اگر جدیدا تجربه گشتن در بازار دیجیتال جهت خرید یک تلویزیون جدید را داشته باشید(البته از نوع مایه داری آن را میگویم وگرنه مارا که با این حرفا کاری نیست!) حتما با این دو اصطلاح برخورد کرده اید : LCD و پلاسما . دو محصولی که در ظاهر بسیار به یکدیگر شبیه هستند هر دو دارای یک صفحه تخت با ابعاد نسبتا بزرگ می باشند ولی این ظاهر ماجراست خب اگر به این موضوع برخورده اید و گفته های بازاری فروشنده نیز قانع تان نکرده است به ادامه مطلب توجه کنید.
شباهت LCD و پلاسما پس از عبور از ظاهر مشابه شان در همین جا پایان می پذیرد چرا که این دو از دو نوع تکنولوژی متفاوت برای نمایش تصویر استفاده می کنند که البته این دو تکنولوژی نیز هر کدام مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند.
1- LCD :و یا Liquied Crystal Display (بعبارت ساده تر صفحه نمایش با تکنولوژی کریستال مایع) به این صورت عمل میکند که ذرات ریز کریستال مایع در میان دو صفحه شیشه ای تخت بصورت اصطلاحا ساندویچ شده قرار میگیرند که با تغییر اندازه جریان الکتریکی وارده به کریستالها تصویر نهائی شکل می گیرد.
2- پلاسما : تکنولوژی شکل گیری تصویر در این نوع نمایشگرها نسبت دوری با اتفاقی که در لامپ های فلوروسنت رخ می دهد، دارد. بدین نحو که صفحه نمایش از چندین سلول تشکیل شده است که در هر سلول دو صفحه مجزا شیشه ای وجود دارد که این دو صفحه توسط یک شکاف از یکدیگر جدا شده اند ،در درون این شکاف ترکیب گاز نئون – زنون (Neon-Xenon) قرار میگیرد که در حین ساخت دستگاه این گاز به فرم مایع (Plasma) در می آید ، و هنگامی که تلویزیون مورد استفاده قرار میگیرد این گاز باردار شده و تولید فسفر قرمز ، آبی و بالاخره سبز را می نماید که این نیز در نهایت موجب شکل گیری تصویر میگردد. که به هر واحد این فسفرهای رنگی در اینجا پیکسل گفته میشود.
خب اینها اتفاقاتی هستند که در پس زمینه اتفاق می افتند ولی برای مقایسه بین این دو، مهم کیفیت تصویر نهائی به نمایش درآمده است و نه آنچه پشت تصویر رخ میدهد که باز هم در این زمینه هر تکنولوژی مزایا و معایب خود را دارد که به آن می بپردازیم:
الف) مزایای پلاسما ها بر LCD ها:
شاید بزرگترین عامل برتری پلاسما ها علاوه بر فاکتور قیمت توانائی آنها در به نمایش درآوردن کامل رنگ مشکی است چیزیکه بزرگترین عامل ضعف LCD ها می باشد تا جائیکه تقریبا هیچ LCD پیشرفته ای نیز قادر به نمایش کامل رنگ مشکی نیست و در هر حال مقداری نور از پس زمینه به بیرون تراوش میکند.
دومین عامل برتری پلاسما ها زاویه دید نسبتا بالای آنها نسبت به رقیبان LCD خود است که در اینجا با فاصله گرفتن از یک پنل LCD کیفیت تصویر به نمایش در آمده کم کم رو به افول میرود در حالیکه این موضوع در مورد پلاسما ها تقریبا ثابت است که این مورد نیز مشابه بقیه موارد این قسمت با پیشرفت سریع LCD ها رو به بهبودی است.
سومین مورد تفوق پلاسما ها در توانائی نمایش با کیفیت رنگ هاست جائیکه بازهم همان تراوش نور از پس زمینه LCD ها بر کیفیت رنگ های به نمایش درآمده تاثیر دارد . ممکن است این نکته را نیز شنیده باشید که LCD ها در توانائی دنبال کردن تصاویر سریع (مثلا در یک فیلم حادثه ای با فریم های سریع ) کند عمل میکند و سایه تصویر قبلی بروی تصویر فعلی تاثیر گذار است که این نکته مربوط به پنل های نسبتا قدیمی LCD میباشد که با کاهش زمان پاسخگوئی LCD ها این نکته نیز مرتفع شده است.
