Nokia N97 جواهری کم فروغ

72
12119

زمان زیادی از معرفی نسخه ابتدائی Nokia N97 می گذرد محصولی که پس از 5800XpressMusicدومین محصول تمام لمسی نوکیا بر پایه Symbian S60 نام گرفته است. اینک و پس از یک انتظار طولانی و البته فرصت سوز این گوشی فوق گران که شانس رویائی نامیده شدن را با تاخیرهای فراوان از دست داد، بلاخره به بازار ارائه گردیده است. در مقاله پیش رو نگاه دقیق و موشکافانه ای داریم به قسمت های مختلف این مدل. با ما همراه شوید.

مدل و نام Nokia N97
ابعاد 15.9×55.3×117.2 میلی متر
وزن 150 گرم
صفحه نمایش 3.5 اینچ
640×360 پیکسل
 قابلیت نمایش 16 میلیون رنگ
دفترچه تلفن نامحدود بسته به حافظه داخلی
کارت حافظه+حافظه داخلی Micro SD+12MB RAM+75MB+32GB
ارتباطات GSM چهار بانده+GPS+Wi-Fi+3G+Bluetooth
سیستم عامل Symbian OS v9.4, Series 60 rel. 5
پردازنده ARM11 با فرکانس 434مگاهرتز
وضوح دوربین 5.0 مگاپیکسل با قابلیت اتوفوکوس
حداکثر وضوح فیلمبرداری VGA با 30 فریم در ثانیه
ظرفیت باتری 1500mAh

از نمایش هیجان انگیز N97 در نوامبر 2008 اینک نزدیک به 8 ماه می گذرد زمان بسیار زیادی که در طی آن با چرخش اکثر برندهای عمده بازار به سوی تولید گوشی های همه کاره تمام لمسی و iPhone-like، تمامی امیدهای نوکیا برای ارائه یک محصول انقلابی به بازار کاملا بر باد رفت علاوه بر این با اینکه نقاط قوتی همچون دارا بودن صفحه نمایش بزرگ تمام لمسی و قابلیت فیلمبرداری VGA و یا حتی صفحه کلید QWERTY در زمان نمایش نسخه اولیه N97 برای یک Smart phone مزایای کاربر پسندی به حساب می آمدند اما اینک بازار گوشی های هوشمند از مدل های رنگارنگ پر امکاناتی پوشیده شده است که نه تنها تمامی امکانات اصلی N97 را در لیست مشخصات خود دارند بلکه بسیاری از آنها را کاملا بهبود بخشیده اند که از آن جمله می توان با استفاده گسترده از صفحه نمایش های خازنی به جای نمونه های مقاومتی و وضوح بسیار بالاتر دوربین در کنار فیلمبرداری اسلوموشن و HD اشاره کرد. پازل مشکلات نوکیا در ساخت N97 با نیم نگاهی به قیمت بسیار گزافی که برای آن در نظر گرفته شده است کامل می گردد فاکتور مهمی که این بار نیز N97 را در مقابل رقیبان رنگارنگ عمدتا آسیائی خود ناکام می گذارد. اما از تمامی مشکلات پیش روی این مدل که بگذریم میزان امکانات و جذابیت های فراوانی که در ساختار N97 موجود است حقیقی ست که نمی توان آن را انکار کرد از طرفی دیگر با در نظر گرفتن موفقیت فوق العاده 5800 بعنوان اولین گوشی لمسی S60 نوکیا و توجه به این نکته که N97 در مقایسه با 5800 از امکانات بسیار بیشتری بهره مند گردیده است می توان امیدوار بود که این مدل نیز به مانند برادر کوچکتر خود به یکی از پرفروش ترین های این برند تبدیل شود که البته این مهم نیز به میزان بسیار زیادی به قیمت نهائی دستگاه پس از شوک اولیه ورود به بازار وابسته است.

 

 

بررسی مشخصات N97 را با محتویات درون جعبه آن آغاز می کنیم در این جعبه نسبتا کوچک بجز المان های همیشگی همچون شارژر، کابل اتصال به کامپیوتر و هدست دو تکه، برای اولین بار از یک تطبیق دهنده خاص استفاده شده است که امکان اتصال هر نوع شارژر دیگر از نوع نوکیائی را به گوشی فراهم کرده است این تطبیق دهنده با تبدیل دیگر پورت های اتصال به پورت Micro USB کار را برای کاربران N97 برای شارژ دستگاه به امر آسانی بدل کرده است. از دیگر موارد جدید حاضر در جعبه محتویات گوشی می توان به قلم بسیار شیک همراه آن اشاره کرد که با طراحی ویژه خود امکان اتصال به خود گوشی را نیز دارد. دستمال ویژه ای نیز برای تمییز کردن دستگاه در این قسمت قرار داده شده است.

 

 

اما مطمئنا مهمترین قطعه حاضر در جعبه محتویات، خود گوشی است. ابعاد این مدل 15.9×55.3×117.2 میلیمتر با وزن 150 گرم  است که علیرغم این ابعاد و وزن بالا مشکل چندانی در هنگام استفاده و قرارگیری آن در دست مشاهده نمی شود.

