LCD یا پلاسما مسئله این است !

217
16649

اگر جدیدا تجربه گشتن در بازار دیجیتال جهت خرید یک تلویزیون جدید را داشته باشید(البته از نوع مایه داری آن را میگویم وگرنه مارا که با این حرفا کاری نیست!) حتما با این دو اصطلاح برخورد کرده اید : LCD و پلاسما . دو محصولی که در ظاهر بسیار به یکدیگر شبیه هستند هر دو دارای یک صفحه تخت با ابعاد نسبتا بزرگ می باشند ولی این ظاهر ماجراست خب اگر به این موضوع برخورده اید و گفته های بازاری فروشنده نیز قانع تان نکرده است به ادامه مطلب توجه کنید.

شباهت LCD و پلاسما پس از عبور از ظاهر مشابه شان در همین جا پایان می پذیرد چرا که این دو از دو نوع تکنولوژی متفاوت برای نمایش تصویر استفاده می کنند که البته این دو تکنولوژی نیز هر کدام مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند.

1- LCD :و یا Liquied Crystal Display (بعبارت ساده تر صفحه نمایش با تکنولوژی کریستال مایع) به این صورت عمل میکند که ذرات ریز کریستال مایع در میان دو صفحه شیشه ای تخت بصورت اصطلاحا ساندویچ شده قرار میگیرند که با تغییر اندازه جریان الکتریکی وارده به کریستالها تصویر نهائی شکل می گیرد.

LCD

2- پلاسما : تکنولوژی شکل گیری تصویر در این نوع نمایشگرها نسبت دوری با اتفاقی که در لامپ های فلوروسنت رخ می دهد، دارد. بدین نحو که صفحه نمایش از چندین سلول تشکیل شده است که در هر سلول دو صفحه مجزا شیشه ای وجود دارد که این دو صفحه توسط یک شکاف از یکدیگر جدا شده اند ،در درون این شکاف ترکیب گاز نئون – زنون (Neon-Xenon) قرار میگیرد که در حین ساخت دستگاه این گاز به فرم مایع (Plasma) در می آید ، و هنگامی که تلویزیون مورد استفاده قرار میگیرد این گاز باردار شده و تولید فسفر قرمز ، آبی و بالاخره سبز را می نماید که این نیز در نهایت موجب شکل گیری تصویر میگردد. که به هر واحد این فسفرهای رنگی در اینجا پیکسل گفته میشود.

Plasma

خب اینها اتفاقاتی هستند که در پس زمینه اتفاق می افتند ولی برای مقایسه بین این دو، مهم کیفیت تصویر نهائی به نمایش درآمده است و نه آنچه پشت تصویر رخ میدهد که باز هم در این زمینه هر تکنولوژی مزایا و معایب خود را دارد که به آن می بپردازیم:

الف) مزایای پلاسما ها بر LCD ها:
شاید بزرگترین عامل برتری پلاسما ها علاوه بر فاکتور قیمت توانائی آنها در به نمایش درآوردن کامل رنگ مشکی است چیزیکه بزرگترین عامل ضعف LCD ها می باشد تا جائیکه تقریبا هیچ LCD پیشرفته ای نیز قادر به نمایش کامل رنگ مشکی نیست و در هر حال مقداری نور از پس زمینه به بیرون تراوش میکند.
دومین عامل برتری پلاسما ها زاویه دید نسبتا بالای آنها نسبت به رقیبان LCD خود است که در اینجا با فاصله گرفتن از یک پنل LCD کیفیت تصویر به نمایش در آمده کم کم رو به افول میرود در حالیکه این موضوع در مورد پلاسما ها تقریبا ثابت است که این مورد نیز مشابه بقیه موارد این قسمت با پیشرفت سریع LCD ها رو به بهبودی است.
سومین مورد تفوق پلاسما ها در توانائی نمایش با کیفیت رنگ هاست جائیکه بازهم همان تراوش نور از پس زمینه LCD ها بر کیفیت رنگ های به نمایش درآمده تاثیر دارد . ممکن است این نکته را نیز شنیده باشید که LCD ها در توانائی دنبال کردن تصاویر سریع (مثلا در یک فیلم حادثه ای با فریم های سریع ) کند عمل میکند و سایه تصویر قبلی بروی تصویر فعلی تاثیر گذار است که این نکته مربوط به پنل های نسبتا قدیمی LCD میباشد که با کاهش زمان پاسخگوئی LCD ها این نکته نیز مرتفع شده است.

