Windows Phone 8 : بارقه‌های امید برای آپولوی جوان

6
2849

یکی از مهم‌ترین خبرهای دنیای فناوری در هفته‌ گذشته معرفی رسمی نسخه جدید سیستم‌عامل موبایل شرکت مایکروسافت با عنوان Windows Phone 8 بود که از آن با نام Apollo یاد می‌شود. در مقاله پیش رو ضمن بررسی امکانات و قابلیت‌های جدید این پلتفرم به مقایسه آن با ورژن‌های پیشین این سیستم‌عامل می‌پردازیم. با ما در ادامه همراه شوید.


موج جدید تغییرات برای مایکروسافت در سال 2004  با بالا گرفتن زمزمه‌هائی مبنی بر ارائه یک آپدیت انقلابی و پیشرفته برای سیستم‌عامل محبوب آن زمان یعنی ویندوز موبایل آغاز شد آپدیتی که در عمل با روبرو شدن با مشکلات متعدد فنی و ساختاری در نهایت به آرامی در مجموعه این شرکت به دست فراموشی سپرده شد. پس از آن در سال 2008 مایکروسافت با جمع‌بندی تازه‌ای از بازار و حصول اطمینان از عدم کارائی پلتفرم ویندوزموبایل در میان رقبای جدید این بازار تصمیم به ساخت سیستم‌عامل کاملا جدیدی گرفت که در سال 2009 به عنوان تازه Windows Phone مفتخر شد تاخیر مجدد این پروژه و درگیر بودن همزمان مایکروسافت به ارائه سیستم‌عامل ویندوز 7 که در همین سال بصورت رسمی ارائه شد بار دیگر پروژه ویندوز فون را برای این غول فناوری با تاخیر روبرو نموده و چاره‌ای برای مایکروسافت جز آپدیت مجدد ویندوز موبایل به ورژن 6.5 باقی نگذاشت عملی که برای حفظ جایگاه این شرکت در بازار سیستم‌عامل‌ها ضروری به نظر می‌رسید اما بلاخره پس از تاخیرها و بدقولی‌های پیاپی سیستم‌عامل جدید مایکروسافت موسوم به Windows Phone 7 در نمایشگاه MWC بارسلون در فوریه 2010 با لیستی از تغییرات غیر منتظره بصورت رسمی معرفی شد و نخستین تولیدات مبتنی بر این سیستم‌عامل 8 ماه بعد در اکتبر 2010 در دسترس کاربران قرار گرفتند. ویندوزفون 7 در ساختار و اجرا بطور کلی رویه کاملا متفاوتی نسبت به ویندوز موبایل ارائه می‌داد و نه تنها امکان اجرای برنامه‌های پلتفرم قبلی در آن وجود نداشت بلکه لیست بلندبالائی از محدودیت‌های باورناپذیر نیز برای آن در نظر گرفته شده بود که از آن جمله می‌توان به عدم امکان انتقال فایل از طریق بلوتوث، نبود مرورگر فایل، عدم پشتیبانی از قابلیت Mass Storage، نبود مولتی‌تسکینگ و نبود Copy/Paste اشاره کرد. وجود این محدودیت‌ها علاوه بر افت فروش و کاهش قیمت گوشی‌های ویندوزفون، انتقادهای شدیدی را نیز متوجه مجموعه مایکروسافت نمود که منجر به ارائه یک آپدیت کوچک (NoDo) و یک آپدیت بزرگ‌تر با عنوان Mango یا ویندوزفون 7.5 شد که این آخری در MWC 2011 بصورت رسمی توسط استیو بالمر معرفی شد. یک اتفاق مهم دیگر برای مایکروسافت در سال 2011 آغاز همکاری این شرکت با برند رو به افول اما همچنان شماره یک دنیای موبایل یعنی نوکیا بود که پس از کنار گذاشتن پروزه سیمبین، ویندوز فون را بعنوان پلتفرم اصلی خود انتخاب کرده است. در سال 2012 نیز آپدیت کوچک دیگری با عنوان Tango به مجموعه ویندوزفون افزوده شد که به مانند سه آپدیت قبلی تغییرات اندکی را نسبت به رویه اصلی سیستم‌عامل ارائه می‌داد.

