درباره مدارک دانشگاهی بیشتر بدانیم

75
85286
درباره مدارک دانشگاهی بیشتر بدانیم

همه ما درباره مدارک دانشگاهی رایج در ایران به اندازه کافی می دانیم: فوق دیپلم، لیسانس، فوق لیسانس، دکترا و سرانجام فوق دکترا. این مدارک دانشگاهی را می توان پله پله طی کرد (ناپیوسته) و یا به طور پیوسته (البته تا دکترای حرفه ای). اما آیا تا کنون به یافتن معادل انگلیسی مدارک دانشگاهی نیاز پیدا کرده اید؟ کاری که تا حدی مساله دار به نظر می رسد. در این نوشته سعی کرده ام مدارج دانشگاهی معتبر دنیا را به شما معرفی کنم. اگر علاقمندید، با من باشید.

در ایالات متحده
در آمریکا، درجات اصلی دانشگاهی، عبارتند از:
الف) لیسانس(Bachelor’s Degree) که معولا 4 سال است و خود به دو دسته تقسیم می شود:
Bachelor of Art یا (.B.A): که همان لیسانس خودمان است در رشته های علوم انسانی مثلا علوم طبیعی، علوم اجتماعی و زبانهای خارجی
Bachelor of Science یا (.B.S یا .B.Sc): که همان لیسانس خودمان است در رشته های تجربی و مهندسی.

ب) فوق لیسانس (Master’s Degree) که معولا دو تا سه سال است و باز هم به دو دسته تقسیم می شود:
Master of Art یا (.M.A): که همان فوق لیسانس خودمان است در رشته های علوم انسانی مثلا علوم طبیعی، علوم اجتماعی و زبانهای خارجی
Master of Science یا (.M.S یا .M.Sc): که همان فوق لیسانس خودمان است در رشته های تجربی و مهندسی.
ج)دکترا (معمولا.Ph.D) که حدودا یکسال یا بیشتر به طول می انجامد و فرد علاوه بر تحصیل باید به تدریس و انجام پایان نامه نیز مبادرت ورزد.

همچنین در بعضی از رشته ها که کار عملی در آنها ضرورت دارد (مانند حقوق، پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و… ) نوع دیگری از درجات علمی به نام First Professional Degree وجود دارد که خود در دو رده Graduate و Undergraduate (قبل از لیسانس یا بعد از لیسانس) اهدا می شود.  در صورتی که فرد در رده Graduate موفق به اخذ First Professional Degree شود به آن دکترای حرفه ای (Professional Doctorate)  می گویند. این نوع مدرک معمولا در آمریکا رایج است ( و البته در ایران). در بیشتر کشورهای جهان برای دکترای حرفه ای معادل لیسانس یا فوق لیسانس آن را به فرد اهدا می کنند( در این کشورها، واژه دکتر به معنی کسی است که در اثر تحقیق و پژوهش و با طی دوره های ویژه به آن نایل گشته است).

در انگلستان
در انگلیس و کشورهایی که از سیستم انگلیسی در دانشگاه هایشان پیروی می کنند(مثل کانادا، ایرلند، هند، سنگاپور و هنگ کنگ) دو نوع لیسانس برای هر کدام از.B.A یا .B.S وجود دارد: نوع اول که نوع معمولی آن است و به آن Pass Degree می گویند و معمولا سه سال طول می کشد و نوع دوم که نیازمند نمرات بالاتر در طول تحصیل و گاها طی دوره طولانی تری است که به آن Honours Degree می گویند. اگر فردی لیسانس از نوع دوم داشته باشد کلمه Hons را بعد از عنوان مدرکش داخل پرانتز می نویسند. مانند (B.A. (Hons
برای مدارج بالاتر (Postgraduate) مانند M.A مدرک Honours وجود ندارد چون معمولا در این رده ها ارزیابی به وسیله امتحان انجام نمی شود.
همچنین در اینجا هم مدرک دکترای حرفه ای وجود دارد مثلا برای پزشکان (.M.D) و برای متخصصان دندانپزشکی (DDS).

در پایان ذکر این نکته را ضروری می دانم: این نوشته تنها چکیده مختصری از انواع مدارج و مدارک علمی موجود در دنیاست که من با کمک دانشنامه wikipedia جمع آوری کرده ام. اگر دوستان اطلاعات و یا تجربه بیشتری در این زمینه دارند خواهشمندم نظر خود را به صورت کامنت در زیر مطلب درج کنند تا دیگران هم از آن استفاده لازم راببرند.