و اما می رسیم به بزرگترین عامل برتری پلاسما ها بر پسرعمو های LCD شان و آن هم مطمئنا چیزی نیست مگر قیمت ! پلاسما ها مخصوصا در سایزهای بالا قیمت بسیار پائین تری را نسبت به LCD ها ارائه میکنند مثلا یک پلاسمای 42 اینچی در حدود 30 درصد بزرگتر از یک LCD با اندازه 37 اینچ است در حالیکه هردو قیمتی تقریبا مساوی دارند (چیزی نزدیک 2 میلیون تومان) . البته مطمئن باشید که در سال های آینده این نسبت به علت سرمایه گذاری وسیع در صنعت LCD به نفع LCD تغییر جهت خواهد داد ولی در آن موقع هم باز این نسبت در مورد ابعاد بالاتر (مثلا پلاسمای “52 در مقابل LCD “42) برقرار خواهد بود.
ب) مزایای LCD ها بر پلاسماها :
اگر از LCD ها ناامید شده اید باید بگویم که این پایان ماجرا نیست . LCD ها قادر به نمایش پیکسل های بیشتری نسبت به پلاسماهای هم سایز خود می باشند ، علاوه بر آن مصرف برق LCD ها نسبت به رقیبان پلاسمای خود در حدود 30 درصد کمتر میباشد و از اینها گذشته وزن آنها نیز بسیار کمتر از پلاسماهاست که این موضوع حمل ونقل و نصب دیواری آنها را آسانتر می کند.
طول عمر LCD ها نیز بالاتر از رقیبان پلاسمای خود است (که این نسبت در مورد پنل های قدیمی پلاسما بیشتر مشهود بود که عمری در حدود 20000 ساعت داشتند یعنی چیزی در حدود تماشای روزی 8 ساعت برای تقریبا 7 سال جائیکه LCD ها طول عمر 60000 ساعت را دارا می باشند) که با تولید پلاسماهای پیشرفته این نسبت بطرز مشهودی بهبود یافته است و به رقمی نزدیک به همان 60000 ساعت نزدیک شده است.(لازم به یادآوری است که طول عمر یک پنل زمانی ست که روشنائی صفحه به نصف مقدار اولیه نزول میکند).
نکته نهائی در مورد ضعف های پلاسما در قبال LCD پدیده ایست به نام جا افتاده گی تصویر(Burn-in) که در طی آن اگر تصویری بمدت طولانی بروی صفحه ثابت بماند سایه این تصویر تا مدتها بروی صفحه نمایش باقی می ماند که به لطف پیشرفت فناوری و ویژگی های پلاسماهای جدید مثل استفاده از Screen Saver این موضوع به حداقل رسیده است.
یک نکته مهم دیگر نیز در اینجا باقی میماند و آن هم پشتیبانی دستگاه از فرمت HD است که تصاویر با کیفیت را ارائه میکند . برای اینکه از این مورد مطمئن شوید حتما دستگاه شما (پلاسما یا LCD) میبایست حداقل از رزولوشن 720در 1280 پشتیبانی کند که این البته شرط لازم است و نه کافی.
خب پس از اینکه با این دو نوع تکنولوژی آشنا شدیم حالا نوبت به انتخاب میرسد در این رده اگر دلتان به حال جیب مبارک سوخته باشد و در عین حال خواهان یک تکنولوژی برتر هستید مطمئنا پلاسما انتخاب بهتری ست .ولی اگر قیمت در درجه اهمیت پائینی برای شما قرار دارد و کیفیت بالای تصویر ، حمل آسان ، مصرف پائین انرژی و از همه مهمتر خلاص شدن از تکنولوژی دردسر ساز “لامپ تصویر” برایتان مهم است بدون شک به LCD فکر کنید.
