بالاخره امروز با تاخیری 11 روزه سیستم خرید الکترونیکی شرکت پست (به نام Pardakht که ادعا می کند حداکثر تاخیر، 7 روز پس از تحویل بسته به پست است!) بسته نرم افزاری آفیس 2007 را بدستم رسانید. در ادامه با هم نگاهی می اندازیم به قابلیتهای این بسته نرم افزاری…
با شروع به نصب این بسته تغییرات ظاهری از همان ابتدا مشخص است و نصب و یا آپگرید نسخه قبلی زمانی در حدود سه برابر زمان مشابه در نسخه های قبلی طول می کشد.
این نسخه آفیس که به نام نسخه Enterprise مشهور است شامل بسته های Word ،Excel ، Access ،Groove ،Infopath ،Powerpoint ،OneNote،Publisher والبته Outlook می باشد.
در نگاه اول این مجموعه (که البته تنها مجموعه آفیس 2007 نمی باشد) نسبت به نسخه قبلی یعنی آفیس 2003 فقط یک نرم افزار اضافه دارد که آن هم همان Groove می باشد(Groove نرم افزاری جهت کار مشترک بروی یک پرونده توسط یک تیم بروی شبکه می باشد) ومتاسفانه یکی کم دارد که همان نرم افزار محبوب FrontPage است که کلا ازمجموعه آفیس خارج شده و بطور جداگانه درون بسته Microsoft Expression قرار گرفته است.
البته مطمئن باشید که این فقط ظاهر ماجراست و با باز کردن اولین و پر کاربرد ترین این نرم افزار ها برای من یعنی Word بقدری تفاوت وجود داشت که اگر نمی دانستم محال بود تشخیص بدهم که درون Word هستم!
از تغییرات زیاد همین بگویم که برای پیدا کردن دکمه Open ده دقیقه ای می گشتم و آخر هم عطایش را به لقایش بخشیده از میان بر Ctrl+O استفاده کردم . در این میان بیشترین تغییرات آنجاست که اصلا خبری از منوها بصورتی که انتظار دارید نیست و بجای آن مایکروسافت از مکانیزمی به نام Ribbon استفاده کرده است بدینصورت که تمامی کارهائی که در درون منو ها قرار داشت اینک بصورت باز و آماده استفاده بشکل یک نوار پر و پیمان بالای صفحه قرار گرفته است و اگرچه در ابتدا استفاده از آن کمی مشکل است ولی کم کم به آن عادت کردم تا جائی که فکر می کنم اگر غیر از این بود چقدر همه چیز مشکل می نمود!
این ریبون آماده دارای چندین Tab به نام های Home ،Insert ،Page Layout ،References،Mailing ،Review و View است که هر کدام وظایفی را بر عهده دارند مثلا قسمت Home جائیست برای عوض کردن Font ها، اندازه و ابعاد و در کل محلی برای شکل ظاهری متن تایپ شده.
در این قسمت یک نکته جالب و کاربردی اضافه شده است و آن هم این است که در هنگام عوض کردن فونت یک قسمت از متن با ورود به منوی کشوئی فونت ها با حرکت بروی هر فونت متن بشکل آن فونت در میآید بدون آنکه احتیاج به کلیک کردن باشد و در صورت انصراف از تعویض فونت با خروج از این منوی کشوئی همه چیز بحال اول در می آید که این،خصوصیت جدید Microsoft به نام Live Preview می باشد که امکان مشاهده تغییرات بدون خارج شدن از منو را می دهد و در کلیه نرم افزار های دیگر آفیس نیز وجود دارد.
امکان دیگر خصوصیتی ست که در هنگام انتخاب قسمتی از متن متوجه حضور آن خواهید شد در این هنگام منوی کوچکی با نام Mini toolbar در کنار متن ظاهر شده و امکانات سریعی نظیر تغییر اندازه و نوع فونت و نوع چیدمان آن را برای کاربر فراهم می کند. یکی دیگر از قسمت هائی که بطور کامل دستخوش تغییرات وسیع شده است قسمت Help نرم افزار است(که با همان دگمه همیشگی F1 فعال میشود) که با ظاهری کاملا دگرگون شده ، یافتن موضوع مورد نظر را بسیار ساده نموده است.
تغییر انقلابی دیگر در قسمتی موسوم به Illustration می باشد که همان محل درج اشکال ،کلیپ آرت ها، نمودارها والبته قسمت بسیار زیبای Smart Art میباشد که تاکنون به این کاملی درهیچ کدام از نسخه های قبلی موجود نبود.
