با اینکه تمامی نگاهها در روز 12 سپتامبر (21 شهریور 1396) به گوشی انقلابی آیفون 10 معطوف بود اما اپل به صورت کاملا گذار و ساده دو اسمارتفون دیگر به نامهای آیفون 8 و آیفون 8 پلاس را نیز معرفی کرد که برای اولین بار بعد از آیفون 3G سنت ارائه یک مدل s در سال بعد را شکستند و یکراست از آیفون 7 و 7 پلاس به آیفون 8 و 8 پلاس تبدیل شدند. تغییر بزرگ اصلی در این دو گوشی جا از پردازنده جدید به بخش شیشهای پشت دستگاه تعلق دارد که علاوه بر جذابیت ظاهری، قابلیت شارژر بیسیم را نیز به لیست امکانات این مدلها افزود. این دو آیفون اما فرقهای بزرگی نسبت به آیفون 10 دارند که به همین منظور در این مقاله به 10 تفاوت آیفون 8 و آیفون X که پیش از خرید باید بدانید میپردازیم. ممکن است در پاسخ به سوال تفاوت آیفون 8 و آیفون 10 تنها به مسئله ظاهری و صفحهنمایش دقت کنید اما این گوشیها تفاوتهای دیگری هم با یکدیگر دارند.
1- آیفون X زیبا و کارآمد است…
تا همین یکی دو سال پیش حذف حاشیههای افقی و عمودی پیرامون صفحهنمایش اصولا جزء نیازها و اولویتهای طراحان گوشیهای موبایل نبود و عملا تا قبل از معرفی شیائومی Mi Mix کمتر کسی از این ایده صحبت میکرد امروز اما با حضور مدلهای متعدد در این زمینه مثل LG G6، LG V30، سری گلکسی S8 سامسونگ، Mi Mix 2 از شائومی و Essential Phone جای خالی اپل در این زمینه نیز کاملا احساس میشود. صفحهنمایش فول اسکرین آیفون 10 مطمئنا برجستهترین نکته در مورد این گوشی و عامل اصلی تفاوت آیفون 8 و آیفون X به حساب میآید. این صفحهنمایش خاص باعث شده، آیفون X فقط اندکی از آیفون 8 بزرگتر باشد و (هرچند در واقعیت به گونه دیگری ست) محتوایی حتی بزرگتر از آیفون 8 پلاس را به نمایش بگذارد.
2- ولی تعمیر آن ارزان نخواهد بود
همین صفحهنمایش زیبا خود پاشنه آشیل آیفون X هنگامی که پای تعمیر گوشی به میان بیاید خواهد بود. در حال حاضر تقریبا تمامی آیفونها به سختی نچندان زیاد قابل گشوده شده و تعمیر شدن هستند اما این مسئله در مورد آیفون 10 چندان مصداق ندارد و همانطور که در مورد نسخههای دارای گارانتی این گوشی رقم سرویس AppleCare+ برای این گوشی از 129 دلار در آیفون 8 حالا به 199 دلار رسیده، میتوان تصور کرد که تعمیر و تعویض صفحهنمایش در این مدل چه هزینه سنگینی را به کاربران تحمیل میکند.
3- آیفون X بهترین صفحهنمایش یک آیفون را دارد…
این تفاوت آیفون 8 و آیفون X شاید از تمامصفحه بودن صفحهنمایش هم اهمیت بالاتری داشته باشد؛ آیفون X برای اولین در تاریخ 10 ساله تولید گوشی توسط اپل از صفحهنمایش OLED بهره میبرد حال آنکه تمامی دیگر گوشیهای این شرکت از جمله همین آیفون 8 و 8 پلاس همچنان مثل سابق دارای صفحهنمایشهای IPS LCD هستند. این البته به معنای کیفیت کم صفحهنمایش آیفون 8 و 8 پلاس نیست اما آیفون X نهتنها از رنگ، کنتراست و زاویه دید بهتری برخوردار است بلکه با فشردگی 458ppi نیز پرتراکمترین پنل موبایلی اپل نیز به حساب میآید. یک نکته دیگر اینکه در این صفحهنمایش برای اولین بار از هر دو استاندارد HDR یعنی HDR10 و Dolby Vision نیز پشتیبانی میشود که در دو آیفون دیگر از این ویژگی خبری نیست.
