مووبل تایپ: از الف تا ی (قسمت دوم)

4
3413

آیا کار با مووبل تایپ آسان است؟ آیا بدون آشنایی با زبان پرل هم می توان سایتی داشت که از مووبل تایپ به عنوان سیستم مدیریت محتوا بهره گیرد؟ آیا اصلا می شود از همین الان کار با مووبل تایپ را شروع کرد؟
به طور خلاصه، پاسخ هر سه پرسش بالا مثبت است. در قسمت قبلی، سعی کردم شما را با مفاهیم اولیه سیستمهای مدیریت محتوا آشنا کنم. در این قسمت سعی می کنم بیشتر به مووبل تایپ نزدیک شوم و شما را با مفاهیم اولیه موجود در آن آشنا سازم. اگر علاقمندید در این قسمت هم با من باشید.

در قسمت قبل گفتیم که سیستم مدیریت محتوا کارش جدا کردن محتوا از ظاهر سایت است. بیایید از همین جا شروع کنیم. شما برای اینکه بتوانید سایتی را مدیریت کنید باید اول آن را بسازید. شاید مشکل ترین قسمت کار هم همین باشد: ساختن قالب سایت.
شما برای داشتن سایتی بر پایه مووبل تایپ در ساده ترین شکل ، مسیر زیر را طی خواهید کرد:

1- مووبل تایپ را نصب می کنید. ( اعتقاد دارم سایتهای زیادی، مراحل نصب مووبل تایپ را چه روی سرور لوکال و چه سرورهای واقعی، توضیح داده اند. با این حال اگر دوست داشتید آن را از زبان من بشنوید و البته با توجه به اینکه نصب ورژن 4 برنامه مقدار زیادی با ورژنهای قبلی تفاوت دارد اعلام کنید تا در خدمتتان باشم).
2- تنظیمات مربوط به سایت را در مووبل تایپ انجام می دهید.
3- یکی از قالبهای پیش فرض سیستم را (که در ورژن 4 بسیار زیاد و متنوع هم هستند) انتخاب می کنید.
3- شروع به نوشتن مطالبتان می کنید.
4-همین!

مراحل بالا در صورتی بکارتان می آیند که بخواهید از تمپلیتهای آماده برنامه استفاده کنید (که در مووبل تایپ 4 به آنها استایل -Style- می گویند و خودش بالغ بر دهها استایل مختلف است).
اما از آنجا که هیچ کدام از این استایل ها مناسب زبان فارسی نیستند و اصولا به نظر من استفاده از استایل های پیش فرض سیستمها به خودی خود، کاری بی کلاس است! من توصیه می کنم از همین ابتدا به اصول قالب نویسی برای مووبل تایپ آشنا شوید تا بتوانید سایت مخصوص خودتان را بسازید.
در این صورت من، مراحل خلق یک سایت مووبل تایپی را به نحو زیر تغییر می دهم:

1- قالب مناسب سایت خود را بیافرینید (بدون در نظر گرفتن اینکه سیستم مدیریت محتوایی وجود دارد). برای اینکار راههای زیادی وجود دارد مثلا استفاده از فوتوشاپ یا Fireworks یا استفاده از CSSکه توضیح آنها موضوع این مطلب نیست. فقط این را بدانید که تقریبا هر تمپلیتی را می توانید انتخاب کنید، با هر شکل و طرحی!
2- یکی از نرم افزارهای فرانت پیج (Front Page) یا دریم ویور(DreamWeaver) را نصب کنید.(از اولی فقط در یک سال اول آشنایی ام با طراحی سایت استفاده کردم و از دومی در 9 سال اخیر لحظه ای جدا نشدم!)
3- حالا قالب ایجاد شده در مرحله 1 را به برنامه Front Page یا DreamWeaver وارد کنید. از اینجا قسمت جالب کار شروع می شود. در این قسمت شما کدهای مووبل تایپ را وارد قالبتان می کنید.
4- همین!

