همه چیز درباره Touch screen

42
15984

تاچ اسکرین چیست؟ این پرسشی ست که به رغم پاسخ ساده ای که برای آن در نگاه اول وجود دارد در عمل با تعابیر گوناگون و متنوعی روبرو می گردد که به تکنولوژِی های متفاوت در ساخت صفحات لمسی باز می گردد. در مقاله پیش رو، قصد داریم تا با نگاهی به تکنولوژی Touch Screen به معرفی روش های مختلف ساخت صفحه نمایش های لمسی با تکیه بر نمونه های موبایلی بپردازیم. با ما همراه شوید.

فناوری که امروزه ما آن را به نام Touch Screen و یا صفحه نمایش های لمسی می شناسیم نخستین بار در سال 1971 و در مرکز تحقیقات دانشگاه کنتاکی آمریکا پا در عرصه وجود گذاشت جائیکه دکتر Samuel Hurst در جریان کار بروی رساله های پایان نامه دانشجویان این مرکز بعلت عملیات وقت گیری که بررسی داده های مختلف به همراه داشت با اختراع اولین حس گر لمسی به روش ساده تری برای ورود اطلاعات دست یافت این حس گر که دکتر هرست آن را Elograph نامید (Electronics Graphics) به مانند نمونه های امروزی شفاف و حساس نبود ولی بعدها پایه ای برای تاسیس شرکتی تحت نام Elographics برای کار بروی این تکنولوژی نوظهور گردید. سه سال بعد نمونه شفاف این تکنولوژی در سال 1974 ارائه شد و در سال 1977 شرکت Elographics موفق به ساخت نمونه شفاف مقاومتی پنج سیمه (5-Wire resistive) شد که تا به امروز نیز یکی از کارامد ترین روش های ساخت صفحه نمایش های لمسی به حساب می آید.
در مجموع سه روش مشخص برای ساخت صفحات لمسی وجود دارد که در یک نگاه گذرا عبارتند از صفحات لمسی مقاومتی، صفحات خازنی و نمونه های مبتنی بر اشعه مادون قرمز که در ادامه به بررسی هر کدام از این سه روش می پردازیم:

 

touchscreen_technology_02.jpg

1-صفحه نمایش های لمسی مقاومتی: این روش ساخت که با نام صفحات فشاری نیز شناخته می شوند گسترده ترین نوع صفحات لمسی هستند که از تکنولوژِی ساخت ساده تر و در نتیجه ارزان تری نسبت به رقبا برخوردار بوده و بیش از همه در نمونه های مبتنی بر ویندوز موبایل (همانند HTC Touch Diamond و یا HTC TyTNΙΙ) دیده می شود.

 

touchscreen_technology_03.jpg

 

تکنولوژی ساخت این گونه صفحه نمایش ها شامل سه روش می شود که عبارتند از نمونه های چهار سیمه، پنج سیمه و هشت سیمه که نمونه 5 سیمه آن از دیگر موارد کاربرد بیشتر و گسترده تری دارد در این روش گذشته از لایه های حفاظتی و خش گیر صفحه نمایش، از سه لایه مختلف برای اجرای عملیات استفاده می شود بطوریکه دو لایه حاوی جریان الکتریکی یکی در رو و دیگری در زیر جای گرفته است و در میان این دو نیز لایه اضافه دیگری دیده می شود که بروی این لایه میانی قطعات پلاستیکی نقطه نقطه ای در فواصل معین جای گرفته اند که مانع از تماس دو لایه روئی و زیری در مواقعی که تماسی صورت نگرفته است می شوند اما در هنگام لمس شدن صفحه نمایش بعلت فشار وارده بر صفحات دو لایه روئی و زیرین بهم می چسبند که با چسبیدن این دولایه به یکدیگر، بعلت باردار بودن هر دو لایه، مداری الکتریکی بسته می شود که با محاسبه میزان بار الکتریکی جریان یافته بین صفحات به راحتی می توان محل دقیق تماس را در آن بدست آورد. این روش ساده و موثر اما در عین حال چند مشکل کوچک و بزرگ نیز دارد که از آن میان می توان به عدم امکان لمس چندین نقطه در یک زمان، کاهش نور ارسالی صفحه نمایش به 85 درصد میزان واقعی و خش پذیری سریع آن اشاره کرد. سادگی، کاهش هزینه ها و امکان فشردن صفحه نمایش با هر وسیله دلخواه از نقاط قوت این فناوری هستند. این صفحات در برابر آب و گرد و خاک مقاوم بوده و عمر مفیدی در حدود 35 میلیون کلیک دارند