Plasma

و اما می رسیم به بزرگترین عامل برتری پلاسما ها بر پسرعمو های LCD شان و آن هم مطمئنا چیزی نیست مگر قیمت ! پلاسما ها مخصوصا در سایزهای بالا قیمت بسیار پائین تری را نسبت به LCD ها ارائه میکنند مثلا یک پلاسمای 42 اینچی در حدود 30 درصد بزرگتر از یک LCD با اندازه 37 اینچ است در حالیکه هردو قیمتی تقریبا مساوی دارند (چیزی نزدیک 2 میلیون تومان) . البته مطمئن باشید که در سال های آینده این نسبت به علت سرمایه گذاری وسیع در صنعت LCD به نفع LCD تغییر جهت خواهد داد ولی در آن موقع هم باز این نسبت در مورد ابعاد بالاتر (مثلا پلاسمای “52 در مقابل LCD “42) برقرار خواهد بود.

ب) مزایای LCD ها بر پلاسماها :
اگر از LCD ها ناامید شده اید باید بگویم که این پایان ماجرا نیست . LCD ها قادر به نمایش پیکسل های بیشتری نسبت به پلاسماهای هم سایز خود می باشند ، علاوه بر آن مصرف برق LCD ها نسبت به رقیبان پلاسمای خود در حدود 30 درصد کمتر میباشد و از اینها گذشته وزن آنها نیز بسیار کمتر از پلاسماهاست که این موضوع حمل ونقل و نصب دیواری آنها را آسانتر می کند.
طول عمر LCD ها نیز بالاتر از رقیبان پلاسمای خود است (که این نسبت در مورد پنل های قدیمی پلاسما بیشتر مشهود بود که عمری در حدود 20000 ساعت داشتند یعنی چیزی در حدود تماشای روزی 8 ساعت برای تقریبا 7 سال جائیکه LCD ها طول عمر 60000 ساعت را دارا می باشند) که با تولید پلاسماهای پیشرفته این نسبت بطرز مشهودی بهبود یافته است و به رقمی نزدیک به همان 60000 ساعت نزدیک شده است.(لازم به یادآوری است که طول عمر یک پنل زمانی ست که روشنائی صفحه به نصف مقدار اولیه نزول میکند).
نکته نهائی در مورد ضعف های پلاسما در قبال LCD پدیده ایست به نام جا افتاده گی تصویر(Burn-in) که در طی آن اگر تصویری بمدت طولانی بروی صفحه ثابت بماند سایه این تصویر تا مدتها بروی صفحه نمایش باقی می ماند که به لطف پیشرفت فناوری و ویژگی های پلاسماهای جدید مثل استفاده از Screen Saver این موضوع به حداقل رسیده است.
یک نکته مهم دیگر نیز در اینجا باقی میماند و آن هم پشتیبانی دستگاه از فرمت HD است که تصاویر با کیفیت را ارائه میکند . برای اینکه از این مورد مطمئن شوید حتما دستگاه شما (پلاسما یا LCD) میبایست حداقل از رزولوشن 720در 1280 پشتیبانی کند که این البته شرط لازم است و نه کافی.
خب پس از اینکه با این دو نوع تکنولوژی آشنا شدیم حالا نوبت به انتخاب میرسد در این رده اگر دلتان به حال جیب مبارک سوخته باشد و در عین حال خواهان یک تکنولوژی برتر هستید مطمئنا پلاسما انتخاب بهتری ست .ولی اگر قیمت در درجه اهمیت پائینی برای شما قرار دارد و کیفیت بالای تصویر ، حمل آسان ، مصرف پائین انرژی و از همه مهمتر خلاص شدن از تکنولوژی دردسر ساز “لامپ تصویر” برایتان مهم است بدون شک به LCD فکر کنید.

