LCD یا پلاسما مسئله این است !

217
16555

اگر جدیدا تجربه گشتن در بازار دیجیتال جهت خرید یک تلویزیون جدید را داشته باشید(البته از نوع مایه داری آن را میگویم وگرنه مارا که با این حرفا کاری نیست!) حتما با این دو اصطلاح برخورد کرده اید : LCD و پلاسما . دو محصولی که در ظاهر بسیار به یکدیگر شبیه هستند هر دو دارای یک صفحه تخت با ابعاد نسبتا بزرگ می باشند ولی این ظاهر ماجراست خب اگر به این موضوع برخورده اید و گفته های بازاری فروشنده نیز قانع تان نکرده است به ادامه مطلب توجه کنید.

شباهت LCD و پلاسما پس از عبور از ظاهر مشابه شان در همین جا پایان می پذیرد چرا که این دو از دو نوع تکنولوژی متفاوت برای نمایش تصویر استفاده می کنند که البته این دو تکنولوژی نیز هر کدام مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند.

1- LCD :و یا Liquied Crystal Display (بعبارت ساده تر صفحه نمایش با تکنولوژی کریستال مایع) به این صورت عمل میکند که ذرات ریز کریستال مایع در میان دو صفحه شیشه ای تخت بصورت اصطلاحا ساندویچ شده قرار میگیرند که با تغییر اندازه جریان الکتریکی وارده به کریستالها تصویر نهائی شکل می گیرد.

LCD

2- پلاسما : تکنولوژی شکل گیری تصویر در این نوع نمایشگرها نسبت دوری با اتفاقی که در لامپ های فلوروسنت رخ می دهد، دارد. بدین نحو که صفحه نمایش از چندین سلول تشکیل شده است که در هر سلول دو صفحه مجزا شیشه ای وجود دارد که این دو صفحه توسط یک شکاف از یکدیگر جدا شده اند ،در درون این شکاف ترکیب گاز نئون – زنون (Neon-Xenon) قرار میگیرد که در حین ساخت دستگاه این گاز به فرم مایع (Plasma) در می آید ، و هنگامی که تلویزیون مورد استفاده قرار میگیرد این گاز باردار شده و تولید فسفر قرمز ، آبی و بالاخره سبز را می نماید که این نیز در نهایت موجب شکل گیری تصویر میگردد. که به هر واحد این فسفرهای رنگی در اینجا پیکسل گفته میشود.

Plasma

خب اینها اتفاقاتی هستند که در پس زمینه اتفاق می افتند ولی برای مقایسه بین این دو، مهم کیفیت تصویر نهائی به نمایش درآمده است و نه آنچه پشت تصویر رخ میدهد که باز هم در این زمینه هر تکنولوژی مزایا و معایب خود را دارد که به آن می بپردازیم:

الف) مزایای پلاسما ها بر LCD ها:
شاید بزرگترین عامل برتری پلاسما ها علاوه بر فاکتور قیمت توانائی آنها در به نمایش درآوردن کامل رنگ مشکی است چیزیکه بزرگترین عامل ضعف LCD ها می باشد تا جائیکه تقریبا هیچ LCD پیشرفته ای نیز قادر به نمایش کامل رنگ مشکی نیست و در هر حال مقداری نور از پس زمینه به بیرون تراوش میکند.
دومین عامل برتری پلاسما ها زاویه دید نسبتا بالای آنها نسبت به رقیبان LCD خود است که در اینجا با فاصله گرفتن از یک پنل LCD کیفیت تصویر به نمایش در آمده کم کم رو به افول میرود در حالیکه این موضوع در مورد پلاسما ها تقریبا ثابت است که این مورد نیز مشابه بقیه موارد این قسمت با پیشرفت سریع LCD ها رو به بهبودی است.
سومین مورد تفوق پلاسما ها در توانائی نمایش با کیفیت رنگ هاست جائیکه بازهم همان تراوش نور از پس زمینه LCD ها بر کیفیت رنگ های به نمایش درآمده تاثیر دارد . ممکن است این نکته را نیز شنیده باشید که LCD ها در توانائی دنبال کردن تصاویر سریع (مثلا در یک فیلم حادثه ای با فریم های سریع ) کند عمل میکند و سایه تصویر قبلی بروی تصویر فعلی تاثیر گذار است که این نکته مربوط به پنل های نسبتا قدیمی LCD میباشد که با کاهش زمان پاسخگوئی LCD ها این نکته نیز مرتفع شده است.

