انفجار مایکروسافت: ویندوز 10 و فراتر از آن

0
2466
جلسه رونمایی از ویندوز 10

بلاخره پس از مدت‌ها انتظار، شرکت مایکروسافت در طی یک جلسه رسمی از سیستم‌عامل جدید خود به نام ویندوز 10 پرده برداشت. این سیستم‌عامل که در پروژه One Windows مایکروسافت تعریف می‌شود، قرار است تجربه یکسان و یک‌پارچه‌ای را در پلتفرم‌های مختلف مایکروسافت نظیر دسک‌تاپ، لپ‌تاپ، تبلت، موبایل و کنسول Xbox ارائه کند.

خبرها در مورد جلسه مایکروسافت را با مهم‌ترین و جذاب‌ترین خبر این جلسه خبری یعنی اجرای ویندوز 10 روی موبایل آغاز می‌کنیم. ویندوز 10 برای اجرا روی موبایل و تبلت‌های بزرگ‌تر از 8 اینچ بهینه‌سازی شده است اما به‌جای آنکه دقیقا همان شکل ظاهری دسک‌تاپ را روی موبایل ببینیم، ظاهر آن بسیار بهینه‌ شده و مناسب اجرا روی صفحه‌نمایش‌های کوچک است. در این میان برنامه‌نویسان و developerها قادر به نوشتن برنامه‌های یکسانی با امکان اجرا روی هر دو پلتفرم دسک‌تاپ و موبایل خواهند بود. مثال ارائه شده از سوی Joe Belfiore (معاونت ارشد بخش سیستم‌عامل مایکروسافت) در این مراسم دمویی از برنامه آفیس برای موبایل بود که به همان صورت دسک‌تاپ روی موبایل نیز اجرا شد.

جلسه رونمایی از ویندوز 10

در ساختار ویندوز 10 روی موبایل همان شیوه tileها حفظ شده اما منوهای Setting و Acteion Center طراحی اصلی خود را از نسخه دسک‌تاپی به عاریت گرفته‌اند.

در نمونه به نمایش گذاشته شده نرم‌افزارهای Excel، Word و Power Point حضور داشتند و تمامی قابلیت‌های نسخه‌های اصلی از جمله ریسپانسیو بودن برنامه متناسب با سایز صفحه‌نمایش نیز برای آن در نظر گرفته شده است.

جلسه رونمایی از ویندوز 10

بخش پیام‌ها در سیستم‌عامل حالت پیشرفته‌تری به خود گرفته است و نه‌تنها برنامه‌ پیش‌فرض مایکروسافت در این زمینه یعنی اسکایپ در آن اجرا می‌شود بلکه دیگر برنامه‌های پیام‌رسان نیز می‌توانند همه در این قسمت قرار بگیرند. این نسخه از ویندوز برای تمامی دیوایس‌های دارای ویندوز 8.1 رایگان خواهد بود و از فوریه در دسترس قرار می‌گیرد.

جلسه رونمایی از ویندوز 10

نسخه موبایلی ویندوز 10 تنها بخشی از پروزه اصلی معرفی شده توسط مایکروسافت در کنفرانس امشب بود. نسخه Developer ویندوز 10 البته پیش از این برای برنامه‌نویسان و کاربران حرفه‌ای در دسترس قرار گرفته بود. در این ورزن از ویندوز تغییر مشهود اصلی، باز گردانده شدن منوی محبوب استارت به همان شیوه ویندوز 7 اما با Tileهای زنده و لایو است که ظاهر ویژه‌ای را به سیستم‌عامل می‌بخشد. حالت قبلی ویندوز‌های 8 و 8.1 نیز حفظ شده و در صورت تمایل می‌توان به آن سوئیچ کرد. در نسخه تبلتی این سیستم‌عامل، منوی استارت به صورت پیش‌فرض همانند ویندوز‌های 8 و 8.1 اجرا می‌شود اما می‌توان فرمت جدید را نیز به آن اعمال کرد. جدا شدن Search از منوی استارت و انتقال آن به داک یا همان تسک‌بار دیگر تغییر جدید ویندوز 10 است که جست‌وجو را همواره در دسترس قرار می‌دهد. در این میان رابط صوتی کورتانا درون سایدبار جست‌وجو قرار دارد و وظایف آن این بار از سطح این رابطه صوتی کاملا فراتر می‌رود. به‌گفته مایکروسافت، کورتانا اینک بسیار هوشمندتر از گذشته است چرا که این نرم‌افزار اینک آگاهی کاملی از نیازهای کاربری که در حال کمک کردن به آن است دارد. ویندوز 10 به‌عنوان یک آپدیت رایگان در سال اول برای کاربران ویندوز 7 و یا ویندوزهای 8 و 8.1 است این تصمیم مایکروسافت را کاملا می‌توان در راستای جذب هرچه بیشتر کاربران به این نسخه جدید از ویندوز تلقی کرد. جالب اینکه به‌جز ویندوز‌های دسک‌تاپی و موبایلی، ظاهرا تحقیقاتی برای ارتقا نسخه شکست خورده RT (که یکی دو سال پیش برای تبلت‌ها معرفی شد) به ویندوز 10 نیز در جربان است

