درباره مدارک دانشگاهی بیشتر بدانیم

75
84713
درباره مدارک دانشگاهی بیشتر بدانیم

همه ما درباره مدارک دانشگاهی رایج در ایران به اندازه کافی می دانیم: فوق دیپلم، لیسانس، فوق لیسانس، دکترا و سرانجام فوق دکترا. این مدارک دانشگاهی را می توان پله پله طی کرد (ناپیوسته) و یا به طور پیوسته (البته تا دکترای حرفه ای). اما آیا تا کنون به یافتن معادل انگلیسی مدارک دانشگاهی نیاز پیدا کرده اید؟ کاری که تا حدی مساله دار به نظر می رسد. در این نوشته سعی کرده ام مدارج دانشگاهی معتبر دنیا را به شما معرفی کنم. اگر علاقمندید، با من باشید.

در ایالات متحده
در آمریکا، درجات اصلی دانشگاهی، عبارتند از:
الف) لیسانس(Bachelor’s Degree) که معولا 4 سال است و خود به دو دسته تقسیم می شود:
Bachelor of Art یا (.B.A): که همان لیسانس خودمان است در رشته های علوم انسانی مثلا علوم طبیعی، علوم اجتماعی و زبانهای خارجی
Bachelor of Science یا (.B.S یا .B.Sc): که همان لیسانس خودمان است در رشته های تجربی و مهندسی.

ب) فوق لیسانس (Master’s Degree) که معولا دو تا سه سال است و باز هم به دو دسته تقسیم می شود:
Master of Art یا (.M.A): که همان فوق لیسانس خودمان است در رشته های علوم انسانی مثلا علوم طبیعی، علوم اجتماعی و زبانهای خارجی
Master of Science یا (.M.S یا .M.Sc): که همان فوق لیسانس خودمان است در رشته های تجربی و مهندسی.
ج)دکترا (معمولا.Ph.D) که حدودا یکسال یا بیشتر به طول می انجامد و فرد علاوه بر تحصیل باید به تدریس و انجام پایان نامه نیز مبادرت ورزد.

همچنین در بعضی از رشته ها که کار عملی در آنها ضرورت دارد (مانند حقوق، پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و… ) نوع دیگری از درجات علمی به نام First Professional Degree وجود دارد که خود در دو رده Graduate و Undergraduate (قبل از لیسانس یا بعد از لیسانس) اهدا می شود.  در صورتی که فرد در رده Graduate موفق به اخذ First Professional Degree شود به آن دکترای حرفه ای (Professional Doctorate)  می گویند. این نوع مدرک معمولا در آمریکا رایج است ( و البته در ایران). در بیشتر کشورهای جهان برای دکترای حرفه ای معادل لیسانس یا فوق لیسانس آن را به فرد اهدا می کنند( در این کشورها، واژه دکتر به معنی کسی است که در اثر تحقیق و پژوهش و با طی دوره های ویژه به آن نایل گشته است).

در انگلستان
در انگلیس و کشورهایی که از سیستم انگلیسی در دانشگاه هایشان پیروی می کنند(مثل کانادا، ایرلند، هند، سنگاپور و هنگ کنگ) دو نوع لیسانس برای هر کدام از.B.A یا .B.S وجود دارد: نوع اول که نوع معمولی آن است و به آن Pass Degree می گویند و معمولا سه سال طول می کشد و نوع دوم که نیازمند نمرات بالاتر در طول تحصیل و گاها طی دوره طولانی تری است که به آن Honours Degree می گویند. اگر فردی لیسانس از نوع دوم داشته باشد کلمه Hons را بعد از عنوان مدرکش داخل پرانتز می نویسند. مانند (B.A. (Hons
برای مدارج بالاتر (Postgraduate) مانند M.A مدرک Honours وجود ندارد چون معمولا در این رده ها ارزیابی به وسیله امتحان انجام نمی شود.
همچنین در اینجا هم مدرک دکترای حرفه ای وجود دارد مثلا برای پزشکان (.M.D) و برای متخصصان دندانپزشکی (DDS).

در پایان ذکر این نکته را ضروری می دانم: این نوشته تنها چکیده مختصری از انواع مدارج و مدارک علمی موجود در دنیاست که من با کمک دانشنامه wikipedia جمع آوری کرده ام. اگر دوستان اطلاعات و یا تجربه بیشتری در این زمینه دارند خواهشمندم نظر خود را به صورت کامنت در زیر مطلب درج کنند تا دیگران هم از آن استفاده لازم راببرند.