microsoft_windows-phone_8_apollo_preview_02.jpg
مجموعه ویندوزفون پس از سه آپدیت نسبتا خفیف در دو سال گذشته بلاخره در هفته‌ای که گذشت انقلابی‌ترین و پیشرفته‌ترین دستاورد مجموعه موبایل خود با نام Windows Phone 8 با کد نام Apollo را به نمایش گذاشت که درست بلافاصله پس از سیستم‌عامل جدید دسک‌تاپی این شرکت به نام Windows 8 ارائه شده و از بسیاری از جهات با همتایان قبلی خود تفاوت‌های چشمگیری دارد. (البته برای دارندگان فعلی گوشی‌های ویندوزفون آپدیت دیگری بصورت همزمان با نام نسخه 7.8 ارائه می‌شود) بزرگ‌ترین تفاوت این سیستم‌عامل با ویندوزفون 7 و عامل امیدواری اصلی به این سیستم‌عامل تغییر هسته یا Kernel آن از Windows CE حاضر در ورژن‌های پیشین به کرنل Windows NT است که در موارد مختلفی همچون درایورها، بحث‌های امنیتی، گرافیک و مولتی‌مدیا، شبکه (با پشتیبانی از IPv6) و مواردی از این دست شباهت کاملی با ویندوز 8 ورژن RT دارد امری که ضمن ایجاد شباهت‌های بسیار زیاد مابین این سیستم‌عامل و نسخه دسک‌تاپی ویندوز 8 امکان نوشتن برنامه‌های مشترک برای هر دو پلتفرم دسک‌تاپی و موبایل را فراهم می‌آورد. بدین‌ترتیب به نظر می‌رسد مایکروسافت برای حفظ و ارتقا جایگاه سیستم‌عامل موبایلی این شرکت دست به ریسک بزرگی در ایجاد تغییرات شگرف در سیستم‌عامل محبوب ویندوز و نزدیک کردن آن به ورژن موبایلی این پلتفرم زده که با اینکه مطمئنا در ارتقا جایگاه Windows Phone موثر خواهد بود اما احتمالا بزرگ‌ترین بازار پیش روی مایکروسافت در دو دهه گذشته یعنی سیستم‌عامل ویندوز را با خطر بزرگی از لحاظ پذیرفته شدن در میان کاربران روبرو ساخته و بگفته منتقدان این عمل منجر به تبدیل نسخه فعلی ویندوز سِون به یک ویندوز XP دیگر خواهد شد که تا سال‌های سال انتخاب اصلی اکثر کاربران در رده دسک‌تاپ باقی می‌ماند.
microsoft_windows-phone_8_apollo_preview_03.jpg
اولین نکته و چشم‌گیرترین تغییر در ساختار ویندوز 8 استفاده از کل فضای پنل برای نمایش Tile ها در صفحه Start Screen است جائیکه برخلاف نسخه‌های قبلی سیست
م‌عامل خبری از فلش‌های کنار صفحه‌ برای نشان دادن حرکت جانبی نبوده و افزونه‌های این قسمت کل عرض صفحه‌نمایش را در بر گرفته‌اند بدین‌ترتیب با در اختیار قرار گرفتن فضای بیشتر در این قسمت و اضافه شدن یک سایز کوچک و یک سایز بزرگ جدید، تعداد و ترتیب افزونه‌های این قسمت به کلی با ورژن‌های پیشین متفاوت می‌شود. نکته جالب در این قسمت امکان تغییر دلخواه سایز Tile ها ست که با تغییر ابعاد نوع کاربری و حجم اطلاعات به‌نمایش درآمده توسط آن‌ها نیز تغییر می‌کند. Tile ها و برنامه‌های WP 7.5 همچون نسخه 7 بدون هیچ‌‌گونه بهینه‌سازی با WP 8 سازگار هستند. در مجموع در رابطه با ظاهر این قسمت با اینکه با ساختار مدرن‌تری نسبت به گذشته روبرو هستیم اما نمی‌توان از تغییرات این قسمت با عنوان تغییرات بنیادی و بزرگ یاد کرد. از تغییرات ظاهری Start Screen که بگذریم امکانات جدید Apollo را در 10 مورد می‌توان خلاصه نمود:
microsoft_windows-phone_8_apollo_preview_04.jpg
1- پشتیبانی از پردازنده‌های جدید و رزولوشن بالاتر صفحه‌نمایش: یکی از انتقادهای اصلی به ویندوزفون عدم پشتیبانی از پردازنده‌های چند هسته‌ای جدید و باقی ماندن در وضوح صفحه‌نمایش WVGA در مدل‌های 2012 این کلاس است نکاتی که در مقایسه با اسمارت‌فون‌های چند هسته‌ای سایر پلتفرم‌ها با صفحه‌نمایش‌های HD شرایط سختی را برای مایکروسافت در جهت رقابت پدید می‌آورد. این مشکل با کرنل جدید سیستم‌عامل کاملا حل شده است و با اینکه در حال حاضر مایکروسافت بروی پردازنده‌های دو هسته‌ای متمرکز شده است اما این معماری جدید امکان پشتیبانی از 64 هسته را نیز در آینده خواهد داشت. مسئله بعدی به وضوح صفحه‌نمایش تعلق دارد که ضمن حفظ وضوح WVGA، دو وضوح جدید 768×1280 یا WXGA با نسبت تصویر 15:9 و 720×1280 یا 720p نیز به ویندوزفون‌های جدید افزوده می‌شود.
2- پشتیبانی از کارت حافظه: محدودیت در حافظه داخلی ویندوزفون و ارائه نشدن اسلات کارت حافظه در تقریبا تمامی مدل‌های پیشین یکی دیگر از مشکلات اساسی این سیستم‌عامل را تشکیل می‌دهد؛ جائیکه در مدل‌های انگشت شمار دارای اسلات حافظه نیز امکان خارج‌سازی و ارتقا کارت بدلیل یکی شدن حافظه جانبی با حافظه اصلی و انتقال فایل‌های سیستمی بروی آن امکان‌پذیر نبود. اما اینک در نسخه جدید ویندوزفون به راحتی از کارت حافظه قابل خارج‌سازی به روش معمول پشتیبانی می‌شود.
microsoft_windows-phone_8_apollo_preview_06.jpg
3- ارائه IE 10: حضور نسخه دهم مرورگر اینترنت‌اکسپلورر دیگر تغییر جدید در اینترفیس WP8 است. این مرورگر که در بسیاری از جهات شباهت فراوانی با هم‌تای دسک‌تاپی خود دارد در پردازش جاوا اسکریپت تا 4 برابر سریع‌تر از گذشته عمل نموده و در مسائل دیگری همچون نکات امنیتی و پشتیبانی از HTML5 نیز با بهبودهای فراوانی روبرو شده است.
microsoft_windows-phone_8_apollo_preview_07.jpg
4- پشتیبانی از کدهای خالص C و C++ در برنامه‌نویسی: این ویژگی WP8 که در مقدمه نیز به آن اشاره شد امکان نوشتن برنامه‌های مشترک مابین نسخه RT سیستم‌عامل ویندوز 8 و ویندوزفون 8 را فراهم آورده و علاوه بر این کیفیت برنامه‌های گرافیکی بخصوص بازی‌های پیشرفته و مدرن را بدلیل مبتنی بودن بر DirectX بسیار بهبود می‌بخشد. بدین‌‌ترتیب سه راه حل پیش روی برنامه‌نویسان WP8 در جهت نوشتن اپلیکیشن‌های جدید وجود دارد یکی استفاده از XAML همراه با C# و Visual Basic، دیگری کدهای خالص C و C++ و در نهایت استفاده از HTML 5 که پیشنهاد مایکروسافت برای برنامه‌های معمولی استفاده از XAML و برای بازی‌ها استفاده از C و C++ مبتنی بر Direct3D است.
microsoft_windows-phone_8_apollo_preview_08.jpg

