برفراز ابرها؛ مقایسه سرویس های Cloud قسمت اول گوگل

2
2856

به تازگی استفاده از سرورهای آنلاین تحت شبکه موسوم به Cloud به لطف سرویس‌های رایگان شرکت‌های مهم دنیای دیجیتال پیشرفت مهم و قابل توجهی را تجربه کرده است بطوریکه اکثر کاربران این روزها بسیاری از اطلاعات مهم و حیاتی خود را بجای ذخیره بروی هارد‌دیسک کامپیوتر خود به سرورهای آنلاین Cloud می‌سپارند اما در این میان سرویس‌های Cloud شرکت‌های مختلف قابلیت‌ها و ویژگی‌های متفاوتی را در اختیار کاربران قرار می‌دهند و از این رو انتخاب برترین سرور برای بسیاری از کاربران امری پیچیده و مشکل تلقی خواهد شد. در سلسه مقالات پیش رو با بررسی چهار سرور مهم Cloud از شرکت‌های مایکروسافت، Apple، گوگل و آمازون به ویژگی‌ها و نقط ضعف و قوت هریک می‌پردازیم. در قسمت نخست این مقالات در بررسی سرویس‌های Cloud گوگل با ما همراه شوید.


واژه Cloud این روزها یکی از پر استفاده‌ترین و تا حدودی مبهم‌ترین اصطلاحات رایج در دنیای دیجیتال به حساب می‌آید جائیکه کاربران با تکیه بر اتصالات پر سرعت اینترنتی و با اعتماد به نام‌های بزرگی همچون Apple، Microsoft یا گوگل اقدام به ذخیره تمامی اطلاعات خود در سرورهای آنلاین این شرکت‌ها و سپس دسترسی به آنها از تمامی نقاط جهان تنها با یک اتصال اینترنت و یک مرورگر وب می‌نمایند البته این تنها کاربری پردازش ابری و سرورهای Cloud نبوده و نیست جائیکه علاوه بر ذخیره اطلاعات در بسیاری از موارد وظیفه اشتراک‌گذاری، انتقال و پردازش محتوا نیز بطور کامل بر عهده این سرورها قرار دارد از جمله نمونه‌های پر استفاده در این زمینه که اکثر کاربران بدون آگاهی از عنوان Cloud هر روزه در حال استفاده از آنها هستند می‌توان به سرویس‌های مختلف ایمیل در وب‌سایت‌های گوناگون، ذخیره تصاویر در شبکه‌های اجتماعی، آپلود ویدئو در سایت‌های Streaming و حتی تبادل فایل در سایت‌های اشتراک محتوا اشاره کرد. بهره‌گیری از Cloud برخلاف تصور اولیه مبنی بر به صرفه نبودن این روش در عمل از جنبه‌های اقتصادی، امنیتی و یا حتی زمانی برتری کامل و بی‌چون و چرائی بر شیوه‌ سنتی استفاده از حافظه داخلی و محلی داشته و راحتی فوق‌العاده‌ای برای کاربران به همراه خواهد داشت البته تمامی برتری‌های Cloud بدون شک به حضور یک اتصال پرسرعت و دائمی اینترنت با هزینه نچندان بالا وابسته است و در عدم حضور این قابلیت مهم و حیاتی صحبت از Cloud بعنوان جایگزین سرورهای سنتی سخنی کاملا به گزاف است. از جمله سرورهای بسیار محبوب Cloud در حال حاضر می‌توان از چهار غول بزرگ دنیای دیجیتال مایکروسافت، Apple، گوگل و آمازون یاد کرد که هریک به شیوه‌ای منحصر به فرد فناوری Cloud را در اختیار کاربران خود قرار می‌دهند؛ در ادامه و در سری نخست این مقالات با یکی از مهمترین نام‌ها در این رده یعنی سرویس‌های Cloud شرکت گوگل آشنا می‌شویم.

