مووبل تایپ: از الف تا ی (قسمت ششم)

16
4409

اگر تا اینجا سلسله مطالب “مووبل تایپ از الف تا ی” را دنبال کرده باشید باید بگویم گامهای اصلی را در راه شناختن و کاربرد این برنامه مدیریت محتوای کم نظیر (اگر نگویم بی نظیر) برداشته اید. تا اینجا شما آموخته اید مووبل تایپ چیست؟ چگونه عمل می کند؟ چگونه می توان MT را روی رایانه شخصی نصب کرد؟ فارسی سازی CMS و قالب یعنی چه؟ و اینکه قالبهای مووبل تایپ چگونه عمل می کنند؟ در این قسمت می کوشم به زبانی ساده کدنویسی ابتدایی قالب را در مووبل تایپ برایتان تشریح کنم. با ما باشید.

در قسمت پنجم تا آنجا پیش رفتیم که قالب ساده خودمان را بدون هیچ دستکاری اصطلاحا “به خورد” مووبل تایپ دادیم. در آن قسمت دو قالب Home Page و Style Sheet را که به ترتیب تولید کننده فایلهای index.html و default.css بودند به عنوان Template به سیستم معرفی کردیم. پیش از هر چیز بار دیگر نگاهی به صفحه تولید شده در پایان قسمت پنجم بیندازیم:

 

mt-new-guide-10.gif

(برای دیدن تصویر بزرگتر روی آن کلیک کنید)

 

در این قسمت می کوشیم قالب را به نحوی کدنویسی کنیم که به جای نوشته های پیش فرض خودش٬ مطالب ما را که در قسمت مدیریت MT می نویسیم نشان دهد.
قبل از هرچیز بیایید نگاهی به ساختار مطلب نوشته شده توسط مووبل تایپ (مطلب آزمایشی) بیندازیم. همانطور که گفته شد این مطلب هنگام نصب سیستم به طور خودکار به سایت افزوده شده است. برای دیدن این مطلب به قسمت Manage>Entires بروید و روی عنوان مطلب یعنی I just finished installing Movable Type 4 کلیک کنید.

 

mt-new-guide-11.gif

(برای دیدن تصویر بزرگتر روی آن کلیک کنید)

 

تصویر بالا محیطی را نشان می دهد که بعد از اتمام مراحل طراحی یک سایت بیشتر وقتتان را در آن خواهید گذراند. اینجا با عناصر مفید برای نوشتن یک مطلب مواجهید. بیایید نگاهی به تعدادی از آنها بیندازیم:
Title: همانگونه که از نامش پیداست عنوان نوشته ما خواهد بود (همان چیزی که بیننده به عنوان سرتیتر بالای هر مطلب خواهد دید).
Body: نویسندگان معمولا تمام یا قسمتی از مطلب خود را در این قسمت می نویسند. عرف معمول این است که بیشتر نویسندگان چند خط اول مطلب را در Body می نویسند و بقیه را در قسمت Extended که در پایین شرحش را می خوانید.
Extended: این قسمت همانجایی است که معمولا با عنوان “ادامه مطلب” در سایتها می بینیم. در حقیقت قسمت اصلی مطلب را می توان اینجا نوشت تا خواننده در صورت علاقمند بودن به مطلب به آن دسترسی یابد.
Format: وضعیت ادیتور مووبل تایپ را برای این مطلب مشخص می کند (بطور پیش فرض روی حالت Rich Text است یعنی از ادیتور WYSISWYG ام تی استفاده می کنید).
Tags و Kaywords: برای برچسب گذاری و انتخاب کلید واژه برای نوشته بکار می روند.

در سمت راست هم با تعدادی دیگر از عناصر مرتبط با نوشته روبرو می شویم:
Display Options مشخص می کند چه عناصری در این صفحه مووبل تایپ دیده شوند (دقت کنید که دیده شدن این عناصر فقط مربوط به این صفحه MT است و ربطی به مثلا دیده شدن آن قسمت توسط بیننده سایت ندارد).
چند گزینه اول زیر Display Options نمایانگر وضعیت فعلی نوشته است. اینکه مطلب منتشر شده (Published) و یا منتشر نشده (Unpublished) و یا در انتظار انتشار (Scheduled) است. همچنین دسته بندی مطلب(category) ٬ وضعیت نظرات (باز یا بسته) و غیره اینجا مشخص می شوند.