 

نمای سه بعدی فوق برگرفته از سایت GSMArena می باشد

بدنه گوشی بطور کامل از پلاستیک با کیفیتی ساخته شده است که در تمامی قسمت ها بجز خود صفحه نمایش بطور کامل در مقابل ماندن اثر انگشت مقاوم  است. قرارگیری نشان نوکیا در گوشه سمت راست به همراه نام مدل در بخش پائینی این قسمت و به ویژه نوار طلائی دورتادور گوشی (البته در نسخه مشکی دستگاه)، جلوه ویژه و خاصی را به گوشی بخشیده است که پیش از این تنها در گوشی های فوق گران سری 88xx مشاهده شده بود. صفحه نمایش دستگاه یک نمونه تمام لمسی 3.5 اینچی با وضوح 640×360 پیکسل است که قادر به نمایش 16 میلیون رنگ می باشد. کیفیت تصاویر به نمایش درآمده توسط این قسمت و همچنین عملکرد آن در نور مستقیم خورشید در سطح کاملا مطلوبی قرار دارد و از این لحاظ می توان امتیاز کاملا بالائی به این صفحه نمایش اختصاص داد. تکنولوژی لمسی بکار گرفته شده در صفحه نمایش از نوع مقاومتی ست که در مقابل نمونه های خازنی حرف چندانی برای گفتن ندارد. البته توجه به این نکته ضروری ست که میزان حساسیت صفحه نمایش در هر دو بخش سخت افزاری و نرم افزاری (که این آخری به اینترفیس تغییر یافته N97 باز می گردد)، نسبت به 5800 بهبود مختصری یافته اند اما در کل لحظات فراوانی در هنگام کارکرد با صفحه نمایش وجود دارد که نتیجه مدنظر کاربر در هنگام لمس صفحه نمایش بوسیله دست حاصل نشده و استفاده از قلم تقریبا اجباری ست. فیدبک به فرم تک ویبره در هنگام لمس کردن صفحه نمایش از دیگر موارد قابل اشاره در این بخش است قدرت این ویبره نیز از میان سه حالت مختلف قابل انتخاب کردن است. بر بالای صفحه نمایش اسپیکر برقراری تماس در مرکز و دوربین دوم تماس های ویدئویی و سنسور تنظیم نور صفحه نمایش در سمت راست آن جای گرفته اند. سنسور دیگری که در سمت چپ گوشی قرار دارد و بسیار بزرگتر از نمونه ای ست که در نسخه نخستین گوشی به چشم می خورد در حقیقت سنسور تقارب (Proximity Sensor) است که همانطور که بارها به آن اشاره شد برای غیر فعال کردن صفحه نمایش در هنگام صحبت کردن با گوشی و نزدیک کردن آن به صورت بکار می رود. کلیدهای زیر صفحه نمایش شامل دو کلید لمسی برقراری و رد تماس در مرکز و کلید مورب منو در گوشه سمت چپ می گردد.

 

 

المان های حاضر در سمت چپ گوشی شامل اسپیکرهای استریوی دستگاه در بالا و پائین، پورت Micro USB اتصالات سیمی در بخش میانی و بلاخره اسلایدر قفل صفحه نمایش می باشد که این آخری در هر بار بکارگیری از یک تک ویبره استفاده می نماید.

 

 

دو جزء تکراری موجود در سمت راست گوشی را نیز می توان با چشم بسته حدس زد: Rocker تغییر حجم صدا در بالا و شاتر دو حالته دوربین در پائین.

 

 

در بالای گوشی کلید Power و پورت 3.5 میلیمتری اتصال هدست قرار داد و در بخش پائینی نیز بجز محلی برای اتصال بند (و شاید هم قلم دستگاه)، مورد دیگری به چشم نمی خورد.

 

 

 

 

 

 

 

صفحه کلید QWERTY جانبی پس از E75 دومین باری ست که در خانواده نوکیا بکار گرفته می شود این صفحه کلید از مکانیزم ویژه و کاملا منحصر به فردی برای گشوده شدن استفاده می کند که پیش از این در هیچ نمونه دیگری مشاهده نشده است. با اسلاید کردن صفحه نمایش رو به سمت راست بعلت قرار گرفتن یک بازوی پلاستیکی در زیر صفحه نمایش، بخش روئی دستگاه بطور کامل از بخش زیرین جدا شده و کابل ظریف اتصال میان بخش زیرین و بخش روئی کاملا قابل مشاهده می گردد. با ادامه عملیات اسلاید رو به سمت راست، صفحه نمایش در زاویه ای حدودا 45 درجه نسبت به صفحه کلید قرار می گیرد و در جایگاه ویژه خود ثابت می گردد. این شیوه اسلاید شدن همانطور که قبلا هم در مورد آن صحبت کردیم با اینکه ظاهری حرفه ای و ویژه به دستگاه بخشیده و در کارکرد بروی سطوح صاف مانع از برگشتن آن می گردد اما در هنگام استفاده از گوشی در محیط های خارجی و در حین حرکت نمی تواند نکته مثبت فوق العاده ای به حساب بیاید. از این گذشته کل پروسه گشوده شدن این قسمت کاملا سفت و سخت صورت می گیرد. صفحه کلید موجود در این قسمت یک نمونه 3 ردیفه و 33 کلیده است که D-Pad نسبتا بزرگی را نیز در سمت چپ خود می بیند. استفاده از سمت چپ برای جایگذاری کلید D-Pad یکی از اولین ایراداتی ست که به این قسمت می توان وارد نمود امری که شاید تنها افراد چپ دست را کاملا راضی نگه دارد (احتمالا طراح این قسمت چپ دست بوده است). ابعاد کلیدهای بکار گرفته شده در این قسمت در کنار تفکیک و فیدبک فوق العاده آنها یکی از بهترین نمونه ها در این کلاس را به نمایش گذاشته است. اما در سوی مقابل فضای وسیع موجود در این قسمت می توانست به راحتی پذیرای چهارمین ردیف در این صفحه کلید باشد که در اینجا نیز طراح باذوق دستگاه اختصاص دو وظیفه به هر کلید را به ایجاد ردیفی دیگر برای آن ترجبح داده است.  از دیگر موارد نسبتا منفی در این بخش کلید کاملا کوچک Space در گوشه سمت راست است که از لحاظ ارگونومیکی امتیاز چندان بالائی کسب نمی کند.