4- ولی به جای دکمه Home از ژستهای حرکتی استفاده میکند
همه چیز در آیفون X آیندهنگرانه است و از همین رو به جای دکمه فیزیکی هوم که هنوز استوار در آیفون 8 و 8 پلاس به چشم میخورد، برای حرکت در رابط کاربری این گوشی باید از ژستهای حرکتی استفاده کرد. این موضوع شاید به مذاق برخی کاربران آیفون به خصوص افراد با سن بالاتر خوش نیاید و ژستهای حرکتی مثل حرکت دادن دست از پایین به بالا برای ظاهر شدن برنامههای در حال اجرا و رها کرد برای رفتن به صفحه هوم مطمئنا کار مشکلتری از فشردن ساده یک کلید در زیر صفحهنمایش آیفون 8 و 8 پلاس باشد.
5- آیفون X دارای سیستم تشخیص چهره Face ID است…
نبود دکمه هوم به خودی خود به تفاوت آیفون 8 و آیفون X به خوبی دامن میزند؛ در نبود این دکمه در آیفون 10، برای تشخیص هویت و بازگشایی بیومتریک صفحهنمایش از مکانیزم تشخیص چهره Face ID استفاده شده که با یک دوربین جدید به نام TrueDepth و سیستمی مشابه Kinect ایکسباکس تشخیص چهره انجام میشود. این سیستم طیفی از نقطههای مادون قرمز را به سمت صورت پرتاب میکند و با نقطههای بازگشتی، نقشه صورت را در حافظه دستگاه شکل میدهد که در صورت وجود مشابهت قفل گوشی باز خواهد شد. به گفته اپل این سیستم کاملا به دشواری (1 به 1 میلیون) قابل گول زدن است و در تاریکی نیز کار میکند (هرچند در تست عملی روی استیج این موضوع با حرف و حدیثهایی همراه شد).
6- ولی راحتی و احتمالا سرعت سنسور اثر انگشت را ندارد
با اینکه Face ID بسیاری از Touch ID (حداقل طبق ادعای اپل) امنتر است اما کاملا شک داریم که این سیستم بتواند در راحتی، سرعت و اطمینان به پای سنسور اثر انگشت کلاسیک برسد. به عنوان اولین مشکل، کارکرد این سنسور محتاج آن است که به دستگاه مستقیم نگاه کنیم و هنوز مشخص نیست که این سیستم تا چه اندازه وقتی که تغییری در صورت ایجاد میشود (مثلا وقتی که عینک میزنیم، روسری سر میکنیم و یا حتی زخمی میشویم) میتواند ما را شناسایی کند. نکته دیگری که تا زمان ارائه گوشی به بازار نمیتوان در مورد آن اظهار نظر کرد و شاید تفاوت آیفون 8 و آیفون X را بسیار پر رنگتر کند، میزان تأثیرپذیری این سیستم تشخیص هویت در نور شدید پسزمینه مثل در زیر نور آفتاب است. نگفته پیداست که اپل پول و وقت هنگفتی را برای حل مشکلاتی از این دست هزینه کرده است اما در هر حال مطمئنا سنسور اثر انگشت به عنوان راهحلی سادهتر با هیچیک از مشکلاتی که در بالا به آن اشاره شد روبرو نیست.
7- آیفون X صورتکهای Animoji را دارد
شاید در نگاه اول این تفاوت آیفون 8 و آیفون X چندان با اهمیت به نظر نرسد اما صورتکهای Animoji در همین فاصله کوتاهی که از معرفی این آیفون میگذرد یکی از معدود مواردی هستند که تقریبا همه کاربران در مورد هیجانانگیز بودن آنها اتفاقنظر دارند. اگر هنوز نمیدانید که انیموجیها چه موجوداتی هستند باید بگوییم که اپل با ترکیب صورتکهای عادی ایموجی با سیستم تشخیص چهره آیفون جدید، امکان تقلید این صورتکهای متحرک از حرکات صورت کاربر را فراهم میآورد که در نوع خود نکته جالب توجهای به حساب میآید. این انیموجیها البته فقط در سیستم پیامرسان خود اپل یعنی iMessage قابل استفاده است. نگفته پیداست که به دلیل نبود دوربین مخصوص آیفون X در دو آیفون دیگر، این سیستم فقط منحصر به آیفون 10 است.
