این MTInclude های دوست داشتنی

11
3729

اگر همراه همیشگی عصر نوشتن بوده باشید می دانید که در آخرین قسمت از سلسله مقالات (مووبل تایپ: از الف تا ی) قول دادم با مطالب پیشرفته تر در زمینه MT این CMS محبوب در خدمت علاقمندان باشم. اکنون با یکی از کاربردی ترین و محبوب ترین تکنیک های مووبل تایپ بازگشته ام تا شما را در تجربه کد نویسی ام تی آن هم از نوع پیشرفته تر سهیم کنم. با ما باشید.

در مطالب قبل شما اکثر چیزهایی که برای کدنویسی یک قالب ساده (یا پیچیده) برای مووبل تایپ نیاز بوده فراگرفته اید. یاد گرفته اید چگونه صفحه اول سایتتان را بسازید و همچنین انواع آرشیوهای تکی٬ زمانی و موضوعی لازم برای بایگانی مطالب سایتتان را بسازید. بعلاوه توانستید یک Sidebar حاوی آرشیو ماهانه سایتتان به آن اضافه کنید و اندک تغییراتی هم در منوی اصلی (بالای) سایت دادید تا معرف لینکهای شما به صفحات داخلی باشند.

نخست نگاهی به تصویر صفحه اول و دو صفحه داخلی سایت بیندازید:

 

mt-include-tutor-02.gif

 

 

mt-include-tutor-03.gif

 

 

mt-include-tutor-04.gif

 

قسمتهایی که در تصویر اول با خطوط رنگی و شماره مشخص کرده ام بخشهایی از سایت هستند که در صفحات مختلف عینا تکرار می شوند. هر سایتی شامل تعدادی از این قسمت هاست. مثلا لوگوی سایت٬ منوی بالا یا کنار سایت (که به آن Navigation هم می گویند)٬ ستونهای کناری (Sidebar) و همچنین فوتر (Footer) که معمولا شامل کپی رایت و سایر اطلاعاتی است که در تمام صفحات تکرار می شوند.

اگر دقت کرده باشید متوجه شده اید که هرگاه نیاز به تغییر یکی از این قسمتها داشتیم مجبور بودیم آن تغییر را در تمام صفحات به صورت دستی (و البته طاقت فرسایی) اعمال کنیم. مثلا دیدید که وقتی در قسمت آخر به صفحه اول سایتمان (index.html) یک Sidebar اضافه کردیم مجبور شدیم آن را به صفحات آرشیو تکی٬ موضوعی و ماهانه هم اضافه کنیم. اما راه آسانتری هم وجود دارد. راه آسانتری که موضوع آموزش امروز ماست: استفاده از MTInclude دوست داشتنی.

پیش از هرچیز بگذارید کمی توضیح بدهم:

در حقیقت ما می خواهیم قالب را به اجزاء کوچکتر تقسیم کنیم. با اینکار در صورتی که هر جزء نیاز به تغییر داشته باشد نیاز به انجام تغییر در کل قالبها نیست. تنها با تغییر در همان جزء کوچک می توان همه صفحات قالب را تغییر داد. البته این تنها در صورتی امکان پذیر است که چیزی این اجزاء کوچک را به بدنه اصلی پیوند بزند. این “چیز” همان MTInclude است.
بیایید به قسمت عملی برویم. ابتدا بیایید قسمت بالا (یعنی قسمتی که در تصویر بالا با شماره 1 مشخص شده) را از قالب صفحه اول جدا کنیم. دست بکار می شویم:

1- قالب index.html را در دریم ویور باز کنید.

