4 ماه ، 3 هفته، 2 روز: فارنهایت 459-

23
9184

نخستین بار است که برای انتخاب عنوانی برای مطلبم اینقدر سر در گم هستم. آنهم مطلبی در باره یک فیلم که احساس درونی ام نسبت به آن اینقدر بدیهی و روشن است. فیلمی که به هیچ وجه دوستش ندارم. عنوانهای انتخابی قبلی برای این نقد منفی در باره فیلم 4 ماه ، 3 هفته، 2 روز اینها بودند: هیاهوی بسیار برای هیچ، خسته کننده و بی احساس، جنجال بزرگ… هر کدام را که دوست داشتید انتخاب کنید و اگر هم بیشتر علاقمند بودید ادامه مطلب را بخوانید.

در جشنواره کن امسال یک اسم بسیار شنیده می شد. اسمی عجیب و جلب توجه کننده که بیشک نامی جذاب و کنجکاوی برانگیز بود: 4 ماه ، 3 هفته، 2 روز در وهله اول این سوال را در ذهن همه ایجاد می کرد که این بازه زمانی نشانگر چه مفهومی می تواند باشد؟ چیزی که عصر همان روز نمایش فیلم به سادگی افشا شد تا شاید آخرین کورسوی امید به تماشای فیلمی خوب را خاموش کند. افشای این حقیقت که این بازه ، نشان دهنده زمانی است که پس از آن به اعتقاد ادیان، روح در بدن جنین حلول می کند ولذا سقط جنین پس از آن را قتل عمد می شمارند باعث می شود کم و بیش حدس بزنیم با چه فیلمی روبرو خواهیم شد. فیلمی در باره سقط جنین.

4months-3weeks-2days-03.jpg

داستان فیلم کاملا یک خطی است: کل داستان در یک روز و یک شب اتفاق می افتد. یک دختر دانشجوی 22 ساله قصد دارد سقط جنین کند. او و هم اتاقی اش به هتلی می روند تا به کمک مردی به طور غیر قانونی از شر بچه خلاص شوند.همین! بقیه داستان هم بیشتر به یک راهنمای تصویری سقط جنین شبیه است.
از رئالیسم جادویی چیزهایی شنیده ایم. از فضای سرد حاکم بر رومانی در دهه 80 و حتی همین حالا. اما اگر یک فیلم ساز رومانیایی بخواهد از رئالیسم در سینما استفاده کند آنهم در فضای سرد و تاریک رومانی دهه 80 حاصلی جز فاجعه ای شبیه به این یکی نخواهد داشت. فیلمی که خدا خدا می کنید هرچه زودتر تمام شود و شما را از کسالت دیدن فیلمی که پایان آن با آغازش فرقی ندارد برهاند.
عمده ترین مشکل فیلم در داستان یک خطی آن است. داستانی در باره سقط جنین احتمالا برای مردان هیچ جذابیتی نخواهد داشت و برای زنان نیز دیدن صحنه های آن خوشایند نخواهد بود. این داستان ساده حتی به مدد بازی واقعا استثنایی بازیگران فیلم که انگار زندگی عادی خودشان را بازی می کنند هم نچسب از کار درآمده است. شاید یکی از دلایل، زبان فیلم(رومانیایی) باشد. عاملی که باعث می شود بجای توجه به دکوپاژ (اگر بتوان دکوپاژ را قابل قبول دانست) تمام توجه بیننده به زیرنویس معطوف گردد.

4months-3weeks-2days-02.jpg

راستش حتی نمی توانم حدس بزنم نخل طلای نازنین جشنواره کن با چه معیاری به فیلم اعطا شده است. نخلی که پیش از آن به فیلمهای بسیار خوبی چون “باد بر فراز مرغزارها می وزد” ، “فارنهایت 11/9” و “رقصنده در تاریکی” اعطا گردیده بود.
دست آخر دیدن فیلمی رئال از سینمای سرد رومانی را(که سرمایش به صفر مطلق یا همان 459- درجه فارنهایت پهلو می زند) به هیچ کدام از دوستانم پیشنهاد نخواهم کرد.

