Yosemite و iOS 8 معرفی شدند

0
1974

شب دوم ژوئن در مجموعه Moscone Center شهر سان‌فرانسیسکو، کنفرانس سالیانه برنامه‌نویسان اپل موسوم به WWDC یا worldwide developers conference برگزار شد. مهم‌ترین محصولات معرفی شده در این کنفرانس شامل نسخه جدید iOS و Mac OS X بود. در ادامه با موارد معرفی شده در این جلسه بیشتر آشنا می‌شویم.


WWDC از زمان معرفی iPhone 4 تا به امروز هیچ‌گاه محلی برای معرفی محصولات سخت‌افزاری این برند نبوده و تغییرات در سیستم‌عامل‌های دسک‌تاپی و موبایلی در کنار سایر محصولات نرم‌افزاری اپل در این کنفرانس معرفی می‌شوند. در WWDC 2014 اما احتمال فراوانی برای تغییر این رویه و ارائه محصولات هیجان‌انگیزی نظیر آی‌فون جدید، ساعت iWatch و نسل جدید مک‌بوک وجود داشت؛ احتمالاتی که با توجه به حجم وسیع اطلاعات تایید نشده در مورد این دیوایس‌ها در 24 ساعت قبل از مراسم بسیار تقویت شده بودند اما سرانجام به واقعیت نزدیک نشده و این بار نیز شاهد تغییر رویه اپل در تفکیک مراسم بهاری از مراسم پاییزی نبودیم. دو محصول اصلی ارائه شده در WWDC شامل iOS 8 و Mac OS X Yosemite بودند که در ادامه با آن‌ها آشنا می‌‌شویم.

1- Mac OS X Yosemite

نخستین نکته جالب توجه در مورد سیستم‌عامل جدید مک، نام آن است. به‌گفته طراحان این سیستم‌عامل در ابتدا نام‌های متعددی نظیر Oxnard، Rancho، Cucamonga و Weed که همگی مکان‌های واقعی در کالیفرنیا هستند مورد توجه قرار گرفته و در نهایت Yosemite که نام پارکی ملی در کالیفرنیا است انتخاب شد. این سیستم‌عامل از لحاظ ظاهری با تفاوت‌های فراوانی نسبت به گذشته روبرو شده و بیش از قبل با سیستم‌عامل موبایلی iOS 8‌ تلفیق شده است. معرفی این نسخه توسط Craig Federighi معاونت ارشد مهندسی نرم‌افزار اپل صورت گرفت که تمرکز این رابط کاربری را روی طراحی آسان و سرراست و فونت‌های خوانا در بخش‌های مختلف سیستم‌عامل معرفی کرد.

wwdc_2014_coverage_02.jpg
منوی Finder در این رابط کاربری به‌صورت نیمه‌شفاف طراحی شده و ظاهر و رنگ آن با تصویر پس‌زمینه دسک‌تاپ متناسب خواهد بود. داک  حاضر در پایین صفحه دسک‌تاپ نیز از طراحی تازه‌ای بهره می‌برد که آیکون‌های تخت با ظاهر جدید از جمله موارد جدید حاضر در آن را تشکیل می‌دهد. ظاهر آیکون‌های این قسمت تا حدودی مشابه آیکون‌های سیستم‌عامل iOS به نظر می‌رسند.

wwdc_2014_coverage_03.jpg
دیگر تغییرات مهم Yosemite در بخش Notification Center رخ داده جایی‌که ضمن افزوده شدن ویجت‌هایی برای وضعیت آب و هوا، اطلاعات سهام و ماشین‌حساب، نوتیفیکیشن‌هایی برای تقویم، یادآورها (reminders) و اخبار در یک صفحه در دسترس قرار گرفته است.

در Yosemite همانطور که گفته شد سعی فراوانی در تلفیق با iOS صورت گرفته است. برخی از این موارد شامل امکان دسترسی به وب‌پیج‌های باز، پرونده‌ها و حتی پاسخ گفتن به تماس از طریق مک می‌شود. امکان به پایان رساندن فعالیتی که در iOS آغاز شده از طریق مک (با قابلیتی به نام Handoff) دیگر نکته قابل اشاره در این قسمت است. اضافه شدن آی‌فون کاربران به‌عنوان گزینه‌ای برای اتصال وای‌فای در منوی کشویی شبکه در بالای صفحه‌نمایش از دیگر قابلیت‌های Yosemite است که عملیات Tethering را کاملا تسریع می‌کند

wwdc_2014_coverage_04.jpg
گزینه جست‌وجوی مک، Spotlight، از دیگر تغییرات این ورژن جدید است جایی‌که در Yosemite در تمامی قسمت‌های سیستم‌عامل می‌توان به Spotlight دسترسی داشت و این گزینه نه‌تنها حافظه داخلی و لوکال کامپیوتر بلکه اینترنت را نیز برای گزینه مورد نظر کاربران جست‌وجو می‌کند.