 

 

پشت دستگاه محل حضور دوربین 5 مگاپیکسلی دستگاه در کنار دو فلش LED و یک کاور هوشمند است که از این لحاظ شباهت زیادی به مدل های قبلی دارای این دوربین همچون N79 و N85 پیدا کرده است. این دوربین که نشان کارل زایس را نیز بروی خود دارد دارای گشودگی F2.8/5.4 بوده و ظاهرا همان 5 مگاپیکسلی سنتی نوکیاست. با کنار زدن کاور سرتاسری این قسمت باتری کاملا بزرگ BP-4L دستگاه ظاهر می شود که دارای ظرفیت 1500mAh ساعت بوده و دقیقا همان باتری بکار گرفته شده در مدل های E71 و E61i است. این باتری غول پیکر بروی کاغذ تا 432 ساعت در حالت Stand-by و تا 9 ساعت 30 دقیقه در هنگام مکالمه (هر دو در شبکه 2G) دوام دارد. دوام این باتری در هنگام گوش دادن به موسیقی نیز 40 ساعت اعلام شده است که با توجه به اینکه تمامی این زمان ها در مقایسه با E71 که از هر لحاظ از N97 کم مصرف تر بوده (صفحه نمایش کوچکتر و غیر لمسی، سیستم عامل کم مصرف تر، دوربین با وضوح پائین تر و…) و از همین باتری نیز استفاده می کند، اعداد بالاتری ست نمی توان به صحت آنها اعتماد چندانی کرد چرا که بعنوان مثال دوام همین باتری در E71 در هنگام پخش موسیقی تنها 18 ساعت است که این در مقایسه با 40 ساعت اعلام شده برای N97 بسیار عجیب می نماید. در دنیای واقعی و بدور از این اعداد و ارقام و در یک استفاده نسبتا شدید به راحتی می توان تا دو روز بدون هیچ مشکلی از این باتری استفاده کرد که  البته با کاهش میزان استفاده از قسمت های باتری خور اصلی همچون Wi-Fi و GPS این زمان به راحتی می تواند به بیش از 3 روز نیز افزایش یابد. از دیگر قسمت های موجود در زیر کاور باتری می توان به اسلات کارت حافظه Micro SD آن اشاره کرد که البته کاملا Hot Swap بوده و بدون نیاز به خاموش کردن دستگاه قابل خارج ساختن است.

 

 

