LCD یا پلاسما مسئله این است !

217
16646

اگر جدیدا تجربه گشتن در بازار دیجیتال جهت خرید یک تلویزیون جدید را داشته باشید(البته از نوع مایه داری آن را میگویم وگرنه مارا که با این حرفا کاری نیست!) حتما با این دو اصطلاح برخورد کرده اید : LCD و پلاسما . دو محصولی که در ظاهر بسیار به یکدیگر شبیه هستند هر دو دارای یک صفحه تخت با ابعاد نسبتا بزرگ می باشند ولی این ظاهر ماجراست خب اگر به این موضوع برخورده اید و گفته های بازاری فروشنده نیز قانع تان نکرده است به ادامه مطلب توجه کنید.

شباهت LCD و پلاسما پس از عبور از ظاهر مشابه شان در همین جا پایان می پذیرد چرا که این دو از دو نوع تکنولوژی متفاوت برای نمایش تصویر استفاده می کنند که البته این دو تکنولوژی نیز هر کدام مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند.

1- LCD :و یا Liquied Crystal Display (بعبارت ساده تر صفحه نمایش با تکنولوژی کریستال مایع) به این صورت عمل میکند که ذرات ریز کریستال مایع در میان دو صفحه شیشه ای تخت بصورت اصطلاحا ساندویچ شده قرار میگیرند که با تغییر اندازه جریان الکتریکی وارده به کریستالها تصویر نهائی شکل می گیرد.

LCD

2- پلاسما : تکنولوژی شکل گیری تصویر در این نوع نمایشگرها نسبت دوری با اتفاقی که در لامپ های فلوروسنت رخ می دهد، دارد. بدین نحو که صفحه نمایش از چندین سلول تشکیل شده است که در هر سلول دو صفحه مجزا شیشه ای وجود دارد که این دو صفحه توسط یک شکاف از یکدیگر جدا شده اند ،در درون این شکاف ترکیب گاز نئون – زنون (Neon-Xenon) قرار میگیرد که در حین ساخت دستگاه این گاز به فرم مایع (Plasma) در می آید ، و هنگامی که تلویزیون مورد استفاده قرار میگیرد این گاز باردار شده و تولید فسفر قرمز ، آبی و بالاخره سبز را می نماید که این نیز در نهایت موجب شکل گیری تصویر میگردد. که به هر واحد این فسفرهای رنگی در اینجا پیکسل گفته میشود.

Plasma

خب اینها اتفاقاتی هستند که در پس زمینه اتفاق می افتند ولی برای مقایسه بین این دو، مهم کیفیت تصویر نهائی به نمایش درآمده است و نه آنچه پشت تصویر رخ میدهد که باز هم در این زمینه هر تکنولوژی مزایا و معایب خود را دارد که به آن می بپردازیم:

الف) مزایای پلاسما ها بر LCD ها:
شاید بزرگترین عامل برتری پلاسما ها علاوه بر فاکتور قیمت توانائی آنها در به نمایش درآوردن کامل رنگ مشکی است چیزیکه بزرگترین عامل ضعف LCD ها می باشد تا جائیکه تقریبا هیچ LCD پیشرفته ای نیز قادر به نمایش کامل رنگ مشکی نیست و در هر حال مقداری نور از پس زمینه به بیرون تراوش میکند.
دومین عامل برتری پلاسما ها زاویه دید نسبتا بالای آنها نسبت به رقیبان LCD خود است که در اینجا با فاصله گرفتن از یک پنل LCD کیفیت تصویر به نمایش در آمده کم کم رو به افول میرود در حالیکه این موضوع در مورد پلاسما ها تقریبا ثابت است که این مورد نیز مشابه بقیه موارد این قسمت با پیشرفت سریع LCD ها رو به بهبودی است.
سومین مورد تفوق پلاسما ها در توانائی نمایش با کیفیت رنگ هاست جائیکه بازهم همان تراوش نور از پس زمینه LCD ها بر کیفیت رنگ های به نمایش درآمده تاثیر دارد . ممکن است این نکته را نیز شنیده باشید که LCD ها در توانائی دنبال کردن تصاویر سریع (مثلا در یک فیلم حادثه ای با فریم های سریع ) کند عمل میکند و سایه تصویر قبلی بروی تصویر فعلی تاثیر گذار است که این نکته مربوط به پنل های نسبتا قدیمی LCD میباشد که با کاهش زمان پاسخگوئی LCD ها این نکته نیز مرتفع شده است.