5- پشتیبانی از NFC: در نسخه جدید ویندوزفون نه تنها بطور کامل از قابلیت NFC پشتیبانی می‌شود بلکه برنامه‌های جانبی نیز می‌توانند از این امکان سخت‌افزاری دستگاه در جهت نقل و انتقال فایل (چیزی مشابه S Beam در Galaxy S III) یا برنامه‌های کیفیت پول الکترونیکی استفاده کنند. نقل و انتقال فایل از طریق این قابلیت در ویندوزفون با عنوان Tap-Send شناخته می‌شود که در طی آن به راحتی با نزدیک کردن دو دستگاه مبتنی بر این سیستم‌عامل (گوشی موبایل یا تبلت دارای ویندوز 8 نسخه RT) عملیات انتقال فایل با سرعت و امنیت بالا صورت می‌پذیرد. پروژه کیف پول الکترونیکی یعنی هدف اصلی از ساخت فناوری NFC نیز طبیعتا در ویندوزفون جدید مورد توجه قرار گرفته است جائیکه برخلاف نمونه مشابه گوگل در مجموعه اندروید (Google Wallet) مسائل امنیتی مرتبط با شماره کارت‌های اعتباری کاربران بجای خود گوشی در سیم‌کارت ذخیره شده و بدین‌ترتیب طبق نظر مایکروسافت امنیت بالاتری نسبت به گوگل فراهم می‌شود. پروژه کیف پول الکترونیکی ویندوزفون برای اولین بار در اپراتور Orange فرانسه با ارائه Secure SIM اجرا می‌شود. از دیگر نکات امنیتی این امکان ویندوزفون می‌توان به قابلیت تنظیم پین‌کد اشاره کرد که احتمال استفاده غیر مجاز از این فناوری را به حداقل می‌رساند. با کیف پول الکترونیکی ویندوزفون علاوه بر خریدهای معمول فیزیکی می‌توان به خرید اینترنتی کالا، خرید اپلیکیشن و خرید از درون اپلیکیشن‌های مختلف (in-app purchase) نیز اقدام نمود.