خب از اینجا به بعد می خواهیم کاری کنیم تا مووبل تایپ بجای نوشته های پیش فرض قالب انتخابی ما٬ مطالب نوشته شده ما را نشان بدهد. بر می گردیم به دریم ویور دوست داشتنی.
1- فایل index.html را مجددا در دریم ویور(یا ویرایشگر خودتان) باز کنید.
2- قسمتی را که شامل نوشته زیر است پیدا کنید:

<div id=”columnA”>
<h2>Welcome to Sitename.com!</h2>
<p>PRIMITIF  is a free template from <a href=”Free’>http://www.freecsstemplates.org/”>Free CSS Templates</a> released under a <a href=”Creative’>http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/”>Creative Commons Attribution 2.5 License</a>. You’re free to use it for both commercial or personal use. I only ask that you link back to <a href=”my’>http://www.freecsstemplates.org/”>my site</a> in some way. Enjoy :)</p>
<p>Suspendisse potenti. Donec nulla est, laoreet quis, pellentesque in, congue in, dui. Nunc rhoncus placerat augue. Donec justo odio, eleifend varius, volutpat venenatis, sagittis ut, orci. Donec nulla est, laoreet quis, pellentesque in, congue in, dui. Nunc rhoncus placerat augue. Donec justo odio, eleifend varius, volutpat venenatis, sagittis ut, orci. Nullam et orci in erat viverra ornare. Nunc pellentesque. Sed vestibulum blandit nisl. Quisque elementum convallis purus. Quisque pellentesque semper massa.</p>
<ul>
<li><a href=”#”>Suspendisse quis gravida massa felis.</a></li>
<li><a href=”#”>Vivamus sagittis bibendum erat.</a></li>
<li><a href=”#”>Nullam et orci in erat viverra ornare.</a></li>
<li><a href=”#”>Suspendisse quis gravida massa felis.</a></li>
<li><a href=”#”>Curabitur malesuada turpis nec ante.</a></li>
</ul>
<p>Aliquam gravida massa eu arcu. Fusce mollis tristique sem. Sed eu eros imperdiet eros interdum blandit. Vivamus sagittis bibendum erat. Curabitur malesuada turpis nec ante. Suspendisse quis felis. Suspendisse potenti. Nullam et orci in erat viverra ornare. Nunc pellentesque. Sed vestibulum blandit nisl. Quisque elementum convallis purus.</p>
</div>

3- حالا هر چه بین دو تگ <div> هست را پاک کنید و بجایش بنویسید:

<MTEntries>
<h3><MTEntryTitle></h3>
<p><MTEntryBody></p>
</MTEntries>

حالا این قسمت باید شبیه تصویر زیر شده باشد.

 

mt-new-guide-12.gif

(برای دیدن تصویر بزرگتر روی آن کلیک کنید)

 

توجه کنید: در نسخه های اولیه٬ MT نسبت به بزرگی و کوچکی حروف کدهایش حساسیت داشت یعنی شما باید از الگویی خاص پیروی می گردید تا کدهایتان برای سیستم خوانا شوند. اما از نسخه 4 به بعد دیگر اینگونه نیست. شما می توانید حروف را بزرگ یا کوچک (یا مخلوط) بنویسید. خود مووبل تایپ استفاده از الگویی مانند این را در دستور کار قرار داده است:

<mt:entrytitle>

من بخاطر اینکه به خوانایی کد نویسی در روش اول عادت کرده ام هنوز هم از همان روش قدیمی استفاده می کنم.