تب Mailing نیز در این میان از امکانات جدید آفیس جهت استفاده در نامه نگاری می باشد . از امکانات دیگر در این قسمت می توان به گزینه غلط گیر هوشمند اشاره کرد که در صورتی که یک بار با استفاده از آن متن اشتباه را تصحیح کنید در دفعات بعد آفیس بطور هوشمند غلط های بعدی مشابه را تصحیح می کند.
سیستم بلاگینگ هم در Word گنجانده شده که با استفاده از آن می توان مستقیما اقدام به نوشتن در وبلاگ ها نمود. البته در این میان همیشه نکات منفی هر نرم افزار ابتدا سراغ ما ایرانی ها می آید که از آن میان در اینجا می توان به دو نکته اشاره کرد یکی اینکه بنظر میرسد آفیس 2007 با بعضی فونت های فارسی کمی مشکل دارد و فونت هائی که در آفیس 2003 براحتی قابل استفاده بودند در اینجا در دسترس نیستند و دیگری اینکه آفیس 2007 هنوز امکان استفاده از تقویم جلالی یا (همان تقویم خودمان) را ندارد به هرحال اینها چندان مهم به نظر نمیرسند.
مایکروسافت در این نرم افزار امکانات کارکرد تحت شبکه را همیشه مد نظر داشته است و برای اینکار علاوه بر معرفی Groove در تمامی نرم افزار های دیگر این مجموعه امکان Save کردن فایل ها را با فرمت Xml فراهم نموده است. اینکار باعث می شود که فایل به تکه هائی تقسیم شودکه علاوه بر کم کردن حجم فایل امکان بازیابی فایل در هنگام آسیب دیدن بقیه مجموعه را فراهم می کند. علاوه بر این مایکروسافت فرمت نه چندان معروف خود با نام XPS را که قرار است در آینده جایگزین PDF نماید را در این مجموعه ارائه داده است (که البته این آینده با توجه به اقبال عمومی به PDF چندان هم نزدیک نیست) هرچند که (حداقل بنا برگفته HELP مجموعه ) امکان باز کردن و یا Save کردن فایل های با فرمت PDF نیز با نصب یک پلاگین از سایت مایکروسافت عملی می شود.
درمورد Excel نیز تغییرات عمده ای صورت گرفته است از جمله اینکه تعداد سطر ها در یک Worksheet حدودا یک میلیون (دقیقا 1،048،576) و تعداد ستون ها حدودا برابر 16 هزار (دقیقا 16،348) است که نسبت به نسخه قبلی 1500 درصد نسبت به سطرها و6300 درصد نسبت به ستون ها افزایش داده شده است.
PowerPoint نیز از این طوفان تغییرات بر کنار نمانده است و بسیار تغییر کرده است و در قسمت های Animation و Design منو های زیادی را افزوده است.
مایکروسافت این بار برخلاف دفعات پیشین مجموعه آفیس را در چندین نسخه متفاوت منتشر کرده است که این مجموعه ها عبارتند از : نسخه Ultimate ، نسخه Enterprise، نسخه Professional Plus، نسخه Professional، نسخه Small Business ،نسخه Standard ، نسخه Home and Student و نسخه Basic که از لحاظ قیمت و امکانات کاملا با هم تفاوت داشته از 149 دلار (نسخه Basic) تا 679دلار(نسخه Ultimate) متفاوت است (البته در ایران که میدانید چه خبر است و نسخه DVD آفیس که حتما هم از نوع Ultimate است به قیمت حداکثر 5 هزار تومان به فروش می رسد!)
office 2007 نصب كرده ام اما هنوز تعداد سطرها وستونها مثل 3..2 ميباشد و براي ورود اطلاعات زياد خطا ميدهد
توضیح در مورد xps و pdf خیلی مفید بود. لطفا توضیح بدهید که چه جوری می شود غلط گیر فارسی را نیز نصب کرد؟
سلام
شما هیچ صحبتی از communicator نکردید.
تا حالا ازش استفاده کردید؟
اردوان عزیز
از اینجا می تونی جواب سوالت رو پیدا کنی.
چگونه می توان در MS Word 2007 اعـداد را به زبان فارسی تایپ کرد؟ اگر فـونت خاصی در این زمینه وجود دارد لطفا به نشانی فـوق برایم بفـرستید
یک عدد از اینها می خواهم!