اگر جدیدا تجربه گشتن در بازار دیجیتال جهت خرید یک تلویزیون جدید را داشته باشید(البته از نوع مایه داری آن را میگویم وگرنه مارا که با این حرفا کاری نیست!) حتما با این دو اصطلاح برخورد کرده اید : LCD و پلاسما . دو محصولی که در ظاهر بسیار به یکدیگر شبیه هستند هر دو دارای یک صفحه تخت با ابعاد نسبتا بزرگ می باشند ولی این ظاهر ماجراست خب اگر به این موضوع برخورده اید و گفته های بازاری فروشنده نیز قانع تان نکرده است به ادامه مطلب توجه کنید.
شباهت LCD و پلاسما پس از عبور از ظاهر مشابه شان در همین جا پایان می پذیرد چرا که این دو از دو نوع تکنولوژی متفاوت برای نمایش تصویر استفاده می کنند که البته این دو تکنولوژی نیز هر کدام مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند.
1- LCD :و یا Liquied Crystal Display (بعبارت ساده تر صفحه نمایش با تکنولوژی کریستال مایع) به این صورت عمل میکند که ذرات ریز کریستال مایع در میان دو صفحه شیشه ای تخت بصورت اصطلاحا ساندویچ شده قرار میگیرند که با تغییر اندازه جریان الکتریکی وارده به کریستالها تصویر نهائی شکل می گیرد.
2- پلاسما : تکنولوژی شکل گیری تصویر در این نوع نمایشگرها نسبت دوری با اتفاقی که در لامپ های فلوروسنت رخ می دهد، دارد. بدین نحو که صفحه نمایش از چندین سلول تشکیل شده است که در هر سلول دو صفحه مجزا شیشه ای وجود دارد که این دو صفحه توسط یک شکاف از یکدیگر جدا شده اند ،در درون این شکاف ترکیب گاز نئون – زنون (Neon-Xenon) قرار میگیرد که در حین ساخت دستگاه این گاز به فرم مایع (Plasma) در می آید ، و هنگامی که تلویزیون مورد استفاده قرار میگیرد این گاز باردار شده و تولید فسفر قرمز ، آبی و بالاخره سبز را می نماید که این نیز در نهایت موجب شکل گیری تصویر میگردد. که به هر واحد این فسفرهای رنگی در اینجا پیکسل گفته میشود.
خب اینها اتفاقاتی هستند که در پس زمینه اتفاق می افتند ولی برای مقایسه بین این دو، مهم کیفیت تصویر نهائی به نمایش درآمده است و نه آنچه پشت تصویر رخ میدهد که باز هم در این زمینه هر تکنولوژی مزایا و معایب خود را دارد که به آن می بپردازیم:
الف) مزایای پلاسما ها بر LCD ها:
شاید بزرگترین عامل برتری پلاسما ها علاوه بر فاکتور قیمت توانائی آنها در به نمایش درآوردن کامل رنگ مشکی است چیزیکه بزرگترین عامل ضعف LCD ها می باشد تا جائیکه تقریبا هیچ LCD پیشرفته ای نیز قادر به نمایش کامل رنگ مشکی نیست و در هر حال مقداری نور از پس زمینه به بیرون تراوش میکند.
دومین عامل برتری پلاسما ها زاویه دید نسبتا بالای آنها نسبت به رقیبان LCD خود است که در اینجا با فاصله گرفتن از یک پنل LCD کیفیت تصویر به نمایش در آمده کم کم رو به افول میرود در حالیکه این موضوع در مورد پلاسما ها تقریبا ثابت است که این مورد نیز مشابه بقیه موارد این قسمت با پیشرفت سریع LCD ها رو به بهبودی است.
سومین مورد تفوق پلاسما ها در توانائی نمایش با کیفیت رنگ هاست جائیکه بازهم همان تراوش نور از پس زمینه LCD ها بر کیفیت رنگ های به نمایش درآمده تاثیر دارد . ممکن است این نکته را نیز شنیده باشید که LCD ها در توانائی دنبال کردن تصاویر سریع (مثلا در یک فیلم حادثه ای با فریم های سریع ) کند عمل میکند و سایه تصویر قبلی بروی تصویر فعلی تاثیر گذار است که این نکته مربوط به پنل های نسبتا قدیمی LCD میباشد که با کاهش زمان پاسخگوئی LCD ها این نکته نیز مرتفع شده است.