پی نوشت:

در کشور آلمان دوره لیسانس یا .B.S تقریبا سه سال طول می کشد و مدرک اعطایی معادل (B.S. (Hons است. همچنین در آلمان, به مدرک فوق لیسانس یا .M.S از قدیم Diplom می گفته اند که تا 5 سال هم طول می کشد. البته این عنوان در حال تغییر می باشد.

75 دیدگاه

  1. من با مدارک معادل لیسانس آشنا نیستم اما می دونم که تحصیل در دو رشته دانشگاهی در آن واحد امکان پذیر نیست مگر برای دانشجویان نخبه که معدلشون از یه حدی بالاتر باشه.

  2. من دانشجوی یکی از رشته های مهندسی هستم.الان در جایی میخوام ثبت نام کنم میتونم مدرکم رو گزینه لیسانس و معادل انتخاب کنم؟یابایدهمان دیپلم روانتخاب کنم؟

  3. سلام این متن رو چطور ترجمه کنم؟ (مدرک فوق دیپلم از موسسه آموزش عالی طهورا
    و دیپلم زبان انگلیسی از آموزشگاه کیش
    سابقه کاری : تدریس خصوصی زبان دوره های راهنمایی و دبیرستان و دانشگاه)

  4. با سلام.حقیقتا مطالب نوشنه شده برای من که مفید بود.اما در صورت امکان در مورد درجه ی دانشیاری و استاد تمام و نیز نحوه ی نایل شدن به این مدارج در کشورها و دانشگاه های مختلف مطلب بگذار.دستت درد نکنه.بای

  5. ابراهیمی عزیز
    بهترین محل برای تحقیق درباره چنین ادعاهایی وزارت علوم است (هرچند در بیشتر موارد حتی آنها هم نمی دانند!).
    موفق باشی

  6. این شقایق خانم چقدر شلوغش کرده؟..ینی ما تو این جامعه..قاضی بیسواد..مهندس بی عرضه …و غیره نداریم که دم به ساعت پاچه ماهارو میگیرید؟..
    بچه زیر 18 سال رو اعدام میکنن…بعدش میفهمن 16 سالش بوده…صداتون هم در نمیاد…تا یکی یه چنتا هندونه میذاره زیر بغل ما …همه جا هندونه قحطی میشه!…
    خدمت شما عرض کنم…پزشک بدلیل این که با نوع آدم.البته جانوری به اسم آدمیزاد…سرو کار داره…و بدلیل اینکه زندگی این نوع از جانوران ، ابعاد مختلفی داره…باید از زوایای گوناگون بررسی بشه..حتی خدمتتون عرض کنم ، پزشکی که جامعه شناسی ندونه…هنوز پخته نشده…
    این مشکلاتی رو که شما عرض کردین..مربوط به جامعه جدید پزشکان ایزانی و کلا جهان سومی هست…البته دیدگاه سنتی که شخصی رو به اسم حکیم قبول داشتن و انتظار داشتن مسایل زیادی رو بدونه همچنان در جامعه ما موجود هست…که خب مشکلات خودش رو داره.
    این که میگن پزشک واقعی یعنی دانشمند…حالا شاید یکم زیاده روی باشه…و یه فرمول کلی هست که هرکس باید تو کار خودش خب دانشمند باشه…یعنی سعی بر این باشه که دانشمند بشه تو زمینه خودش….خوب تو فرهنگ ایرانی…یا شاید هم مشرق زمین…یه اعتبار خاصی برای پزشک از قدیم قائل بودن…اونم بدلیل این که پزشک رو محرم خودشون میدونستن و کلا شما نمیتونی مدل فرهنگی پزشک در ایران رو با مدلی که در غرب هست کاملا مقایسه کنید..گرچه من شخصا موافقم که برخورد اونها خیلی مفیده و کلا صمیمیت بین بیمار و پزشک باعث اعتماد مریض میشه و این اعتماد از هر دارویی موثر تره.
    در انتها تقاضا مندیم ! همه مشکلات رو از دید ماها نبینید….که ما فقط یک گوشه از مشکلات موجود هستیم ….جامعه ایران در حال تغییر از فرهنگ سنتی خودش هست و علاوه بر اون این سرطان چندین ساله هم نفس براش باقی نگذاشته…خلاصه دیدگاه خودتونو نسبت به ماها تغییر بدید…که به قول یارو گفتنی گذر پوست به دباغخانه خواهد اوفتاد…:))).