microsoft_windows-phone_8_apollo_preview_09.jpg

6- Nokia Map: یک تغییر بزرگ در ساختار WP8 جایگزینی سرویس نقشه Bing با نمونه ارائه شده از سوی نوکیا با عنوان Nokia Map است که علاوه بر ذخیره نقشه‌ها برای استفاده آفلاین و دسترسی سایر برنامه‌های جانبی به اطلاعات این نقشه، امکان مسیریابی نقطه به نقطه (Turn-by-Turn) را نیز فراهم می‌آورد.

microsoft_windows-phone_8_apollo_preview_10.jpg

7- امکانات جدید بیزینسی: از جمله قابلیت‌های جدید WP8 در مباحث بیزینسی می‌توان به رمزنگاری (encryption) بر مبنای تکنولوژی BitLocker، کنترل دستگاه‌ها از راه دور توسط مدیران و نصب اپلیکیشن‌های دلخواه بدون نیاز به مراجعه به Marketplace، اجرای بی‌نقص Office و بلاخره قابلیت جدید Company Hub اشاره کرد که این آخری به شرکت‌های مختلف امکان مشخص کردن و های‌لایت نمودن برنامه‌های دلخواه و در دسترس قرار دادن آسان آن‌ها برای کارمندان شرکت‌ها را فراهم می‌آورد.

microsoft_windows-phone_8_apollo_preview_11.jpg

8- بهینه‌سازی برنامه‌های VoIP: برنامه‌های متنوع تماس اینترنتی و بخصوص برنامه Skype در ویندوزفون جدید از جایگاه ویژه‌ای برخوردارند تا جائیکه بعنوان مثال تماس بر مبنای Skype کاملا مشابه با تماس‌های عادی صورت می‌پذیرد و دیگر سرویس‌های VoIP نیز امکان استفاده از این ظاهر جدید را دارا خواهند بود.