23 دیدگاه

  1. این فیلم بی نظیر بود.. بعد از دیدنش وقتی به خودم اومدم دیدم به هیچ چیز دیگه ای چند ساعت تمام به جز این دو تا دختر فکر نکردم..
    این موفقیت فیلمه..
    فیلمبرداری عالی بود عالی…
    و واقعا قسمت های بدون دیالوگ پراپر مفهوم و معنی و درد بود…
    عالی بود عالی

  2. نقد خوب بودموفق باشید.فیلم درلفافه یک فیلم رئالیستی درظاهر تقلیدی از آثار بزرگ نقش آفرینی ضعیفی داشته و عمل نقش اول کاملا احمقانه بوده و غیرمنطقی.موضوع مهم فیلمنامه مهم و تاثیر گذار هم میخواد و این فیلم به صحنه های خط قرمزیش آویزون شده و آسیب شناسانه ساخته نشده.

  3. با سلام
    من این فیلم رو دیدم. رفتم پشت بام یه سیگار کشیدم اومدم پایین یه بار دیگه دیدم.خوابیدم.بیدار شدم صبحانه خوردم.یه بار دیگه دیدم. نوشتم. نهار خوردم.یه بار دیگه دیدم.تا شب دوبار هم بدون زیر نویس دیدم.چون دیالوگهارو حفظ شده بودم. این فیلم بهترین فیلم زندگانی منه. من یک فیلمساز مستقل هستم همون سال فیلمم در هفته منتقدان اکران شد. و با همین کارگردان هم به صختی تونستم صحبت کنم. پلان انسرت از جنین.و پلان های سکوت پس از تجاوز به عالم و آدم فحش میده. که چرا؟ واقعاً چرا؟ شما آقای دکتر چرا؟ اصلاً چرا داستان فیلم رو ناقص و بد تعریف کردین. منتقد باید بی قضاوت چیزی که در چنته فیلم هست رو نقد کنه. مگه شما هم مثل فراستی فقط نظر شخصی بدین.
    این نقد در مورد این فیلم درست نیست. یکطرفه، شخصی، و از روی بی سوادی ست. ببخشید.

  4. واقعا چطور میتونی انفدر این فیلم رو بکوبی ؟ کسی که خدا خدا میکنه تا همچین فیلمی هر چه زودتر تمام بشه همان بهتر که نبیند و سراغ فیلم هایی بره که خدا خدا بکنه که تمام نشه . چطور میتونی انقدر با مسئله مهم سقط جنین سرد برخورد کنی این وسط پای کشتن یک انسان مطرح و فکر نمیکنم اینقدر که شما میگی سرد باشه .

  5. امیر مسعود جان
    ممنون از نظرت. اگر خداوند صبر جمیل به من عطا کنه حتما یکبار دیگر فیلم را به تماشا خواهم نشست. اما هنوز هم معتقدم تماشای این فیلم واقعا صبر بسیار می طلبه! چیزی که در حال حاضر ندارم!

  6. با عرض سلام. به نظر من دلایل زیادی برای نخل طلایی این فیلم وجود داشت. پیشنهاد می کنم فیلم را تنها به خاطر کارهایی که شخصیت اصلی این فیلم انجام می ده و نه اینکه بچه سقط شد یا نه ببینید. ثابت بودن دوربین در صحنه های خوابگاه و مهمانی شب می تونه دلالت مند باشه. و صحنه شام که با قرار گرفتن شخصیت اصلی در وسط میز بی شباهت به صحنه ی شام آخر نیست. قداستی که در طول فیلم به کاراکتر اصلی داده می شه واقعا جالب و جذاب بود. و انتظاراتی که همه و همه از این دختر دارند و البته هیچکدام توانایی دیدن حقیقت به صورت کامل(آنچنان که ما دیدیم) را ندارند. البته نگاه چند ثانیه ای کاراکتر اصلی به ما به عنوان بیننده. که میتونه برای هرکس یک دنیا معنی داشته باشه. کات ناگهانی بعد از این صحنه یک مومنتوم واقعی بود…

