سفر به دنیای شگفت انگیز Mac – قسمت سوم: روایت فتح

35
4580

در قسمت اول این سری مطالب باهم سفری داشتیم به تاریخچه پیدایش مکینتاش و تحول آن در گذر زمان. سپس در قسمت دوم به بیان گوشه ای از تفاوتهای اجمالی این سیستم عامل جذاب با رقیب سرسختش ویندوز پرداختیم. همچنین گفتیم که با ظهور نسل جدید مکینتاش ها با سی پی یو های Intel این امکان فراهم شد تا بدون داشتن یک مکینتاش واقعی بتوان از لذت کار کردن با این سیستم عامل روی PC بهره مند شد. اگر با خواندن دو قسمت پیشین کنجکاو شده اید تا بدانید چگونه این امر ممکن شده است این مقاله مخصوص شماست.

شاید بتوان به جرات گفت یکی از مهمترین تصمیم گیری های Apple در تاریخ آن٬ تصمیم به استفاده از CPU های X86 اینتل  روی Mac Pro و بعدتر روی تمام رایانه های تولیدی اپل بوده است. تصمیمی که در ژانویه 2006 یکی از مهمترین خبرهای دنیای IT شد. در آن زمان یکی از نگرانی های متخصصین رایانه و مک دوستان این بود که با این انتقال اکنون باید منتظر نشست تا اپل سیستم عاملش را برای معماری X86 اینتل مشابه سازی کند اما در کمال تعجب استیو جابز اعلام کرد که از نخستین روزهای شروع بکار روی Mac OS X سیستم عامل به طور همزمان برای PowerPC و Intelبرنامه نویسی می شده است که نشان از درایت بالای مدیران اپل دارد.

 

mac-story-20.gif

این تصمیم اپل باعث شد یک کاربر حرفه ای ویندوز با نام مستعار BrazilMac به فکر بیافتد راهی بیابد تا بتوان مک را روی پی سی هم نصب کرد. او بعد ها در مصاحبه ای با یک مجله اینترنتی گفت:
ماجرا از سال 2004 شروع شد. زمانی که من از آمریکا به برزیل برگشتم و در یک شرکت به عنوان متخصص IT و توسعه دهنده وب مشغول بکار شدم. آن زمان تازه یک لپ تاپ عالی خریده بودم که ویندوز داشت. باید بگویم آن موقع از Mac بدم می آمد و به آن به چشم محصولی بزک شده و گران قیمت نگاه می کردم. البته من از آن دسته افرادی بودم که دائما در حال اکتشاف و امتحانند. روزی که مشغول ورق زدن مجله ای بودم به مقاله ای رسیدم که در آن یک نفر ادعا می کرد می توان مک را روی پی سی نصب کرد. درست همان زمانی بود که اپل تازه اعلام کرده بود از سی پی یو های اینتل استفاده می کند.
مقاله مرا مجاب کرد دست به این کار بزنم و نخستین گام خرید یک دی وی دی از سیستم عامل مک در آن زمان یعنی Mac Tiger بود. اما برای من که فقط با ویندوز کار کرده بودم واقعا مشکل بود سر از مک در بیاورم. تلاشهای من روی لپ تاپم جواب نداد. اما نا امید نشدم.
در اواسط سال 2006 به لندن مهاجرت کردم و به همین کار با جدیت بیشتری ادامه دادم. در آن زمان توانستم مک را روی چند لپ تاپ نصب کنم اما غالبا مشکلات کوچک و بزرگی رخ می داد. مثلا  کارت صدا کار نمی کرد یا Video Acceleration مشکل داشت. هر چند نا امید کننده بود اما مصمم بودم این کار را به انجام برسانم. و سرانجام یک روز این رویا به حقیقت پیوست! توانستم مک را روی یک لپ تاپ Dell Inspiron با تمام امکانات و بدون هیچ مشکلی نصب کنم. بسیار خوشحال بودم.
چند ماه بعد سروکله Leopard پیدا شد. نمی دانستم لئوپارد هم  نصب خواهد شد یا نه؟ به هرحال نسخه های بتای اولیه نشان داد که این نسخه حتی ممکن است بهتر روی پی سی جواب دهد. نسخه نهایی لئوپارد سه روز پیش از عرضه رسمی آن توسط اپل روی سایتهای تورنت قرار گرفت. تعداد زیادی آن را دانلود کردند از جمله خودم. اما در کمال تعجب دیدیم که این نسخه روی پی سی نصب نمی شود! همه کلافه و گیج شده بودند.
اما سرانجام با کمک چند نفر دیگر توانستم اسکریپتی بر اساس کرنل کرک شده لئوپارد (که در دسترس همگان نبود) بنویسم و آن را به همراه یک راهنما روی اینترنت منتشر کردم. بعد از آن بود که در کمال تعجب نامم را همه جا دیدم. روز اول فقط می خواستم قدری کنجکاوی کرده باشم و شاید به چند نفر کمکی کنم. اما انگار دیگر معروف شده ام!