 

touchscreen_technology_04.jpg

 

2-صفحه نمایش های خازنی یا الکترواستاتیک:  اینگونه صفحه نمایش ها که حیات دوباره خود را مدیون سوپر استار فوق محبوبی چون Apple iPhone  می دانند از تکنولوژی پیشرفه تر و درنتیجه کاملا گرانتری در قیاس با روش قبلی برخوردارند که بر این اساس نشان آنها را تنها در نمونه های گرانقیمت بازار می توان پیدا کرد. در مجموع تاکنون دو روش مختلف در ساخت این فناوری ارائه شده است که شامل انواع Multi Touch و نمونه های فاقد آن می باشد که از آن میان محبوب ترین موارد حاضر در دسته اول شامل Apple iPhone و iPod Touch بوده و از مدل های ساده این فناوری نیز می توان به LG Prada اشاره کرد.

 

touchscreen_technology_05.jpg

 

در ساخت اینگونه صفحات بر خلاف دسته اول تنها از یک لایه استفاده شده است که این لایه بطور کامل از مواد هادی جریان الکتریکی پوشانده شده (عمدتا اکسید ایندیوم) و جریان الکتریکی مستمر و دائمی در آن برقرار می باشد و درهنگام تماس دست با این صفحه نمایش بعلت وجود بار الکتریکی در بدن انسان تغییر مشخص و مشهودی در جریان این لایه بوجود آمده و این همان نکته ای ست که برای تشخیص دقیق نقطه تماس مورد استفاده قرار می گیرد. از نقاط مثبت این فناوری می توان به امکان لمس بیش از یک تقطه در یک زمان، مقاومت در برابر خش، رطوبت و گرد و خاک، عمر بسیار طولانی (225 میلیون کلیک) و امکان عبور درصد بیشتری از نور تولید شده (در حدود 92 درصد) اشاره کرد اما در سوی مقابل مشکلات پیش روی این فناوری عبارت است از هزینه بالای تولید و اجبار در تماس مستقیم دست با صفحه نمایش (حتی بدون دستکش).

 

touchscreen_technology_06.jpg

 

