تکنولوژی ای جکس

6
3042

اگر مثل من بیشتر وقتتان جلوی کامپیوتر بگذرد حتما تا به حال بسیار شده که دقایق بسیاری را به امید load شدن صفحه مورد نظرتان گذرانده باشید؛ Ajax برای شماست، حتما ادامه مطلب را بخوانید.

Ajax وتکنولوژی Web2

تکنولوژی مورد استفاده در صفحات وب مبتنی بر HTML و HTTP میباشد و این فناوری به گونه ای است که صفحه نمایش داده شده بوسیله آنها دارای تماس مستقیم با سرور نبوده و این کار را برای برنامه نویسانی که با صفحات دارای اطلاعات دائما متغیر کار می کنند سخت کرده است.
فناوری های Java و Flash که قابل نصب در صفحات وب هستند متفاوت از HTML عمل می کنند ولی آنها نیز در بعضی موارد گیج کننده عمل میکنند چون بسیاری از خصوصیتهای مرورگرها را تغییر می دهند.
البته مثل همیشه Microsoft راه حل منحصر به فردی دارد: Microsoft Data Binding Controls ،که قادراست هر لحظه با سرور ارتباط برقرار کند ولی بسیاری از برنامه نویسان بعلت انحصاری بودن و بعبارت دیگر Open Source نبودن این برنامه تمایل چندانی به استفاده از آن ندارند.

ولی خوشبختانه با فناوری جدید مشکل رو به فراموشی است. این تکنیک که بطور فزاینده ای درحال گسترش است تحت عنوان Ajax (با تلفظ صحیح ای جکس) نامیده میشود .Ajax مخفف Asynchronous Javascript and Xml به معنای ترکیب نامتقارن جاوا اسکریپت و ایکس ام ال می باشد.
Ajax چیزی به غیر از ترکیب چندین فناوری (که همه هم موجود می باشند) با یکدیگر نمیباشد و در کل چیز جدیدی نمی باشد. حتی گاهی اوقات آن را (DHTML (Dynamic HTML نیز می نامند.
کلمه Ajax اولین بار توسط جس جیمز گارت از شرکتAdaptive Path در مقاله ای تحت عنوان رهیافت جدیدی در برنامه های تحت وب استفاده گردید و بسرعت به کلمه ای جهت تشریح تکنولوژیی که بصورت غیر همزمان با سرور ارتباط برقرار می کند ، تبدیل گردید.
هم اکنون تکنیک Ajax در سایت هائی نظیر Google Map قابل مشاهده است.

Ajax Technology

مهمترین خصوصیت تکنولوژی Ajax در اولین کلمه آن یعنی A نهفته است :
A: Asynchronous غیر همزمانی
در تکنیک Ajax اطلاعات HTML که سرور به مرورگر ارسال می کند نه تنها شامل اطلاعات قابل مشاهده بروی صفحه می باشد بلکه حاوی مقادیر زیادی کدهای Active می باشد که این کدها در پس زمینه اجرا شده و در حین اینکه صفحه قابل مشاهده در پیش روی شماست این کدها بصورت غیر همزمان (غیر همزمان با Load شدن صفحه ) در حال تبادل اطلاعات با سرور می باشند.فشردن موس یا صفحه کلید باعث بر انگیختن و تحریک این کدها برای گرفتن اطلاعات بیشتر از سرور می گردد که این اطلاعات جدید پس از چند لحظه کوتاه در همین صفحه نمایش داده می شوند بدون آنکه لازم باشد کل صفحه دوباره Load شود.
این فرایند بطور کامل متفاوت از آنچه هم اینک وجود دارد می باشد . بطور معمول برای Load شدن یک صفحه Web مرورگر درخواستی را برای دریافت یک URL به سرور می فرستد و سرور نیز پاسخ که می تواند صفحه HTML یا محتویات سازنده یک تصویر باشد را میفرستد.
مرورگر محتویات متن یا تصویر را نحلیل کرده و کار سرور تا لحظه ای که مرورگر درخواست دیگری نکند پایان یافته است . با درخواست مجدد مرورگر سرور مجددا کل صفحه را بازسازی و Reload می کند که نه تنها خود این امر (Reload کردن دوباره کل صفحه) زمان زیادی را تلف می کند بلکه تاخیری قابل ملاحظه در زمان تبادل اطلاعات بین Client و Server بوجود می آید .
از این نظر کاربران Ajax اینترنت بسیار سریع را تجربه میکنند جائیکه دیگر برای اجرای یک درخواست کوچک در یک صفحه بزرگ احتیاج به Load شدن مجدد کل صفحه وجود ندارد . حال اگر به این فکر کنیم که توسط این تکنولوژی نیاز به Load شدن چندین میلیون صفحه در هر لحظه از بین میرود و بدین ترتیب به چه میزان پهنای باند آزاد خواهد شد ، به اهمیت و قدرت Ajax پی میبریم.

اگرچه Javascript و Xml در بسیاری از صفحات مبتنی بر وب وجود دارد ولی استفاده از Ajax به آسانی استفاده از آنها نیست و همانند تمامی تکنولوژی های نوپا Ajax نیز با مشکلاتی روبروست که با توجه به مزایای آن حل این مشکلات در سالهای آینده بسیار محتمل به نظر می رسد.

6 دیدگاه

  1. سلام خسته نباشی
    من رامتینم خودم طراحه سایتم در مورد آی جکس شنیده بودم راسـتش اما با هاش کار نکردم ممنون میشم مطالبه اضافه در مورد آی جکس برام سند کنی اگه کد هاشو داشته باشی که آقایی کردی

  2. سلام ممنون از مقالتون /اگه امکانش هست لطف کنید توضیحات بیشتر و کاملتر برای استفاده از این تکنولوژی ارائه دهید {مقاله کاملتر}………….با سپاس…

  3. سلام ممنون از مقالتون
    میشه لطف كنید روش استفاده(كد نویسی) از این تكنولوژیو ارایه بدین
    اگر واسم ایمیل كنید ممنونتون میشم

  4. موضوع جالبی بود اما خیلی کم.راستش من دانشجوی کامپیوترم.یه تحقیق هم درباره با ajax به من دادن .ممنون می شم اگه یه مقاله کامل تر یا چند تا power point در این باره به ایمیلم بدید .

ارسال یک پاسخ