سیستم عامل بکار گرفته شده در N97 نسخه پنجم از Symbian S60 ست که بصورت تمام لمسی طراحی شده و دقیقا همانی ست که در 5800 نیز به چشم می خورد در اینجا البته تغییرات کوچک و بزرگی نیز دیده می شود که شاید مهمترین آنها استفاده از Widget ها باشد جائیکه با امکان افزودن Widget های مختلف می توان Application های متفاوتی همچون شبکه های اجتماعی، کانال های یوتیوب، وضعیت آب و هوا و مواردی از این دست را به صفحه Stand-by افزود. اما از این تغییرات که بگذریم اوضاع در مهمترین مسئله یعنی نوع کاربری و نحوه برخورد نوکیا با یک پوسته تمام لمسی تغییری را نسبت به 5800 نشان نمی دهد و مشکلات متعدد 5800، در اینجا نیز کاملا پا برجا می باشند از جمله این مشکلات که البته در 5800 نیز موجود بود اجبار به استفاده از دبل کلیک در گشودن آیتم های لیست شده در منوی اصلی ست جائیکه با اولین کلیک آیتم مورد نظر Highlight شده و با کلیک دوم گشوده می شود که این با تجربه استفاده از نسخه های لمسی دیگر سازندگان کاملا تفاوت دارد. از دیگر نکات قابل ذکر در ساختار این پوسته که تقریبا با همه مدل های لمسی دیگر متفاوت است شیوه Scroll شدن منوها ست جائیکه با Sweep کردن دست بروی صفحه نمایش رو به بالا و پائین بجای اینکه کل لیست رو به بالا و پائین حرکت کند، این آیتم Highlight شده است که به بالا و پائین می رود و شاید این تنها دلیلی ست که برای اجبار به استفاده از دبل کلیک بتوان ذکر کرد امری که مانع از گشودن تصادفی بخش های مختلف می گردد. صفحه Stand-by علاوه بر Widget ها تغییرات مشخصی را شاهد بوده است در حالت پیش فرض در بالای صفحه یک ساعت آنالوگ کوچک در کنار تاریخ و نام پروفایل مورد استفاده (البته بجز General) قرار گرفته است که با کلیک بروی هر کدام به اطلاعات بیشتر در مورد هر قسمت دست پیدا می کنیم. برای پدیدار شدن Widget ها در این بخش کافی ست تا با دست بروی صفحه نمایش Sweep نمود. تعداد Widget های قابل نمایش در این قسمت حداکثر 5 عنوان است که از میان آنها می توان به موارد پر کاربردی همچون Favorite Contact، پلیر موسیقی، کلاینت رادیو، میانبر به سایت های Facebook و YouTube و تقویم اشاره کرد که البته این لیست در آینده با افزوده شدن عناوین جدید به فروشگاه Ovi قابل افزایش و سفارشی سازی ست. منوی اصلی دستگاه هیچ تغییری را نه از لحاظ ظاهری و نه از لحاظ عملکردی به خود ندیده است و تمامی قسمت ها دقیقا همان هائی هستند که در  5800 نیز بکار گرفته شده اند. از قسمت های دست نخورده در این بخش Task Manager آن است که شباهت نزدیکی به نمونه موجود در آخرین ورژن غیر لمسی این سیستم عامل داشته و برای دسترسی به آن علاوه بر شیوه مرسوم گرفتن و نگاه داشتن کلید منو، می توان از میانبر آن که در تمامی زیر منوهای مختلف وجود دارد استفاده کرد. سرعت پاسخگوئی دستگاه اندکی نسبت به قبل بهبود یافته که این به میزان فراوانی به پردازنده جدید 434 مگاهرتزی آن وابسته است البته نوکیا همچنان با دنبال کردن شیوه معمول خود در این سالها این بار نیز ترجیح داده است تا از پردازنده جداگانه گرافیکی استفاده نکند. File manager موجود در N97 نه تنها به نسخه استفاده شده در 5800 شبیه است بلکه تشابه فراوانی با مدل های غیر لمسی این سیستم عامل نیز دارد و در آن علاوه بر نمایش تفکیک شده فایل ها امکان جابجائی، کپی و یا تغییر نام آن ها نیز وجود دارد. قابلیت اختصاص پسورد به کارت حافظه از دیگر مواردی ست که در این قسمت می توان به آن اشاره کرد. میزان حافظه RAM در N97 تغییری را شاهد نبوده است و همچنان 128 مگابایت است حافظه داخلی موجود در این مدل در حدود 75 مگابایت است و حافظه فلش آن نیز رقم فوق العاده 32 گیگابایت است که به کمک کارت حافظه Micro SD تا 16 گیگابایت دیگر قابل افزایش بوده که از این طریق رکورد جالب توجه ای را در میان دیگر رقبا به جای گذاشته است.

 

 

دفترچه تلفن موجود در N97 را بارها و بارها در مدل های مختلف قدیم و جدید نوکیا دیده ایم با این تفاوت که این بار همانند 5800 همه چیز به فرم لمسی درآمده است. این دفترچه تلفن عملا محدودیتی در تعداد کنتاکت های وارد شده به آن ندارد و برای هر کنتاکت اطلاعات بسیار زیادی قابل وارد کردن است. امکان نمایش همزمان اسامی موجود در حافظه داخلی و سیمکارت و همچنین امکان اختصاص عکس، زنگ و ویدئوی دلخواه به هر کنتاکت از دیگر مواردی ست که می توان به آن اشاره کرد. منوی ذخیره اطلاعات تماس نیز کوچکترین تغییری در قیاس با گوشی های ساخت نوکیا در سه یا چهار سال گذشته نکرده است این منو که از طریق لمس کلید سبزرنگ زیر صفحه نمایش در حالت Stand-by و همچنین Call Log در منوی اصلی قابل دسترس است در قسمت های تماس های دریافتی، تماس های برقرار شده و تماس های از دست رفته امکان نمایش تا 20 تماس آخر را داشته و اگر از طریق Call Log به آن وارد شویم امکان نمایش کلیه ارتباطات گوشی (اعم از تماس یا فعالیت های تحت شبکه) در 30 روز گذشته را نیز دارد.

 

 

