نزدیک به یک ماه پیش با معرفی مکبوک جدید توسط اپل استاندارد تازهای در پورت USB بر سر زبانها افتاد که از آن با نام USB Type C یاد میشود. اپل تنها یک پورت USB را روی مک بوک جدید خود قرار داد که از همین استاندارد بهره میبرد اما این استاندارد چه تفاوتی با گذشته دارد و چه چیز آن را آنچنان متفاوت کرده است که اپل تنها یک عدد از آن را برای یک لپتاپ فوق پیشرفته کافی دانسته است. در ادامه این مقاله به بررسی کامل استاندارد جدید USB یعنی Type-C و مزایای آن میپردازیم. با ماه همراه شوید.
در تعریف USB جدید به جز ظاهر کاملا کوچکتر و امکان جا زدن آن از هر دو طرف، غالبا به دو فناوری USB 3.1 و گزینهای به نام USB Power Delivery یا USB PD اشاره میشود این دو البته تنها بخشی از گزینههای قابل ذکر در مورد Type-C را تشکیل میدهند و واقعیت در مورد این پورت از این موارد کاملا فراتر میرود.
پورت USB Type C شکل متفاوتی دارد
پیش از آنکه به استاندارد جدید بپردازیم باید با استاندارد فعلی USB بیشتر آشنا شویم. پورت USB که همگی با آن آشنا هستیم با نام Type-A شناخته میشود این پورت از لحظه تولد تا به امروز از لحاظ سرعت تغییرات بسیاری را تجربه کرده و از نسخه 1.1 تا ورژن 2 و USB 3.0 سرعت آن بسیار افزایش یافته است اما شکل ظاهری این پورت تغییری نیافته و هنوز همان ابعاد بسیار بزرگ نسل اول را حفظ کرده است این ابعاد با اینکه برای یک کامپیوتر رومیزی یا دسکتاپ چندان بزرگ نیست اما وقتی صحبت از دیوایسهای ظریف و کوچکتری چون الترابوکها، دوربینهای عکاسی، تبلتها و موبایلها به میان میآید امکان قرار دادن آن در بدنه باریک این دیوایسها تقریبا غیر ممکن میشود. به همین علت است که شکلها و طرحهای مختلف USB در سالهای گذشته همچون Mini USB، Micro USB و … پای در عرصه وجود گذاشتند.
داستان در مورد USB Type C کاملا متفاوت است و این پورت از لحاظ سایز تنها یک سوم ابعاد یک پورت USB معمولی اندازه داشته و به همین علت نهتنها در کامپیوترهای رومیزی و لپتاپها بلکه در تمامی دیوایسهای همراه از موبایلها و تبلتها گرفته تا دوربینهای عکاسی و فیلمبرداری نیز میتوان از آن به صورت مستقیم بدون هیچ تطبیق دهندهای استفاده کرد.
بدینترتیب چه بخواهید هارد اکسترنال حجیم خود را به کامپیوتر دسکتاپ متصل کنید یا اسمارتفون خود را شارژ کنید تنها یک کابل و یک اتصال لازم است. همانطور که حدس میزنید، کابل استفاده شده بدین منظور نیز در هر دو سر خود تنها یک کانکتور یعنی همان USB Type-C دارد و بسیاری از مشکلات تطبیق دیوایسهای گوناگون با یکدیگر بدینترتیب از میان میرود.
USB Type-C از هر دو طرف قابل اتصال است
یکی از مشکلات پورتهای USB معمول، یک طرفه بودن آنها است به بیان دیگر این پورتها تنها از یک طرف جا میروند و تلاش برای جا دادن آنها از سمت دیگر بینتیجه خواهد بود. این مشکل در Type-C بر طرف شده و همانند پورت USB آیفونهای دو سال گذشته (پورت Lightning)، این پورت را نیز از هر دو طرف میتوان جایگذاری کرد.
Type-C از همه خروجیها پشتیبانی میکند
تا پیش از این برای دریافت خروجی تصویر از یک کامپیوتر نیاز به پورتهای اختصاصی نظیر VGA یا HDMI بود اما این مورد نیز با حضور USB Type-C برطرف شده و با امکانی به نام alternate modes میتوان از پورت USB اکثر خروجیهای اصلی نظیر VGA، HDMI و یا DisplayPort را از طریق تطبیق دهندههای مختلف دریافت کرد. یکی از بهترین مثالها در این زمینه تطبیقدهنده Apple Digital Multiport Adapter است که با کمک آن میتوان پورتهای HDMI، VGA و یا پورت معمول USB را در اختیار داشت و با حذف آنها از بدنه لپتاپ، دستگاهی بسیار کوچکتر و ظریفتر ساخت.
