راهنمای اتصال منبع تغذیه به کامپیوتر

33
58728
یکی از قسمت های گیج کننده اما در عین حال ساده در هنگام Setup کردن یک کامپیوتر جدید نحوه اتصال منبع تغذیه به مادربورد و قطعات سخت افزاری متعدد حاضر در کیس تعلق دارد جائیکه تعدد سیم های رنگی و تشابه ظاهری سوکت های اتصال منابع تغذیه هر کاربری را در اولین برخورد با مشکل روبرو می سازد. در مقاله کوتاه پیش رو ضمن معرفی اتصالات اصلی خارج شده از پاور، به محل اتصال صحیح آنها در جایگاه اصلی شان اشاره می کنیم. با ما همراه شوید.

حتما این موضوع را بارها شنیده اید که انتخاب یک پاور مناسب یکی از مهمترین مراحل ساخت یک سیستم جدید است. پاور یا منابع تغذیه که از آنها با عنوان PSU ها هم نام برده می شوند در حقیقت محلی برای تبدیل برق شهری به جریان مستقیم و تامین انرژی قطعات مختلف در یک کامپیوتر است.

راهنمای اتصال منبع تغذیه به کامپیوتربرای اتصال یک اتصال منبع تغذیه بهتر در ابتدا با وظیفه پاور آشنا شویم؛ یک منبع تغذیه علاوه بر ایجاد ولتاژهای مختلف از طریق خروجی های گوناگون، وظیفه تداوم سرویس و تامین توان مصرفی هر پورت را نیز برعهده دارد وظیفه ای که کیفیت و راندمان انجام آن تفاوت اصلی و مهمترین علت اختلاف قیمت بین بزرگان این کلاس و برندهای گمنام را تعیین می کند. اما این قطعه مهم و تعیین کننده غالبا در حین انتخاب قطعات و در هیجان گزینش برترین پردازنده، رم و البته کارت های گرافیک رنگارنگ معمولا به فراموشی سپرده شده می شود جائیکه بسیاری از کاربران حتی پاور سیستم خود را بصورت تکی انتخاب نکرده و بجای تحقیق پیرامون این قطعه حیاتی ساعت های متمادی را صرف انتخاب ظاهر کیس دستگاه می نمایند کیسی که معمولا پاور ناشناخته ای نیز به همراه آن ارائه می شود. انتخاب این پاورهای ناشناخته بعلت قیمت مناسبی که در مقایسه با همتایان حرفه ای خود دارند با اینکه در نگاه اول کاملا دارای توجیه اقتصادی ست اما در دراز مدت حضور این پاورهای بی کیفیت در سیستم های گرانقیمت بعلت کیفیت نچندان مناسب آنها عملا می تواند ضررهای هنگفت و خسارت های فراوانی به همراه داشته باشد که مطمئنا رقم بسیار سنگین تری در قیاس با خرید یک پاور حرفه ای به کاربران تحمیل می کند. از این رو انتخاب یک پاور مناسب کلید کارکرد صحیح سیستم و راهی برای اطمینان از نامین انرژی مورد نیاز قطعات به حساب می آید. اما برای انتخاب یک پاور مناسب در درجه اول می بایست از مصرف انرژی کلیه قطعات سخت افزاری حاضر در یک سیستم آگاه شد. بعنوان یک نکته کلیدی بیشترین مصرف انرژی در کامیپوترهای خانگی به پردازنده، کارت گرافیک و هارد دیسک تعلق دارد از همین رو برای تامین برق برخی از این قطعات اتصال جداگانه ای نیز از پاور در نظر گرفته شده است. محاسبه کل میزان مصرف انرژی در یک سیستم با جمع زدن توان مصرفی کلیه قطعات صورت می پذیرد برای انجام این کار یا می بایست با بصورت دستی اقدام نمود و یا اینکه از محاسبه گرهای آنلاین که بصورت اتوماتیک با گرفتن اطلاعات سیستم میزان وات مورد نیاز را در اختیار شما قرار می دهند استفاده کرد نمونه یکی از این محاسبه گرها را در اینجا می توانید مشاهده کنید. پس از مشخص شدن توان مصرفی کل سیستم پله بعدی برای انتخاب منبع تغذیه مناسب تعیین نوع اتصالات مورد نیاز قطعات است جائیکه برخی از قطعات مدرن نیاز به اتصالات جدیدتر و پیشرفته تری دارند که ممکن است در هر پاوری یافت نشوند از جمله این اتصالات می توان به اتصال برق پردازندههای جدید اینتل، اتصال 24 پینی مادربورد (که در بوردهای قدیمی تر 20 پینی بود) و یا اتصال جداگانه کارت گرافیک های حرفه ای اشاره کرد که این کارت های گرافیکی در حالت معمولی احتیاج به اتصالات خاص 6 یا 8 پینی (تکی یا یکی با دیگری) دارند که برق آنها را فارغ از اتصال PCI e تامین می کند همین کارت ها در حالت چینش چندگانه Cross Fire یا Sli به اتصالات دیگری (ترکیب از هر دو اتصالات های 6 یا 8 پینی) احتیاج دارند که این یکی نیز لزوما در هر پاور ارزان قیمتی دیده نمی شود.