Plasma

و اما می رسیم به بزرگترین عامل برتری پلاسما ها بر پسرعمو های LCD شان و آن هم مطمئنا چیزی نیست مگر قیمت ! پلاسما ها مخصوصا در سایزهای بالا قیمت بسیار پائین تری را نسبت به LCD ها ارائه میکنند مثلا یک پلاسمای 42 اینچی در حدود 30 درصد بزرگتر از یک LCD با اندازه 37 اینچ است در حالیکه هردو قیمتی تقریبا مساوی دارند (چیزی نزدیک 2 میلیون تومان) . البته مطمئن باشید که در سال های آینده این نسبت به علت سرمایه گذاری وسیع در صنعت LCD به نفع LCD تغییر جهت خواهد داد ولی در آن موقع هم باز این نسبت در مورد ابعاد بالاتر (مثلا پلاسمای “52 در مقابل LCD “42) برقرار خواهد بود.

ب) مزایای LCD ها بر پلاسماها :
اگر از LCD ها ناامید شده اید باید بگویم که این پایان ماجرا نیست . LCD ها قادر به نمایش پیکسل های بیشتری نسبت به پلاسماهای هم سایز خود می باشند ، علاوه بر آن مصرف برق LCD ها نسبت به رقیبان پلاسمای خود در حدود 30 درصد کمتر میباشد و از اینها گذشته وزن آنها نیز بسیار کمتر از پلاسماهاست که این موضوع حمل ونقل و نصب دیواری آنها را آسانتر می کند.
طول عمر LCD ها نیز بالاتر از رقیبان پلاسمای خود است (که این نسبت در مورد پنل های قدیمی پلاسما بیشتر مشهود بود که عمری در حدود 20000 ساعت داشتند یعنی چیزی در حدود تماشای روزی 8 ساعت برای تقریبا 7 سال جائیکه LCD ها طول عمر 60000 ساعت را دارا می باشند) که با تولید پلاسماهای پیشرفته این نسبت بطرز مشهودی بهبود یافته است و به رقمی نزدیک به همان 60000 ساعت نزدیک شده است.(لازم به یادآوری است که طول عمر یک پنل زمانی ست که روشنائی صفحه به نصف مقدار اولیه نزول میکند).
نکته نهائی در مورد ضعف های پلاسما در قبال LCD پدیده ایست به نام جا افتاده گی تصویر(Burn-in) که در طی آن اگر تصویری بمدت طولانی بروی صفحه ثابت بماند سایه این تصویر تا مدتها بروی صفحه نمایش باقی می ماند که به لطف پیشرفت فناوری و ویژگی های پلاسماهای جدید مثل استفاده از Screen Saver این موضوع به حداقل رسیده است.
یک نکته مهم دیگر نیز در اینجا باقی میماند و آن هم پشتیبانی دستگاه از فرمت HD است که تصاویر با کیفیت را ارائه میکند . برای اینکه از این مورد مطمئن شوید حتما دستگاه شما (پلاسما یا LCD) میبایست حداقل از رزولوشن 720در 1280 پشتیبانی کند که این البته شرط لازم است و نه کافی.
خب پس از اینکه با این دو نوع تکنولوژی آشنا شدیم حالا نوبت به انتخاب میرسد در این رده اگر دلتان به حال جیب مبارک سوخته باشد و در عین حال خواهان یک تکنولوژی برتر هستید مطمئنا پلاسما انتخاب بهتری ست .ولی اگر قیمت در درجه اهمیت پائینی برای شما قرار دارد و کیفیت بالای تصویر ، حمل آسان ، مصرف پائین انرژی و از همه مهمتر خلاص شدن از تکنولوژی دردسر ساز “لامپ تصویر” برایتان مهم است بدون شک به LCD فکر کنید.