جلسه رونمایی از ویندوز 10

یک نکته جالب‌تر که البته که پیش از این نیز صحبت‌هایی درباره آن به میان آمده بود، پروژه مرورگر جدید Saprtan است که به احتمال قریب به یقین در هر دو نسخه دسک‌تاپی و موبایلی ظاهر می‌شود. البته در این میان هنوز مشخص نیست که Spartan بالاخره جایگزین اینترنت‌اکسلورر مشکل آفرین این برند می‌شود یا اینکه در کنار آن در ویندوز 10 حضور خواهد داشت. ظاهر این مرورگر بسیار مدرن شده و در مقام مقایسه می‌توان آن را نزدیک به مرورگر کروم گوگل دانست. از جمله گزینه‌های جدید در مورد این مرورگر باید به امکان تعویض ظاهر یا Theme، امکان برداشت Note و گزینه‌های اشتراک‌گذاری اشاره کرد. با این ویژگی‌ آخر می‌توان هر قسمت دلخواهی از یک وب‌سایت را انتخاب کرد، یادداشتی بر آن نوشت و سپس آن را با افراد دلخواه به اشتراک گذاشت. Spartan همچون مرورگر Safari به قابلیت Reading mode‌ نیز مجهز است که توسط آن می‌توان بدون مزاحمت المان‌های درون صفحه، به مطالعه متن اصلی پرداخت. در نهایت به‌عنوان آخرین نکته در مورد Spartan، دستیار صوتی Cortana درون این مرورگر به‌صورت پیش‌فرض قرار داشته و کاربران را در زمینه‌های مختلف نظیر آب و هوا، اطلاعات  محیطی، رستوران‌ها و هرگونه سوال دیگری راهنمایی می‌کند.

جلسه رونمایی از ویندوز 10

بخش دیگری از این مراسم به چگونگی تلفیق کنسول بازی Xbox با ویندوز 10 تعلق داشت. در ویندوز جدید گزینه‌های Messaging و لیست دوستان به‌صورت پیش‌فرض حضور داشته و Activity Feed و بازی‌های Steam نیز در آن ساپورت می‌شوند. دیگر نکته جالب در این قسمت، قابلیت DVR است که در طی آن کاربران می‌توان جریان بازی (Game Play) خود را همانند ایکس‌باکس ذخیره و یا حتی ادیت کنند. حضور DirectX 12 و امکان استریم کردن بازی به پی‌سی‌های دارای ویندوز 10 از دیگر موارد قابل اشاره در این قسمت به شمار می‌آیند. مایکروسافت موارد گفته شده را با دموی بازی Forza روی Surface 3 به نمایش گذاشت.

جلسه رونمایی از ویندوز 10

مدت‌ها پیش و دور زمانی قبل از دوران تبلت‌ها، مایکروسافت میز هوشمند و تاچ‌اسکرینی به نام Surface را به نمایش گذاشت که بعدها به کل از ذهن علاقه‌مندان در هیاهوی تبلت‌ها فراموش شد. مایکروسافت امشب نسخه جدید این فناوری به نام Microsoft Surface Hub را با صفحه 84 اینچی 4K به نمایش گذاشت.

در نهایت آخرین نکته به نمایش گذاشته شده در کنفرانس امشب مایکروسافت به مبحث جذاب واقعیت افزوده یا Augmented Reality تعلق داشت. محصول جدید مایکروسافت، به نوعی نخستین تلاش این برند جهت حضور در کلاس عینک‌هایواقعیت افزوده است که عنوان HoloLens را بر خود دارد. این عینک از لنزهای شفاف هولوگرافیک برخوردار است که هولوگرام‌هایی را به اشیا واقعی پیرامونی شما می‌افزاید. صدای فراگیر حاضر در این عینک نیز تجربه تازه‌ای را در زمینه صوتی پیش روی کاربران قرار می‌دهد.

جلسه رونمایی از ویندوز 10

HoloLens برخلاف اکثر نمونه‌های مشابه درون خود از یک کامپیوتر برخوردار است و نیازی به دستگاه دوم جهت فعالیت ندارد. درون این دستگاه به‌جز CPU و GPU (پردازنده گرافیکی)، از یک واحد پردازش دیگر که مایکروسافت آن را HPU یا holographic processing unit می‌نامد نیز بهره می‌برد.

جلسه رونمایی از ویندوز 10

منبع

ارسال یک پاسخ