پی نوشت:

در کشور آلمان دوره لیسانس یا .B.S تقریبا سه سال طول می کشد و مدرک اعطایی معادل (B.S. (Hons است. همچنین در آلمان, به مدرک فوق لیسانس یا .M.S از قدیم Diplom می گفته اند که تا 5 سال هم طول می کشد. البته این عنوان در حال تغییر می باشد.

75 دیدگاه

  1. سلام ، لطفا هرکی میدونه جواب بده ، لطف میکنید ، پس از مدارک دیپلم ، فوق دیپلم ، لیسانس ، فوق لیسانس و سپس دکتری هستش ، و مدرک بعدی را اگر اشتباه نکنم فوق دکتری می‌گویند ، خواستم بدونم بعد از فوق دکتری نام مقاطع تحصیلی دیگر چیست ؟؟ متشکرم

  2. BA: abbreviation for Bachelor of Arts: a first college degree (= qualification) in the arts or social sciences, or someone who has this degree

    BS: Bachelor of Science: a first degree in a subject such as physics or biology from a university

    Macmillan Dictionary and Cambridge Dictionary

  3. کی گفته
    Bachelor of Art
    و
    Master of Art
    همون مدارک لیسانس و فوق لیسانس خودمان است در رشته های علوم انسانی مثلا علوم طبیعی، علوم اجتماعی و زبانهای خارجی؟!!!

    تو رو خدا بريد مطالعه کنید، آنقدر رو هوا حرف نزنید و آبروریزی نکنید.

    پسوند Art برای رشته های عملی زیر گروه شاخهء هنر هست، مثل نوازندگی و نقاشی و مجسمه سازی و …
    در این رشته ها بخش اصلی و اعظم آموزش ها بر اساس یادگیری کارهای عملی و افزایش مهارت است، و مطالعات جانبی آکادمیک اون بسیار کم و در حد تاریخ اون هنر و سبک شناسی و غیره هست، برای همین از نظر آکادميک هم سطح لیسانس علمی نيست!

    • A Bachelor of Arts (BA, B.A., AB or A.B. from the Latin artium baccalaureus or baccalaureus artium) is a bachelor’s degree awarded for an undergraduate course or program in either the liberal arts, the sciences, or both.

      In modern times, liberal arts education is a term that can be interpreted in different ways. It can refer to academic subjects such as literature, philosophy, mathematics, and social and physical sciences,[3] or it can also refer to overall studies in a liberal arts degree program. For example, Harvard University offers a Bachelor of Arts degree, which covers the social and natural sciences as well as the humanities. For both interpretations, the term generally
      refers to matters not relating to the professional, vocational, or technical curriculum.

    • عزیز art به دو معنای کلی هنر و انحصارا علوم انسانی در دبیرستانه
      وقتی میگن bachelore of arts یعنی کسی که در رشته های علوم انسانی لیسانس گرفته، هنر هم بخشی از رشته های علوم انسانیه ولی تو ایران چون موقع ورود به دانشگاه و قبل از کنکور در صورتی که یکی از رشته های هنر مورد نظرت باشه باید امتحان عملی جدایی رو بدی و سطح دانشگاه از سطح دبیرستان خیلی بالاتره (مثلا باید یه ساز رو کاملا بلد باشی) و کسی که هیچی بلد نیست کلاش پس معرکه ست کنکور ها رو جدا کردن.

    • علوم انسانی M.A هستند مستر آو آرت.
      اون که شما میگی M.F.A هست که میشه مستر آو فاین آرتس که واسه هنره.
      یه کم سوادتون رو بالا ببرید آبروریزی نکنید.

    • خخخ خوشم میاد … با این نظرت عزیز بی سوادم من مدرک دکتری زبان انگلیسی دارم و زبان یکی از شاخه های علوم انسانی هست و به من دوران لیسان BA و دوران ارشد MA دادن

  4. من که دارم کارشناسیم رو تو دانشگاه جامع می گیرم خیلی هم راحت اصلا ناراضی نیستم که چرا تو شریف تیستم یا آزاد یا تهران یا صنعتی امیر کبیر یا غیره به هرحال چون هدفم هم گرفتن مدرک MBA هست پس بهترین مسیر رو برای تحصیلاتم انتخاب کردم در مورده دانشگاهها هم بگم که دره دانشگاه آزاد رو با اون دک و پوزش باید تخته کرد یه بار رفتم توش پشیمون شدم ..بعدش این همه دانشگاه داریم به نظره من تا زمانی که دروس ما تئوری ارائه میشن ماها چیزی درست حسابی یاد نمی گیریم به خاطره همین برای MBA از ایران میرم

