چندی پیش با هم به بررسی یکی از بهترین و خوشقیمتترین درایوهای نیمه حرفهای SSD از برند سیلیکون پاور پرداختیم. Silicon Power V80 نه تنها در ظاهر و قیمت تمامشده یکی از گزینههای ارزنده جهت ارتقا حافظه داخلی کامپیوترهای دسکتاپ و لپتاپ به حساب میآمد بلکه در عمل نیز به لطف رابط SATA III سرعت بسیار بالایی را در اختیار سیستم قرار میداد. در این نوبت به سراغ مدل جدیدتر این خانواده یعنی Silicon Power Velox V85 رفتیم که چند روزی را برای تست مهمان دفتر ما بود. با ما در این بررسی همراه شوید.
آشنایی با فناوری
پیش از آنکه به خود دستگاه و قابلیتهای حاضر در آن بپردازیم بهتر است ابتدا اندکی به تکنولوژی SATA III و تفاوتهای آن با نسل قبلی بپردازیم. در نگاه اول تمامی ذخیرهسازهای اطلاعات در کامپیوترها اعم از هارد دیسکها و SSDها از رابطی به نام SATA استفاده میکنند که جایگزین رابط قدیمی IDE در این زمینه شده است. مزایای استفاده از رابط ساتا بر IDE را به صورت خلاصه میتواند به اشغال شدن فضایی کوچکتر در محوطه کیس، برقراری اتصال به تنها یک دیوایس (در مقابل IDE که پهنای باند را با دو دیوایس به اشتراک میگذاشت) و البته ایجاد سرعت بالاتر نسبت به گذشته است. یک رابطه IDE در رویاییترین شرایط نیز نمیتوانست به سرعتی بالاتر از 133MB/s دست پیدا کند حال آنکه این سرعت در نسل اول ساتا یعنی SATA I به 1.5 گیگابیت در ثانیه رسیده و SATA II نیز این سرعت را به 3 گیگابیت بر ثانیه ارتقا داد. این سرعت انتقال البته برای هارد دیسکهای معمولی با صفحات چرخنده و سرعتهای حداکثر 7200 دور در دقیقه تفاوت چندانی ایجاد نمیکرد اما با تولد حافظههای مبتنی بر فلش SSD شرایط کاملا تغییر کرد.
با رشد و توسعه SSDها سرعت انتقال فایل به طرز باورنکردنی افزایش پیدا کرد و نیاز به استاندارد جدیدی در این زمینه حس شد. SATA III پاسخگوی نیاز کاربران در این کلاس بود. سرعت انتقال اطلاعات در این استاندارد به دو برابر SATA II یعنی به 6 گیگابیت در ثانیه رسید سرعت بسیار بالای SATA III البته به معنای کند بودن SATA II نیست چرا که SATA II نیز در کندترین لحظات از هارد دیسکهای پر سرعت نیز، نرخ انتقال اطلاعات بسیار بالاتری را ارائه میکند. اما اگر به حداکثر سرعت انتقال اطلاعات نیاز باشد باید به نشان SATA III روی درایو SSD کاملا دقت شود. البته در این میان مادربورد سیستم نیز طبیعتا باید از رابط SATA III پشتیبانی کند.
مقایسه نمونههای مشابه
سرعت و کیفیت یک SSD جدا از رابط ساتای آن به عوامل دیگری نیز تعلق دارد. در مقاله پیشین در رابطه با تفاوت حافظههای SLC و MLC سخن گفتیم و مشخص شد که نمونههای SLC قیمت و دوام بالاتری را نسبت به MLC ها ارائه میدهند اما حتی در SSDهای دارای تکنولوژی یکسان نیز ممکن است تفاوتهایی در سرعت دیده شود. به عنوان نمونه ممکن است دو درایو یکسان MLC با ظرفیتهای برابر و برند یکسان در عمل سرعت های متفاوتی داشته باشند. علت این امر را باید بیش از همه چیز در تفاوت کنترلر یا چیپی که وظیفه انتقال اطلاعات روی حافظه را بر عهده دارد جستوجو کرد. برخی از کنترلرها در برخورد با طیف مشخصی از دادهها، نسبت به سایرین سریعتر عمل میکنند و همین مسئله در سرعت نهایی درایو کاملا تاثیرگذار است.
