کولرهای آبی به دلائلی چون علت شرایط محیطی و صنعتی شدن شهرها دیگر همچون گذشته پاسخگوی نیاز مصرفکنندگان نیستند. افزون بر این، محدودیت خنکسازی محیط مشکل دیگر این نوع کولرهاست و این بدان معناست که حتی در هوای خشک نیز در دمای بالا این کولرها بازدهی ندارند. در ادامه این مطلب به پرسش به صرفه بودن هریک از کولرهای آبی و گازی پاسخ میدهیم.
طبق پیشبینیها متأسفانه اکثر شهرهای کشور ما در 10 الی 20 سال آینده دچار بحران شدید آب خواهند شد. مسلماً این بحران یکی از سختترین دورانهای زندگی در این کشور را رقم خواهد زد زیرا نه تنها هزینه تصفیه و انتقال آب بسیار گزاف است، بلکه مناطق مرکزی ایران از هر طرف با منابع آب فاصله زیادی دارند. هر کولر آبی بسته به ظرفیت آن به طور متوسط بین 30 تا 45 لیتر آب در ساعت مصرف میکند (یعنی در شبانهروز مقداری تقریباً معادل 700 لیتر). به بیانی ساده، واحدی مسکونی با مساحت 150 تا 170 متر با کولر 7000 CFM تقریباً 800 لیتر آب را در طی شبانهروز تبخیر میکند. متوسط مصرف برق یک کولر آبی بسته به ظرفیت آن حدود 500 تا 900 وات ساعت است. از طرفی کولر گازی ۲۴۰۰۰ بی تی یو با کلاس مصرف +A که میتواند یک سالن 75 متری واحد مسکونی را کاملاً خنک کند، در حالت بیشینه حدود ۲۰۰۰ وات برق مصرف میکند و در ساعات خنکتر، این مقدار تا حدود ۳۰۰ وات کاهش پیدا میکند.
باید در نظر داشت در استفاده از کولر آبی برای یک واحد مسکونی یا اداری که دارای بخش های متفاوتی برای تهویه می باشد ، هیچ کنترلی در دست مصرفکننده نیست که کدام بخش از فضا خنک شود در حالی که در استفاده از کولر گازی اگر در شرایط استاندارد استفاده شود و برای هر فضا که نیاز به تهویه دارد دریچه جدا در نظر گرفته شود ، شما می توانید هر بخش را جدا از سایر فضاها خنک نمایید. بنابراین، میزان برق مصرفی کولر گازی به دلیل وجود این توانایی بسیار مناسب و معقول خواهد بود.
قابل ذکر است در صورت انتخاب کولر گازی با ظرفیت مناسب با فضا و بهرهبرداری صحیح از آن، میزان برق مصرفی از کولر آبی کمتر خواهد بود.
البته مقدار انرژی مصرفی در کولرهای گازی تابع عوامل مختلفی است که میتوان به محل نصب، سرویس و نگهداری مناسب و تناسب ظرفیت برودتی کولر با فضای مورد استفاده (از لحاظ مساحت، دما و رطوبت) اشاره نمود.
یکی دیگر از مشکلات کولر آبی استفاده از هوای بیرون برای خنککردن میباشد. این هوا در اکثر موارد آلودگی بسیاری را با خود به همراه دارد. از جمله این آلودگیها میتوان به انواع ویروسها، باکتریها، ذرات آلرژیزا و انواع آلودگیهای هوا اشاره کرد. این مسئله به هیچ عنوان در کولرهای گازی وجود ندارد. علاوه بر آن اکثر کولر گازیهای موجود در بازار دارای فیلترهای مختلف تصفیه هوا هستند که تأثیر زیادی در شهرهای بزرگ و آلوده خواهد داشت. در ضمن یکی دیگر از تفاوتهای اصلی کولرهای گازی و آبی فقدان ترموستات در سیستم کنترلی کولر آبی است. بنابراین این نوع کولرها قادر به مدیریت زمان روشن بودن با توجه به دمای محیط نیستند. همچنین، به علت روشن ماندن کولر در تمامی ساعات شب این امکان وجود دارد که سبب سرما خوردگی و بیماری افراد استفادهکننده از این نوع کولر شود.
شرکت الجی الکترونیکس و شرکت تهویه گلدیران ، مرزهای استانداردهای رایج در عرصه سیستمهای تهویه مطبوع خانگی را در نوردیدهاند و اکنون به عنوان پیشرو در بازار، با معرفی جدیدترین مدلهای سیستمهای تهویه مطبوع خانگی ، استانداردهایی جدید برای مصرف انرژی تعریف کردهاند. فناوری نوآورانه اختصاصی Inverter V در کولرهای الجی به تنهایی اجازه میدهد تا این دستگاهها تا 60 درصد کاهش مصرف انرژی داشته باشند. ، قابلیت اسکن هوشمند (Smart Scan) با استفاده از فناوری حسگر هوشمند (Intelligent Sensor) برای نظارت بر حرکت و فعالیت کاربران تهویه مطبوع ، مصرف انرژی را تا 13 درصد دیگر کاهش میدهد. زمانی که اسکن هوشمند تشخیص دهد که اتاق خالی است، به صورت خودکار خروجی خنککننده را کاهش می دهد و اجازه میدهد دمای داخلی در هر 20 دقیقه یک درجه سلسیوس افزایش پیدا کند و این افزایش دما تا دمای 28 درجه سلسیوس ادامه خواهد داشت تا هرچه بیشتر در مصرف انژی کاهش ایجاد شود .
به منظور کمک به سلامت مصرفکنندگان و خانواده آنها، کولرهای گازی الجی آخرین فناوری پاکسازی هوای شرکت الجی را به خدمت گرفته است. Plasmaster Ionizer Plus با تولید سه میلیون یون پلاسمستر و ایجاد یونهای مثبت و منفی باعث استریلیزه کردن محیط تا 9/99 درصد و همچنین بوزدایی از خانه میشود و به طور مؤثر ماندگاری بوهای نامطبوع را کاهش میدهد. فیلتر Multi Protection که با فناوری 3M تجهیز شده است با استفاده از بارهای الکتروستاتیکی مواد حساسیتزای معلق در هوا و ویروسها را تا 9/99 درصد ظرف 10 تا 15 دقیقه نابود میکند.
در نتیجه استفاده از کولرهای گازی نسبت به کولر آبی در شرایط مناسب و استاندارد از لحاظ مصرف انرژی و پاکیزگی محیط مناسبتر و مقرونبهصرفهتر میباشد.
بحران انرژی مسئلهای جدیست و با وجود کم آبی و خشکسالی در سالهای اخیر این بحران در بدترین شرایط خود قرار دارد . این موضوع سبب می شود تا تک تک مصرف کننده ها در این رابطه احساس مسئولیت کنند و قدمی برای بهبود شرایط موجود بردارند و سعی در استفاده درست و بهینه از انرژی کنند .