مطلب فوق با اندکی تلخیص در شماره 265 هفته نامه عصر ارتباط به تاریخ شنبه 15 تیرماه 1387 نیز درج گردید.
دوست خوب من ji
از راهنمایی شما بسیار ممنونم . من بین سامسونگ و پاناسونیک بسیار مردد هستم .
خود من از سامسونگ ذهنیت جالبی ندارم . اگر نقطه نظر دیگری نیز هست ممنون میشم و استفاده می کنم .
سلام
آقا امید
من pv7 دارم و واقعا ازش راضیم
چه از نظر كیفیت تصویر چه از نظر كیفیت صدا
قیلا ال سی دی سامسونگ فول اچ دی هم داشتم ولی پلاسما با ال سی دی قابل قیاس نیست
بهترین های ال سی دی كه مال سونی هست به متوسط های پلاسما مثل همین pv7 می رسن كه بقول شما از نظر قیمت حدود 3 برابر هستن
آرش عزیز
مرسی از توضیحات ارزشمندت در مورد تفاوت های پلاسما و ال سی دی . من خیلی دنبالش بودم . در ضمن نظر شما در مورد پلاسمای 42 PV7 چیه ؟ چون تو روزنامه آگهی کرده بود 1،385،000 تومان یعنی یک سوم یک ال سی دی سونی!؟
لطفا بفرمایید نظرتون درباره پاناسونیک پلاسما 42pv7 چیه؟
ممنونم در مورد خرید lcd با مارکهای مختلف تحقیق کردم اما همه چینی یا مالزی هستند حتی سونی یا سامسونگ راهنمایی بفرمایید کدام بهتر است.
جابر جان باید دید که مشکل داخلی ست یا خارجی اگر داخلی باشد و منجر به سوختن یک پیکسل شده باشد که کار خاصی نمی شود کرد ولی اگر خارجی باشد با تمییز کننده های مخصوص می توان آن را برطرف کرد
با تشکر
مطلبت بسیار جالب بود و استفاده كردم متاسفانه پسرم با تفنگ اسباب بازی یه گلوله به صفحه lcd من زده و لكه ای روی صفحه افتاده خواهش می كنم بگو چكار باید كنم تا برطرف بشه؟
برای خونه پدرم تلوزیون پلاسما خریدم برای خونه خودم lcd .در مورد اینکه پلاسما خوبه یا lcd برای ان خونه های بچه دار هستن از ان شلوغها پلاسما خوبه چون به غیر از دوامش خاصیت دیگری نسبت بهlcd نداره.علت اینکه بعضی از تولید کنندگان به غیر از پلاسما تلوزیون دیگری تولید نمی کنند علت ارزون بودن تکنولوژِی پلاسما است .مطمئا
lcd بهتر از پلاسما است.lcd قدرت تطبیق بیشتری با تکنولوژِی
جدید hdd داره و شرکتهای مثل سونی بیشترین سرمایه گذاری روی lcd گذاشتن مطمئا باشید اگر پلاسما بهتر بود شرکت سونی هیچوقت رو lcd سرمایه گذاری نمی کرد و نام برند خودش به خطر نمی انداخت بیشتر روی پلاسما کار می کرد. من هر دوی اینها چک کردم از lcd بیشتر از پلاسما راضیم.البته هر کس نظر خودش داره.
مهدی جان از 58 تا 65 راه زیادی هست ولی باید نوع کاربری خود را ببینید چرا که برای استفاده مناسب از یک دستگاه 65 اینچی احتیاج به یک سالن مثلا 300 متری هم دارید. احتمالا قصد ندارید که 65 اینچ را در اتاق نشیمن بگذارید؟
در کل به نظر من اگر کاربری شما خانگی ست تفاوت چندانی بین 58 و 65 نیست ولی اگر کاربری تجاری دارید مطمئنا تفاوت می کند و ارزشش را هم دارد
با تشکر
با تشکر از زحمات کسانی که مطالب را تایپ نمودنند.