عملکرد گوشی در هنگام برقراری تماس بر طبق انتظار در سطح بسیار بالائی بوده و صدای دریافتی و ارسالی توسط آن کاملا رضایت بخش ارزیابی می شود. یکی از اولین نکات منفی در ساختار این قسمت که به محض اقدام به شماره گیری فقدان آن کاملا احساس می شود  حذف امکان شماره گیری هوشمند است. در هنگام تماس و در حالت پیش فرض چهار آیکون کاملا بزرگ بروی صفحه دیده می شود که شامل Mute، Hold، فعال سازی Speaker Phone و بلاخره قطع تماس است. با نزدیک کردن گوشی به صورت نیز با عملکرد بی نقص Proximity Sensor صفحه نمایش بلافاصله غیر فعال می گردد. یکی دیگر از نکات بسیار منفی در این بخش که شاید نتوان نمونه دیگری برای آن در میان تمامی گوشی های لمسی یافت عدم کارکرد کلیدهای سبز و قرمز زیر صفحه نمایش برای دریافت و رد تماس است بدین معنا که در هنگام دریافت یک تماس استفاده از کلید سبز رنگ کمکی به دریافت آن تماس نمی کند و کاربر مجبور به استفاده از یک Slider بروی صفحه نمایش برای دریافت این تماس می باشد داستان در مورد خاتمه دادن به یک تماس و یا رد آن نیز به همین منوال است بطوریکه برای استفاده از کلید قرمز رنگ به این منظور ابتدا می بایست با یک Slider بروی صفحه نمایش اقدام به گشودن قفل آن نمود. از دیگر امکانات تکراری در این قسمت می بایست به Voice Dialing و قطع صدای زنگ با برگرداندن گوشی (با کمک شتاب سنج داخلی) اشاره کرد. صدای زنگ دستگاه نیز در سطح کاملا مناسبی قرار دارد و از این لحاظ نمونه مناسب تری از 5800به حساب می آید.

 

 

گالری نمایش تصاویر بجز تغییرات اندکی همانند تغییر در میانبرهای سه گانه زیر صفحه نمایش، دقیقا همانی ست که در 5800 نیز بکار گرفته شده است. این گالری با اینکه در مقایسه با رقبای خانه زادی همچون مدل های سری N کاملا ساده به نظر می رسد اما تقریبا تمامی امکانات مد نظر کاربر را پوشش می دهد. این قسمت یکی از معدود بخش های موجود در کل دستگاه است که در آن می توان به شیوه دیگر گوشی های لمسی با دست بروی صفحه Sweep نمود بدین صورت که در هنگام نمایش تمام صفحه با حرکت دست به چپ یا راست روی صفحه نمایش می توان به عکس بعدی یا قبلی حرکت کرد. عملیات زوم در تصاویر بوسیله یک Slider در گوشه صفحه نمایش صورت می پذیرد و تاخیر نسبتا زیادی در اجرای آن دیده می شود. تغییر میان نمایش افقی یا عمودی تصاویر به لطف شتاب سنج داخلی موجود در دستگاه بصورت اتوماتیک و کاملا روان صورت می گیرد امری که از طریق گشودن صفحه کلید QWERTY نیز قابل انجام است.

 

 

حافظه داخلی 32 گیگابایتی N97 را به یکی از بهترین گزینه ها برای دوستداران موسیقی بدل کرده است. پلیر پخش موسیقی در N97 کوچکترین تغییری نسبت به 5800 نداشته است در اینجا از همان پلیر سنتی نوکیا در گوشی های سری N استفاده شده با این تفاوت که همه چیزی اینک به فرم  لمسی درآمده است. گسترده فرمت های مورد پشتیبانی توسط این پلیر شامل موارد پر کاربردی همچون WMA، WAV، MP3 و گروه AAC می گردد و در ساختار آن از پنج اکولایزر قابل تغییر استفاده شده است. Playlist های اتوماتیک زیر عناوینی همچون نام خواننده، نام آلبوم، نام آهنگ و نوع آهنگ در این قسمت دیده می شوند و علاوه بر این می توان با استفاده از فایل های M3U اقدام به ساخت Playlist های دلخواه نمود. کیفیت صدای پخش شده از اسپیکرهای استریوی دستگاه همچون 5800 در سطح بسیار بالائی قرار دارد و از این لحاظ در میان دیگر نمونه های سری N امتیاز کاملا بالائی کسب می کند. پلیر پخش ویدئو با اینکه همان Real Player همیشگی ست اما این بار توسط نوکیا Video & TV خوانده می شود که البته لفظ TV در آن صرفا به معنای پخش محتوای اینترنتی به فرم Streaming از سایت نوکیا و یکی دو نمونه دیگر است و نباید انتظار دیگری از آن داشت. در اینجا به مانند همیشه خبری از فرمت های DivX و XviD در حالت پیش فرض نیست و عملکردهای همیشگی این قسمت کاملا دست نخورده باقی مانده اند. نرم افزار ارائه شده به همراه PC Suite امکان تبدیل فرمت های مختلف به فرمت های قابل پخش در پلیر را دارد که البته از قرار معلوم این نرم افزار بسیار از کیفیت فایل ویدئویی کاسته و در بهترین حالت نیز موجب پیکسلی شدن تصاویر می گردد. رادیوی FM موجود در گوشی نیز به عنوان یکی دیگر از بخش های مولتی مدیائی آن دقیقا همان Application موجود در 5800 است و پشتیبانی از RDS و اسکن اتوماتیک برای یافتن فرکانس های جدید در هنگام تغییر مکان (مثلا در هنگام مسافرت)، از جمله امکاناتی ست که در این رادیو گنجانده شده است. فرستنده رادیوئی یا FM Transmitter یکی از معدود اختلاف های مولتی مدیائی N97 با 5800 است. ساختار این منوئی این بخش کاملا ساده و سر سراست می باشد اما قدرت سیگنال ارسال شده توسط آن در سطحی نیست که بتوان آن را با بزرگان این کلاس مقایسه کرد.