which_cloud_services_are_right_for_you_first_part_02.jpgسرویس‌های تحت شبکه Cloud گوگل حتی قبل از مطرح شدن این عنوان جدید در میان تمامی کاربران جهان از محبوب‌ترین و جذابیت فوق‌العاده‌ای برخوردار بوده‌اند. از جمله این نمونه‌ها باید به سرویس جیمیل، Google Docs، Google Calendar، پیکاسا و حتی یو**ت***یوب اشاره کرد جائیکه حتی یک لاگین ساده در این سرویس‌ها منجر به تبادل اطلاعات و حضور کاربر در شبکه Cloud گوگل خواهد شد. در این رابطه Robert Whiteside ریاست بخش بریتانیائی شرکت گوگل در پاسخ به سوالی مبنی بر میزان اهمیت پردازش ابری (Cloud Computing) برای این شرکت با اشاره به تحت وب بودن صد در صد سرویس‌ها و امکانات گوگل، حضور هاست‌های تحت شبکه Cloud و اجرای برنامه‌ها و سرویس‌های متفاوت در مرورگرهای اینترنتی را بعنوان عاملی حیاتی برای بقای گوگل عنوان نمود. استفاده بیش از 4 میلیون شرکت مختلف از سرویس Google Apps و افزایش 5000 عددی آن در هر روز از جمله دیگر موارد موفقیت سرویس‌های Cloud گوگل است. نکته جذاب دیگر در این میان استفاده روزمره و عادت کردن کاربران به سرویس‌های متفاوت گوگل همچون جیمیل یا سرویس تقویم است جائیکه بصورت اتوماتیک‌وار تمامی کاربران به کیفیت، ثبات و امنیت سرویس‌های گوگل کاملا اطمینان داشته و بجز در موارد خاص معمولا سرویس دیگری را بر آنها ترجیح نمی‌دهند البته این موضوع چندان از واقعیت نیز دور نبوده و در دنیای واقعی نیز گوگل دارای یکی از ایمن‌ترین و با ثبات‌ترین سرورهای آنلاین در میان تمامی رقباست؛ نرخ ثبات سرورهای گوگل برابر 99.948% اندازه‌گیری شده که چیزی کمتر از 7 دقیقه داون بودن در طول یک ماه است. این زمان به قدری اندک و ناچیز است که کاربران این سرویس ها حتی به فکر تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات متفاوت خود در سرویس‌های مختلف گوگل نیز نمی‌افتند.

which_cloud_services_are_right_for_you_first_part_03.jpgاما ثبات و امنیت تنها دلائل برتری گوگل به دیگر گزینه‌های حاضر در این رده نیست چرا که برخلاف اکثر دیگر سرویس‌های Cloud که تنها محلی برای تهیه یک‌آپ و ذخیره اطلاعات محسوب می‌شوند گوگل یک گام بلند در این زمینه به پیش رفته و امکان ساخت document های مختلف را نیز تحت سرویس Google Docs به کاربران خود ارائه کرده است. این سرویس که نخستین بار در سال 2009 به لیست امکانات متعدد گوگل افزوده شد در ابتدا با مشکلات مختلفی روبرو بود اما اینک با تکمیل شدن این پروژه نه تنها قابلیت ساخت پرونده‌های مختلف به آن افزوده شده‌است بلکه امکان ویرایش همزمان متن توسط کاربران مختلف و به اشتراک‌گذاری آن نیز در دسترس قرار گرفته است امکانی ایده‌ال برای پروژه‌های مشترک نیازمند به همکاری همزمان کاربران مختلف.

which_cloud_services_are_right_for_you_first_part_04.jpgسرویس های مختلف گوگل با اینکه در ابتدا کاملا رایگان به نظر می‌رسند اما در عمل با حضور اپلیکیشن‌های متعدد برای دسترسی به آنها و امکان استفاده اقتصادی غیر مستقیم از این برنامه‌ها، عملا درآمد چشمگیری را نصیب این شرکت کرده است از جمله برنامه‌های مختلف تحت Cloud گوگل باید
به موارد بسیار پرکاربری همچون Google Maps، Google Mail، Google Earth، Google Docs، Google Blogger، Google Site Manager و Google Contacts اشاره کرد. یک ترفند نچندان جالب برای حفظ میزان محبوبیت و تضمین درآمد دائمی شرکت گوگل حذف تدریجی سرویس‌های کمتر محبوب این شرکت مثل Google Buzz، Google Wave و Google Labs است که آرام آرام از لیست سرویس‌های این شرکت خارج می‌شوند.