3-صفحات لمسی بر پایه تکنولوژِی مادون قرمز: این تکنولوژی بعلت گرانی بیش از اندازه نسبت به سایرین بسیار کمیاب تر است و اصولا نشان آنها را تنها در اجزای لمسی همانند کلیدهای لمسی می توان پیدا کرد و تقریبا نمونه ای وجود ندارد که از این فناوری در ساخت صفحه نمایش استفاده کند. دو شیوه ساخت در این فناوری عبارتند از سنسور حرارتی و حس گر نوری که از بنیان با یکدیگر متفاوتند. در تکنولوژی حرارتی که نمونه آن را در مدل هایی U600 از سامسونگ و K850 از سونی اریکسون می توان پیدا کرد، مبنای حس شدن کلیدها میزان حرارتی ست که جسم برقرار کننده تماس (مانند انگشت دست) تولید می کند که از همین ابتدا بزرگترین مشکل اینگونه کلیدها مشخص می شود بطوریکه اگر با دست سرد اینگونه کلیدها را بفشارید اتفاق خاصی نمی افتد. دومین شیوه اجرای این فناوری یعنی حس گر نوری که تنها نمونه حال حاضر آن را در محصولی تحت نام N2 از شرکت Neonode می توان پیدا کرد بر این مبنا عمل می کند که در محل تماس سنسوری قرار گرفته است که دائما در حال ارسال اشعه مادون قرمز که برای چشم انسان قابل رویت نیست بوده و بدین ترتیب با حس کردن این قسمت توسط هر شی ء دلخواه بدلیل قطع شدن ارسال موج (چیز شبیه دزدگیرهای نوری که در فیلم های پلیسی دیده می شود)، دستگاه متوجه تماس می گردد. این روش همانطور که می توانید حدس بزنید گرانترین نوع اجرای فناوری لمسی بوده و به همین علت بسیار به ندرت استفاده می شود. بزرگترین حسن این روش در عمر بالای آن (عملا بیش از هفت سال) و عدم تاثیر در روشنای صفحه نمایش است و مشکلات پیش روی آن بجز عدم امکان لمس بیش از یک نقطه در یک زمان، تاثیر پذیری و کاهش کیفیت آن در نور شدید می باشد.

منبع انگلیسی:

http://www.phonearena.com/htmls/Article-Touchscreen-technologies-in-phones-article-a_3067.html

 

توجه: این مقاله به صورت اختصاصی برای ‏Writeage.com‏ نوشته شده درج تمام یا قسمتی از ‏این ‏مطلب، ‏تنها با ذکر نام سایت و آدرس دقیق این صفحه مجاز است.

42 دیدگاه

  1. با سلام و عرض ادب خدمت عامل یا عوامل سایت
    کلمه ای رو هر چقدر فکر کردم نتونستم پیدا کنم تا بتونه ارزش و بوعده معنوی کار شما رو بیان کنه واقعا متشکرم.یاحق.

  2. سلام دوستان خوبم
    قراره من راجع به اثرات بیولوژیک تکنولژی تاچ مطالعه کنم
    شما برای پیشبرد کار چه پیشنهادی دارید

  3. با سلام
    من دانشجوی رشته کامپیوتر هستم و خواستم بدونم پایان نامه خود را با استفاده از یک touch screen تحویل بدهم.(روش ساخت یک touch screen مثل موبایل با صفحه بزرگتر را از کجا می تونم یاد بگیرم؟ )

  4. با سلام
    صدرا جان هیچکدام ارتباطی با حرارت دست ندارند یکی با فشار عمل می کند که اسمش مقاومتی ست و بجز دست با هر جسم نوک تیزی کار می کند و دیگری با تغییر بار الکتریکی با دست (و تنها با دست) فعال می شود که نوع خازنی ست و بسیار حساس تر از اولی بوده و در یک لحظه می توان چند نقطه مختلف را لمس نمود.
    با تشکر

  5. با تشکر فراوان از شما و سایت خوبتون من می خوام یه گوشی خوب بخرم به نظر شما Nokia X2 بهتره یا LG touch screen هر دو یه قیمت دارند لطفا راهنماییم کنید

  6. سلام ممنون واقعا استفاده کردم
    فقط یه سوالی که داشتم مثلا نوکیا 5230 که خازنی
    هست بهتره یا نوکیا C5-03 که تازه میخواد بیاد؟ چون اولی
    خازنی هست و دومی مقاومتی , ولی امکانات دومی بهتره.
    اگه لطف کنید با تحقیق به من بگید واقعا ممنون میشم.

  7. آقا آرش ناراحت و دلخور نباش چون هر خواننده آگاهی، وقت یمکالمه شما را می خواند متوجه می شود که شما راست میگید. آدم اگه حرف داره باید مدرک بیاره، وقتی فقط ادعا می کنه یعنی داره دوروغ میگه یا اینکه فهمیده بیخودی حرف زده و زیر بار نمیره!!!