راهنمای اتصال منبع تغذیه به کامپیوتربدین ترتیب پس از مشخص شدن حضور سرهای مورد نیاز برای تامین انرژی سخت افزارهای گوناگون در یک سیستم بیشتر مسیر برای انتخاب یک پاور مناسب و چگونگی اتصال منبع تغذیه پیموده شده است. گام آخر در این زمینه خواندن برچسب مستطیل شکلی ست که بروی هر پاوری فارغ از قیمت یا قابلیت های آن چسبانده شده است. این برچسب توان واقعی پاور را نشان می دهد البته این توان معمولا پائین تر از آن رقمی ست که فروشنده به شما می گوید و بالای این برچسب با فونت بزرگ نوشته شده است. برای فهمیدن توان واقعی پاور، می بایست وات های درج شده برای هر یک از سرهای خروجی پاور که جزء به جزء در این برچسب نوشته شده است را با هم جمع نمود بیشترین توان در این لیست به سر 12 ولت تامین کننده برق CPU و اتصال 24/20 پینی اصلی مادربورد تعلق دارد.

راهنمای اتصال منبع تغذیه به کامپیوترخب حالا با مشخص شدن توان مورد نیاز و حصول اطمینان از حضور پورت های مورد نیاز کامپیوتر زمان اتصال منبع تغذیه در کیس فرا می رسد این مرحله البته برای کاربران حرفه ای نکته خاصی در بر ندارد و ما صرفا آن را برای کاربران کمتر حرفه ای تر و برای آسان نمودن این کار توضیح می دهیم. اولین کار برای نصب پاور جای دادن آن در محفظه پشتی کیس یعنی در جائی ست که توری های خروجی هوا در پشت کیس قرار دارند. برای جای دادن پاور در این قسمت در برخی موارد ممکن است نیاز به برداشتن بخش بالائی کیس باشد.

راهنمای اتصال منبع تغذیه به کامپیوترپس از جای گیری کامل پاور در جای خود و قرار گرفتن سوراخ های بستن پیچ در محل های تعیین شده نوبت به سفت کردن پیچ ها می رسد. پس از سفت شدن پاور در جای خود نوبت به مرحله گیج کننده اتصال منبع تغذیه و سیم‌های آن می‌رسد.

راهنمای اتصال منبع تغذیه به کامپیوتردو سیم اصلی در این قسمت که بصورت مشترک و فارغ از پلتفرم و نوع سیستم همواره به یک صورت در جای خود قرار می کیرند یکی پورن 24/20 پینی مادربورد است که از همه پورت ها بزرگتر بوده و تنها به یک صورت در جائی کاملا مشخص که معمولا در پائین CPU قرار دارد قرار می گیرد.