Plasma

و اما می رسیم به بزرگترین عامل برتری پلاسما ها بر پسرعمو های LCD شان و آن هم مطمئنا چیزی نیست مگر قیمت ! پلاسما ها مخصوصا در سایزهای بالا قیمت بسیار پائین تری را نسبت به LCD ها ارائه میکنند مثلا یک پلاسمای 42 اینچی در حدود 30 درصد بزرگتر از یک LCD با اندازه 37 اینچ است در حالیکه هردو قیمتی تقریبا مساوی دارند (چیزی نزدیک 2 میلیون تومان) . البته مطمئن باشید که در سال های آینده این نسبت به علت سرمایه گذاری وسیع در صنعت LCD به نفع LCD تغییر جهت خواهد داد ولی در آن موقع هم باز این نسبت در مورد ابعاد بالاتر (مثلا پلاسمای “52 در مقابل LCD “42) برقرار خواهد بود.

ب) مزایای LCD ها بر پلاسماها :
اگر از LCD ها ناامید شده اید باید بگویم که این پایان ماجرا نیست . LCD ها قادر به نمایش پیکسل های بیشتری نسبت به پلاسماهای هم سایز خود می باشند ، علاوه بر آن مصرف برق LCD ها نسبت به رقیبان پلاسمای خود در حدود 30 درصد کمتر میباشد و از اینها گذشته وزن آنها نیز بسیار کمتر از پلاسماهاست که این موضوع حمل ونقل و نصب دیواری آنها را آسانتر می کند.
طول عمر LCD ها نیز بالاتر از رقیبان پلاسمای خود است (که این نسبت در مورد پنل های قدیمی پلاسما بیشتر مشهود بود که عمری در حدود 20000 ساعت داشتند یعنی چیزی در حدود تماشای روزی 8 ساعت برای تقریبا 7 سال جائیکه LCD ها طول عمر 60000 ساعت را دارا می باشند) که با تولید پلاسماهای پیشرفته این نسبت بطرز مشهودی بهبود یافته است و به رقمی نزدیک به همان 60000 ساعت نزدیک شده است.(لازم به یادآوری است که طول عمر یک پنل زمانی ست که روشنائی صفحه به نصف مقدار اولیه نزول میکند).
نکته نهائی در مورد ضعف های پلاسما در قبال LCD پدیده ایست به نام جا افتاده گی تصویر(Burn-in) که در طی آن اگر تصویری بمدت طولانی بروی صفحه ثابت بماند سایه این تصویر تا مدتها بروی صفحه نمایش باقی می ماند که به لطف پیشرفت فناوری و ویژگی های پلاسماهای جدید مثل استفاده از Screen Saver این موضوع به حداقل رسیده است.
یک نکته مهم دیگر نیز در اینجا باقی میماند و آن هم پشتیبانی دستگاه از فرمت HD است که تصاویر با کیفیت را ارائه میکند . برای اینکه از این مورد مطمئن شوید حتما دستگاه شما (پلاسما یا LCD) میبایست حداقل از رزولوشن 720در 1280 پشتیبانی کند که این البته شرط لازم است و نه کافی.
خب پس از اینکه با این دو نوع تکنولوژی آشنا شدیم حالا نوبت به انتخاب میرسد در این رده اگر دلتان به حال جیب مبارک سوخته باشد و در عین حال خواهان یک تکنولوژی برتر هستید مطمئنا پلاسما انتخاب بهتری ست .ولی اگر قیمت در درجه اهمیت پائینی برای شما قرار دارد و کیفیت بالای تصویر ، حمل آسان ، مصرف پائین انرژی و از همه مهمتر خلاص شدن از تکنولوژی دردسر ساز “لامپ تصویر” برایتان مهم است بدون شک به LCD فکر کنید.

مطلب فوق با اندکی تلخیص در شماره 265 هفته نامه عصر ارتباط به تاریخ شنبه 15 تیرماه 1387 نیز درج گردید.

217 دیدگاه

  1. بنظر بنده مصرف پایین+ full hd بودن کافیه واسه این که شما ال سی دی رو انتخاب کنی یکی دو سال دیگه میبینین که چقدر full hd بودن تلویزیونتون واجب میشه تا تمام و کمال حالشو ببرین

  2. سلام .خسته نباشید. آقا من قبول ندارم.!
    حرفتون درست.اما برای سال های قبل. مسلما مانیتورهای oled که اومدن تونست مرز بین رنگها و کیفیت رو بالاتر ببره.و تکنولوژی های جدید تر. در حال حاظر تنها عیب ال سی دی ها و نوع جدیدترش که ال ای دی شده مرگ پیکسلهاست.که اونم خیلی کم و در زمان بلند اتفاق میوفته و در خیلی موارد اصلا قابل مشاهده نیست.بغیر اینکه دنبالش بگردن!یا آزمایشو… الان که سال 2012 هستیم تلویزون های پلاسما به نوعی منسوخ شده.و کم کم داره به حیطه تلویزونهای لامپی اولیه میره!
    از پستتون استفاده بردم.