mac-story-19.jpg

BrazilMac ادامه می دهد:
اما چرا Mac OS ؟ اگر به ویندوز عادت کرده باشید مانند این است که همیشه داخل خانه ای بمانید و هرگز دنیای پیرامون خود را ندیده باشید. وقتی پایتان را بیرون خانه بگذارید همه چیز شگفت انگیز و زیباست. مک دقیقا همینطور است. احساس می کنید به کامپیوتر چسبانده شده اید. همه چیز با شکوه است: اینترفیس سیستم عامل٬ پایداری اش و … . کمی که با مک کار کنید دلتان نمی خواهد باز به ویندوز برگردید. نکته دیگری که باعث علاقه ام به آن است این است که شما سیستمی خواهید داشت که حتی بهتر از Mac Pro عمل خواهد کرد. شما می توانید سیستمی جمع و جور کنید با قیمتی به مراتب پایین تر از Mac Pro و با نصب مک روی آن به کارایی برابر با گرانترین رایانه های مکینتاش دست بیابید. هرچند خیلی از کاربران کامپیوترهای مک این مساله را انکار می کنند اما این حقیقت محض است. رایانه من از پردازنده e4300 Core Duo بهره می برد که آن را تا 3.4GHz ارتقاء داده ام (به اصطلاح Overclock شده است). شما چطور می خواهید یک Mac با پردازنده 3.4GHz داشته باشید؟ قیمت آن بسیار بسیار بالاست. همچنین من یک رم 1066MHz DDR2 روی سیستمم دارم. چطور چنین رمی روی یک مک واقعی پیدا می کنید؟ 

mac-story-21.gif

خب٬ بعد از خواندن این مصاحبه جالب که اندکی هم قدیمی شده ست باید بگویم امروزه نصب کردن یک Mac OS بر روی PC بسیار راحت تر شده است. در گذشته نیاز بود تا علاوه بر دی وی دی اریژینال مک انواع Patch های مورد نیاز را هم جداگانه می داشتید و اعمال می کردید تا بتوانید از این سیستم عامل به صورت قابل قبولی روی رایانه تان بهره ببرید. امروز اما گروههای زیادی در دنیا روی پروژه هایی کار می کنند که هدفشان ارائه دی وی دی های پچ شده و آماده به مصرف از Mac OS روی پی سی است.
این گروهها محصولات خودشان یعنی Mac OS های قابل نصب روی PC را با نامهایی چون iATKOS٬ Kalyway٬ Leo4all و غیره بیرون می دهند. این نسخه ها با بروز شدن سیستم عامل مک توسط اپل٬ توسط توسعه دهندگانشان بروز می شوند یعنی ورژن جدیدی از آنها به بازار عرضه می شود. به طور کلی از این پروژه ها به OSx86 یاد می شود چرا که سعی می کنند نسخه دهم Mac OS را روی رایانه های با معماری X86 قابل نصب سازند. به کامپیوتر هایی که به این شیوه دارای سیستم عامل مک می شوند گاهی هکینتاش (Hackintosh) هم می گویند. عملکرد این دی وی دی ها به این نحو است که سیستم بررسی سخت افزار سیستم عامل را که در ابتدای نصب ٬ اصیل بودن سخت افزارهای رایانه را چک می کند طوری فریب می دهند که سیستم عامل فکر کند با یک رایانه مکینتاش طرف است! بعد از آن همه چیز توسط اپل آماده شده است!

mac-story-22.jpg

باید توجه داشت بعد از ارتقاء سیستم عامل مک به Mac OS X 10.5 یا همان Leopard تنها پی سی های پیشرفته تر توانایی استفاده از تمامی امکانات مک را دارند. این پی سی ها باید دارای سی پی یو هایی باشند که از معماری SSE2 و یا مدل پیشرفته تر آن یعنی SSE3 پستیبانی کنند. تعدادی از این سی پی یو ها عبارتند از:

AMD K8-based CPUs (Athlon 64, Sempron 64, Turion 64, etc)
Intel NetBurst-based CPUs (Pentium 4, Xeon, Celeron, Celeron D, etc)
Intel Pentium M and Celeron M
Intel Core-based CPUs (Core Duo, Core Solo, etc)
Intel Core 2-based CPUs (Core 2 Duo, Core 2 Quad, etc)

در قسمت بعدی با هم مراحل گام به گام نصب Mac OS X  را روی PC دنبال می کنیم. سعی خواهد شد این آموزش بصورت تصویری و ساده جهت استفاده دوستان منتشر شود.

