داروسازی… بدبختی

217
18236

از داروخانه برگشته ام. خسته و از پا افتاده. با خودم می گویم امشب هم تمام شد. با همه بدبختی هایش. با همه دروغ ها و راست ها یی که به مردم گفتم… و به خودم!

از زمان نگارش این مطلب سالها گذشته اما انگار بدترین مطلبی که تا کنون نسبت به شغلم نوشته ام به طنز زمانه شده جزء نتایج اول جستجوی گوگل! از آن طرف هم خیلی از جوانها و نوجوانهایی که به عشق بیشتر دانستن از این رشته جستجو می کنند علیرغم این همه بار منفی این نوشته باز هم پای آن کامنت می گذارند و سوال می پرسند. راستش با گذشت این همه سال تغییر زیادی در وضع دارخانه های این مملکت و رشته داروسازی در دانشگاه به وجود نیامده هرچند احساس من نسبت به این رشته تغییر کرده است.
در حال حاضر من دیگر در داروخانه کار نمی کنم بلکه در شرکتی داروسازی مشغول به کارم. کارم عالی نیست اما همین که با مردم سروکله نمی زنم خوشحالم. این مطلب را حذف نمی کنم بیشتر به احترام این همه نظری که در پای آن نگاشته شده است اما امکان درج نظرات را می بندم چرا که میلی به پاسخ دادن به سوالات مربوطه ندارم. امیدوارم درک کنید.

داروسازی … شاید در نگاه اول نام با کلاسی با خود به یدک می کشد و از آن هم با کلاس تر نام دکتر را برای صاحب مدرکش ولی در کشور عزیز ما (!) شاید از بی کلاس ترین حرفه های موجود است. سالها درس های بدردنخور و سخت حاصلی جز ارائه یک مشت آدم بدردنخور به چرخه درمان این مملکت ندارد. آدمهایی که اگر خیلی خیلی زرنگ باشند تازه می شوند یک مشت بازاری که تمام هم و غمشان دوشیدن بیشتر آدمهای دیگر است. آدمهایی که تنها هر ۸ ساعت یکی و هر ۶ ساعت یک قاشق را بلدند و اگر هم هنر کنند و چیزهای بیشتری یاد بگیرند هم باز به کارشان نمی آید. چه می خواهی بگویی به مردمی که قبل از گرفتن دستور درست مصرف دارو قیمت فلان خمیر دندان یا کف ریش تراشی را می پرسند! مردمی که حتی فرق دکتر داروساز را با دیگر کسانی که در داروخانه کار می کنند نمی فهمند حتی با وجود پوشیدن تنها روپوش سفید داروخانه!
چه می ماند از داروسازی وقتی تنها می فروشی آنهم جنسی را که حتی خودت هم اثرش را باور نداری. تو حتی وقت نداری ببینی دارویی که می دهی به فلان مادر و بچه و پیر و جوان داروی درست است یا مانند ده ها نسخه اشتباهی که روزانه در شهر پیچیده می شود دارویی عوضی و گاه مرگ آور است. آخر تو که نمی توانی هم نسخه ببیچی ( در شلوغی های داروخانه) هم آنرا گهگاه قیمت بزنی هم این وسط بروی آنطرف داروخانه تا نوار بهداشتی و مسواک بیاوری برای فلان مشتری سمج که ده بار تکرار می کند خواسته اش را.
این است داروسازی .
هرچه بود امشب هم گذشت . روح خسته ات را کشان کشان به خانه رساندی و باز هم بیخود به حال این مردم و این مملکت دل می سوزانی مردمی که … ولش کن.

بعد التحریر : این هم همین حرف ها منتهی از زاویه دید پزشکی !

217 دیدگاه

  1. سلام دکتر جان ازتون سوالی داشتم.
    در ایران مجوز تاسیس داروخانه چه شرایطی لازم داره؟
    درسته که هزینه ی خریدش میلیونیه؟
    با تشکر مخصوص!

  2. احمد جان سلام
    در مورد اینکه مدرکت مورد قبول ایران هست یا نه باید از وزارت بهداشت و وزارت علوم سوال کنی.
    در اینجا همونطور که گفتی بعد از شش تا هفت سال (معمولا 12 ترم) مدرک دکترا داده می شه اما این مدرک در واقع “دکترای حرفه ای” و تقریبا معادل فوق لیسانس هست. بعد از اون امکان ادامه تحصیل برای اخذ مدرک PhD هست که بهش می گن دکترای تخصصی و بین 3 تا 5 سال طول می کشه و کسانی که PhD می گیرند معمولا در دانشگاه ها مشغول می شن یا دنبال پژوهش می رن. امیدوارم توضیحم کمکی کرده باشه.