which_cloud_services_are_right_for_you_first_part_05.jpgدر این میان مطمئنا هیچ سرویسی بدون داشتن محتوای جذاب و پر مخاطب نمی‌تواند به موفقیت چندانی در جلب توجه کاربران دست یابد نکته‌ مهمی که گوگل بیش از سایرین بدان آگاه بوده و بر پایه آن لحظه به لحظه محتوای سرگرم کننده متفاوتی به لیست محصولات تحت وب این شرکت افزوده می‌شود. از جمله نمونه‌های موفق در این زمینه باید به پروزه دیجیتالی کردن کتاب‌های قدیمی بدون حق کپی‌رایت، ارائه سرویس Google Books در دسترسی به انتشارات ناشران مختلف و ایبوک‌های رایگان، سرویس اجاره فیلم‌های استریم تحت شبکه در مجموعه اندروید (با امکان مشاهده در هر مرورگر برای 30 روز و 48 ساعت پس از فشردن دکمه Play) و سرویس خرید موسیقی Google Music در آمریکا اشاره کرد که بعنوان مثال در این نمونه آخر یعنی Google Music کاربران امکان انتخاب آهنگ دلخواه خود از میان 13 میلیون آهنگ مختلف را دارا بوده و از این گذشته به راحتی و بدون پرداخت هزینه‌ای جداگانه می‌توانند آهنگ‌های خود را تا سقف 20 هزار آهنگ در Library آنلاین این سرویس آپلود و ذخیره نمایند در این حالت هر آهنگ اضافه شده به فولدر موسیقی در کامپیوتر کاربران بصورت خودکار و اتوماتیک به سرور آنلاین گوگل موزیک آپلود شده و پس از آن می‌توان به این آهنگ‌ها در هر زمان و هر مکان تنها با یک مرورگر وب و یک اتصال اینترنت دسترسی داشت. این قابلیت در دیگر نمونه‌های مشابه همچون آمازون و اپل تنها با هزینه جداگانه سالیانه قابل دسترسی‌ست.

