اطلاعات زمان و تاریخ همراه با اعلان برنامهها (قابل تغییر توسط کاربر) دیگر موارد حاضر در این بخش را تشکیل میدهند.
در Galaxy A8 نیز در صفحه قفل در حالت پیشفرض همان دو میانبر برای دسترسی به دوربین و شمارهگیر در پایین و اطلاعات زمان و تاریخ همراه با اعلان برنامهها در بالا در نظر گرفته شده است.
یک مزیت Galaxy A8 بر حریف خود در این قسمت ارائه دکمه حساس به تماس در زیر صفحهنمایش است که با دقت و سرعت مناسب میتوان از آن به عنوان جایگزینی برای رمز عبور استفاده کرد.
در Home Screen نیز شرایط در نگاه اول یکسان است و در هر دو گوشی طبق معمول میتوان موارد متعددی را از میانبر و آیکون برنامهها تا ویجتهای مختلف را در صفحات گوناگون جای داد. در این میان اما برخی تفاوتها نیز به چشم میخورد که از آن جمله میتوان به محدودیت ایجاد 7 صفحه در XPERIA C5 Ultra و نبود این محدودیت در Galaxy A8 اشاره کرد. در A8 همچنین سمت چپترین دسکتاپ به گزینه Briefing تعلق دارد که اطلاعات و اخبار را با کمک گونهای از اپلیکیشن Flipbard در اختیار قرار میدهد. این گزینه را به دلخواه میتوان غیر فعال کرد.
شیوه اجرای دو رابط کاربری در بخش Notification Area یا منوی کشویی بالای صفحهنمایش متفاوت است. در Galaxy A8 با به پایین کشیدن این قسمت حداکثر 10 تاگل مختلف که به صورت افقی اسکرول میشوند و امکان انتخاب دلخواه آنها از یک لیست 16 عددی وجود دارد در بالاترین قسمت به نمایش گذاشته میشود و در ردیفهای پایینتر نیز به ترتیب امکان تنظیم نور صفحهنمایش، دسترسی مستقیم به دو گزینه Quick connect و S Finder همراه با سوئیچ مستقیم بین دو سیمکارت و البته اعلان برنامهها در دسترس قرار میگیرند.
در XPERIA C5 Ultra Dual ماجرا اندکی متفاوت است. در اینجا با یک اسکرول کوتاه تک انگشتی تنها اعلان برنامهها به نمایش گذاشته میشود.
با اسکرول مجدد روی همین بخش یا اسکرول 2 انگشتی از ابتدا، صفحه میانبرهای این قسمت در دسترس قرار میگیرد.
در بالاترین قسمت این بخش دکمه تنظیم روشنایی صفحهنمایش دیده میشود. سونی در تصمیمی عجیب در اینترفیسهای جدید خود حتی در پرچمداران خانواده Z5 تصمیم گرفته تا راه دسترسی کاربران به گزینه غیر فعال کردن روشنایی خودکار پنل را سختتر از گذشته کرده و به جای قرار دادن این گزینه در Notification Area آن را در منوی تنظیمات گوشی در بخش Display با عنوان غیر آشنای Adaptive brightness قرار دهد و بدینترتیب حداکثر تلاش خود را برای جلوگیری از غیر فعال شدن این گزینه (یعنی تنظیم خودکار نور صفحه) و در نتیجه دستیابی به نتایج بهتر در دوام باتری صورت داده است.
یک پله پایینتر از نوار تغییر روشنایی دو آیکون ثابت برای فعال و غیر فعال کردن بلوتوث و وایفای دیده میشود و در پایین نیز حداکثر 9 تاگل مختلف از یک لیست 14 عددی قابل انتخاب کردن است.
امکان فعال کردن مستقیم گزینه LTE شاید تنها برتری C5 Ultra بر حریف سامسونگی خود در این رقابت باشد و در سایر موارد از جمله تعداد و تنوع تاگلها، امکان غیر فعال کردن روشنایی خودکار صفحهنمایش و سوئیچ مستقیم بین دو سیمکارت، برتری تا حدود زیادی به Galaxy A8 تعلق دارد.