برخی تغییرات کوچک‌تر این سیستم‌عامل شامل مرورگر جدید سافاری با ظاهر نیمه‌شفاف، منوی Favorite پنهان‌شده و اشتراک‌گذاری آسان و قابلیت کارکرد AirDrop در iOS و در نتیجه انتقال آسان فایل مابین Mac OS و iOS است.
نسخه بتا Yosemite تابستان امسال ارائه شده و نسخه نهایی آن در پاییز ارائه می‌شود. دولوپرهای اپل البته از همین امروز به Yosemite دسترسی دارند.

2-  iOS 8

برای بسیاری از کاربران اپل معرفی نسخه هشتم iOS جذابیت بالاتری را نسبت به Mac OS ارائه می‌کند. iOS 8 به‌میزان زیادی با نسخه دسک‌تاپی سیستم‌عامل تلفیق شده و بدین‌ترتیب طیف وسیعی از کاربران به استفاده از Mac OS X Yosemite ترغیب شده‌اند. تلفیق iOS 8 با Yosemite همانطور که پیش از این اشاره شد توسط قابلیت Handoff انجام شده و بدین‌ترتیب امکان پاسخ دادن به تماس، مشاهده پیام‌ها و مواردی از این دست روی مک وجود دارد. برخی دیگر از قابلیت‌های کلیدی iOS 8 شامل افزوده شدن ویجت‌ها، تغییرات در کیبورد، قابلیتی تحت عنوان Family Sharing، ویژگی Metal برای اجرای بهتر بازی‌های با گرافیک سنگین، قابلیت‌های مرتبط با سلامتی (Healthkit)، تغییرات در اپلیکیشن Messaging، تغییرات در نوتیفیکیشن‌ برنامه‌ها، بهبود در اپلیکیشن عکس، تغییرات در Siri و لیست بلندبالای دیگری از تغییرات که در ادامه با مهم‌ترین آن‌ها آشنا می‌شویم.

wwdc_2014_coverage_05.JPG
گفت‌وگوی اپلیکیشن‌ها

یکی از بهترین و قابل تحسین‌ترین امکانات iOS 8‌ امکان برقراری ارتباط برنامه‌های مختلف با یکدیگر است. تا پیش از iOS 8 برنامه‌های مختلف حاضر در این سیستم‌عامل همگی در فضای اختصاصی خود (Sandbox) بدون ارتباط با دیگر برنامه‌ها، اجرا شده و امکان دسترسی به محتوای یک برنامه در دیگری وجود نداشت. این روند در iOS‌ جدید بلاخره تغییر کرده و با فعال شدن قابلیتی به نام extensions در حین نوشتن برنامه‌،‌ می‌توان از برنامه مذکور در سایر اپلیکیشن‌ها استفاده کرد. مثال به نمایش درآمده بدین‌منظور روی استیج WWDC 2014 استفاده از برنامه ویرایش تصویر VSCO در گالری پیش‌فرض تصاویر iOS 8 است. این قابلیت البته تا حدودی متفاوت از سیستم مشابه “Intents” در اندروید به نظر می‌رسد و در اغلب موارد از iCloud برای پر کردن خلا مابین اپلیکیشن‌‌های مختلف استفاده می‌شود بدین‌ترتیب که با دسترسی داشتن به iCloud در برنامه‌های مختلف و Save کردن دیتا در آن‌ می‌توان به اطلاعات برنامه‌های دیگر بدون خروج از برنامه فعلی دست یافت.

افزوده شدن ویجت‌ها

با اینکه در iOS جدید افزوده شدن ویجت‌ها به سبک اندروید یعنی قرار گرفتن آن‌ها روی صفحه Home صورت نگرفته اما می‌توان آن‌ها را در Notification Center مشاهده کرد. در این تعریف، برنامه‌ها، در iOS‌ جدید مثل اندروید قادر به داشتن ویجت هستند و کاربران می‌توانند این ویجت‌ها را به Notification Center اضافه کنند.