  5. با سلام
    مطالبی در بین دوستان در رابطه با مقایسه رشته های پزشکی و مهندسی برق عنوان شد که لازم میدونم در رابطه با اون توضیحاتی بدم چرا که بنده در هر دو رشته تحصیل کردم (مهندسی برق قدرت و دندانپزشکی)
    اساسأ مقایسه این دو رشته با یکدیگر صحیح نمی باشد، چرا که ماهیت ایندو ، استعداد مورد نیاز برای تحصیل در این دو رشته و همچنین روحیه مورد نیاز برای ایندو کاملأ متفاوت میباشد.
    خداوند افراد بشر را با استعدادهای متفاوتی آفریده است، و مقایسه این استعداد ها با یکدیگر صحیح نمی باشد، بعنوان مثال یک مهندس خوب میبایست از ذهن تحلیلی قوی، یک پزشک خوب از یک حافظه بسیار قوی، یک وکیل خوب از بیان قوی و یک نقاش خوب از یک ذهن تصویری قوی برخوردار باشد.
    مثلأ انیشتین یکی از با هوش ترین دانشمندان تاریخ میباشد ولی مطمئنن به صرف داشتن این هوش قوی توانایی کشیدن یک نقاشی خوب را نداشته است.
    پس جمله صحیح در مورد انیشتین این است که یک هوش تحلیلی بسیار قوی داشته است.
    لذا دوستان قبل از انتخاب رشته بایستی استعداد خود را کشف کنند واین مهمترین بخش برای شروع یک انتخاب صحیح میباشد.
    اما کمی در رابطه علت تحصیل بنده در این دو رشته بگویم
    در دوران تحصیل دبیرستان تصورم این بود که انسان فوق العاده با هوشی هستم (حمل برخودستایی نباشد، صرفأ جهت شفاف کردن قضیه ….) چرا که برای امتحان ورودی به رشته ریاضی و تجربی در آزمون دبیرستان رتبه یک را در دبیرستان دکتر حسابی تهران کسب کردم و به رشته ریاضی وارد شدم، در کنکور سراسری با رتبه 120 کشوری مهندسی برق دانشگاه تهران قبول شدم، در آن دوران انتخاب من بر اساس شناخت از رشته برق صورت نگرفته و صرفأ بر اساس حرف اطرافیان تصور میکردم که چون رشته برق سخت ترین رشته مهندسی است و من خیلی باهوش هستم ، پس باید از این هوش سرشار در چنین رشته ای استفاده کنم 🙂 ( شریف قبول نشدم 🙁 )
    البته در دوران تحصیل در رشته برق هم تقریبأ موفق بودم، لازم به ذکر است که بگویم در این دوران به تدریس دروس ریاضی و فیزیک دبیرستان رشته ریاضی و تجربی هم میپرداختم
    پس از پایان دوره لیسانس بزرگترین دغدغه بنده مسائل مالی بود که با تدریس و حقوق بگیری همخوانی نداشت ، بخصوص با مشاهده دوستان دوره دبیرستانم. چرا که بعضی آز آنها که در رشته دندانپزشکی تحصیل میکردند، پس از پایان تحصیل در دوره طرح درامدهای بسیار بالایی داشتند، لذا به این نتیجه رسیدم که بجای ادامه تحصیل در رشته برق یکبار دیگر در رشته پزشکی آزمون دهم. با توجه به قوت من در درسهای ریاضی فیزیک و زبان
    فقط با مطالعه در دروس زیست ادبیات عربی و شیمی با رتبه 98 دندانپزشکی شهید بهشتی قبول شدم
    اما موقع ثبت نام فهمیدم بخاطر اینکه یکبار در دوره لیسانس قبول شده ام امکان تحصیل در این دانشگاه را ندارم و به اجبار در دانشگاه آزاد ادامه تحصیل دادم
    خلاصه بعد از دو سال ادامه تحصیل در این رشته با توجه به موقعیت های شغلی بسیار پر درآمد زمینه برق دوباره انصراف داده و در کارشناسی ارشد برق با رتبه 16 در دانشگاه شریف پذیرفته شدم.
    لازمه بگم در حال حاضر برای ادامه تحصیل در امریکا در مقطع دکتری اقدام کردم و تا چند ماه دیگه عازمم.
    این مطالب را گفتم که اصل مطلب برسم و اون مقایسه رشته برق و پزشکیه
    شاید من بیشتر از اون که یک پزشک باشم ، یک مهندس برق باشم، ولی سعی میکنم یک مقایسه منصفانه از جنبه های مختلف داشته باشم.
    شاید مهمترین بخش مقایسه این دو رشته میزان سختی ادامه تحصیل در این دو رشته باشد