معرفی درایو SSD سیلیکون پاور Velox V85
V85 در یک نگاه شباهت نزدیکی به مدل V80 دارد اما در بررسی نزدیکتر نهتنها به تفاوتهای ظاهری مشخصی مابین این دو میتوان اشاره کرد بلکه در زمینه عملکردی و سرعت نیز با اعداد متفاوتی روبرو میشویم. V85 نیز همچون V80 با رابط SATA III ارائه شده و سرعت اسمی آن توسط شرکت سازنده در دو تست ATTO و CDM به ترتیب 560 و 530 مگابایت بر ثانیه در خواندن و 540 و 510 مگابایت بر ثانیه در نوشتن اعلام شده است.
این نرخ تبادل داده در صورت به حقیقت پیوستن سرعت بسیار بالایی را برای کاربران فراهم ساخته و نسبت به V80 با سرعت اسمی 550 و 500 مگابایت بر ثانیه درخواندن و نوشتن، تفاوت محسوسی را ایجاد میکند. دسترسی به سرعت هرچه بیشتر در خواندن و نوشتن اطلاعات، کاربریهای ویژهای را برای درایو SSD ایجاد میکند که شاید مهمترین آنها، استفاده در بازیهای پیشرفته و سنگین با نیاز به تبادل دائم دیتا با حافظه باشد.
طراحی V85 نسبت به V80 اندکی Slimتر شده و با درایو نازکتری نسبت به گذشته روبرو میشویم. این کوچک سازی در زمینه وزن نیز ادامه داشته و وزن 64 گرمی آن نیز 15 گرم از V80 سبکتر است، اختلافی که در دست نیز به خوبی حس میشود.
برخورد نزدیکتر با درایو
برای آنکه با آنچه درون این درایو میگذرد بیشتر آشنا شویم به سراغ باز کردن دستگاه و مشاهده اجزای داخلی آن میرویم. V85 با زبانههای فلزی کوچکی درون پوسته خود محصور شده که با کمک ابزاری باریک و محکم همچون یک خطکش فلزی میتوان پوسته فلزی آن را از قسمت اصلی جدا کرد. در این بخش اگر برای نخستین بار باشد که یک SSD را میگشایید با منظره غریبی روبرو میشوید. کل حافظه SSD در 8 چیپ مشکی که 4 عدد در رو و 4 عدد در پشت قرار گرفتهاند خلاصه میشود و دو چیپ کنترلی در کناره آنها در روی بورد اصلی حضور دارد. چیپهای حافظه، بی نام و نشان و بدون هیچ اطلاعاتی هستند اما در مورد کنترلرها میتوان اطلاعات نسبتا کاملی را در اختیار داشت.
کنترلر مهم و تعیینکننده در V85 قطعه PS3110-S10-X از شرکت PHISON است که با قطعه PHISON PS3108-S8-I حاضر در Silicon Power V80 تفاوت دارد. کنترلر PS3110 در تولیدات شرکت PHISON آخرین و جدیدترین میکروکنترلر SSD به حساب میآید که ضمن پشتیبانی از SATA III میتواند در SSD تا ظرفیت 2 ترابایت نیز حضور داشته باشد. این کنترلر از رابطه DDR3L نیز پشتیبانی میکند که در PS3108 حضور نداشت. یکی از ایرادهای همیشگی به کنترلر قبلی PHISON یعنی PS3108، سرعت تصادفی نوشتن (Random write speed) نسبتا پایین است که با اینکه نسبت به نسل قبلی بهتر شده اما هنوز در مقایسه با کنترلرهای پیشرفتهتری چون Marvell و یا SandForce با مشکل روبروست. در PS3110 یعنی کنترلر حاضر در V85 امید آن است که این مشکل برطرف شده باشد.