و اما می رسیم به بزرگترین عامل برتری پلاسما ها بر پسرعمو های LCD شان و آن هم مطمئنا چیزی نیست مگر قیمت ! پلاسما ها مخصوصا در سایزهای بالا قیمت بسیار پائین تری را نسبت به LCD ها ارائه میکنند مثلا یک پلاسمای 42 اینچی در حدود 30 درصد بزرگتر از یک LCD با اندازه 37 اینچ است در حالیکه هردو قیمتی تقریبا مساوی دارند (چیزی نزدیک 2 میلیون تومان) . البته مطمئن باشید که در سال های آینده این نسبت به علت سرمایه گذاری وسیع در صنعت LCD به نفع LCD تغییر جهت خواهد داد ولی در آن موقع هم باز این نسبت در مورد ابعاد بالاتر (مثلا پلاسمای “52 در مقابل LCD “42) برقرار خواهد بود.
ب) مزایای LCD ها بر پلاسماها :
اگر از LCD ها ناامید شده اید باید بگویم که این پایان ماجرا نیست . LCD ها قادر به نمایش پیکسل های بیشتری نسبت به پلاسماهای هم سایز خود می باشند ، علاوه بر آن مصرف برق LCD ها نسبت به رقیبان پلاسمای خود در حدود 30 درصد کمتر میباشد و از اینها گذشته وزن آنها نیز بسیار کمتر از پلاسماهاست که این موضوع حمل ونقل و نصب دیواری آنها را آسانتر می کند.
طول عمر LCD ها نیز بالاتر از رقیبان پلاسمای خود است (که این نسبت در مورد پنل های قدیمی پلاسما بیشتر مشهود بود که عمری در حدود 20000 ساعت داشتند یعنی چیزی در حدود تماشای روزی 8 ساعت برای تقریبا 7 سال جائیکه LCD ها طول عمر 60000 ساعت را دارا می باشند) که با تولید پلاسماهای پیشرفته این نسبت بطرز مشهودی بهبود یافته است و به رقمی نزدیک به همان 60000 ساعت نزدیک شده است.(لازم به یادآوری است که طول عمر یک پنل زمانی ست که روشنائی صفحه به نصف مقدار اولیه نزول میکند).
نکته نهائی در مورد ضعف های پلاسما در قبال LCD پدیده ایست به نام جا افتاده گی تصویر(Burn-in) که در طی آن اگر تصویری بمدت طولانی بروی صفحه ثابت بماند سایه این تصویر تا مدتها بروی صفحه نمایش باقی می ماند که به لطف پیشرفت فناوری و ویژگی های پلاسماهای جدید مثل استفاده از Screen Saver این موضوع به حداقل رسیده است.
یک نکته مهم دیگر نیز در اینجا باقی میماند و آن هم پشتیبانی دستگاه از فرمت HD است که تصاویر با کیفیت را ارائه میکند . برای اینکه از این مورد مطمئن شوید حتما دستگاه شما (پلاسما یا LCD) میبایست حداقل از رزولوشن 720در 1280 پشتیبانی کند که این البته شرط لازم است و نه کافی.
خب پس از اینکه با این دو نوع تکنولوژی آشنا شدیم حالا نوبت به انتخاب میرسد در این رده اگر دلتان به حال جیب مبارک سوخته باشد و در عین حال خواهان یک تکنولوژی برتر هستید مطمئنا پلاسما انتخاب بهتری ست .ولی اگر قیمت در درجه اهمیت پائینی برای شما قرار دارد و کیفیت بالای تصویر ، حمل آسان ، مصرف پائین انرژی و از همه مهمتر خلاص شدن از تکنولوژی دردسر ساز “لامپ تصویر” برایتان مهم است بدون شک به LCD فکر کنید.
مطلب فوق با اندکی تلخیص در شماره 265 هفته نامه عصر ارتباط به تاریخ شنبه 15 تیرماه 1387 نیز درج گردید.
من میخام یک تلویزیون بخرم موندم بین سری 5 سامسونگlcd بخرم یا پلاسما لطف کنید کمکم کنید
سلام بچه ها
من ميخوام يه lcd 32 بخرم و بين ال جي و پاناسونيك دو دلم . در ضمن مشخصاتي كه براي هر مدل گفته ميشه مثل كنتراست و … واقعي هستن يا تبليغات هستن.لطفا زود جواب بدين. ممنون
سلام دوستان
من تلویزیون رو خریدم الان اومدم تحقیق میکنم.. !!!!!
ما پاناسونیک پلاسما 50اینچ خریدیم ظاهرا که فعلا ایرادی نداره من اون موندن زمینه تصویر روی صفحه رو اصلا حس نمیکنم فقط ایرادش اینه که خیلی کتو کلفته و از صفحه ش گرما میاد بیرون(مثل لامپ های رشته ای)
…درکل اگر جیب مبارک براتون مهمه پلاسما عااالیه وگرنه LED بخرید !