2- تکه کد زیر را پیدا و Cut کنید:

<div id=”header”>
<h1>Primitif</h1>
<h2>Learn Movable Type by Writeage</h2>
</div>

3- حالا یک فایل جدید در دریم ویور بسازید. این فایل باید خالی (کاملا خالی) باشد یعنی هیچ کدی در قسمت کد آن دیده نشود. حالا کدهای Cut شده مرحله قبل را در قسمت کد این فایل Paste کنید و فایل را با نام logo.html در همان شاخه ای که مووبل تایپ فایلها را در آن منتشر می کند (در مثال ما شاخه writeage_2 در شاخه htdocs) ذخیره کنید. حاصل کار باید شبیه تصاویر زیر باشد:

 

mt-include-tutor-05.gif

 

mt-include-tutor-06.gif

حالا باید از کد MTInclude استفاده کنیم تا این تکه جدا شده از بدن را به آن پیوند بزنیم. اما پیش از آن بیایید کمی این کد را تجزیه و تحلیل کنیم. این کد می تواند با چند متغیر استفاده شود که ما به دو مورد از آنها در این مثال اشاره می کنیم:

<MTInclude file=”File Name”>
<MTInclude module=”Module Name”>

در حالت اول شما یک “فایل” را به بدنه پیوند می زنید (این فایل می تواند مثلا حاوی همان دو سه خط کدی باشد که در مرحله 3 آنها را کات و Paste کردیم).
در حالت دوم شما یک “ماژول” را به بدنه مرتبط می سازید. ماژول تکه کدی است که محتوای دینامیک(متغیر) دارد. یعنی پیش از آنکه به بدنه پیوند بخورد محتوای آن توسط مووبل تایپ پردازش می شود و نتیجه به بدنه پیوند داده می شود. در مثال فعلی از حالت اول استفاده می کنیم.

4- در فایل index.html به جای تکه کدی که در مرحله 2 حذف کردید کد زیر را وارد کنید:

<MTInclude file=”logo.html”>

دقت داشته باشید که اگر فایل را به جز در Root سایت در شاخه دیگری ذخیره کرده باشید لازم است آدرس همانجا را بدهید مثلا

<MTInclude file=”include/logo.html”>
<MTInclude file=”files/logo.html”>

5- حالا فایل را ذخیره کنید و به سراغ ام تی بروید.

6- اگر طبق آموزش های قبلی جلو آمده باشید (منظورم قسمت Link to File است) تنها نیاز دارید یکبار سایت را بازسازی کنید. حالا اگر نگاهی به سایتتان بیندازید درواقع چیزی تغییر نکرده است!

7- کمی وقت بگذارید و مراحل 1 تا 4 را (البته به جز مرحله 3) برای همه قالبهایی که تا حالا ساخته اید تکرار کنید (قالبهای آرشیو تکی٬ موضوعی٬ ماهانه).

8- حالا امتحان اصلی آغاز می شود. بیایید چیزی را در فایل logo.html تغییر بدهیم. مثلا بیایید به جای کد

<h1>Primitif</h1>

از کد زیر استفاده کنیم:

<h1>MovableType 4</h1>

9- فایل logo.html را ذخیره کنید و به سراغ MT بروید. یک بار بازسازی (Publish)کافی است. حالا تغییر کوچک شما در تمامی صفحات اعمال شده است. به همین راحتی و فقط با یک بار تغییر در جزء کوچکتر تمام صفحاتی که آن جزء به آنها پیوند خورده تغییر می کنند.

این مراحل برای بقیه المانهایی که کما بیش در سایت به صورت یکسان نمایش داده می شوند قابل اجراست. برای تمرین بیشتر٬ منوی بالای سایت(Navigation) و فوتر سایت را به صورت یک فایل جداگانه درآورید و به آنها نامهای top-menu.html و footer.html بدهید. حالا با استفاده از

<MTInclude file=”File Name”>

آنها را به بدنه اصلی پیوند بزنید.

اگر دقت کرده باشید در مورد ستون سمت چپ هنوز صحبتی نکرده ام. ستون سمت چپ سایت در حال حاضر شامل آرشیو ماهانه سایت است. این قسمت جزء قسمتهای دینامیک (متغیر) به حساب می آید از اینرو نمی توانیم آن را به صورت فایل جداگانه به سیستم معرفی کنیم (همانطور که گفتم فایلهایی که به MTInclude می چسبند بدون پردازش توسط ام تی نمایش داده می شوند اما قسمت آرشیو ماهانه دارای انواع کدهای ام تی است. این کدها پیش از نمایش در سایت باید توسط ام تی پردازش شوند تا اطلاعات آنها به صورت قابل فهم برای Browser به آن برگشت داده شود(. در این مواقع از module استفاده می کنیم. ماژول ها توسط مووبل تایپ پردازش می شوند و آنگاه برای چسبیدن به بدنه از آنها استفاده می شود. شاید اگر به قسمت عملی برویم کمی از این پیچیدگی کاسته شود. پس دست بکار می شویم:

10- فایل index.html را مجددا در دریم ویور باز کنید. تکه کد زیر را پیدا و Cut کنید:

<MTIfArchiveTypeEnabled archive_type=”Monthly”>
<MTArchiveList archive_type=”Monthly”>
<ul>
<li><a href=”<$MTArchiveLink$>”><$MTArchiveTitle$> (<$MTArchiveCount$>)</a></li>
</ul>
</MTArchiveList>
</MTIfArchiveTypeEnabled>

11- اینجا باید کار متفاوتی انجام دهیم. به سراغ مووبل تایپ بروید. از قسمت Design>Templates و از بخش Template Modules روی Create template module کلیک کنید.

12- نام این ماژول جدید را Monthly ز یا هرچیز دلخواهی بگذارید و کدهایی را که در مرحله 10 کات کردید در قسمت کد Paste کنید و روی Save کلیک کنید.

13- وقت آن است که به فایل index.html برگردیم. جای آن کدی که در مرحله 10 کات کردید تکه کد زیر را بنویسید:

<MTInclude module=”Monthly Module”>

فایل را ذخیره کنید و یکبار عمل بازسازی را انجام دهید. باز هم با مراجعه به صفحه اول نباید تغییری ایجاد شده باشد.

14- دوباره کمی وقت بگذارید و در همه قالبهایی که تا حالا ساخته اید(قالبهای آرشیو تکی٬ موضوعی٬ ماهانه) آن تکه کد مرحله 10 را پیدا کنید و به جایش کد مرحله 13 را بگذارید و همه را ذخیره کنید.

15- حالا وقت امتحان است. بیایید تغییری کوچک در ستون آرشیومان ایجاد کنیم. مثلا بیایید به انتهای کدهایی که در ماژولمان در ام تی کپی کردیم تکه کد زیر را اضافه کنیم:

<p><a href=”main-monthly-index.html”>All Months Archive</a></p>

این تکه کد٬ لینکی به صفحه اختصاصی آرشیو ماهانه به ستون اضافه می کند.

16- یادتان باشد در این مرحله باید حتما کد تغییر کرده را به قسمت کد ماژول مربوطه اضافه کنیم. اما اگر دقت کنید می بینید که در قسمت پایین کدها باز هم فیلد آشنای Link to File وجود دارد که می توانیم طبق روشی که اینجا گفتم آن را به یک فایل مرتبط سازیم. در این صورت دیگر نیاز نیست هر دفعه تغییرات را در ام تی کپی و Paste کنیم بلکه بجای آن یک فایل را در دریم ویور ویرایش خواهیم کرد که بسیار آسانتر است.

17- قبل از اینکه نتیجه را ببینیم تنها کافی است یکبار سایتمان را Publish کنیم. اگر مراحل را درست انجام داده باشید باید ستون سمت چپ سایت شما در تمام صفحات شبیه به تصویر زیر شده باشید:

 

mt-include-tutor-08.gif

در انتها شاید لازم باشد یکبار دیگر تفاوت Include کردن فایل و ماژول را با هم مرور کنیم:
Include کردن فایل تنها زمانی بکار می رود که فایل حاوی کدهای ام تی نباشد. در غیر این صورت آن کدها چون پردازش نمی شوند عینا در نتیجه نهایی نشان داده می شوند که قطعا هدف ما این نیست. توجه داشته باشید که کدهای مووبل تایپ به خودی خود برای Brawser ها چیزی به جز Text هایی بی معنا نیستند که عینا به نمایش در می آیند.