مطلب فوق با اندکی تلخیص در شماره 265 هفته نامه عصر ارتباط به تاریخ شنبه 15 تیرماه 1387 نیز درج گردید.

217 دیدگاه

  1. با توجه به نگرش به آینده و یا نگرش به سه یا چهار سال آینده باید بگم این اصلا درست نیست که بگوییم چون فرستنده های ایران آنالوگ هست یا بی کیفیت پس حتما بهتر است که تلویزیون پلاسما انتخاب کنیم این مانند این است که شما بگویید حتی با داشتن پول کافی چون خیابان ها داری چاله و چوله هستند پس باید اتومبیلی استفاده کنیم که سرعتش بالای 30 کیلومتر نباشد
    خودتان بهتر می دانید که در ایران استفاده از کانالهای تلویزیون ایران بسیار کمتر است و همه این وسایل و تجهیزات را می خرند که بیشتر از دی وی دی ها و سی دی ها که با تکنولوژی جدید تولید می شود را ببینند و از آن لذت ببرند .
    و بهتر است که آن روی سکه را ببینیم که شبکه های تلویزیونی و تولید کننده گان فیلم های سینمایی در رقابت شدیدند تا محصول و پخش را با تکنولوژی HD عرضه بدارند
    به نظر خود بنده اگر کسانی که فقط منظورشان از خرید این است که بله تصاویر را در سایز بزرگ ببینند بهتر است همان سراغ پلاسما بروند
    ولی کسانی که آینده نگری دارند و پول هم زیاد مهم نیست و ارزش کیفیت را بیشتر از سایز و قیمت می دانند بهتر است همان LCD را انتخاب بنمایند
    و جهت محافظت از LCD گران خود من پیشنهاد می دهم اگر کودک دارید بهتر است با هزینه کردن 100 الی 200 هزار بیشتر یک تلویزیون معمولی هم برای اتاق کودک بخرید تا با آن مشغول باشد و رفته رفته تلویزیون بزرگتر از توجهش بیافتد
    مصرف برق هم بسیار مهم می باشد شما اگر هر روز 6 ساعت وقت برای تماشای تلویزیون می گذارید این را هم بدانید که در حدود 3 برابر بیشتر برق مصرف می کنید
    نصب جهت دیوار برای LCD ها بسیار راحت تر می باشد تا پلاسما ها
    در ضمن برای تماشای تلویزیون معمولا روبروی آن می نشینند و تماشا می کنند الان مثل قدیم نیست که برای دیدن فوتبال بروند قهوه خانه و هر کس یک گوشه ای را با زاویه های مختلف و آن هم با صدای مونو انتخاب کنه پس بنابراین زاویه دید رفرنس خوبی نیست جهت مقایسه کردن
    برای بازی های کامپیوتری و گیم هم حرف اول و وسط و آخر را LCD می زند
    و اگر قصد خرید دارین پیشنهاد بنده سونی سری Xبرای خونه ها ی کمتر از 120 متر با ساختار اپن 46 اینچ و برای بزرگتر از آن 52 اینچ پیشنهاد می گردد
    و برای سیستم سینما خانگی و موسقی فوق های فای هم آمپلیفایر اونکیو مدل 875 با بلندگوهای شکرت آمریکایی کلیپس بهترین انتخاب می باشد
    با تشکر کامران

  2. تلویزیون پلاسمای 42 اینچ سامسونگ حرف نداره.و با کنتراست 15000 اصلا با پاناسونیک قابل قیاس نیست.
    دوستان تصاویر این تلویزیونارو ببینن بعد اظهار نظر کنن.با تشکر