این دوست خوزستانی کاملا مرا ناامید کرد. بعد از دو ماه تحقیق کردم بلاخره تصمیم داشت پلاسمای ال جی 50 اینج بخرم . اما حالا مردد شدم. می خواستم lg 50pk 550 بخرم فول اچ دی هست و امکانات جانبی زیادی هم داره . قیمت هم یک میلیون و پانصد تومانه. در ضمن یو اس بی آن mkv رو هم می گن باز می کنه. اگه کسی راجع به این مدل اطلاعاتی داره لطفا راهنمایی کنه. ممنون می شم.
با سلام
تا حالا با کسی برخورد داشته اید که جیبش رو زده باشند در همون حال به حماقتش بخندند این وصف الحال من می باشد
بعد ازکلی سرک کشیدن توسایتا یه پلاسمای 50 اینچ سامسونگ به قیمت یک میلیون هشتصد خریدم اما دشمن شما هم نبینه اولان تو ابتدای روشن کردن تو فروشگاه مجبور شدند فلشش کنند وقتی اومدم خونه و دفترچه راهنمایش دیدم دود از کله ام بلند شد اولان تا دلتون بخواد از سوختگی پیکسل و جاموندن تصویر روش نوشته که خارج از گارانتیه . اولین باری که روشنش کردم خواستم رسیورم رو تنظیم کنم خب طبیعیه یه نیم ساعتی تو منوی رسیور بودم وقتی از منوی رسیور اومدم بیرون دیم بله چقدر ما ایرنی ها بلا بنسبت شما احمقیم کادر ومنوی رسیور موقع عوض کردن کانال رو زمینه مشکی صفحه مونده فردا شبش یه سی دی کارتون گذاشتم که بالاش ارم داشت بعد از تموم شدن کارتون تلویزیون وخاموش کردیم صبح که تلویزیون و روشن کردم دیدم بله جاترو بچه نیست آرم کارتون دیشبی رو صفحه پلاسماست خلاصه هر چه بد وبیراه بود به خود احمقم گفتم در کل افتضاحه هر روز باید یه یه ساعتی از برنامه اسکرولش استفاده کرد تاز وقتی پلاسما رو خاموش می کنید یه نم ساعتی تق تق میکنه که تو راهنماش نوشته یاداوری کنم همه اطرافیان سامسونگ سری 5 دارند خیلی هم راضین اما این پلاسما هم کنتراسش کمه هم توتصاویر نزدیک دائم تو کسری از ثانیه تصویر تارو شفاف میشه خلاصه کلاه سرتون نره کمی پول بیشتر بدبن اما پلاسما نخرید منتظر راهنمایتون هستم
ارادمندتون غلیرضا خوزستان 14/9/1389
با سلام به همه دوستان
بعد از سه سال تجربه ال سی دی و پلاسما و … به این نتیجه شخصی رسیدم که وقتی تمام عوامل رو کنار هم میزاری
و اگه دنبال یه تصویر و تجربه سینمایی در اندازه واقعا بزرگ یعنی بالای 100 اینچ و با قیمت مناسب ببینین هیچی بهتر از ویدئو پروژکتور نیست
یعنی ال سی دی و پلاسمای بزرگ و بزرگتر جواب کار نیست دوستان، و هزینه بیشتر و بیشتر و بیشتر اونجوری که توی این بازار دیونه تبلیغش میشه
یه تلویزوین کوچیک گوشه خونه واسه دیدن روتین تلوزیون و برنامه های روزمره و یه ویدئو پروژکتور خوب تو یه فضای مناسب با یه سیستم صوتی و تصویری خیلی خوب با مولتی مدیای با کیفیت خوب برای بالا ترین لذت از بهترین کیفیت در دیدن فیلم و مستند و ورزشی و غیره
موفق باشید
بنده هم يك پلاسماي 42 سامسونگ دارم حدود يك سال هم از عمرش ميگذره هيچ مشكلي هم نداره وقتي اينو خريدم مشابه همين تلويزيون از نوع ال سي دي حدود 400 تومن گرونتر بود اما الان كه يكسال گذشته خيلي خوشحالم كه اين حماقتو نكردم ال سي دي بخرم چون در عمل آنچنان فرقي نداره تازه هركسيم كه مي بينه فكر ميكنه ال سي ديه يعني اصلا چه فرقي مي كنه اونم با اين پيشرفت سريع تكنولوژي
اگه نظر منو ميخوايد ميگم پولتونو دور نريزيد همون پلاسما رو بگيريد مطمئن باشيد با اين پيشرفت سريع گرون ترين نوع تليوزيون هم 2سال دوام نمياره تازه ميگن آينده كلا از نوع ال اي ديه پس بي خيال ال سي دي بشيد
حالا که دو ساعت از وقتم گذاشتم پای این مقاله
به این نتیجه رسیدم که pana 42 plasma از همه بهتره,در ضمن خیلی هم در فکر آینده و تکنولوژی های احتمالی نباشید,
به قول خودشون 2012 همه چیز تمومه, :دی
حالا یه رباعی از حکیم خیام می ذارم که خیلی غم دنیا رو نخورید:
چون عهده نمی شود کسی فردا را
حـالی خوش دار اين دل پر سودا را
می نوش به ماهتاب ای ماه که ما
بـسيار بـــگردد و نــيـابد ما را
دوست عزيز
لطفا این سایت رو مشاهده كنيد تا كاربرد پلاسما در مشاهده سه بعدي رو كامل متوجه بشيد
من یه 40 سامسونگ دارم هر روز بیشتر ازش بدم میاد اصلا قابل مقایسه با پاناسونیک نیست
سلام
من یک تلویزیون میخام بخرم نهایتا 600000 تومان لطفا راهنمایی کنید
این مقاله خیلی قدیمی شده
در یک کلام خلاصه میگم اگر بخواهین HD ِDVD و Blueray ببینین شاید در برخی فیلمها LCD بهتر باشه، ولی برای Farsi1، فوتبال شبکه 3 و DVD ها کنار خیابون ذره ای روی Plasma تردید نکنید.