    از اون جا که من دارای یک ذهن تحلیلی قوی و حافظه ضعیف بودم، مطالعه دروس ریاضی برام خیلی آسان تر از حفظ کردن دروسی مثل زیست یا حتی تاریخ بود. برای همین در دوران اوایل تحصیل پزشکی خوندن مطالب جدید و سپردن اون به حافظم بسیار دشوار بود.
    ولی خدارو شکر حافظه انسان با تمرین و تکرار تقویت میشه و منم از این قاعده استفاده کردم و بعد از گذرون کمی سختی به حفظ کردن مطالب جدید عادت کرده بودم ( حافظه انسان عین عضله میمونه اگر ازش کار بکشی هی تقویت میشه)
    جا داره در اینجا به یک نکته در مورد فرق حافظه قوی و ذهن تحلیلی قوی اشاره کنم
    بعنوان مثال شخصی که یک ذهن تحلیلی قوی داره همیشه دنبال یک رابطه منطقی بین علت معلول میگرده و حتی با مواجه با دروس تجربی مثل زیست نیاز به یک رابطه منطقی برای فهمیدن مطالب داره اما علم زیست شناسی اساسأ یک علم تجربیه و لذا باید فقط اون رو به ذهن سپرد
    اما شخصی که یک حافظه قوی داره اصولأ سعی میکنه تمامی روابط علمی رو به ذهن خودش بسپره که این با علم ریاضی سازگاری نداره ، چرا که با تغییر پارمترها در ریاضیات تمام روابط تغییر کرده و به ذهن سپردن حجم بالای اینهمه مطلب امکان پذیر نمیباشد
    البته این به این معنا نیست که افراد یا حافظه قوی دارن یا ذهن تحلیلی قوی و تقریبأ ایندو رابطه معکوسی با هم دارن
    اما در مورد سختی رشته برق، نیاری نیست که بگم رشته برق سخت ترین رشته در کل رشته های مهندسی است، چرا که شما برای مطالعه در این رشته به ریاضیات بسیار پیشرفته نیاز دارید علاوه بر اون، این رشته چندان ملموس و قابل دیدن نمیباشد، مثلأ شما در رشته مکانیک سیال رو میتونید ببیند ولی در رشته برق خیلی از موارد قابل لمس نمیباشد، مثلأ مفاهیمی مثل جریان، ولتاژ ، شارمغناطیسی، میدان های الکتریکی و مغناطیسی . غیره و …..
    اما شما زمانی دشواری رشته برق رو متوجه میشد که دروسی مثل ماشین های الکتریکی و الکترومغناطیس در سطح لیسانس و یا دروسی مثل دینامیک قدرت، کنترل فازی و یا الکترونیک قدرت رو در سطح فوق لیسانس یک نگاه بندازید، با یک نگاه ساده به راحتی میتوان فهمید که با یک حافظه بسیار قدرتمند هم نمیتوان بر چنین دروسی فائق آمد.
    علاوه بر این لازمه که دوستان بدانند که پیچیده ترین و بزرگترین ساختار و شبکه ای که توسط بشر تا بحال طراحی و ساخته شده است شبکه سراسری تولید، انتقال و توزیع برق میباشد.
    علاوه بر این ذهن تحلیلی، برخلاف حافظه موهبتی است که خداوند بر بعضی از بندگان خود عطا کرده که متأسفانه به راحتی قابل تقویت نمیباشد.لذا درک و فهم این دروس از عهده بسیاری خارج میباشد.
    همانطور که میدانید برای حفظ کردن یک مطلب، علیرغم یک حافظه ضعیف میتوان با تکرار و ممارست به این مهم دست یافت ولی برای درک و فهم یک مسأله پیچیده برق یا مکانیک حتمأ نیاز به یک ذهن تحلیلی قوی ضروری است و صرف تکرار و ممارست این مهم حاصل نخواهد شد.
    با تمام احترامی که برای دوستان پزشکم قائلم باید بگم شاید بیش از 90 در صد مهندسان برق بتونن رشته پزشکی رو هرچند به سختی تمام کنند ولی مطمئن هستم تعداد پزشکانی که بتونن مهندسی برق را تمام کنن کمتر از 10 درصد میباشد.
    این مطلب صرفأ برای افرادی گفته شد که میخوان انتخاب رشته کنن و به هیچ وجه جنبه مقایسه نداشت .
    من که شخصأ چه حافظم و چه ذهن تحلیلیم از همه پزشکا کمتره و اوووچیک همه ی پزشکا هم هستم.
    از مهندس های برق خواهش میکنم انقدر مغرور نباشین فکر کنین خبریه، یک سرمای کوچولو بخورین اونوقت میفهمین دکتر یعنی چی! در پایان بگم اگه غلط املایی دیدین شرمنده من دیکتمم عین هوشمه.