  8. با سلام
    مسعود جان همانطور که در مقاله فوق نیز به آن اشاره شده است بدلیل نوع ساختمان بکار گرفته شده در صفحه نمایش های لمسی مبتنی بر فناوری مقاوتی در هر لحظه تنها یک نقطه قابل حس و انتقال است بدین معنی که با فشردن آن نقطه مشخص و برقراری تماس دو صفحه زیری و روئی یک مدار الکتریکی بسته می شود و باید توجه کرد که در کل تنها یک و تنها یک مدار بسته می شود و دستگاه با محاسبه ای نچندان پیچیده محل لمس صفحه را پیدا می کند و بدلیل اینکه مدار دیگری عملا وجود ندارد پس نمی توان در یک لحظه دو مدار را بست و به مولتی تاچ رسید و این تفاوت اصلی میان فناوری خازنی و مقاومتی ست که در نوع اول قسمت های مختلف صفحه کاملا مستقل عمل می کنند
    با تشکر

  9. دوست عزیز سلام
    از اینکه با یکدیگر به تفاهم رسیدیم بسیار خوشحالم. امیدوارم در آینده همکاری بیشتری با هم داشته باشیم. در ضمن همانند همیشه آماده دریافت و انتشار مطالبتان با نام خودتان در این سایت هستیم.
    از نگاه مثبت شما متشکرم و اگر کمی تند رفتم به بزرگواری خود ببخشید
    با تشکر

  10. سلام …
    آرش جان ،
    موضوعی که من شاید باید زودتر به آن توجه می کردم دقت بیشتر در متن شما بود چرا که بنده با توجه به اطلاع رسانی دوستان و اعلام این مطلب به سایت شما کشیده شدم و با توجه به نقاط مشترک در متن من و شما بر حرف دوستان صحه گذاشتم که این مقاله تنها ویرایشی از مقاله اخیر من بوده است ضمن اینکه همونطور که عرض کردم اسمی از ترجمه آزاد وجود نداشت و تا حالا به سایت شما نیز سر نزده بودم . بنابراین در حال حاضر احساس می کنم که سوء تفاهمی بیش نبوده و از این بابت به شخصه عذرخواهی می کنم .
    مطلب دیگه اینکه بر خلاف صحبت شما بنده با توجه به اینکه مثل شما اهل ترجمه و مقاله نویسی هستم از این موضوع کاملا استقبال می کنم و اتفاقا خوشحالم که شما هم در این زمینه به نحوی بسیار مفید و حرفه ای در حال فعالیت هستید . همه می دونیم که یکی از مشکلات بزرگ سایت های فارسی زبان همان کپی کردن مطالب هست و کمتر کسی پیدا میشه که به “خلق مطلب” بپردازه .
    به هر حال من این اتفاق رو به فال نیک می گیرم و خوشحالم از اینکه با فردی مثل شما آشنا شدم .
    براتون آروزی موفقیت و شادکامی می کنم .