مطلب فوق با اندکی تلخیص در شماره 265 هفته نامه عصر ارتباط به تاریخ شنبه 15 تیرماه 1387 نیز درج گردید.

217 دیدگاه

  1. با سلام
    مهدی جان تا جائی که من خبر دارم تا سایز های زیر 40 خبری از پلاسما نیست چرا که ساخت آنها در ابعاد کوچکتر به صرفه نیست
    باتشکر

  2. یکی از نقایص بزرگ تلویزیونهای ال سی دی اینکه در مقابل ضربه بسیار ضعیف هستند و در اثر برخورد اجسام به سطح صفحه آنها از بین میرود . در صورتی که تلویزیونهای پلاسما دارای شیشه ضخیم میباشد . در هر صورت تلویزیون ال سی دی برای خانواده های دارای فرزند خوردسال مناسب نیست.

  3. فرداد جان در مورد سوال دوم شما در حال تحقیق هستم.
    برای دوستانی که تمایل به دیدن عکسی از چگونگی تکنولوژی های LCD و پلاسما دارند این دو مورد را می توانند مشاهده کنند:
    برای LCD ، اینجا و برای پلاسما اینجا را ببینید.
    با تشکر

  4. سلام دوست عزیز
    البته با وجود تنوع محصولات در بازار و اینکه با پیشرفت تکنولوژی تولید پنل در تمامی شرکت ها کیفیت تصویر LCD ها و پلاسماهای موچود در بازار کم کم به هم نزدیک می شود، انتخاب کمی مشکل است در این میان به نظر می رسد مهمترین تصمیم در ابتدا انتخاب از میان LCD یا پلاسما ست که اگر هنوز انتخاب تان را نکرده اید من به چند برند موفق در هر دو اشاره می کنم انتخاب با شماست:
    – در مورد پلاسما ها موفق ترین شرکت ها در این میان همانطور که دوستان هم در بالا اشاره کرده اند پاناسونیک ، هیتاچی و البته توشیبا می باشند که تجربه فراوانی در این امر داشته و مدل های موفقی دارند ولیکن به این نکته توجه کنید که حداقل سایز در اینجا36 اینچ می باشد
    – بازار LCD اما بسیار متنوع است در اینجا از برندهای بسیار معتبری همچون سونی تا نمونه هایی که حتی اسمشان به گوشتان نخورده است دیده می شود که با توجه به سابقه تولید و کیفیت محصولات به شخصه سونی و سامسونگ را ترجیح می دهم . در این رده شاید به بهترین نمونه هایی که می توان اشاره کرد سری V و سری X از سونی می باشد .
    در مورد سینمای خانگی هم بهیچ عنوان اجباری نیست ولیکن با وجود کیفیت تصویر فوق العاده داشتن سیستم صوتی فراگیر لذت استفاده از تلویزیون را چند برابر می کند .
    با تشکر

  5. سلام دوستان.من قصد دارم 2 میلیون هزینه کنم اما هنوز هم نتونستم تصمیم بگیرم کدومشو بخرم.میشه رک بگی چیکار کنم آرش خان؟ دوم اینکه سینمای خانگی وجودش الزامیه در کنار ال سی دی یا پلاسما؟

  6. با سلام و تشکر
    من با توجه به مطالب روشن و واضح بالا و علایق و خواسته های خودم , تصمیم دارم که پلاسما خریداری کنم و خواهشمندم که :
    1- راهنمایی بفرمایید کدام بک از کمپانی ها بالاترین تکنولوژی پلاسما را ارئه نموده اند .
    2- لطفا بفرمایید معادله مهم فاصله فرد از صفحه نمایش و مقدار اینچ چیست.( که متاسفانه کمتر کسی به آن دفت می کند)
    باتشکر از اطلاعات زیبایتان