4- خب بیایید ببینیم نتیجه این دستکاری کوچولو چیست؟ در DW و در همان حالت کد همه کدها را از اول تا آخر انتخاب و کپی کنید.
5- وارد کنترل پنل MT شوید و دوباره از مسیر Design>Templates روی قالب Home Page کلیک کنید. حالا در قسمت کد٬ همه کدها را پاک کنید و کدهای کپی شده در مرحله 4 را Paste کنید.
6- این بار روی Save and Publish کلیک کنید.
7- برای دیدن نتیجه روی آیکون View Site (که دقیقا کنار آیکون Publish Site قرار گرفته) کلیک کنید. هورا !!!
می بینید که MT مطلبی را که به صورت خودکار نوشته بود در سایت شما نشان می دهد.
8- بیایید مطلبی دیگر به سایتمان اضافه کنیم. اینبار فقط لازم است مطلب را داخل MT بنویسیم. پس آن بالا روی آیکون Write Entry که با رنگ قرمز خوشرنگ خود می درخشد کلیک کنید. عنوان مطلب جدید را بگذارید My Second Entry یا هرچیزی که دلتان می خواهد و به جای متن هرچیزی دلتان می خواهد بنویسید. غیر از این دوفیلد نیازی نیست به بقیه قسمتها توجهی کنید.
9- حالا به صفحه سایتتان بروید (http://localhost/writeage_2 یا هر آدرس دیگر که خودتان تعیین کرده اید). برای این کار می توانید مجددا مرحله 7 را تکرار کنید. نتیجه؟ بله مطلب دومی به سایت شما اضافه شده است. تبریک می گویم. قدمهای اولیه برداشته شده اند. شما یک کدنویس MT شده اید. البته تقریبا!

 

mt-new-guide-13.gif

(برای دیدن تصویر بزرگتر روی آن کلیک کنید)

 

در قسمت دوم آموزش توضیح داده بودم که

<MTEntries>

</MTEntries>

به عنوان یک ظرف عمل می کند. در داخل این ظرف کدهای مربوط به نوشته ها (Entries) جان می گیرند. پس هرجا خواستیم از کدی مربوط به مطالب استفاده کنیم باید داخل این ظرف قرار گیرد در غیر این صورت به مشکل بر می خوریم. دقت کنید که از تکرار ظرف در یک صفحه خودداری کنید. همیشه یک ظرف را درنظر بگیرید و همه کدهای مورد نیازتان را داخل همان بنویسید مگر اینکه نیاز به بیش از یک ظرف باشد(بعدا می بینیم کجا).

10- بیایید به سایتمان کمی بال و پر بدهیم. همانطور که قبلا گفتم معمولا ما تمام مطلب خودمان را در همان صفحه اول یکجا نمی آوریم. بلکه قسمتی را به عنوان معرفی می نویسیم(Body) و در ادامه با نوشتن کلمه ای مانند (ادامه مطلب… یا … More)٬ آن را به ادامه مطلب(Extended) در صفحه ای مجزا لینک می کنیم. پس می بینیم برای اجرای این منظور به دو آیتم نیاز داریم: یکی لینک به صفحه مجزای هر مطلب و دیگری خود آن صفحه(که آن را در مووبل تایپ Individual Entry Archive می نامند).
برای ایجاد لینک تنها نیاز داریم کدی را که در مرحله 3 نوشته ایم به صورت زیر بازنویسی کنیم:

<MTEntries>
<h3><MTEntryTitle></h3>
<p><MTEntryBody><a href=”<MTEntryPermalink>”>More…</a></p>
</MTEntries>

همانگونه که در تصویر می بینید شما تا اینجا توانسته اید لینک مورد نظر را ایجاد کنید اما با کلیک روی این لینک به جایی راه نخواهید برد چرا که هنوز صفحه مربوط به آرشیو تکی هر مطلب به سیستم مووبل تایپ معرفی نشده است.

 

mt-new-guide-14.gif

(برای دیدن تصویر بزرگتر روی آن کلیک کنید)

 

در قسمت بعد خواهیم دید یک آرشیو تکی برای مطلب چگونه ساخته می شود. با ما بمانید.