ادامه دارد…

 

سفر به دنیای شگفت انگیز Mac – قسمت اول: کتاب آفرینش

سفر به دنیای شگفت انگیز Mac – قسمت دوم: دیو و دلبر

سفر به دنیای شگفت انگیز Mac – قسمت چهارم: داستان نصب

 

توجه: این مقاله به صورت اختصاصی برای ‏Writeage.com‏ نوشته شده درج تمام یا قسمتی از ‏این ‏مطلب، ‏تنها با ذکر نام سایت و آدرس دقیق این صفحه مجاز است.

35 دیدگاه

  1. سلام
    من یه سیستم AMD PhenomII 940 + Ram 4G DDRII 800 دارم.
    میخواستم بدونم روی سیستم من نصب میشه؟

  2. سلام خدمت همه دوستان عزیز
    و عرض سلام مخصوص خدمت دکتر ریتالین عزیز
    من با نصب مک مشکلی ندارم …
    اما نمیتونم سخت افزار هام رو روش نصب کنم مثل کارت شبکه سیمی و بی سیم و از همه مهمتر کارت صدا ….
    مدل لپ تاپ هم vostro 1520 ممنون میشم اگه کمکم کنید. کارت صدا برام خیلی مهمه .
    یه مشکل دیگه نمیتونم فایل هایی رو که داخل درایو های دیگه که مال مک نیستن رو حذف کنم…..

  3. محسن جان برای بار n-ام می گم هیچ راهی برای پیش بینی این که کدوم نسخه برای کدوم لپ تاپ مناسبتره وجود نداره. باید امتحان کنی. اما اگه نظر من رو می خوای با Kalyway شروع کن چون توی انجمنهای تخصصی بیشتر راجع به روشهای حل مشکلات احتمالیش صحبت شده.
    موفق باشی

  4. سلام
    از مطالب سایت ممنونم.
    من شدیدا احتیاج به نرم افزار FINAL CUT PRO پیدا کردم که روی MAC نصب میشه. یک لپتاپ DELL VOSTRO 1500 دارم میخوام یپرسم کدام DVD مک رو باید سفارش بدم که کارایی بهتری داشته باشد.

  5. سلام دکتر ریتالین عزیز
    مطلبی که گذاشتین از آرزوهای من بود
    از این بابت واقعا مرسی (خدا خیرت بده)
    از لحاظ سخت افزاری مشکلی با لئؤپارد ندارم
    بالاخره تونستم یه نسخه از لؤپاردو از تورنت
    دانلود کنم!
    ولی میخوام موقع بوت شدن از رو گزینه سیستم
    عاملم رو انتخاب کنم(1-ویندوز-2-مک)
    باید چکار کنم؟(با دی وی دی نمیخوام بوت شه!)
    شما برا ویستا راهنما گذاشتید(سیستم عاملی که بعد
    از کلی استفاده از این همه وقتی که واسش گذاشتم شرمسارم!!!!!!!!!!! و دوباره به ایکس پی برگشتم!!!)
    ممنوم میشم اگه راهنمای نصبشو واسه ایکس پی و بوت 2گزینه ای برام میل کنین
    چشم انتظارتون میمونم

  6. وحید جان سلام و ممنون از نظر لطفت.
    در پاسخ به سوال اولت باید بگم که شرط اجرای این مک ها روی پی سی پشتیبانی CPU از SSE2 یا SSE3 هست که قاعدتا در سی پی یو های Core 2 و Core Duo وجود داره. پس احتمالا روی Intel 2.4 ساده مشکل دار خواهد بود یا اصلا نصب نخواهد شد.
    درپاسخ به سوال دوم هم به این نکته دقت داشته باش که Mac اصولا برای رایانه مکینتاش طراحی شده و نه پی سی. پس قاعدتا نمی توان انتظار داشت تمام سخت افزارهای پی سی رو بدون مشکل بشناسه. هرچند معمولا مشکل خاصی هم نداره (به جز لپ تاپ ها که مشکلات زیادی دارند).