در منوی اصلی C5 Ultra با اینکه 0.3 اینچ صفحهنمایش بزرگتری در اختیار سونی برای قرار دادن آیکون برنامهها قرار دارد اما عملا به دلیل فضای نسبتا زیاد اشغال شده توسط دکمههای سهگانه اندرویدی در بخش پایین و استفاده از آیکونهای بزرگتر تعداد آیکونهای کمتری نسبت به Galaxy A8 در دسترس قرار دارد.
در C5 Ultra در این قسمت از 6 ردیف 4 ستونی و مجموعا 24 آیکون استفاده شده در حالیکه در Galaxy A8 این تعداد با به کارگیری 5 ردیف 5 عددی به 25 آیکون میرسد.
ارتباطات
در بخش گزینههای ارتباطی این دو گوشی تفاوتهای اندکی به چشم میخورد. هر دو از ویژگی دو سیمکارت و قابلیت LTE روی هر دو خط پشتیبانی میکنند و از بلوتوث 4.1 و اتصال GPS برخوردارند. یک تفاوت در این میان به نوع وایفای دو گوشی تعلق دارد که در Galaxy A8 از نوع پیشرفتهتر 801.11ac و در XPERIA C5 Ultra از نوع قدیمیتر 802.11n است این اختلاف البته در عمل برای اکثر کاربران تفاوت خاصی را ایجاد نمیکند. در دیگر سو در C5 Ultra از قابلیت ارتباطی NFC پشتیبانی میشود در حالیکه در Galaxy A8 از این امکان خبری نیست.
نتیجه
در انتخاب مابین Samsung Galaxy A8 و Sony XPERIA C5 Ultra Dual به جز تمامی موارد گفته شده، قیمت تمام شده دستگاه نیز نقش مهمی را در تصمیمگیری ایفا خواهد کرد. در یک سو Galaxy A8 در حال حاضر با قیمتی در حدود 1.600 میلیون تومان با گارانتی معتبر در بازار حضور دارد و قیمت XPERIA C5 Ultra نیز با گارانتی رسمی از حوالی 1.350 میلیون تومان آغاز میشود. این اختلاف قیمت نزدیک به 20 درصدی که مطمئنا در آینده با تغییرات نرخ ارز متفاوت از امروز خواهد بود با توجه به تفاوتهای حاضر در این دو مدل نمیتواند تنها معیار در انتخاب مابین این دو مدل را تشکیل بدهد. برتریهای Galaxy A8 بر حریف ژاپنی آن را در یک نگاه میتوانیم در سایز و وزن معقولتر، طراحی بدنه و استفاده از فلز در ساخت دستگاه، رنگهای تیرهتر و کنتراست بالاتر صفحهنمایش، دوام بالاتر باتری، وایفای ac و رابط کاربری نسبتا مدرنتر سیستمعامل خلاصه کرد. در دیگر سو XPERIA C5 Ultra Dual با صفحهنمایش بزرگتر با روشنایی بیشتر، دوربین سلفی مجهز به فوکوس خودکار و فلش LED، دکمه فیزیکی شاتر دوربین، قابلیت NFC و قیمت پایینتر بر حریف خود برتری دارد.
Samsung Galaxy A8 یا Sony XPERIA C5 Ultra Dual
در مجموع اگر به دنبال گوشی کوچکتر با صفحهنمایش با کنتراست بالا و دوام نسبتا مناسب باتری هستید Galaxy A8 با قیمت نسبتا بالا میتواند انتخاب مناسبی باشد و برای دوستداران فبلتهای بزرگ با دوربینهای سلفی قدرتمند و قیمتی رقابتی XPERIA C5 Ultra Dual یکی از انتخابهای مناسب این روزهای بازار است.
توجه: این مقاله به صورت اختصاصی برای Writeage.com نوشته شده درج تمام یا قسمتی از این مطلب، تنها با ذکر نام سایت و آدرس دقیق این صفحه مجاز است.