راهنمای اتصال منبع تغذیه به کامپیوترپورت استاندارد و مشترک دیگر در بیشتر مادربورد ها پورت چهار پینی 12 ولت ATX است که وظیفه برق رسانی به CPU را برعهده دارد این پورت کاملا در نزدیکی پردازنده قرار دارد. در پردازنده های پیشرفته سوکت 1366 اینتل از سر 8 پینی مخصوص دیگری استفاده می شود که پیش از تهیه پاور می بایست از حضور آن اطمینان حاصل کرد.

راهنمای اتصال منبع تغذیه به کامپیوترپس از اتصال این دو پورت می بایست به سراغ درایوها و هارد دیسک ها برویم. در اینجا و در هر دو مورد با دو گزینه جدید و قدیم روبرو هستیم جائیکه مدل های قدیمی تر از اتصال ریبون IDE برای گذر اطلاعات و از پورت های چهار پینی سفید رنگ موسوم به Molex برای تامین برق خود استفاده می کنند درایو و هارد دیسک های جدیدتر از پورت های SATA در ورژن های گوناگون برای گذر اطلاعات استفاده نموده و پورت تامین برق آنها نیز بکلی تغییر شکل داده است.

راهنمای اتصال منبع تغذیه به کامپیوترپورت های سفید رنگ Molex با کمک تبدیل های ساده ای به پورت های برق SATA تبدیل می‌شوند.

راهنمای اتصال منبع تغذیه به کامپیوترپورت بعدی در اتصال منبع تغذیه که البته تنها در سیستم های گرافیکی حرفه ای و نیمه حرفه ای به چشم می‌خورد کابل 6 یا 8 پین مخصوصی ست که وظیفه تامین انرژی کارت های گرافیکی نصب شده بروی پورت PCIe  را بر عهده دارند این پورت ها بسته به نوع و تعداد کارت های این قسمت چینش های متفاوتی دارند.

راهنمای اتصال منبع تغذیه به کامپیوترپس از گذر از این چهار مرحله تقریبا تمامی مراحل اتصال منبع تغذیه گذرانده شده و با وصل کردن سیم‌های برق‌رسان به کلیدهای خارجی کیس، دستگاه آماده روشن شدن است.

مطلب فوق تنها به موارد اصلی اتصال منبع تغذیه به کامپیوترهای دسکتاپ پرداخته است و به هیچ عنوان تمامی موارد مورد نیاز برای یک Setup کامل در آن پوشش داده نشده است.

توجه: این مقاله به صورت اختصاصی برای ‏Writeage.com‏ نوشته یا ترجمه شده درج تمام یا قسمتی از ‏این ‏مطلب، ‏تنها با ذکر نام سایت و آدرس دقیق این صفحه مجاز است.

33 دیدگاه

  1. سلام من کامپیوترم خود به خود ریستارت میشه در موقع کار با کامپیوتر و حتی قبل از روشن شدن چند مدت پیش یک صدای بزرگ از کیس اومد و بعد پس از بررسی پاور یک خازن جدا شده دیدم چکار کنم

    • معمولا حتی اگر امکان آن نیز باشد بهتر است از تعمیر پاور خودداری کنید و پیش از هر کاری به فکر یک پاور جدید باشید.

  2. سلام
    من پاور کامپیوترم رو تازه عوض کردم, مدلش هم نمیدونم چیه
    الان ک میخوام کامپیوترم رو روشن کنم بهم ارور میده ک استارت آپ ویندوز درست نمیشه, میشه بگین چیکارش کنم

    • هنگام روشن شدن کامپیوتر دکمه delete را بزنید تا وارد محیط بایوس سیستم بشوید. در این محیط به دنبال چیزی همانند boot order یا ترتیب بوت شدن درایوها بگردید در آنجا اولین دیوایسی که بوت می‌شود را هارد اصلی خود قرار دهید و با زدن F10 و سپس Save کردن از این محیط خارج شوید.

    • پردازنده شما از مصرف انرژی ۵۱ واتی برخوردار است. به همین صورت باید مصرف انرژی بقیه قطعات به ویژه کارت گرافیک (در صورت وجود) را محاسبه کنید و سپس نزدیک‌ترین پاور از لحاظ توان که تمامی سوکت‌های مد نظر شما را داشته باشد را تهیه کنید.