تغییرات در کیبورد

ظاهر و امکانات کیبورد iOS همواره یکی از بهترین تجربه‌های تایپ موبایلی را به نمایش گذاشته است؛ این تجربه در iOS 8 بار دیگر بهبود پیدا می‌کند. از جمله تغییرات جذاب این کیبورد می‌توان به پیشنهاد دادن کلمات در حین تایپ در بالای صفحه‌کلید اشاره کرد که با طراحی هوشمند به مرور کلمات استفاده شده توسط کاربر را نیز به لیست خود می‌افزاید. قابلیت نصب کیبوردهای جانبی یکی دیگر از امکانات جدید این سیستم‌عامل است که تا پیش از این حداقل به صورت عادی امکان‌پذیر نبود.

wwdc_2014_coverage_08.JPG

سینک گسترده

همانطور که در مورد مک اشاره شد، iOS‌ جدید در تمامی دستگاه‌های اجرا کننده این سیستم‌عامل سینک و تطبیق‌سازی گسترده‌ای را ارائه می‌کند به بیان دیگر در صورت آغاز یک برنامه در آی‌فون می‌توان آن را در آی‌پد ادامه داد و به پایان رساند. در این حالت پس از نیمه‌تمام باقی گذاشتن یک برنامه در آی‌فون، آیکون تازه‌ای در صفحه قفل آی‌پد برای دسترسی به همان برنامه از همان نقطه رها شده در آی‌فون ارائه می‌شود و بدین‌ترتیب می‌توان بدون هیچ مشکلی کار آغاز شده در یک دیوایس را در دیگری به پایان رساند.

Family Sharing

قابلیت اشتراک‌گذاری خانوادگی یا Family Sharing امکان تازه‌ای در iOS 8 به حساب می‌آید که در طی آن با ایجاد گروهی از حداکثر 6 نفر می‌توان از یک کردیت‌کارت مشترک برای تمامی افراد استفاده کرده و محتوایی نظیر موزیک، فیلم، کتاب، اپلیکیشن و بازی‌های خریداری شده توسط یک کارت اعتباری یکسان را بین تمامی افراد به اشتراک گذاشت. یک نکته مثبت این قابلیت جلوگیری از خرید تصادفی برنامه‌ و اپلیکیشن‌ توسط افراد کم سن و سال بدون اجازه والدین است که سال گذشته در یک مورد به‌خصوص جنجال فراوانی را برای اپل ایجاد کرد. در این حالت در صورت دریافت تقاضا برای خرید یک برنامه، این تقاضا برای تایید به والدین ارسال می‌شود و بدون تایید والدین این درخواست اجرا نمی‌شود. اشتراک عکس، تقویم و محل کاربران از دیگر امکاناتی است که در Family Sharing به چشم می‌خورد.

wwdc_2014_coverage_10.JPG

قابلیت Metal برای اجرای بهتر بازی‌ها

در نسخه‌های پیشین iOS، بازی‌های پیشرفته سه‌بعدی تحت یک لایه OpenGL به امکانات سخت‌افزاری و گرافیکی دستگاه دسترسی داشته و بدین‌ترتیب به‌صورت غیر مستقیم از امکانات پردازشی گوشی یا تبلت بهره می‌بردند. از این پس با قابلیتی به نام Metal این پل واسط مابین سخت‌افزار و نرم‌افزار از میان رفته و بازی‌های نوشته شده با Metal به‌صورت مستقیم با پردازنده و واحد گرافیکی ارتباط برقرار می‌کنند. به‌گفته اپل این شیوه جدید تا 10 برابر سرعت بیشتری برای بازی‌ها با سخت‌افزارهای یکسان ایجاد می‌کند. اپل در حال گفت و گو با دلوپرهای مشهور بازی‌های iOS برای ساخت بازی براساس این شیوه جدید است.