از جمله مشخصاتی که برای این میکروکنترلر چهار هستهای از سوی شرکت سازنده ذکر شده است باید به پشتیبانی از 8 کانال و دستیابی به 100 هزار IOPS (ورودی، خروجی در هر ثانیه) اشاره کرد. البته فناوری ساخت این چیپ همچنان از نوع 55 نانومتری CMOS است و از این لحاظ تفاوتی با PS3108 ندارد. ممکن است این موارد در نگاه اول اعداد بی معنی و بی استفادهای به نظر برسند اما در عمل تفاوتهای بزرگی را ایجاد میکنند. یکی از این عوامل ایجاد تفاوت، به 4 هستهای بودن کنترلر وابسته است به عنوان نمونه، سامسونگ در SSDهای 840EVO و 850Pro از کنترلر MEX با 3 هسته استفاده کرده است. از سوی دیگر 8 کاناله بودن کنترلر با برقراری ارتباط همزمان با 4 واحد حافظه فلش، به سرعت بسیار بالایی در عمل منجر میشود. استفاده از این کنترلر در ساختار V85 روی کاغذ منجر به دستیابی به سرعت بسیار بالایی در حد 540MB/s در خواندن و 530MB/s در نوشتن می شود که برای دسترسی به این سرعت در سایر برندها با کنترلرهای گرانقیمت باید هزینه بسیار بالاتری را پرداخت کرد (عموما بیش از 1 دلار به ازای هر گیگابایت) اما این بار نیز چیپ PHISON با قیمت بسیار منطقیتری در محصولات میانقیمت و ارزانقیمت قرار گرفته است.
تست عملی سرعت
برای تست دستگاه از سیستمی متشکل از پردازنده intel core i7-3770، حافظه رم 8 گیگابایتی، مادربورد H77-DS3H گیگابایت و هارد دیسک 7200 دور در دقیقه وسترن دیجیتال بهره گرفتیم. تست را طبق معمول با کریستال دیسکمارک آغاز کردیم. در این تست هارد معمولی در پروسه خواندن و نوشتن به ترتیب توانست به 125 و 118 مگابایت در ثانیه در انتقال یک باره فایل (Sequential) دست پیدا کند حال آنکه V85 بسیار به سرعت اسمی خود در این تست نزدیک شد و حوالی 510 مگابایت در ثانیه را در خواندن و حوالی 495 مگابایت در ثانیه در نوشتن را ارائه کرد.
در تست بعد به سراغ ATTO رفتیم که اعداد اسمی آن شامل 560 و 540 مگابایت بر ثانیه روی جعبه V85 درج شده است. در این تست با انتخاب فایلهای 8 مگابایتی سرعت خواندن حوالی 545 مگابایت در ثانیه و سرعت نوشتن نزدیک به 530 مگابایت در ثانیه بود که هر دو به سرعتهای درج شده روی جعبه نزدیک بودند.
نتیجه
Silicon Power Velox V85 حافظه SSD خوشقیمت و کارآمدی است که با توجه به قیمت پرداخت شده برای آن سرعت و کیفیت مناسبی را ایجاد میکند.
V85 در مقایسه با V80 از کنترلر جدیدی بهره گرفته که در سرعت نهایی آن تاثیر مشهودی را برجای گذاشته است البته این تغییر بدون هزینه نیز نبوده و اندک اختلاف قیمت این دو درایو به همین علت ایجاد شده است. در مجموع برای یک آپگرید خانگی و در کاربریهای نسبتا سنگینی همچون گیمینگ، Velox V85 انتخاب مناسب و مقرون به صرفهای برای اکثر کاربران به حساب میآید.
تکنولوژی خیلی خوبیه
واقعاهاردهای ssdتاثیرفوق العاده ای روی عملکردکامپیوترمیذاره.من یه سیلیکون v60باظرفیت ۱۲۰Gروی لپ تاپ نه چندان قوی نت بوک گیگابایت ۱۰۰۵گذاشتم.باوجودی که درگاهمsata2بود،سرعتم سه برابرقبل شد.
SSD کاملا سرعت سیستم را تغییر میده و بهترین ارتقا قابل تصور برای لپتاپها و PC هاست
هنوز قیمتش برای اینکه هارد را کنار بذاریم بالاست الان یه هارد معمولی ۱ ترابایتی را می شه زیر ۲۰۰ خرید ولی همین مدل ۹۶۰ گیگ ش بالای ۱٫۳۰۰ میلیونه!
مطلب خوبی بود ممنون.