 

 

یکی از مهمترین قسمت های موجود در N97 دوربین 5 مگاپیکسلی کارل زایس آن است که همراه با دو فلش LED و یک کاور مناسب نوید یک دوربین مطلوب و راضی کننده را می دهد. ساختار منوئی بکار گرفته شده در این قسمت دقیقا همانی ست که در 5800 نیز دیده می شود و تغییرات اندک و بسیار ناچیزی در آن به چشم می خورد. Viewfinder در این قسمت (بعلت اختلاف در رزولوشن صفحه نمایش و دوربین) کل صفحه نمایش را پوشش نمی دهد و نواری عمودی به همین منظور در سمت راست این بخش بکار گرفته شده است در این نوار میانبرهائی برای نمایش تنظیمات (به فرم ماتریسی 3×4)، تنظیمات فلش و بلاخره شاتر دوربین جای گرفته است که البته این آخری کاملا بلااستفاده و اضافی به نظر می رسد چرا که طبیعتا در آن خبری از فشردن دوگانه برای قفل کردن فوکوس نبوده و بعید به نظر می رسد کاربران آن را به کلید اختصاصی شاتر در کناره سمت راست گوشی ترجیح بدهند. تنظیمات موجود در این قسمت موارد فراوانی را شامل می گردد که همگی قبلا در ساختار دیگر Camera Phone های نوکیا دیده شده اند و نیاز چندانی به یادآوری آنها نیست. از جمله معدود تغییرات قابل ذکر در این بخش افزوده شدن Geo-Tagging به لیست امکانات دوربین در حالت پیش فرض است که البته در 5800 نیز با ارتقاء Firmware در دسترس قرار گرفته است. یکی از مهمترین ایرادات وارد به نوکیا در تمامی سطوح عدم استفاده از امکانات استانداردی همچون تشخیص چهره و لبخند در Camera Phone های این شرکت است که در دیگر گوشی های سایر برندها به قابلیت های کاملا معمولی و عادی بدل شده اند مواردی که در مورد N97 نیز کاملا به فراموشی سپرده شده اند. کیفیت تصاویر به ثبت رسیده توسط این دوربین در سطح رضایت بخشی قرار دارد و المان های کیفیت سنجی مهمی همچون الگوریتم کاهش نویز و میزان جزئیات موجود در تصویر بخوبی در آن رعایت گردیده اند. از نکات منفی موجود در تصاویر N97 می توان به واقعی نبودن رنگ ها در آن اشاره کرد جائیکه همانند دوربین های دیجیتال ارزان قیمت برای بالا بردن جذابیت بصری تصاویر ایجاد شده توسط این دوربین، رنگ های موجود در تصویر بسیار پر رنگ تر از آنچه هستند به تصویر کشیده شده و در این میان از میزان نسبتا زیاد رنگ زرد نمی توان به راحتی گذشت. اما در کل دوربین موجود در N97 در مقایسه با نمونه پر اشکالی همچون 5800 نمره کاملا قابل قبولی را کسب می کند. حداکثر وضوح فیلمبرداری این دوربین همانطور که به هیچ عنوان حدس زدن آن کار مشکلی نیست VGA با 30 فریم در ثانیه است که با اینکه در زمان به بازار آمدن N95وضوح فوق العاده ای بود اما با متوقف شدن زمان برای نوکیا و اصرار این شرکت بر بکارگیری این وضوح اینک حداکثر بعنوان یک کیفیت میانه می توان از آن نام برد. داستان در جا زدن های نوکیا در این بخش در آخرین Camera Phone این شرکت یعنی N86 با دوربین 8 مگاپیکسلی نیز تکرار شده است و با اینکه فاصله کانونی واید موجود در آن خبر خوشایندی برای طرفداران این برند محسوب می شود اما نه تنها در آن خبری از قابلیت تشخیص چهره و لبخند وجود ندارد بلکه وضوح فیلمبرداری آن نیز همچنان در VGA با 30 فریم در ثانیه ثابت باقی مانده است. البته همچنان ویدئو های گرفته شده توسط این دوربین و موارد مشابه آن را نمی توان بی کیفیت نامید و اغلب کاربران از کیفیت آنها راضی خواهند بود.

قابلیت های ارتباطی در N97 همانگونه که از یک سری N پیشرفته انتظار داریم در سطح کاملا بالائی قرار دارد و امکان استفاده از تمامی ابزارهای ارتباطی پر سرعت تحت شبکه در آن فراهم گردیده است ابزارهائی شامل EDGE، HSCSD، GPRS و 3G که سرعت اتصال در این آخری به 3.6Mbps محدود شده است. Wi-Fi با فناوری UPnP و بلوتوث نسخه 2.0 با پشتیبانی از A2DP ارتباطات بی سیم را در این مدل تامین می کنند و برای ارتباطات تلفنی نیز می توان بروی چهار فرکانس GSM و HSDPA حساب نمود.