wwdc_2014_coverage_11.jpg

Healthkit و Homekit

ایده Healthkit در ایجاد محل مشترکی برای ارائه اطلاعات دیوایس‌های مختلف ورزشی-پزشکی به کاربران است؛ بدین‌ترتیب برای نمایش داده‌های جمع‌آوری شده در ابزارهای ورزشی نظیر دستبندها و ساعت‌های مختلف در این رده به‌جای اپلیکیشن‌های جدا برای هر دیوایس، یک محل مشترک در نظر گرفته شده است. در Homekit نیز در ایده مشابه‌ای محل یکسانی برای کنترل ابزارهای خانگی نظیر چراغ‌های روشنایی، تهویه مطبوع، سیستم صوتی و مواردی از این دست در نظر گرفته شده و برای هر ابزار از این پس احتیاجی به برنامه‌های جداگانه نیست.

wwdc_2014_coverage_12.JPG

بهبود نوتیفیکیشن‌ها

از جمله تغییرات ایجاد شده در بخش نوتیفیکیشن iOS جدید امکان مشاهده و پاسخ دادن احتمالی به پیغام ظاهر شده در بالای صفحه‌نمایش بدون نیاز به ترک برنامه فعلی است. امکان دسترسی به گزینه‌های بیشتر روی برخی از نوتیفیکیشن‌های ظاهر شده روی صفحه قفل و نزدیک کردن آی‌فون به گوش در حین دریافت یک پیغام صوتی برای پخش شدن آن (حتی روی صفحه قفل) از دیگر امکانات تازه بخش نوتیفیکیشن iOS 8 است.

بهبود در اپلیکیشن عکس

اپلیکیشن عکس یا Photo app در iOS 8 تغییر یافته جایی‌که ضمن افزوده شدن قسمت iCloud برای سینک کردن تمامی عکس‌ها و ویرایش‌های صورت گرفته روی آن‌ها در تمامی i-deviceها، امکان جست‌وجوی تصاویر با نوشتن تدریجی اطلاعاتی نظیر تاریخ، نام آلبوم و محل گرفته شدن عکس نیز به این قسمت افزوده شده است. در بخش ویرایشی و ادیت تصاویر نیز تغییرات مشخصی به چشم می‌خورد.

wwdc_2014_coverage_14.JPG

بهبود در رابط صوتی

رابط صوتی iOS یا همان Siri معروف نیز از تغییرات صورت گرفته در نسخه هشتم بی‌بهره نمانده و گزینه‌های تازه‌ای به قابلیت‌های آن افزوده شده است. از جمله این موارد می‌توان به امکان احضار Siri در هنگام قرار گرفتن دستگاه در شارژ بدون گرفتن دکمه‌‌ای خاص و تنها با گفتن عبارت Hey Siri است که در به‌خصوص در حین رانندگی بسیار کارآمد خواهد بود. افزایش تعداد زبان‌های مورد پشتیبانی، بهبود موتور تشخیص صدا، امکان خرید از فروشگاه iTunes و امکان تشخیص آهنگ‌‌های در حال پخش از دیگر امکانات جدید Siri به حساب می‌آیند.
برخی از دیگر امکانات جانبی iOS 8 را به اختصار می‌توان در این موارد خلاصه کرد:

– دسترسی به سنسور اثر انگشت Touch ID در برنامه‌های جانبی
– تغییر در ساختار و ظاهر مرورگر Safari
– preview ویدئویی برای اپلیکیشن‌ها در App Store
– امکان تماس Wi-Fi
– ارائه پیش‌فرض قابلیت iBook
– تصاویر پانوراما در iPad
– ارائه تایمر برای دوربین
– امکان Call Wating برای تماس FaceTime

زمان ارائه و تطابق با دستگاه‌های مختلف

با اینکه iOS 8 از هم‌اکنون در حالت بتا در دسترس developerها و برنامه‌نویسان اپل قرار دارد اما زمان نهایی ارائه آن برای i-deviceهای مختلف مثل سال‌ها گذشته به احتمال قریب به یقین پس از ارائه iPhone 6 یعنی حوالی ماه سپتامبر و اکتبر (شهریور و مهر) است. دستگاه‌های دریافت کننده این آپدیت در رده آی‌فون از iPhone 4S به این سو (5، 4S و 5S) در کلاس آی‌پد از iPad 2 به این طرف و در کلاس آی‌پاد تنها iPod Touch نسل پنجم را در بر خواهد گرفت.

توجه: این مقاله به صورت اختصاصی برای ‏Writeage.com‏ نوشته شده درج تمام یا قسمتی از ‏این ‏مطلب، ‏تنها با ذکر نام سایت و آدرس دقیق این صفحه مجاز است.

ارسال یک پاسخ