  3. من 1 پلاسمای 42 سامسونگ گرفتم واقعا حرف نداره
    تصویر پلاسما واقعا از ال سی دی بهتره
    یادتون نره در بین همه ی اینها تنها پلاسما هستش که تصویرش برای چشم ضرر نداره

  4. سلام.باتشكرازنظرات همه دوستان به خصوص ارش جان واقاي كامراني.. باتوجه به اينكه مقاله سال2008بوده وپيشرفتهايي كه پلاسماوlcd ..كرده اندنسبت به مزاياوعيبهاي هردوبه خصوص ضربه گيربودن پلاسماولي مصرف بالاي برقش باهدفمندشدن يارانه هاشماكدومو(پلاسماياlcdوكدوم شركت ومدل) توسال2011روبه من پيشنهاد ميكنيد.درضمن طبق كاتالوگهايي كه خودمن درپاناسونيك نگاه كردم طول عمرپانل پلاسما100000و60000lcdبود..ومي گفتن سري جديد پلاسما پاناسونيك مدلx30مصرف برقو اوردن روي200وات ايا صحت داره.لطفاراهنمايي كنيد .. ممنون ميشم چون خيلي عجله دارم واسه خريد

  5. تا اون جایی که من تحقیقات کردم
    کیفیت تصویر samsung و vizio از همه پلاسماها بهتره ولی vizio که تو ایران نیست بهتره سامسونگ بگیریم.
    ok?

  6. با تشکر از همه شما دوستان خوبم من از LCDبعنوان مانیتور کامپیوتر بطور مداوم استفاده میکنم آیا باعث ایجاد مشکل درکارکرد LCD نمیشود.ممنون حتما جواب من را بدید

  7. علیرضا جان شما رفتی چشم بازار رو در آوردی . کی بهت گفت بری پلاسمای سامسونگ بخری ؟ آخه سامسونگ هم شد برند ؟ اونم از نوع پلاسما ؟؟ پاناسونیک شاه پلاسماست . من 3 ساله دارم 50 اینچ پلاسما پاناسونیک . پسر خالم رفته سونی Edge LED خرید 2/600 . به گرد پای پلاسمای من هم نمیرسه . تاز مال اون full HD و مال من HD Ready . به خریدم افتخار میکنم .

  8. با سلام خدمت دوستان.
    من هم با نظر آقای کامرانی موافقم که فرمودند پولتان را برای بهترینها هدر ندهید. اولا که همه ال سی دی ها یا پلاسماها فقط در فروشگاه با هم فرق دارند و وقتی توی خونه میان همه کیفیتشون خوبه تازه کیفیت تصویر خیلی از آنها درون فروشگاه هم مثل هم هستند و از لحاظ تئوری با هم فرق دارند و نه بصری. من خودم 4 سال قبل موقع خرید تلویزیون اول میخواستم 1700000 تومان بابت ال سی دی براویای سونی 32 اینچ هزینه کنم ولی به این نتیجه رسیدم که یک پاناسونیک 29 اینچ CRT رو با میزش 700000 تومن بخرم. الان هم اون یک میلیون تومان باقیمانده رو میدم یک پلاسمای 50 اینچ میخرم. با این کار هم 2 تا تلویزیون دارم هم از تکنولوژی عقب نیستم. پس به یاد داشته باشید همیشه بهترینها افت قیمت بالاتری دارند و در ضمن توی خونه و با در نظر گرفتن اینکه فیلمهایی که با کیفیت تلویزیون هماهنگ باشند رو در اختیار ندارید این تلویزیونها با مدلهای کمی قدیمی تر یک کیفیت دارند.
    یا علی

  9. سلام من يه پلاسماي 50 اينچ پاناسونيك خريدم فوق العادست تصوير واقعي كيفيت بالا زاويه ديد 178 درجه و بارها اونو با سوني و بقيه مقايسه كردم به جرات ميگم بهترينه فقط كافي امتحانش كنيد ديگه فكر lcd نميكنيد

  10. با تشکر از اطلارسانی خوب دوستان و00000000
    من هم امروز یک پلاسماي 46 پانوسونیک خرید کردم قرار است فردا یه نفر از نمایندگی بیاد روشنش کنه امیدوارم خوب جواب بده البته با راهنمایی دوستان این انتخاب را کردم انشالله از کم و کیفش به شما دوستان خبر می دهم . باز هم تشکر دمکراسی باشید

ارسال یک پاسخ