which_cloud_services_are_right_for_you_first_part_06.jpgاما حتی این سرویس های هیجان انگیز نیز پایانی برای نوآوری‌های متعدد گوگل در این زمینه به حساب نمی‌آیند؛ گوگل با معرفی Chromebook با سیستم‌عامل Chrome OS که تقریبا تمامی امکانات مد نظر کاربران در یک نوت‌بوک را بصورت آنلاین ارائه می‌دهد بار دیگر فاصله خود با دیگر رقبای مهم در رده Cloud را بسیار بیشتر نمود. برای ساخت Chromebook شرکت گوگل در همکاری با ایسر و سامسونگ نِت‌بوک ساده و نچندان قدرتمندی را ارائه نمود که پس از روشن شدن با نمایش یک مرورگر تمام صفحه تنها اپلیکیشن‌های تحت وب را اجرا می‌کند. جذابیت این ابزار انقلابی تا اندازه‌ای بود که در زمان ارائه دستگاه سرگئی برین (از موسسان گوگل) آن را مدل جدیدی از Computing توصیف نمود. وی در گفتاری در این رابطه با اشاره به اهمیت وقت کاربران و پیچیدگی گزینه‌های پردازشی در کامپیوترهای معمول، محول کردن عملیات پردازشی به سرورهای Cloud را علاوه بر سادگی در اجرا منجر به افزایش چشمگیر دوام باتری تا 8.5 ساعت تلقی کرده و تامین امنیت اطلاعات مهم کاربران به سبب Local نبودن و ذخیره آنها در سرورهای Cloud را از جمله برتری‌های مهم این فناوری عنوان نمود. در ساختار کروم‌بوک از حداقل حافظه داخلی استفاده شده است و بدین ترتیب امکان نصب برنامه‌های محبوبی همچون آفیس یا فتوشاپ در آن فراهم نیست اما گوگل این سوال را مطرح می‌سازد که اصولا چه نیازی به نصب این برنامه‌ها وجود دارد وقتی که می‌توان به راحتی از سرویس‌های آنلاین متعدد در این زمینه برای رفع نیاز روزمره استفاده کرد؟ ساختار ساده کروم‌بوک امکان بوت سریع و تقریبا بلافاصله دستگاه را در اختیار کاربران قرار می‌دهد بطوریکه در کمتر از 8 ثانیه پس از فشردن دکمه پاور مرورگر اینترنتی قابل استفاده خواهد بود. عملکرد این دستگاه کوچک شباهت فراوان و کاملی به ایده چندین ساله Thin-Client بعنوان کامپیوتری کوچک با قدرت سخت‌افزاری اندک ولی با جابجائی بالا که وظیفه پردازش را برعهده سرورهای قدرتمند تحت شبکه محول می‌کند دارد با این تفاوت که در کروم‌بوک اتصال مابین thin-client و سرور توسط اینترنت برقرار می‌شود. البته در این میان انتقادهای فراوانی نیز نسبت به این ایده گوگل مطرح شده است که از جمله اصلی‌ترین آنها می‌توان به اجبار به اتصال اینترنت و قیمت نچندان پائین‌تر آن نسبت به نِت‌بوک‌های معمول با حافظه داخلی بالا و قابلیت اجرای تمامی اپلیکیشن‌های کروم‌بوک اشاره کرد نکاتی که موفقیت این محصول انقلابی را حداقل تا چندین سال به تاخیر می‌اندازد.

which_cloud_services_are_right_for_you_first_part_07.jpgRobert Whiteside ریاست بخش بریتانیائی شرکت گوگل سیستم‌عامل‌ تحت وب Chrome OS را مناسب افرادی با گذران حداکثر وقت خود در وب دانسته و با امیدواری نسبت به افزایش چشمگیر تعداد این افراد در آینده نزدیک از تغییر شرایط به نفع Chromebook ابزار اطمینان می‌نماید؛ دو یا سه سال پیش یک اپلیکیشن دسک‌تاپی از اهمیت و ثبات کاملا بالاتری نسبت به یک برنامه تحت وب برخوردار بود اما اینک این شرایط کاملا تغییر یافته و browser application ها نیز از ثبات و امنیت بسیار بالائی
حتی بیش از همتایان دسک‌تاپی خود برخوردارند. از یک دیدگاه دیگر کروم‌بوک تنها جلوه‌ای از آینده پیش‌روی Cloud Computing است که اندکی زودتر از زمان خود ظهور کرده است.

بر فراز ابرها؛ مقایسه سرویس‌ های Cloud قسمت دوم Apple

بر فراز ابرها؛ مقایسه سرویس‌ های Cloud قسمت سوم مایکروسافت

توجه: این مقاله به صورت اختصاصی برای ‏Writeage.com‏ نوشته شده درج تمام یا قسمتی از ‏این ‏مطلب، ‏تنها با ذکر نام سایت و آدرس دقیق این صفحه مجاز است.

2 دیدگاه

  1. خیلی خوب بود
    در مورد شرکت های اپل و مایکروسافت و.. هم اگه میشه از این گزارش های کامل ارائه بدین خیلی خوب میشهاااا

  2. سلام
    از بابت نوشته ممنون ؛ ولي خيلي كلي به بحث پرداخته شده … و اگر ادامه پيدا كنه (كه مشخص ميكنه) نميتونه خيلي مقايسه قويه بين شركت هاي ارائه دهنده cloud os و يا cloud نرم افزاري باشه.
    براي مثال از روي سرويس اسناد گوگل و يا حتي سرويس جستجوي گوگل خيلي سريع عبور كرديد.
    ولي بازم ممنون.

ارسال یک پاسخ