البته اکثر ملت چیزی از کیفیت تصویر بارشون نیست برای این افراد LCD گزینه بسیار مناسبیست و بهتره بزاریم با LCD خوش باشن چراکه که LCD تکنولووژي خوب و آینده داریه و این افراد هزینه های پیشرفتشو تامین میکنن که نمونش همین تلویزون سه بعدی که یک پیشرفت خیلی بزرگ حساب میشه.
بعد از پرس جوه اي فراوان و انتخاب نهايي خودم پلاسماي 42 پاناسونيك گرفتم الان بعد از يك سال استفاده از ان راضي هستم
سلام من یه مشکل دارم و ممنون می شم راهنماییم کنید خوب تلویزیون من py 800 پاناسونیک 50 اینچ الان روی صفحه مشکل burn in پیش اومده چند ساعتی روی برفک گذاشتم هر چند این مدل بعد 1 ساعت اتوماتیک خاموش میشه و تنظیمی هم نداره که بشه از این حالت خارجش کرد و باید دوباره روشنش کنم اما بعد چند ساعت هنوز هم این مشکل هست چه کار دیگه ای می تونم انجام بدم برای این وضعیت پیش اومده؟
من سال دیگه می خرم چون فن آوری به سرعت در حال پیشرفت است و کیفیت ها و قیمت ها به هم نزدیک می شود سال دیگه انتخاب میکنم
اما به نظر میرسه پلاسما به دلیل قیمت بهتر باشه البته به نظر خیلی ها کلاس lcd بیشتره
من فکر میکنم این روزها فرق زیادی بین مارک های مختلف نیست و فقط تبلیغات مدعی تفاوت هستند
شاد باشید
همصدای گرامی من 18 ماه پیش 4 ماه تحقیق کردم و بعد از 4 ماه پاناسونیک پلاسما رو گرفتم تا به حال هم بیشتر از سه چهار بار ،رضایت خودم رو از انتخابم در همینجا گفتم این تلوزیون رو هم برای دو نفر از فامیلا گرفتم
وسواس به خرج نده ،همون پاناسونیک رو با خیال راحت بگیر ،من منکر کیفیت پایونیر نیستم ولی این قیمت نمی ارزه نهایتاکارزش پانزده درصد پرداخت پول اضافی رو داره
مگر اینکه پولتو با زحمت به دست نیاورده باشی
سلام.من برای خرید تلویزیون پلاسمابیشتر از 2 ماه بررسی کردم ودر نهایت 2مارک را مناسب دیدم ، ولی تفاوت قیمت بسیار زیادی بین این دو مارک وجود دارد.
1-تلویزیون پلاسمای پایونیر 50اینج اصل ژاپن با قیمتی حدود 5میلیون تومان
2- تلویزیون پلاسمای پاناسونیک 50اینچ(پنل ژاپن)محصول مالزی یا اندونزی باقیمت یک میلیون وهفتصدوپنجاه هزار تومان.
سلام
من LCD50پاناسونیک داشتم ولی الان که کامل تحقیق کردم به این نتیجه رسیدم که کلا PLASMA خیلی بهتر و یه چیزی رو فراموش نکنین اگر چه شفافیت LCD بیشتر اما تفاوت این شفافیت فقط با پخش بلورای مشخص می شه که هنوز در ایران بورسی نداره.
به نظر من بهترین گزینه ی خرید LG PQ70 مخصوصا برای کسایی که اهل فیلم هستند.
من هم پس از بررسی فراوان به نتیجه مشابه علیرضا رسیدم.
آدم با این همه توضیح وتفسیرگیج میشه چی بخره!به این نتیجه رسیدم که همون تلویزیون 14اینچ خودمونوعشق است