  7. با سلام
    در مورد اینکه چه کسی باید چه کاری بده یا چه وظیفه ای داره یا باید به چه شکل خدمت کنه اینها رو بگذارید کنار مسئله مطرح شده در مورد دوستان پزشک کاملا درست هست من خودم در زمان دانشگاه و بعدش با این دوستان سروکار دارم باید بگم پزشکان محترم نسبت به بقیه صنفها مغرور تر هستند یه جوری بین خودشان وبقیه تقاوت میگذارند حالا چرا من که نفهمیدم چه خبره یا چرا اینقدر در مقابل دیگران به خودشون امتیاز میدن …

  8. با عرض سلام
    می خواستم بدونم مدرک دکترای حرفه ای دامپزشکی ایران در کشور هندوستان معادل چه مقطعی ارزیابی می شود لیسانس یا فوق لیسانس؟برای ادامه تحصیل در کشورهندوستان؟

  9. کاملا با شما موافقم اما نه مهندس ناظر ساختمان، نه پلیس و نه مهندس برق ادعای دانشمند بودن و اطلاع از تمامی علوم منقوله را ندارند ولی حرف شما صحیح است که این ساختار غلط جامعه ماست و انجام ندادن وظیفه و بعهده نگرفتن مسئولیت بخش مهمی از زندگی هر کدام از ما را تشکیل داده است اما نمی بایست با خط قرمز کشیدن میان خودمان و دیگران خود را از دایره انسان های این جامعه جدا کنیم
    با تشکر

  10. دوست عزیز
    قصد دفاع کورکورانه از پزشکی را ندارم . پزشک هم نیستم که از صنف خودم دفاع کنم با اینحال:
    آیا تا بحال از مهندس ناظری برایت نگفته اند که می داند ساختمان ساخته شده مشکلات بسیار دارد و ممکن است با فرو ریختنش جان صدها نفر بیگناه را بگیرد اما به ساختمان پایان کار می دهد؟
    آیا پلیسی را ندیده ای که وظیفه اش حفظ نظم و احقاق حقوق است اما خودش مخل نظم اجتماعی است و حق دیگران را می خورد؟
    آیا مهندس برقی را ندیده ای که می داند جعبه تقسیم برق پرقدرتی که با آشغال های چینی ساخته ممکن است آتش بگیرد و از آن در کارخانه استفاده می کند؟
    آری, ما همه مشکل داریم برادر. یک مشکل فرهنگی و انسانی بزرگ. ما همه مقصریم!

  11. با سلام مجدد
    ریتالین عزیز با اینکه کمیت یک موضوع به هیچ عنوان بر کیفیت آن صحه نمی گذارد اما در این زمینه که شما به آن اشاره کرده اید حق با شماست اما من هنوز پاسخ سوالات متعددم در رابطه با علت این برتری جوئی کاذب جامعه پزشکی ما که برخلاف اعتقاد شما آنها را “دانشمند” نمی دانم، نشده ام. این جامعه دانشمندی که شما از آنها نام می برید و آنها را اشخاصی می دانید که “دوره زیادی از عمرشان رو صرف آموختن علوم مختلف” می کنند در دیدگاه من با عرض معذرت به صنف پر افتخار دلالان پیوسته اند با این تفاوت که این بار کالای مورد دلالی در این گروه جان مردمان این مملکت است به نظر شما شرافت جامعه دانشمندانی که بیشتر عمر خود را صرف علم آموزی می کنند این است که با گرفتن مبالغ گزافی اقدام به اعمال جراحی صوری بدلایل مختلف کنند؟ و یا دانشمندانی (!) که اقدام به اعمال جراحی زیبائی بدون آنکه کوچکترین تخصصی در آن زمینه داشته باشند می کنند بوئی از انسانیت برده اند؟ آیا تا بحال آماری از متخصصان بیهوشی که بعلت کمی افزایش و کاهش دارو در میزان تزریقی به بیمار موجبات فوت شخص را فراهم کرده اند، شنیده اید؟ به شخصه بقدری به موارد مختلف این چنینی برخورده ام که دیگر به اسم آقا یا خانم دکتر حساسیت پیدا کرده ام. البته شرافت این حرفه در خارج از مرزهای مام میهن همچنان پا برجاست و در این میان هنوز هم ،هرچند کم، پزشکان با شرافت والای در خور یک دانشمند را می توان به چشم دید.
    باتشکر

ارسال یک پاسخ