  7. اول باید یک تشکر ویژه از نویسنده عزیز این مطلب کنم به خاطر این که مدت ها بود که دوست داشتم سیستم عامل های دیگر رو خودم امتحان کنم ولی هیچ عامل حرکتی نداشتم تا این که این مطالب رو خوندم و دوباره این علاقه قدیمی در من زنده شد
    و بی صبرانه منتظر قسمت چهارم این مطالب و مهمترین اون ها یعنی مرحله نصب هستم.
    البته یک سوال اساسی برام مطرح شده واونم اینه که آیا میشه آخرین ورژن این سیتم عامل روی بستر سخت افزاری cpu intel(R) 2.4 ,Ram 512mb اجرا کرد یا نه؟و بعد این که بعد از نصب این سیستم عامل باید حتما درایورهای مخصوص را نصب کرد یا این که مثل ویستا قابلیت شناخت کامل را داره.؟
    با تشکر…

  8. شقایق جان سلام
    راستش یه چند وقتیه فرصت فیلم نگاه کردن نداشتم. البته همونطور که تا حالا دیدی من معمولا درباره فیلمهای روز مطلب نمی نویسم. علتش هم اینه که صبر می کنم تا فیلم با کیفیت خوب به دستم برسه. دوست ندارم یه فیلم رو به خاطر کیفیت بدش نابود کنم.
    در رابطه با فیلمی که گفتی تا الان چیز زیادی نمی دونم اما چشم, اگه به دستم رسید و ارزشش رو داشت یه نقد در موردش می نویسم.
    در هر حال متشکرم که مطالبم رو دنبال می کنی.
    موفق باشی

  9. سلام دکتر ریتالین عزیز
    شما قبلا راجع به فیلم های روز دنیا می نوشتید ولی مدتیه که دیگه این کارو نمیکنید! ای کاش این کارو ادامه بدید به خصوص حالا که یه سوژه خوب هم وجود داره البته امیدوارم شما هم قبولش داشته باشید فیلم شوالیه تاریکی طی 10 روز رکورد فروش فیلم تایتانیک رو که پرفروش ترین فیلم تاریخ سینما بوده زده شما چیزی دربارش نمینویسید؟ ببخشید که این کامنت ربطی به مطلب نداشت.

  10. سلام و خسته نباشید.
    من این مطلبو الان از سایت p30download.com دیدم و قسمتهای قبلی هم تو سه سوت خوندم!
    واقعاً عالی بود! واقعاً عالی نوشتی! من خیلی علاقه مند به مک شدم البته سیستم من با نفت کار میکنه مجبورم ارتقاء بدم و می دم!
    خسته نباشی عزیز این سایت رفت تو Bookmark من!

  11. دوست خوبم حسام
    همونطور که توی مطلب گفتم الان مشکل نرم افزارهای مک خیلی خیلی کمتره شده. حتی مثلا خود مایکروسافت می یاد و نسخه مکینتاش برنامه هاش رو هم مثل آفیس بیرون می ده. اما کاربرهای حرفه ای مک برای برنامه هایی که نسخه Mac اونا موجود نیست یا به خوبی نسخه ویندوز کار نمی کنه می یان و از یه قابلیت توی مک استفاده می کنند به اسم Boot Camp. این قابلیت به سیستم های مک اجازه می ده که به راحتی آب خوردن یه ویندوز روی سیستمشون داشته باشند و هر برنامه ای خواستند روش بذارن. برای اتوکد به اینجا یه نگاهی بنداز. در مورد نرم افزار توی ایران هم فکر می کنم یه چیزایی پیدا بشه. مثلا من توی پایتخت دو تا مغازه دیدم که انواع برنامه های مک رو داشتند. البته می شه خیلی از همونا رو هم دانلود کرد.
    موفق باشی.

  12. سلام
    ممنون از مطالب جالبت … من جزو اون دسته از آدمام كه همیشه دوست داره یه چیزی رو خودش امتحان كنه و به تجربه دیگران كاری نداره … حتی اگر براش خیلی گرون تموم بشه … صحبت ویندوز و مك و لینوكس هم همیشه واسه من جالب بوده … من پارسیكس رو كه لینوكس با ویرایش فارسیه امتحان كردم … خوبه ولی خیلی ناقصه … مهمترین مشكل هم اینه كه نمیشه نرم افزار های معروف رو روش سوار كرد . واسه همین برنامه نویساش تا تونستن خودشون هزار جور برنامه تو دلش گذاشتن . اما مك رو نمی دونم چه جوریه … مثلاً نرم افزار معروفی مثل اتوكد ویرایش مك داره ؟ یا اصلاُ تو ایرون اتوكد واسه مك پیدا می شه …. این واسه سیستم عامل خیلی مهمه كه بشه روش اون چیزی رو كه می خوای سوار كنی … تا بتونی ازش استفاده كنی … اگه نه ویندوز به دلیل فراگیر بودن نرم افزار هاش ، با تموم معایبش می ارزه … نظرت چیه ؟ آخه سیستم عامل رو می خوای استفاده كنی … نه قاب بگیری بذاری رو طاقچه …
    ممنونم
    خدا به همراهت
    حسام

Comments are closed.