microsoft_windows-phone_8_apollo_preview_12.jpg

9- بهبود قابلیت Multitasking: امکان Multitasking که برای اولین بار در نسخه 7.5 یا Mango ویندوزفون ارائه شده در نسخه هشتم بار دیگر با بهبودهای مشخصی روبرو شده است که از آن جمع می‌توان به در حال اجرا باقی ماندن نرم‌افزارهای VoIP در پس‌زمینه و بسته نشدن برنامه‌های مسیریابی و نقشه مثلا در حین چک کردن یک پیامک جدید اشاره کرد.

microsoft_windows-phone_8_apollo_preview_13.jpg

10- Speech Platform: این قابلیت جدید WP8 که برای رقابت با Siri معرفی شده است نه تنها دسترسی نسبتا کاملی به بخش‌های مختلف دستگاه را با دستورات صوتی فراهم می‌آورد بلکه امکان استفاده از آن برای تمامی برنامه‌نویسان و قرار دادن دستورات صوتی در اپلیکیشن‌های مختلف نیز وجود دارد به بیان دیگر طبق گفته خود مایکروسافت هدف از این امر امکان گفتگو و تعامل صوتی با تمامی برنامه‌هاست.

microsoft_windows-phone_8_apollo_preview_14.jpg

سازندگان نسخه جدید ویندوزفون بجز نوکیا شامل سامسونگ، HTC و Huawei می‌شود که همگی براساس چیپ‌ست دو هسته‌ای جدید Qualcomm تولید خواهند شد غایب بزرگ در این جمع بدون شک برند شماره 3 دنیای موبایل یعنی LG است که ظاهرا ترجیح داده تمامی نیروی خود را بروی پلتفرم اندروید مصروف نماید. آپدیت جدید WP8 برخلاف نسخه‌های قبلی بدون نیاز به Zune بصورت OTA یا over the air به 50 زبان زنده دنیا و در 180 کشور جهان ارائه می‌شود و هر WP8 از سوی مایکروسافت حداقل تا 18 ماه پشتیبانی نرم‌افزاری خواهد شد. یک نکته منفی بزرگ در رابطه با این سیستم‌عامل همانطور که قبلا نیز اشاره شد عدم ارائه آن برای ویندوزفون‌های فعلی ست که بدلیل تغییرات سخت‌افزاری اشاره شده (همچون پردازش‌گرها و گرافیک‌های جدید و پشتیبانی از کارت حافظه) این نسخه جدید جائی در ویندوزفون‌های قبلی نداشته و بجای آن نسخه دیگری به نام 7.8 با برخی تغییرات مثل صفحه Start Screen جدید ارائه می‌شود.  SDK سیستم‌عامل در تابستان امسال ارائه می‌شود و حضور رسمی نخستین گوشی‌های مبتنی بر WP8 به سه ماهه پایانی سال 2012 یعنی پائیز امسال موکول شده است.

توجه: این مقاله به صورت اختصاصی برای ‏Writeage.com‏ نوشته شده درج تمام یا قسمتی از ‏این ‏مطلب، ‏تنها با ذکر نام سایت و آدرس دقیق این صفحه مجاز است.

6 دیدگاه

  1. سلام آرش جون
    مثل همیشه کامل و عالی
    وین فون 8 محصول جذابی به نظر میرسه مخصوصا برای کسانی که از عدم یکپارچگی آندرویید و محدودیت های ای او اس خسته شدن
    فقط امیدوارم تا به بازار عرضه شدنش، نوکیا ورشکست نشه چون اوضاع فروش لومیای های نوکیا بعد از خبر آپدیت نشدن به وین فون8 افت وحشتناکی کرده

  2. سلام و خسته نباشید
    مثل همیشه عالی بود
    یه نکته مهم در مورد این سیستم عامل پشتیبانی کامل اون از زبان پارسی است.
    من که از نسخه ۷ ناامید شده بودم حالا منتظر ویندوزفون ۸ هستم .
    سپاس

ارسال یک پاسخ