  7. سلام دکتر
    من از طرفدارای جدید سایتتون هستم
    من این فیلم رو دیدم و تا حدودی با نظر شما مخالفم . قبول دارم که بعضی صحنه ها ، مکالمه ها و ثبوت دوربین گاهی برای 20 دقیقه کمی کش دار و خسته کننده بود اما چنین شرایطی بسیار فوق العاده به تصویر کشیده شده بود و من مجموعا در پاایان فیلم بسیار تحت تاثیر عملکرد کاراکتر اول داستان بودم و نیز آنقدر واقعی بازی شده بود که گاهی احساس می کنم یک خاطره بود نه فیلم . در مورد مساله فیلم که سقط جنین بود نیز یکی از حرف های مهم اجتماعی ناگفته بود که من در جامعه خودمان هم همزاد پنداری زیادی با آن می کنم
    بهر حال تشکر فراوان از مطلبتون

  8. سلام به همه دوستان و طرفداران این سایت خوب
    از این دوست خوب که در مورد فیلم فوق نقدی نوشته بودن متشکرم و از ایشان درخواست می کنم که اگه می تونن فیلم ( سرزمینی برای پیرمردها وجود ندارد ) ساخته برادران کوئن را نقد کنند یا اون دسته از دوستانی که این فیلم رو دیدن در موردش کامنت بذارن. متشکرم

  9. به نظر من تنها کسانی می توانند بگن که این نقد خوب هست یا بد که فیلم را دیده باشند دیدن فیلم و خوب و بد بودنش مسئله ای کاملا سلیقه ای هست من به همه دوستان پیشنهاد می کنم تا این فیلم را ببینند تا در بهترین شرایط حداقل با نویسنده متن هم نظر بشوند نه اینکه ندیده بگوییم عالی بود. البته ابدا مقصودم دوستانی که گفتند خوب بود نیست چون شاید آنها فیلم را دیده اند…
    فیلم را خواهم دید و در وبلاگی که لینکش را نوشته ام در باره اش می نویسم خوشحال می شوم نظرتان را بدانم…

  10. من 4 پارت از 7 پارت از لینکهای این فیلم رو دانلود کردم
    اگه دقیقا یک روز قبل از اینکه شما این نقد رو بنویسید
    حالا موندم پاکش کنم یا 3 تا پارت باقیمانده رو بگیرم
    و فیلم و ببینم

  11. سلام به همه دوستان گلم.
    ممنون از اظهار لطفتون. و ببخشید که دیر به دیر مطلب می نویسم. راستش گرفتار چند تا پروژه طراحی سایت هستم و حسابی مشغول. ولی همین دور و برا هستم 🙂

  12. سلام دكتر.
    مرسی و خسته نباشی.من دنبال این فیلم بودم.منصرفم كردی! دستت درد نكنه.
    آقای دكتر خیلی جات تو سایت خالیه.موضوع بررسی و معرفی فیلم های جدید خیلی پر طرفداره.
    بیشتر افتخار بده دكتر جان.
    مرسی.

  13. سلام :
    نقد جالبی بود من قبلا در باره این فیلم نقد های بسیاری خونده بودم ولی یک سری از ویژگی هایی که شما به آن اشاره نداشتید در آن هاتاکید میشد مثلا: طراحی لباس وصحنه و انتخاب بازیگر وبازی زیبای نقش اول که شما هم به آن اشاره کردید و حتی در یکی از مجلات پر فروش نوشته بود اهدای نخل طلایی بخاطر موضوع جدید و همه گیری که در اروپا و امریکا بسیار رواج یافته بوده است.
    همان طور که شما می دانید یکی از بزرگترین مشکلات جامعه های غربی بارداری های نا خواسته است که عامل های بسیاری دارد و زوج های جوان در پی رفع این معضل به سقط جنین روی می آورند و این موضوع هر چند ابتدایی در این فیلم روایت شده است.

ارسال یک پاسخ