  7. با سلام مطالب خوبی بود ساده ومختصر ومفید. من دوستی دارم جهت خریدتلویزیون فروشنده با وجودی که تلویزیون ال سی دی داشت پشنهاد داد که پلاسما بخرد ودلیل این امر را نیز این عنوان کرد که ال سی دی ها بعد از مدتی کیفیت تصویر یا وضوح خود را از دست می دهند.سوال من این است که آیا این مطلب صحت دارد؟

  8. با سلام به شما دوست عزیز
    با توجه به اینکه شما در ابتدا صحبت قصد داشتید “مطلبی در مخالفت” با مطلب بالا بنویسید انتظار داشتم مواردی غیر از مطالب ذکر شده در مقاله در رابطه با برتری های پلاسما به LCD بنویسید چرا که هر چهار موردی که شما اشاره نموده اید در متن نیز بعنوان برتری های پلاسما بر LCD ذکر شده بود و من دلیلی تازه ای در آن ندیدم و مطمئنا من تا اینجای کار با شما کاملا موافقم که اگر مشکلی با دیگر موارد پلاسما ها ندارید به نظر من هم پلاسما ها بسیار از LCD ها بهترند. ولی اگر شما نیز تا بحال چندین بار با مشکلات این تکنولوژی روبرو شده باشید (که البته رو به کاهش است) شاید نظرتان متفاوت باشد مواردی نظیر کیفیت تصویر ، فاکتور وزن ، مصرف برق و از همه مهمتر تکنولوژی ساختی نزدیک به همان لامپ تصویر های قدیمی که پشت من یکی را می لرزاند (چرا که تا بحال دو تا لامپ تصویر سوزانده ام !)
    در آخر دوستان لطف کنید به من بگوئید من کجا از LCD در برابر پلاسما حمایت کرده ام که بسیاری از خوانندگان احساس می کنند در حق پلاسما اجحاف شده است؟
    با تشکر از اظهار نظرتان