    • خیلی عالی بود ممنون ازمقایسه منطقی شما ولی یه نکته رومیخواستم عرض کنم اینکه حرفای شمادرمورددانشجویان برق دانشگاه های خوب صدق میکنه الان پیام نورهم رشته برق هست ودانشجوی برق پیام نوریه معادله دیفرانسیل ساده روهم نمیتونن حل کنن توکشورمابرای رشته پزشکی نسبت به برق سخت گیری زیادی ازنظررتبه و…میشه به خاطرهمین همه میگن پزشکی سخت تره.

    • با اینکه من قصد ادامه تحصیل در رشته برق یا پزشکی رو ندارم ولی این مطلب خیلی کمکم کرد.
      به قول یکی که یادم نیست کی بود هرکس استعداد خاص خودشو داره و در جای خودش یونیک و منحصر به فرده ولی اگر از یه ماهی بخوای از درخت بالا بره تا آخر عمر حس حماقت میکنه.

    • خیلی دیگه از خودتون تعریف کردی ها! در مورد رشته مکانیک گفتی من چون خودم تو دو رشته مکانیک و برق درس خوندم میگم، لطفا حمل بر خودسنایی نکنید. اینی که گفتید سیال رو میشه دیدو لمس کرد مثل اینه که من بگم تو رشته برق سیم برق رو میشه دید و …همه چیزایی که شما گفتید رو تو سیال داریم اختلاف پتانسیل، وورتیسیته، شار و سرعت و ….

  6. سلام
    من فارغ التحصیل کارشناسی یکی از رشته های انسانی هستم
    بنابر شرایط اقتصادی کشور وفرصت های شغلی و علاقه در نظر دارم در کامپیوتروفناوری اطلاعات ادامه رشته بدم اما نمی دونم در چه نوع آموزشگاهی؟ دولتی یعنی کنکور کارشناسی ارشد یا آزاد یا فراگیر منظورم اینه که کدام در اینده شغلی اثر داره
    و آیا در صورت ادامه تحصیل از طریق پیام نور و فراگیر در صورتی که بخوام مهاجرت داشته باشم مدرک به دردم میخوره؟

  7. سلام
    آخر هیچکی نفهمید این فوق دیپلم چی میشه؟ حسابشو کنید اینقدر این مدرک الکیه که تو استخدامی (برای در بون شدن :دی)دیپلم داره لیسانس داره ولی فوق دیپلم نیست مگه چه گناهی کردیم. در ضمن فوق دیپلم کامپیوتر دارم.

  8. سلام. من دامپزشکی خوندم. می خوام فیزیولوژی پزشکی بخونم(phd).امتحان تافل هم ندادم. تو کدوم کشورها ادامه بدم بهتره؟

    • تافل چون داخل ایران نیست و فقط هم برای آمریکا و چند تا دانشگاه کانادا مورد قبوله (استرالیا رو نمیدونم) ول کن. برو آیلتس بگیر هم تو کانادا استفاده داره و هم انگلستان و هم تو ایران راحت میتونی بگیری لازم نیست برا یه مدرک تا ترکیه بری.
      اینم بگم که هرکشوری بخوای درس بخونی باید مدرک اون کشور رو بگیری وگرنه اجازه نداری اونجا درس بخونی برای همین کشور های انگلیسی زبان بهترن چون فکر کنم تقریبا همه انگلیسی رو بهتر از فرانسه یا آلمانی یا اسپانیش یا…. بلدن.

  9. با سلام و خسته نباشيد. مي خواستم بدونم مهندسي پزشكي جزو كدام يك از علوم زير محسوب ميشود: 1.صوري- 2. نظري- 3. تجربي- 4. استنادي….
    اگر توضيحاتي در اين خصوص داشته باشيد ممنون ميشم…با تشكر

ارسال یک پاسخ