  3. با سلام خدمت دکتر عزیز
    من احمد دانشجوی سال آخر داروسازی هستم که برای تحصیل این رشته مجبور شدم به کشور عراق سفر کنم
    اولین مساله من این است که ایران میگه ما مدرک عراق رو قبول نداریم آیا واقعا اگه من به ایران برگردم یه دیپلمه محسوب میشم
    مساله بعدی ما اینجا بعد از 5 سال و یا همان 10 ترم مدرک لیسانس میگریم و اگه بخواهیم ادامه تحصیل بدیم برای فوق 2 سال و دکترا هم یه 3 الی 4 سال که تعداد دکترا اینجا به تعداد انگشتان دست هستند حالا سوال من این است که چگونه ایران بعد 6 یا 7 سال مدرک دکترا میدهد و آیا این همان دکتراست یا فرق دارد و شما در ایران باز میتوانید مثل اینجا باز هم ادامه بدهید
    ممنون میشم اگه منو راهنمایی کنید

  4. ايول دكتر
    آخه اگه بدوني يكي از بچه هاي دانشگاه ما كه رشتش داروسازيه چه بر سرما اورده
    فكر مي كنه چي هست ديگه……كاش مي شد اين رو واسش send كرد ولي ناراحت مي شه تازه آدرس email اش هم ندارم…….مي گه دختر فقط دختراي دندون پزشكي دارو….
    من خودم رشته ام علوم آزمايشگاهي يه و واسه ارشد مي خوام برم نانو تك….البته هنوز خيلي مونده تا ارشد:D
    بهار//

  5. بیو-سینا جان, ریتالین در کوتاه مدت تمرکز شخص و آمادگی پاسخ دهیش رو افزایش می ده و در دراز مدت باعث بیچاره شدن فرد از طریق افزایش پرخاشگری و مشکلات گوناگون جسمی (اثر برقلب, کلیه و سایر اندامهای حیاتی) می شه. پس نکن بچه جان. نکن!

  6. سلام دکتر
    ازتون یه سوال دارم که با اسمی که دارین بی ارتباط نیست!!
    ریتالین که امروزه بین دانشجویان کاربرد زیادی داره و شب امتحان یکی از مهمترین عوامل قبولی! بعضی ها شده، آیا واقعا در بالا بردن هوش و هوشیاری تاثیر داره؟ چه ضررهایی داره؟
    اگه ممکنه راهنماییم کنید.

  7. سینا جان تقریبا تمام گرایشهای داروسازی (منظورم در مقطع فوق دکتراست) زمینه کاری بعد از فارغ التحصیلی شان همان تحقیقات و آموزش هست (بیشتر آموزش یعنی تدریس در دانشگاه). به نظر من بیوتکنولوژی زمینه بیشتری برای تحقیقات داره.

  8. ممنونم دکتر.
    یه سوال دیگه هم داشتم!
    گرایش های مختلف داروسازی چه تفاوتی با هم دارند و همچنین کدامیک از گرایش ها بیشتر به درد تحقیق می خوره؟

  9. سینا جان اتفاقا از لحاظ علمی زمینه های بسیار زیادی تو ایران برای یه داروساز هست و همیشه برای یک محقق جدید جا هست. فقط دو مشکل وجود داره: 1- نتیجه تحقیقات معمولا خاک خوردن مقالات در کتابخانه هاست (مواردی هم هست که به ثمر می رسه اما زیاد نیست). 2- موسسات تحقیقاتی معمولا پول خوبی نمی دن. بیشتر می خوان از محقق بیگاری بکشند.
    جواب سوال دومت: یه داروساز می تونه با ادامه تحصیل یک بیوتکنولوژیست بشه. به نظر من بیوتکنولوژی زمینه های بیشتری برای کار تحقیقانی داره.
    موفق باشی

  10. سلام دکتر. ازتون یه راهنمایی می خواستم امیدوارم هرچه زودتر راهنماییم کنید.
    1-در رشته ی داروسازی در زمینه های تحقیقاتی شرایط در ایران چطوره و اگر کسی بخواد به این امید داروسازی بخونه، چه کارهایی باید انجام بده؟
    2- اگر کسی بخواد محقق بشه به نظر شما داروسازی بهتره یا بایو تکنولوژی؟
    ممنون دکتر ریتالین!

  11. سلام دوستان
    من فعلا پیش دانشگاهی تجربی هستم انشاالله اگه قبول شدم میخوام رشته داروسازی رو ادامه بدم.
    ازتون میخوام که در مورد این رشته منو راهنمایی کنین.

  12. ستایش جان در مورد قوانین آموزشی فعلی اطلاعی ندارم اما تا چند سال پیش فکر می کنم نمی شد از رشته شیمی به داروسازی اومد. در کل چون داروسازی دکترای پیوسته هست فقط از طریق کنکور سراسری و یا تغییر رشته از یکی دیگه از رشته های دکترای پیوسته (مثلا دندانپزشکی یا پزشکی) می شه به اون وارد شد. البته باز هم می گم بنده اطلاعات موثقی در این زمینه ندارم. همینطور در زمینه رشته بیوشیمی.
    موفق باشی

  13. سلام
    متن جالبی بود
    من خودم یه زمانی عشق دارو بودم
    اما الان دانشگاه شیمی میخونم
    چندتا سوال ازتون داشتم
    از طریق شیمی در ارشد هم میشه دارو خوند ولی باید تمام دروس رو از ابتدا خوند یا نه فقط دروس اختصاصی؟
    یه سوال دیگه هم دارم میشه از طریق شیمی بیوشیمی خوند؟
    خوشحال میشم جواب بدی

  14. خوبه – همه نوشته ها خوبه – اما شلو غ پلو غه .
    – برای اینکه بیننده بیشتر داشته باشی یه فکری کن .
    ممنونم .

Comments are closed.