 

ادامه دارد…

مووبل تایپ: از الف تا ی (قسمت اول)

مووبل تایپ: از الف تا ی (قسمت دوم)

مووبل تایپ: از الف تا ی (قسمت سوم)

مووبل تایپ: از الف تا ی (قسمت چهارم)

مووبل تایپ: از الف تا ی (قسمت پنجم)

توجه: این سلسله مطالب به طور اختصاصی برای سایت writeage.com  نوشته شده است. درج تمام یا قسمتی از ‏این ‏مطالب، ‏تنها با ذکر نام سایت و آدرس دقیق این صفحه مجاز است.

16 دیدگاه

  1. یک چیز دیگه تاریخ مطلب مال دو سه سال پیشه! الان نسخه 5 اومده ولی من با همین هم کلی حال کردمو راه افتادم
    اچ تی ام ال و سی اس اس رو تا حدودی یاد گرفتم که قالبهای ساده می تونم بسازم و این آموزش منو خیلی مشتاقتر از قبل کرد
    امیدوارم بتونید این مطلب رو ادامه بدید چون واقعا تو هیچ جای دیگه ای به این خوبی توضیح نداده
    انجمنش هم که اصلا هیچی البته فارسیش
    بسیار بسیار ممنون
    الان چند ساعت به عید سال 90 بیشتر نمونده،عیدتون مبارک و موفق و موید باشید

  2. رسول جان من معمولا به کامنتهای تشکر پاسخ نمی دم تا باعث تلف شدن وقت خوانندگان نشه (حتی المقدور اونها رو منتشر هم نمی کنم!) اما شما دیگه رسما منو شرمنده کردی. واقعا خوشحالم که خواندن این مطالب اینقدر تونسته به شما کمک کنه و اثر مثبت داشته باشه.
    موفق باشی

  3. سلام
    آقا من چی بگم…!! ها؟ به خدا کلمه ای نیست ، واقعا کلمه ای نیست و میشه گفت زبان فارسی کم اورده.. با چه کلمه ای تشکر کنم که به نوعی خستگی شما از دستان و انگشتان گرانبهاتان به خاطر تایپ این مطلب خارج شود…! به زبان خودم میگم: فدایی داری…. نوکرتیم… خدا پشت و پناهت

  4. حسین جان اگه منظورت اضافه کردن جستجو به قالبهای دلخواه خودته باید بگم پیچیده تر از اونه که بشه تو کامنت جواب داد. ایشالا در آموزشهای آینده. اما با قالبهای پیش فرض مووبل تایپ نیازی به دستکاری چیزی نیست. چون جستجو بطور پیش فرض فعاله.

  5. وقتی کد جستجویی رو در قسمت edit template اضافه می کنیم دیگه باید چی کار کنیم که قسمت جستجو فعال بشه؟
    <$mt:SearchIncludeBlogs$>

  6. راستی یه سوال کوچیک که امیدوارم به خاطر این که هنوز به اینجای آموزشت نرسیدی جوابمو ندی(!)
    بین تگ های اینجوری < > و اینجوری <$ $> توی MT چه تفاوتی وجود داره؟

  7. با سلام خدمت استاد محترم ریتالین
    این سری از آموزشها خیلی مفید و جالب هست . فقط اگر میشه کمی زمان انتشار بین مطالب رو کمتر کنید هر چند میدونم مشغله فراوانی دارید اما چه کنیم که سخت به نوشته های شما عزیز اعتیاد پیدا کرده عمل مان سنگین گشته است . ** خسته نباشید **.

  8. امیدوارم هرچه زودتر مووبل تایپ رو طبق آموزشهای کامل و بی نظیر شما یاد بگیرم و آدرس سایتهایی رو که با مووبل تایپ طراحی کردم بهتون معرفی کنم تا بدونید افرادی مثل من رو که با مصیبتهای فراوان سایتهای استاتیک طراحی می کردن چطوری نجات دادید.
    دکتر ریتالین عزیز هزار بار ممنونم

ارسال یک پاسخ