 

GPS یکی از مواردی ست که همواره در گوشی های دارای صفحه نمایش بزرگ از اهمیت ویِژه ای برخوردار است امری که در مورد N97 نیز با وجود صفحه نمایش بزرگ و با کیفیت در آن کاملا صادق است. در مورد چیپ ست GPS بکار گرفته شده در N97 در کمتر منبعی سخن گفته شده است اما با مقایسه آن با GPS موجود در 5800 می توان از نمونه ای ضعیف تر سخن گفت شاهد این ماجرا مدت زمانی ست که دستگاه صرف قفل شدن با ماهواره نموده و اصطلاحا با آن Lock می گردد. این زمان که بطور متوسط در 5800 زیر 3 دقیقه بود این بار و در N97 و البته در شرایط یکسان چیزی در حدود 5 تا 7 دقیقه است که به خوبی میزان حساسیت این بخش را به نمایش می گذارد. البته پس از قفل شدن با ماهواره مشکل چندانی در حفظ این موقعیت وجود نداشته و عملکرد دستگاه در این حالت کاملا رضایت بخش است. نرم افزار استفاده شده در این قسمت همان نسخه Touch Nokia Maps 2.0 است که هیچگونه تغییری در آن نسبت به 5800 دیده نمی شود و همجون همیشه چهار نمای مختلف از محل مد نظر در اختیار کاربر قرار می گیرد. راهنمای صوتی که در 5800 بعلت قیمت پائین دستگاه بطور پیش فرض قرار نگرفته بود اینک تا 3 ماه بصورت رایگان ارائه شده است. البته همچنان قسمت های غیر رایگان بسیاری در این بخش دیده می شود که از مهمترین آنها می توان به نمایش اطلاعات ترافیک و راهنمای شهرها اشاره کرد. یکی دیگر از تغییرات قابل ذکر در این بخش نسبت به5800 وجود قطب نمای دیجیتالی در آن است. در مجموع تجربه استفاده از N97 بعنوان گیرنده GPS به لطف صفحه نمایش بزرگ و با کیفیت آن، تجربه دلپذیری ست که به رغم مشکلات کوچک و بزرگ موجود در بخش نرم افزاری و سخت افزاری به راحتی می تواند جایگزین مناسبی برای گیرنده های حرفه ای GPS باشد.

 

یکی از جدیدترین اخبار منتشر شده در مورد N97 اعلام پشتیبانی آن از پلتفرم N-Gage است که با توجه به اینکه هنوز امکان استفاده از این پلتفرم بصورت رسمی برای دیگر لمسی این کلاس یعنی5800 فراهم نشده است اعلام این خبر می تواند جذابیت دو  چندانی برای این سوگلی جدید نوکیا به همراه داشته باشد. ورژن قابل استفاده برای N97 نسخه 1.20 از پلتفرم N-Gage است.

 

nokia_n97_22.jpg

 

Nokia N97 محصول زیبائی ست که هر بیننده ای را در نگاه اول جذب می کند اما مشکلات فراوان و متعدد قابل ذکر در مورد ابن گوشی بطرز چشمگیری از جذابیت اولیه شکل گرفته در پیرامون آن می کاهد مشکلاتی که اغلب به N97 نیز محدود نبوده و بسیاری دیگر از تولیدات نوکیا را در بر می گیرند (مواردی از قبیل دوربین متوسط، عدم استفاده از فلش زنون، شیوه خاص نوکیا در اجرای خاصیت لمسی صفحه نمایش و…). این گوشی متفاوت کمتر از یک ماه است که به بازارهای جهانی عرضه شده است. قیمت فعلی این گوشی در حدود 780 دلار (540 یورو) است و با اینکه هنوز نشانی از آن بطور  گسترده در بازارهای داخلی به چشم نمی خورد اما می بایست به همین زودی ها منتظر قیمت میلیونی این گوشی در بازارهای داخلی بود.

 

توجه: این مقاله به صورت اختصاصی برای ‏Writeage.com‏ نوشته شده درج تمام یا قسمتی از ‏این ‏مطلب، ‏تنها با ذکر نام سایت و آدرس دقیق این صفحه مجاز است.

72 دیدگاه

  1. سلام خدا خیرتون بده .چقدر نظرات متفاوته.یکی میگه عالیهیکی میگه افتضاحه.تو رو خدا مشخصات گوشی رو کامل و درست بنویسید.نه اینه یکی خیلی تعریف کنه یکی دیگه تو ذوق آدم بزنه.

  2. آقا مسعود . به نظرم شما مدل چینی شو خریدین . منم دست یکی از دوستام دیده بودم . خواهشا نظری رو که مطمئن نیستید ندید و باعث سردرگمی کسانی که میخوان گوشی رو بخرن نشین . با تشکر

  3. سلام به دوستان
    گوشی n97نوکیا واقعا جای تاسف داره
    باگهای افتضاهش و …
    قلم گوشی روی صفحه خش میندازه و کسی اگر زنگ بزنه باید اول آنلاکش کنی بعد جواب بدی
    صفحه کلیدش مخصوص افراد چپ دسته
    نور صفحه اونقدر کمه که تو سایه هم به زور میشه صفحه رو خوند
    کلید روشن/خاموشش(آنلاکش) خیلی وقتها عمل نمیکنه(به عبارتی گوشی روشن نمیشه)
    و هزاران مشکل دیگه
    آدم حس میکنه پولشو ریخته دور

  4. بهنام جان
    شما به يكي از فروم هاي معتبر موبايل فارسي مثل پي سي ورلد يا موبايلستان مراجعه كن و نظرات كساني كه اين گوشي رو تهيه كردن بخون
    فكر ميكنم با اين روش بهتر مي توني تصميم بگيري
    موفق باشي