8- فقط آیفون X سلفیهای پرتره خاص میگیرد
Lighting Portrait یا پرتره نوری یکی دیگر از ویژگیهای جدید معرفی شده در آیفون X و البته آیفون 8 پلاس است که هر دو در بخش پشتی از دو دوربین بهره میبرند. در این ویژگی پس از گرفتن پرتره میتوان پسزمینه را کاملا حذف کرد و افکتهای نوری حرفهای را روی صورت سوژه پیاده نمود. این سیستم طبیعتا در آیفون 8 به دلیل نبود دوربین دوم قابل پیاده کردن نیست و آیفون 8 پلاس هم فقط آن را در دوربینهای پشتی ارائه میکند. حال آنکه در آیفون X به دلیل دوربین TrueDepth میتوان از این سیستم در دوربین سلفی هم استفاده نمود.
9- باتری آیفون 8 پلاس هنوز بهترین است
دیروز مشخص شده که باتری iPhone 8 و 8 پلاس ضعیفتر از 7 و 7 پلاس هستند اما با این وجود با نگاهی به آماری که خود اپل در مورد دوام این باتریها ارائه کرده است هنوز آیفون 8 پلاس بهترین عملکرد را نسبت به آیفون 8 و آیفون X دارد. طبق این آمار که در جدول زیر نیز قابل مشاهده است آیفون X در زمینه مکالمه و پخش موسیقی از آیفون 8 عملکرد بهتری دارد اما آیفون 8 پلاس از هر دوی آنها به خصوص در مواردی مثل استفاده از اینترنت و پخش ویدئو موفقتر عمل میکند.
10- قیمت، فاکتور اصلی تفاوت آیفون 8 و آیفون X
اگر هنوز با نگاهی به ایسن لیست پر و پیمان از تفاوت آیفون 8 و آیفون X موفق به تصمیمگیری در مورد خرید یکی از این گوشیها نشدهاید شاید فاکتور تعیینکننده قیمت بتواند شما را در این زمینه یاری کند. آیفون X با اینکه اسمارتفونی بسیار زیبا با صفحهنمایشی OLED است که از بالا تا پایین گوشی کشیده شده اما در عوض قیمت 999 دلاری آن برای نسخه پایه 64 دلاری بسیار بالاتر از هر دو گوشی دیگر و 200 دلار بیشتر از آیفون 8 پلاس و 300 دلار بیش از آیفون 8 است. در صورتی که قیمت 1,149 دلاری نسخه 256 گیگابایتی این گوشی را نیز باور کنیم این مدل گرانقیمتترین آیفونی ست که اپل تا به امروز تولید کرده است.
به نظر شما خرید آیفون X با این قیمت (حوالی 3 میلیون و 890 هزار تومان برای نسخه 64 گیگابایتی و 4 میلیون و 480 هزار تومان برای نسخه 256 گیگابایتی) ارزش خرید دارد؟ پاسخ به این سوال البته با توجه به سلیقه هر فرد متفاوت است و با وجود آنکه مطمئنا با رقمی بسیار پایینتر از این میتوان گوشیهای اندرویدی مشابه و حتی پر امکاناتتری را تهیه کرد اما ممکن است بسیاری از خریداران این گوشی را تنها برای امکانات تهیه نکنند و در اختیار داشتن محصولی لاکچری که آنها را در نگاه سایرین در جایگاه خاصتری قرار دهد نیز در فاکتورهای انتخاب نقش موثری ایفا کند.
شما در این زمینه چه فکر میکنید؟ آیا آیفون 8 یا 8 پلاس را ترجیح میدهید یا اینکه از همین حالا برای خرید آیفون X در حال برنامهریزی هستید؟