  3. سلام
    من یک سیستم داشتم حالا یک کیس جدید خریدم کامل به مونیتور نصب کردم و روشن کردم ولی اینترنت وصل نمیشه و به محض روشن کردن وارد هرجایی میشم رمز میخواد….چکار کنم

  4. آقا من یه کارت گرافیک Gigabyte GTX 950 WF2 OC – 2GB GDDR5 – 1102MHz (GV-N950WF2OC-2GD) رو با Intel® Core™ i5-4460 Processor خریدم میخواستم بدونم چه مدل پاوری بخرم خوبه راستی مادربوردم برند گیگابایت و مدل
    GIGABYTE -P75-D3

    • گرافیک شما همانطور که در این لینک می‌بینید به تنهایی به ۳۵۰ وات توان نیاز دارد و پاور شما همچنین باید یک پورت ۶ پین برای تامین توان (غیر از رابطی که گرافیک در آن جا خورده) کارت گرافیک تامین کند. توان مصرفی پروسسور هم طبق این لینک ۸۴ وات است. بقیه قسمت‌های مصرف‌کننده انرژی را هم با هم جمع کنید و نزدیک‌ترین پاور به آن را ترجیحا از مارک‌های معتبر تهیه کنید.

  5. سلام
    من میخواستم کارتم که gt 220 هست رو با ۹۸۰۰gt 1gb عوض کنم چون این کارت حرفه ای بوده باید یه اتصال ۶ پین وصل کنم میخواستم بدونم این کابل به چه صورت بوده و به خود کارت گرافیک وصل میشود یا خیر ؟
    ممنون

  6. سلام دوست عزیز
    من یک مادربرد دارم مدل ایسوز زمانی که کابل های پاور را به صورت کامل نصب می کنم و سیستم را روشن می کنم فن cpu یک مقدار به چرخش در می اید و خاموش می شود بعد از بررسی متوجه شدم که مشکل از پورت ATX می باشد زمانی که برق مربوط به پورت ATX را بر می دارم سیستم روشن می شود ولی به خاطر نرسیدن برق به cpu اجرا نمی شود. می خواستم بدون راهی داره که پورت ATX تعمیر بشه؟؟
    مرسی – موفق باشید

  7. با سلا و تشکر از مقاله بسیار مفیدتان
    مادربورد من قدیمی است و دارای سوکتهای 20 پین است ولی پاوری که خریده ام سوکت 24 پین دارد آیا می توانم از آن استفاده کنم و چگونه؟ با تشکر

  8. با سلام وسته نباشید من پاوری که خریدم کابلاش sata هستن ولی هارد و سی دی رام های من پاور ide میخورن من باید چیکار کنم؟ تبدیلش وجود داره ؟ من هرجا سوال کردم واسه تبدیلش میگن تیدیل ide به sata هست ولی برعکس وجود نداره
    ممنون میشم کمکم کنید
    باتشکر

  9. درود.درخصوص net box ها اگه میتونین یک مقاله ای تهیه کنید.با تشکر
    برای مشاهده net box ها یا همان کیس های کوچک که به نظر من یک شاهکاره میتونید به سایت http://www.rizsystem.com مراجعه کنید.
    با تشکر

  10. با سلام و تشکر از دوستان
    Alinn جان یک دلیل این موضوع به این واقعیت باز می گردد که توان اعلام شده توان متوسط است و توان واقعی توان rms است. یک مقدار قضیه به محاسبات برقی و ریاضی بستگی دارد که می توانید اطلاعات بیشتر پیرامون آن را در این صفحه پیدا کنید.
    دلیل دیگر به توانی باز می گردد که یک منبع تغذیه می تواند برای یک لحظه یا چند لحظه کوتاه از خود عبور دهد که به آن به توان Max می گویند که این توان مطمئنا نمی تواند مدت زمان زیادی از یک پاور عبور کند.
    با تشکر

ارسال یک پاسخ