  11. دوست عزیز سلام
    شما چرا احساس می کنید فقط خودتان قدرت و قریحه ترجمه از یک متن را دارید؟ شما چرا نمی خواهید قبول کنید که منبع استفاده شده در تمامی مقالات این سایت و از جمله این مقاله به هیچ عنوان از هیچ سایت فارسی زبانی نیست چرا که اصلا چنین منبعی وجود خارجی ندارد و سایت های ایرانی تقریبا بلااستثنا به کپی کاری و دزدی مطالب عادت کرده اند و در ضمن وقتی منبع اصل و انگلیسی یک متن در اختیار من است چرا باید از ترچمه لغت به لغت فارسی آن استفاده شود؟. دوست عزیز شما که تا این اندازه مطمئن هستید که متن فوق کپی از متن شما است لطفا لینک مستقیم مطلب خود را ذکر کنید تا قضاوت صحیحی داشته باشیم این نمی شود که شما با اینکه من منبع اصلی را ذکر کرده ام، همچنان حرف خود را بزنید. دوست عزیز کمی واقع بین باشید. اگر شما چند بار این احساس را کرده اید که مطلبتان مورد دزدی واقع شده این اتفاق برای من آنفدر تکرار شده است که دیگر به آن عادت کرده ام تازه در مورد من اوضاع از این هم بدتر است چرا که بعنوان مثال “مطلب راهنمای خرید لپ تاپ” من توسط سایت هایی مشابه همان ها که شما نام برده اید کاملا کپی شده و تازه داغ انسان زمانی تازه تر می شود که با جستجوی عبارت “راهنمای خرید لپ تاپ” در گوگل این دزدهای محترم از شما رتبه بالاتری دارند و تازه این مشت نمونه خروار است و تقریبا تمامی مطالب من در دو سال گذشته آنچنان مورد دزدی قرار گرفته که نمی توان به همه آنها اشاره کرد. البته همانطور که می دانید برای آگاهی از این دزدی های در روز روشن کاربران معمولا از Google Alert استفاده می کنند که من مدتهاست از آن صرفنظرکرده ام چراکه روزی نیست که صندوق نامه مرا با ایمیل های جدید در رابطه با دزدی های جدید پر نکند. پس می بینید که من نیز با این شیوه های ناجوانمردانه و دزدی های روز روشن آشنا هستم و مطمئنا بعنوان یک ضربه خورده در این ماجرا خودم به این امر مبادرت نمی کنم. در پایان بهتر است لینک مطلب شما که آن را هیچگاه ذکر نکرده اید همراه با لینک مطلب اصلی که آن را نیز هیچگاه ذکر نکرده اید را بیاوریم تا دوستان و خوانندگان این قسمت خود قضاوت کنند که آیا من از شما کپی کرده ام یا خیر. در ضمن توجه شما را به این نکته جلب می کنم که مقاله اصلی مورد استناد هر دوی ما خود کپی ذکر شده ای از سایت elotouch.com است که در PhoneArena نیز به آن اشاره شده. در ضمن فکر نمی کنم از خوانندگان همیشگی Writeage باشید چون در اینصورت می دانستید که تمامی مطالب اینجانب ترجمه صرف نبوده و همیشه یک ترجمه آزاد از متون مختلف و بر پایه تجربه شخصی ست
    لینک شما
    لینک منبع مورد استفاده Writeage
    با تشکر

  12. سلام …
    آرش خان ،
    در انتهای مقاله شما نامی از ترجمه آزاد نیست ، ضمن اینکه مقاله ای که شما اسم اختصاصی رو بر روی اون گذاشتین در واقع چیزی نیست جز مقاله بنده که کمی اضافه و کم شده .
    تا زمانی که خود شما حق کپی رعایت رو محفوظ نگه نمی دارید نباید انتظار داشته باشید بقیه هم …
    به هر حال تاریخ ارسال مقاله اینجانب خیلی قبل تر از مقاله منتشر شده ی شماست و اینکه در چندین سایت معتبرتر از سایت شما (!) مثل aftab ، p30world و حتی wikipedia منتشر شده است .
    موفق باشید !

  13. با سلام
    قابل توجه دوستانی که احساس کرده اند متن فوق کپی دست چندمی از فوروم های ایرانی ست باید عرض کنم همانطور که در انتهای مقاله نیز به آن اشاره شده است این مطلب ترجمه آزادی ست از یکی از آخرین مقالات سایت معظم PhoneArena. در ضمن دوستان عزیز writeage همواره یکی از تامین کنندگان اصلی مطالب اصطلاحا دزدی در اینترنت است وحتی قدیمی های وب فارسی که آوردن نامشان چندان صحیح نیست هم مطالب مختلفی را از ما کپی کرده اند. لطفا از اینگونه انگ ها به ما نچسبانید
    باتشکر

ارسال یک پاسخ