  5. سلام من مي خواستم بدونم اين چيزايي كه اين دوستان ميگن چرا اين قدر با هم فرق داره چون من مي خوام بخرم الان با اين وضيت توش موندم يك اطلاعاتي به من ميدين كه من بالاخره تكليفم روشن بشه مرسي از سايت بسيار خوبتون

  6. سلام
    من قصد خريد اين گوشي رو داشتم ولي ديدم باز اين گوشي توانايي پخش فرمت divxو xvid و mkv رو نداره
    مي خواستم بدونم تو ان رنج قيمت كدوم گوشي توانايي همين گوشي رو داره و مي تونه اين فرمت ها رو پخش كنه ؟
    و يه سوال ديگه
    ايا اين گوشي اگه تاچ اسکرین نبود مي شد اون رو با e90 مقايسه كرد ؟
    ممنون مي شم كمك كنيد

  7. از نظرات دوستان نتیجه گرفتم از نوکیا بکشم بیرون با این امکانات تکراریش من xperia خریدم تازه زدم به سونی گوشی خوبیه هم قیمتش از n97 پایینتره هم اینکه ویندوزه ومثل همین n97 هم qwerty داره هم لمسی و gps هم داره و جنسشم استیله نه مثل این اسباب بازی و خیلیم خوشگلتره

  8. با سلام خدمت دست اندرکاران این سایت و با تشکر از مطالب خیلی خوبتون..
    می خواستم اگر امکانش هست خود شما یک مقادیری از اونچه که در واقعیت برای این گوشی رخ میدرو واسه من بگید، من می خواستم این گوشی رو تهیه کنم ولی با نظرات ضد و نقیضی که دوستانی که این گوشی رو خریداری کرده اند اعلام کردن، ترسیدم.
    ازتون یکبار دیگه تشکر می کنم.

  9. من خودم 5800دارم ولی میگم نسبت به قیمت های 740-800گوشی های htcبهتر و سر تراست و دلیل من اینست که صفحه کلید های QWERTY بهتر و کامل تری برخوردار است .
    2- مسئله امکانات سیستم عامل است که به نظر من داشتن ویندوز در htcیک قابلیت خوب است مخصوصا در هنگام استفاده از wlan چون می شود از pc به گوشی یا بیعکس remote کرد .

  10. قیمتش الان حدود 750 هست.
    به نظر من نوکیا تو برند ها واقعا عالی هست با اینکه تازه رفته تو کار لمسی ولی اگر با بقیه برند ها مقایسه کنیم می بینیم که همین N97 از تمام گوشی های دیگه واقعا سر تره با اینکه یک نموره پردازنده پایینی داره.

  11. سلام.
    من يك گوشي N97 رو از نوكيا مركزي (پيش خريد)‌ گرفتم 800 تومن.
    گوشيش افتضاحه! افتضاح.
    به دليل ناسازگاري با شبكه هر چند مدت تلفنش reset ميشه. اگر هم شب تا صبح از گوشي يك مدت طولاني استفاده نكني خاموش ميشه ديگه روشن نميشه! اون Proximity sensorش هم كه همش مشكل داره و وقتي قفل مي كنه ممكنه ديگه تلفن باز نشه.
    روي هم رفته كلي مشكل داره. خيلي از كاربراش هم صداشون درومده. يه نگاه به اینجا بنداز
    براي همين هم نوكيا هنوز 1 ماه از عرضه گوشي نگذشته براي firmware اون update گذاشته. من كه گوشي رو يك هفته نشده براي تعمير دادم اتصالات ولي هنوز جواب ندادند.
    به عنوان يك كاربري كه خيلي تو ذوغش(؟) خورده و كلا حس مي كنه 800 تومن پول بي زبون رو دور ريخته توصيه مي كنم اين گوشي رو نخرين.

  12. با سلام
    این گوشی در بازار اهواز تا مرز یک میلیون دویست هزار تومان اعلام میشد و حالا قیمتش افت کرده. که به نظر بنده و دوستان اگر بخواهیم بی طرفانه قضاوت کنیم محصولات شرکت هایی مثله اپل اچ تی سی و . . . از این گوشی بسیار سرتر و بهتر هستد.
    با تشکر

  13. به نظر من با اين پول ميشه يه آيفون تري جي خريد ، بقيه اش هم رفت با بچه ها صفا…..
    من 5800 دارم ، سرعت اپل در عملكرد با نوكيا قابل مقايسه نيست . در تاچ اسكرين اين سري هم از مالتي تاچ استفاده نشده و در هر صورت ، يك انگشت كار ميكنه روي صفحه (‌ آخه روي آيفون ميشه با چند انگشت همزمان كار كرد ) ضمنا اين سري گوشي هاي نوكيا ، سنسور هاي خيلي كمتري نسبت به اپل دارن …. دوستان توي خريد دقت كنيد پشيمون نمي شيد …. يا حق

  14. واقعا گوشی فوق العاده ای من تو بازار ایران 720 تومن مشکیش را گرفتم
    راستش به نظرم سفیدش مثل اسباب بازیه تازه سفیدش چینیش اومده 100 تومن

ارسال یک پاسخ