خدا رحمت کند پدر و مادرتان را که مطالب مفید می نویسید.
من در حال خرید یک پلاسمای 65 اینچی پاناسونیک هستم به نظر شما ارزش تفاوت 5 میلیونی با سایز 58 اینچ را دارد یا خیر؟
با تشکر
مدتها بود دنبال دنبال همچین مقاله ای بودم تشکر
پلاسما نسبت به ال سی دی خیلی بهتر است. من دوستم به خاطر تبلیغات بد برای پلاسما رفت و ال سی دی خرید و من پلاسما خریدم حالا او ال سی دی خود را با پلاسمای من مقایسه میکند ابراز پشیمانی میکند و میگوید که تصویر تلویزیون من موقعی که فوتبال تماشا میکنم خیلی بد است و من سرگیجه میگیرم
سلام
از مطالبتان ممنونم واقعا نیاز داشتم.نظرات برخی دوستان را مطالعه کردم .ال سی دی را بهتر دیدم با اینحال بنظرتان کدام را تهیه کنم؟
با سلام لطفا مانیتور یا lcd با قابلیت ورودی یا خروجی یا دستگاهی که این قابلیت را دارد برای اینجانب بفرستید یا حداقل راهنمایی بفرمایید. با تشکر
با توجه به دو فاکتور قیمت و کیفیت چه مارکی را برای خریدLCD و پلاسما پیشنهاد میکنید؟ متشکرم…..
سلام مطالب خوبی بود ساده ومختصر ومفید. من دوستی دارم جهت خریدتلویزیون فروشنده با وجودی که تلویزیون ال سی دی داشت پشنهاد داد که پلاسما بخرد ودلیل این امر را نیز این عنوان کرد که ال سی دی ها بعد از مدتی کیفیت تصویر یا وضوح خود را از دست می دهند.سوال من این است که آیا این مطلب صحت دارد؟
به نقل از سیامك
من هم همین مشكا را را دارم لطفا افراد وارد راهنمایی كنند
سلام:
من یه مغازه صوت و تصویری دارم و خودم یه ال سی دی سونی رو با یه پلاسمای پاناسونیک مقایسه کردم.
باید اینو در نظر بگیرید که نور محیط روی تصویر به شدت تاثیر داره. من در شب در حالی که هر دو یک تصویر رو همزمان نشون میدادند و چراغهای مغازه روشن بود به این نتیجه رسیدم که رنگهای پلاسما نسبت به ال سی دی خیلی بورتر و کدرتر به نظر میان به خصوص رنگ مشکی که در ال سی دی خیلی مشکیتر بود.
اما وقتی چراغهای مغازه رو خاموش کردم همه چی برعکس شد. رنگها در پلاسما به شدت شفافتر شد و در مورد رنگ مشکی باید بگم که پلاسما خیلی خیلی مشکیتر بود و در کل تمام رنگهای پلاسما زیباتر و طبیعیتر بود
در مجموع به نظر من پلاسما در محیطهای تاریک تصویری بسیار زیباتر داره و ال سی دی به هیچ عنوان در جای تاریک به گرد پلاسما نمیرسه.
مطلب جالبی بود. درابطه با تکنولوژی پیشرفته نمایشگرهای لیزری و فوق پیشرفته نانو هم کامل توضیح دهید و با هر 4 خاانواده نمایشگر مقایسه کنید که کدام یک کاملترین کاملترینهاست از هر لحاظ تن کیو.
با سلام
مقاله بسیار جالبی بود و خیالم را در مورد انتخاب lcd راحت کرد.
با عرض سلام و خسته نباشید خدمت آقا آرش عزیز به خاطر مقاله جالب و مفیدتان برای کلیه افرادی که قصد خرید تلوزیونهای پلاسما و ال-سی-دی را داشته و در این زمینه بوق بوق هستند.
البته جسارتا و با عرض پوزش به جهت اعتبار بخشیدن به اطلاعات گرانبهای تهیه شده ای کاش ذکری هم از منابع به میان میآمد.
با آرزوی توفیق روز افزون برای شما