هرچند Include کردن ماژول همه جا امکان پذیر است اما بهتر است تنها زمانی که اطلاعات دینامیک در تکه کد مربوطه وجود دارد از آن استفاده کنیم. توجه کنید که هرگونه پردازش توسط مووبل تایپ٬ باری را به CPU ی سرور شما تحمیل می کند که گاهی می تواند منجر به از کار افتادن سایتتان (البته در بازدیدهای بسیار زیاد) به دلیل CPU Exceeded Error شود.

 

امیدوارم این آموزش برایتان سودمند بوده باشد. در صورتی که آموزش خاصی مدنظرتان است که دوست دارید اینجا به آن پرداخته شود خواهشمندم در قسمت نظرات اعلام کنید.

 

توجه: این مطلب به طور اختصاصی برای سایت writeage.com نوشته شده است. درج تمام یا قسمتی از ‏این ‏مطلب، ‏تنها با ذکر نام سایت و آدرس دقیق این صفحه مجاز است.

11 دیدگاه

  1. با سلام
    من مدتی است که از ام تی برای ساخت استفاده کرده ام و چند ماه است که با یکه مشکل روبرو شدم که نتونستم اونو حل کنم اگه بشه راهنمایی کنید
    و میدونم که میتونم از کدهای php نیز تو ام تی استفاده کنم و برای این کار گزینه استفاده از php رو در Module Settings فعال کردم و در قسمت Template Modules کدهای php رو قرار دادم و تیک استفاده از php رو در پایین علامت زدم اما وقت صفحات رو مجددا میسازم این قسمت از ماژول در صفحه حذف میشه
    و فقط هنگامی اونا کار میکنن که خروجی Main Index رو بجای اچ تی ام ال php انتخاب کنم که این اصلا نیازی به انتخاب php در قسمت Module Settings نداره لطفا راهنمایی کنید

  2. سلام .. دکتر جان
    چرا ادامه نمیدی.. مووبل تایپ مقاله اموزشی برای طراحی قالب و معرفی کد های مورد نیاز قالب در اینترنت به زبان فارسی نداره و فقط سایت محبوب شماست… ایا این خود بهانه ای نیست تا این کار را ادامه داده و بخش مووبل تایپ سایت را گسترش بدهید؟؟
    متشکر منتظر اموزش های جدید شما هستم

  3. سلام
    از کار و زحمت شما بینهایت استفاده کردم. من مشغول ساختن یک وبسایت ۳ زبانه با ام تی هستم. و یک هفته است با ام تی سر و کله میزنم. احاطه شما به ابزارها و محیط ام تی در بین ایرانیها شاید منحصر بفرد باشد. من چگونه میتوانم از کمکهای حرفه ای شما بهره ببرم. بسیار خوشحال میشوم اگر امکان صحبتی خصوصی با شما را داشته باشم. در ضمن وبسایتی که من میخواهم بسازم وبسایت خبری و تحلیل خبر است. با ادیتورهای مختلف.
    به کار گرافیک واردم و به راحتی دزاین گرافیک یک سایت را انجام می دهم ولی در تطبیق و جا انداختن سکریپتها کاملن بی دست و پا هستم.
    منتظر ارتباط با شما رحمان

  4. سلام خسته نباشید بابت اموزش های خوبتون
    من درخواست 2 تا آموزش رو دارم
    اول آموزش ساخت گوگل مپ!
    دوم که از اولی هم مهمتره روش ایجاد کد امنیتی برای جلوگیری در اسپم نظرات
    ممنون میشم

  5. اجازه بدید منم سلامی عرض کنم؛
    خدمت عزیزان بگم که به نظر من تنها cmsی که قابلیت مقایسه شدن با MT رو داره WordPress هستش. مهمترین عاملش هم همینه که خود دکتر اشاره کرده.
    از بحث cms ها که بگذریم من یه خواهشی دارم، اگه میشه آموزش ساخت قسمت comment برای individual entry archive رو بزارین.
    خیلی فورس ماژور بهش احتیاج دارم. به نظرم یه موضوعی هم هست که به درد همه می خوره. هیچ کسی نیست که نخواهد نظر دیگران رو در مورد نوشته هاش بدونه! یا اگرم باشه خیلی کمه!!!
    دکتر جان یه عنایت ویژه بکن خواهشا!