حالا وقت آن است تا کمی بیشتر، طرز کار مووبل تایپ را برایتان توضیح دهم. در واقع مووبل تایپ به عنوان یک موتور مرکزی یا رابط، وظیفه برقراری ارتباط بین قالب، کدهای برنامه (که در مرحله 3 صحبتشان شد) و بانک اطلاعاتی را به عهده دارد.
ساده تر و در قالب مثال، بحث را باز تر می کنم:
فرض کنید در قسمت مرکزی قالبتان جایی برای درج مطالب در نظر گرفته اید (مثل همین قسمتی که الان در سایت writeage در حال خواندن مطلب هستید). حالا شما در قالب خشک و خالی اولیه تان تعدادی کد به شرح زیر وارد می کنید(به وسیله همان برنامه های مرحله 2):

<MTEntries lastn=”5″>
<MTEntryTitle><br>
<MTEntryBody>
</MTEntries>

در قسمتهای بعدی به طور مفصل تری در باره معنی کدهای MT توضیح می دهم ولی عجالتا بدانید که خط اول و آخر کد نقش یک ظرف را بازی می کنند که نگهدارنده همه مطالب نوشته شده می باشند.”lastn=”5 هم نشان می دهد در هر لحظه فقط به نمایش 5 مطلب آخر اضافه شده به سایت نیاز داریم.
خط دوم عنوان مطلب را نشان می دهد و خط سوم هم خود مطلب (متن) را.
در داخل برنامه مووبل تایپ قسمتی برای نوشتن مطالب وجود دارد که شما مطالبتان را در فیلدهای مربوط به خود می نویسید: مثلا عنوان مطلب را در قسمت Entry Title ، متن مطلب را در Entry Body و … .
حالا بعد از انتشار این قالب، وظیفه مووبل تایپ این است:
1- عناصر موجود در قالب را (که به زبان اصلی وب یعنی HTML توسط دریم ویور یا فرانت پیج ساخته شده) دست نخورده نشان می دهد.
2- هر جا که به کدهای مووبل تایپ رسید(که به آنها تگ -Tag – می گویند)، در بانک اطلاعاتی، جستجو می کند و معادل وارد شده به بانک را به جای کد مووبل تایپ نشان می دهد. مثلا برای همین مطلب که در حال خواندنش هستید، مووبل تایپ از عنوان “مووبل تایپ: از الف تا ی (قسمت دوم)” به جای کد MTEntryTitle ااستفاده می کند که من آن را در قسمت Entry Title درون سیستم مدیریت سایتم تایپ کرده ام.

امیدوارم کلیت موضوع را درک کرده باشید. فکر می کنم برای این قسمت، مطلب کافی باشد. در قسمتهای بعدی بیشتر در باره کدهای مووبل تایپ با هم صحبت خواهیم کرد.
اگر سوالی دارید آن را به صورت کامنت مطرح کنید تا دیگران هم استفاده کنند.

 

توجه: این مقاله به صورت اختصاصی برای ‏Writeage.com‏ نوشته شده درج تمام یا قسمتی از ‏این ‏مطلب، ‏تنها با ذکر نام سایت و آدرس دقیق این صفحه مجاز است.

 

مووبل تایپ: از الف تا ی (قسمت اول)

مووبل تایپ: از الف تا ی (قسمت سوم)

مووبل تایپ: از الف تا ی (قسمت چهارم)

مووبل تایپ: از الف تا ی (قسمت پنجم)

مووبل تایپ: از الف تا ی (قسمت ششم)

4 دیدگاه

  1. سلام من واقعا از قلم شیوای شما لذت بردم فقط یک خواهش داشتم آن هم اینکه لطفا در مراحل نصب با تصویر و با دلیل باشه که مثلا این کد رو چرا پاک کردیم و اینکه لطفا تصاویر را در سرور قبلی آپلود نکنید چون برای من فیلتر هست با تشکر

  2. سلام دوست عزیز :
    راستش من با خیلی از سی ام اس ها کار کردم : postnuke,phpnuke,e107,mambo,….. از موقعی که مقاله ی خوب شما رو خوندم دوست داشتم با ام تی هم کار کنم ولی حقیقتش نتونستم نصبش کنم نه توی لینوکس و نه تو ویندوز بر روی زامپ!
    تو آپاچی یعد از اینکه تمام ماژول های پرل رو نصب و لود کردم خطای forbidden میده در حالی که من تمام permission ها رو درست ست کردم.تمام انجمن های مربوطه رو هم تقریبا نگاه کردم (البته فارسی ها رو) ولی نتیجه ای نگرفتم.
    من تا به اینجا مامبو رو از همه ی سی ام اس هایی که باهاشون کار کردم انعطاف پذیرتر و قویتر دیدم .در مورد این ویژگی ها مووبل تایپ چه گونه است ؟ امیدوارم بتونم با این سی ام اس هم کار کنم چون واقعا به پرل علاقه دارم.
    با تشکر از سایت خوبتون

ارسال یک پاسخ