با Type-C شارژ کنید و شارژ بگیرید
بینظیرترین ویژگی USB جدید قابلیتی تحت عنوان Power Delivery یا PD است که به واقع میتوان از آن با عنوان انقلابی در این عرصه یاد کرد. در حال حاضر اکثر اسمارتفونها و تبلتها را میتوان با کمک پورت USB شارژ کرد این پورت توان حداکثر 2.5 واتی را فراهم میکند و بهعنوان نمونه نمیتوان باتری یک لپتاپ که حداقل به 60 وات انرژی برای شارژ نیاز دارد را با این پورت شارژ کرد. در Type-C توان خروجی پورت USB به 100 وات افزایش پیدا کرده و از این نیز بهتر مسیر انرژی در این پورت اینک دو طرفه است یعنی یک دیوایس میتواند هم شارژ بدهد و هم شارژ بگیرد. جالب اینکه این پروسه می تواند در حین انتقال اطلاعات از طریق این پورت نیز انجام شود یعنی جریان انتقال اطلاعات از طریق پورت USB تداخلی در شارژ دادن یا شارژ گرفتن دستگاه از طریق یک پورت تکی ایجاد نمیکند.
برای نمونه بهتر است بدانیم که هر دو دیوایس مشهور در این زمینه شامل مکبوک جدید اپل و کرومبوک پیکسل گوگل از طریق پورت USB Type-C خود شارژ میشوند و بدینترتیب میتوان امیدوار بود که در آینده نزدیک شارژهای مختلف لپتاپهای گوناگون نیز همگی یکسان و یک شکل شوند. از این پس حتی میتوانید لپتاپ خود را از طریق همان پاوربانکی که برای موبایلتان استفاده میکنید، شارژ کنید یا اینکه در صورتی که لپتاپتان را به مانیتوری خارجی متصل کرد که آن مانیتور خود به برق متصل است همزمان هم تصویر به نمایشگر خارجی انتقال پیدا میکند و هم لپتاپ شارژ میشود. دقت کنید که به منظور انجام این مهم پورت USB شما باید از ویژگی USB Power Delivery پشتیبانی کند و تنها داشتن پورت USB Type C کافی نخواهد بود.
USB Type C یا USB 3.1؟
USB 3.1 استاندارد جدیدی در خانواده USB به حساب میآید که سرعت انتقال اطلاعات در آن به 10Gbps افزایش پیدا کرده است این سرعت در USB 3.0 برابر 5Gbps بود و بدینترتیب استاندارد 3.1 سرعت انتقال اطلاعات را به دو برابر مقدار گذشته افزایش داده و آن را به سطح سرعت نسل اول پورت Thunderbolt ارتقا داده است.
اما دقت کنید USB Type C معادل استاندارد USB 3.1 نیست، Type-C تنها شکل ظاهری جدیدی را برای پورت USB تعریف میکند اما وقتی صحبت از سرعت به میان میآید این سرعت میتواند از استاندارد USB 2.0 یا USB 3.0 و یا 3.1 برخوردار باشد. به بیان دیگر سرعت یک پورت USB از نوع Type-C میتواند هریک از استانداردهای 2.0، 3.0 یا 3.1 باشد. برای نمونه، تبلت Nokia N1 از پورت USB Type C بهره میبرد اما از استاندارد سرعت USB 2.0 برخوردار است.
هنوز پورتهای قبلی را میتوان استفاده کرد؟
مثل هر تکنولوژی نوظهور، تکنولوژی جدید USB نیز به مدت زمان نسبتا زیادی تا فراگیر شدن نیاز دارد و بی شک تا مدتها مدید در تمامی کامپیوترهای دسکتاپ و لپتاپ همچنان از پورتهای USB معمول (چه به صورت داخلی و چه از طریق تطبیقدهندهها) استفاده میشود. خود پورتهای Type-C به سبب شکل ظاهری خود به صورت مستقیم قابل تطبیق با پورتهای USB فعلی نیستند و نقش تطبیقدهندهها در این میان بسیار پر رنگ خواهد بود. بنابراین در آینده نزدیک منتظر ورود طیف وسیعی از اداپتورها (تطبیقدهندهها) برای اتصال پورتهای USB معمول به Type-C و بالعکس باشید.
آینده به Type-C تعلق دارد
اپل و گوگل از جمله شرکتهایی بودند که برای اولین بار از USB Type-C در محصولاتی با محبوبیت جهانی استفاده کردند. این ایده مطمئنا در آینده بسیار فراگیر خواهد شد و علاوه بر کامپیوترهای مختلف باید شاهد حضور آنها در اسمارتفونها و تبلتها نیز باشیم. چه بسا آیفون بعدی با پورت USB Type-C ارائه شود و دنیای اسمارتفونها با این تصمیم تغییر بینظیری را تجربه کند.
توجه: این مقاله به صورت اختصاصی برای Writeage.com نوشته شده درج تمام یا قسمتی از این مطلب، تنها با ذکر نام سایت و آدرس دقیق این صفحه مجاز است.
سلام
ممنون از توضیحات شما
چه موقع این فناوری به گوشیهای موبایل وارد میشود؟
احتمال آن میرود که حداقل در یک مورد یعنی نسل بعدی آیفون شاهد حضور این فناوری باشیم اما حداقل یکی دو سالی از آن فاصله داریم
خیلی خوب بود.مُتُشَکِرَم.
ممنون. مقاله مفیدی بود.