  6. سلام محمد جان
    خوشحالم که حداقل این آموزش به درد یک نفر خورد!
    در مورد اون آموزش ها که خواستید چشم. سعی می کنم بهشون برسم.
    در مورد CMS های دیگه تفاوت بسیار بزرگی که شما هم به اون اشاره کردی اینه که به نظر من توی هیچ CMS ای به اندازه MT قالب از خود سیستم جدا نیست. متاسفانه توی همه CMS های PHP-MySQL Based قالب یه جورایی با کدهای برنامه قاطی می شه و این کار رو خیلی مشکل می کنه. مخصوصا وقتی پای Upgrade های گاه و بیگاه هم پیش می یاد.
    موفق باشی.

  7. سلام دکترجان
    دوست داشتم بيام جشن پرشين بلاگ اما تو ترافيک گير کردم. (تو شهر خودمون 1000 کيلومتر مانده به آنجا!)
    خيلي خوشحال شدم. آموزش واقعا به جايي بود. کم کم داره يه چيزايي حاليم ميشه! انشاءالله تا 2 هفته ديگه قالب سايتم رو ميذارم.
    براي آموزشهاي بعدي: پلاگين صفحه بندي paginate – جستجوگر – فيد – نظرات – توضيح مختصر درباره تگهاي ام تي- و… +++ يک کتاب خوب انگليسي يا فارسي اگه داشتين واسه ام تي!!
    واقعا ممنونم
    در جواب آقا ميثم: من خودم 9 ماهه با جوملا (البته از نوع ميترايي!) کار ميکنم. خاطره‌ي خوشي هم از درست کردن قالب براي اون ندارم. البته نميخوام بگم بده. اما چند برتري مووبل تايپ (از هزاران تا!) اينه که:
    1- تگ هايي داره که به راحتي حتي بدون هيچ اطلاعاتي از css ميشه با نرم افزار ها اون رو توليد کرد.
    2- دستمون تو ام تي بازتره. چون ميتونيم مثلا مشخص کنيم که براي لينک ادامه مطلب بنويسه بيشتر… ولي تو جوملا بايد مخ php باشي تا بتوني اين کلمه رو عوض کني.
    3- تگ ها و کلاس هاي جوملا از پيش مشخص شده است و به همين خاطر اگر تمام قالبهاي جوملا را نگاه کني، (بخصوص css) خواهي ديد که تمامشون يه جوري کپي همديگه هستند.
    4- استفاده زياد از جوملا هم بخاطر راحتيشه… (منم به همين خاطر جوملا رو براي سايت دوستم نصب کردم.)
    تفاوت که زياده آقا!!!!!
    ……. البته فقط جوملا نه … مامبو … الکسيس … e107 و بسياري سيستم هاي ديگر.

  8. سلام میثم جان
    به هر حال توی Joomla هم برای داشتن قالب اختصاصی خودت باید دست به کد بشی دیگه. مگه نه؟ مگر اینکه بخوای از قالبهای آماده اون استفاده کنی که خب ام تی هم کلی قالب آماده داره. معمولا اکستنشن (یا در ام تی Plugin) برای اضافه کردن یه قابلیت و کارایی جدید به cms اضافه می شه که خب MT هم کلی Plugin داره که به راحتی آب خوردن دانلود می شن!
    و البته … هدف ما از این آموزش ها مقایسه نیست.
    موفق باشی.

  9. من در كل مقالات شما رو در مورد موبل تايپ دنبال ميكردم. ولي خودم پس از كلي جستجو در اينترنت Joomla را براي وبسايتم انتخاب كردم. بزرگترين مزيت جوملا نسبت به تمام CMS ها اكستنشنهاي بسيار زياد اونه تا جايي كه تا كنون من حتي يك خط هم كد ننوشته‌ام و هر كاري هم بخوام انجام بدم براحتي آب خوردن يه اكستنشن دانلود و نصب ميكنم. همين! ولي بازم اين نظر شخصي بود

ارسال یک پاسخ