  9. با سلام
    آقا آرش من در این یک ماهی که با سایت شما آشنا شدم کم و بیش مطالب تازه تر شما را که عمدتا پیرامون بررسی موبایل بود مطالعه کردم، یکبار 2 هفته پیش لینک مربوط به این مطلب شما را دیدم و پس از مطالعه خواستم مطلبی در مخالفت با آن بنویسم که حس و حالی نبود! اما امروز بعنوان کسی که این سئوال، که شما به عنوان تیتر این مطلب خود انتخاب کرده‌اید در حدود 8 ماه سئوالی اساسی در ذهنش بود و واقعا در انتخاب بین ال سی دی و پلاسما سرگردان بود، ولی در نهایت تصمیم گرفت و اکنون از تصمیم خود راضی است می‌خواهم توضیحی کوتاه بدهم شاید مفید واقع شود:
    من به شخصه خود ابتدا با توجه به پیش زمینه هایی که در مورد ال سی دی و پلاسما داشتم و مطالبی که جسته و گریخته در مورد این دو تکنولوژی تولید صفحات مسطح شنیده بودم به شدت طرفدار ال سی دی بودم و فکر می کردم که پلاسما یک تکنولوژی قدیمی از رده خارج است که دیگر نمی توان آینده ای را برای آن متصور بود، اما با بررسی های بیشتر و اولین بار با دیدن یک بروشور تبلیغاتی پاناسونیک که در آن از مزایای پلاسما در برابر ال سی دی حرف های زیادی زده شده بود علاقه مند شدم تا مطالعه بیشتری در این زمینه انجام دهم. بعد از اینکه فهمیدم که شرکتی مثل ماتسوشیتا الکترونیک از سایز 37 اینچ به بالا فقط نمایشگر پلاسما تولید می‌کند یا شرکتی مثل هیتاچی هم همین رویه را دارد یا از همه مهمتر غول بزرگ صوت و تصویر حرفه ای در دنیا یعنی پایونیر فقط و فقط نمایشگرهای پلاسما تولید می‌کند مطالعه و بررسی خود را افزایش دادم و در نهایت پس از مقایسه های عملی و همچنین مطالعه مقاله های فراوان به این نتیجه رسیدم که تکنولوژی جدید پلاسما که در تولید نسلهای جدید این تلویزیونها توسط شرکت‌هایی مثل پایونییر ، پاناسونیک، هیتاچی و حتی ال جی و سامسونگ مورد استفاده قرار می‌گیرد با مقایسه تمامی عوامل چه کیفی و چه کمی و چه هزینه ای به مراتب از جدید ترین تکنولوژی های بکار گرفته شده توسط سازندگان نمایشگرهای ال سی دی بهتر است. الان هم چند ماهی است که یک تلوزیون پلاسمای 42 اینچ پاناسونیک دارم که بسیار از آن راضی هستم با قیمت بسیار مناسب و کیفیت تصویر غیر قابل مقایسه با تلوزوین های ال سی دی مشابه با مارکهای سامسونگ، ال جی و حتی سونی که قیمتی به مراتب بالاتر هم از این تلوزیون دارند! برای مثال به این موارد که واقعا برتری های پلاسما نسبت به ال سی دی هستند اشاره می‌کنم:
    1- تولید رنگ سیاه که در نسل های جدید پلاسما تقریبا با تلوزیونهای سی آر تی برابری می‌کند.
    2- عدم تاری تصویر در حرکت های سریع
    3- زاویه دید واقعا 170 درجه ای که به هیچ عنوان تصویر تار نمی شود ( که این مسئله حتی در بهترین ال سی دی ها هم با همه ادعایشان وجود ندارد)
    4- کنتراست تصویر 1:10000 که شفافیت بسیار مناسبی را ارائه میدهد.
    همچنین بسیاری از مواردی که به عنوان نقطه ضعف این تلویزیونها یاد می شد دیگر با پیشرفت تکنولوژی پلاسما باید به فراموشی سپرده شود مثل سوختن پیکسل ها و یا عمر کوتاه تلویزیون!
    البته تکنولوژی ال سی دی بویژه در بهترین و گرانترین مدل ها که بویژه توسط شرکت سونی تولید شده است بسیار پیشرفت کرده و نقاط ضعفش را تا حدود زیادی بهبود داده است اما باز هم در آن 4 موردی که اشاره کردم از بهترین تکنولوژی پلاسما عقب هستند بعلاوه اینکه قیمت بسیار بالاتری دارند!
    از همه اینها گذشته، بهترین تلویزیون صفحه تخت جهان در اکثر مقایسه ها و نظر سنجی ها بدون توجه به قیمت، تلویزیون پلاسمای پایونیر از نسل هشتم انتخاب شده که این خود بیانگر برتری های این تکنولوژی است!
    با تشکر

  10. مطلبت بد نبود اما کامل هم نبود …
    مثلاَ اینکه الان در ماتسوشیتا ( همون پاناسونیک تو ایران ) طول عمر پلاسما به 100000 ساعت رسیده و با فناوری جدیدی که نقاط تاریک و روشن را تلفیق میده و مصرف رو در نقاط تاریک کم مکنه تو کاهش مصرف برق هم موفق بوده .
    در باره ی ضربه پذیری ال سی دی هم چیزی نگفتی در حالی که پلاسما مشکل ضربه نداره. همچنین اینکه اگه از نظر کیفیت ال سی دی بهتره پس چرا شرکت هایی چون پاناسونیک . هیتاچی . فیلیپس . جی ویسی . پایونیر . توشیبا همگی از سایز 37 به بالا فقط پلاسما تولید می کنند ؟؟؟

  11. خیلی مقاله خوبی بود . حتی من که در فرانسه هستم تا این لحضه تفاوت کامل ال سی دی و پلاسما رو نمیدونستم.مرسی از آرش به خاطر مقالش.

  12. با سلام
    حسن جان احتمالا فروشنده در ادامه قصد فروش پلاسماهایش را به شما نداشت؟ اقا از شما بعیده که همچین سخنان غیر علمی را باور کنید .آفا مگه چای که ته نشین بشه؟
    با تشکر

ارسال یک پاسخ