  3. از اشکان عزیز به خاطر مطالب ارزنده اش تشکر می کنم . درسته که از یک برند خاص در گفتگوی دوستان صحبت میشه ولی خوب با توجه به تکنولوژی فرستنده های ایران که متاسفانه در سطح پایین تری از حتی کشورهای همسایه قرار دارد هزینه کردن برای بدست آوردن تصاویر رویایی چندان هم به صرفه نیست و نیازی به هزینه های نجومی و خرید ال سی دی های گران قیمت ندارد . آرش نیز در ابتدای این مباحث به این نکته مهم اشاره کرده است که اول توانایی مالی خود را در نظر بگیرید . راهنمایی ها نیز عموما با توجه به همین اصل درج شده اند . مطمئنا دوستانی که می خواهند هزینه کمتری برای بدست آوردن یک تکنولوژی نسبتا به روز انجام دهند سوالاتی هم برایشان پیش می آید و شک و شبهه هایی که مثلا چرا این برند ارزانتر است و یا اینکه چینی هست یا سنگاپور یا مالزی و غیره و این در حالی است که در حال حاضر بهترین ال سی دی ها نیز در ژاپن و کره ساخته نمی شود ، مهم تکنولوژی ساخت است که مربوط به کشورهای صاحب سبک در این زمینه بوده و سازندگان تنها مونتاژ را بر عهده دارند که به خاطر دستمزدهای پایین در کشورهای در حال توسعه امری معمولی است. خوشبختانه تجارب دوستان گره گشاست . مثلا در مورد مشکل عریض و کوتاه قد نشان دادن تصاویر در پلاسما و ال سی دی ها دوست خوبمان Jj اشاره ای داشتند که مفید بود .از همه دوستان خوبمان تشکر می کنم و عذرخواهی به خاطر گرفتن وقتشان .

  4. سلام به دوستان
    من در حال خريد يك تلويزيون هستم و چند روز هست كه دنيال يك انتخاب مناسب ميگردم.
    يك سري اطلاعات دارم كه ميتونم با شما در ميان بگذارم
    اول يك سوال دارم از دوستان؟ چرا از يك مدل بدون دليل دفاع ميكنن ؟ اخه اين دليل شد كه چون فلان كا رخانه يا برند اين مدل رو ميسازه پس حتما بهتره !
    به نطر من هر كدوم از تكنولوژي ها مزيت خاص خود رو دارن و ما بايد با توجه به نياز خودمون اون رو انتخاب به كنيم
    و اتفاقا اين رقابتي كه بين برند ها وجود داره به نفع مصرف كننده هست.اگه رقابت بين اونها نبود ما هيچ وقت تلويزيون پلاسما با كنتراست ديناميك 1.30000توليد نميشد.و از اون طرف تلويزيون lcd با زاويه ديد 172 درجه .
    به هر حال هر دو اين تكنولو ژي ها در جاي خودشون خوب هستند.
    تلويزيون پلاسما بخاطر تكنولوژي خودش كه با واحد پيكسل هست .تعداد رنگهاي بيشتري رو نشون ميده ولي lcd شفافيت رنگ فوق العاده اي داره .
    پلاسما در نمايش حركت تند بهتر عمل ميكنه مثلا فيلم حادثه اي و lcd براي بازيي هاي كامپيوتري و نمايش عكس واقعا عالي هست.اين قابل توجه براي افرادي كه استفاده تجاري از lcd دارن و انتخاب خيلي بهتري نسبت به پلاسما.
    پلاسما در نور كم و شب وضوح تصويري بالاتري داره .در عوض در مكانهايي كه نور زياد هست و محيط آزاد lcd بهتر جواب ميده(شما اين رو با كمي دقت در فروشگاهاي كه TV رو عرضه ميكنن ميتونيد ببينيد .در فروشگاهي كه پلاسما ميفروشه نور كمتروبالعكس درجايي كه lcd هست نور زياد مبينيد.اينهم كلك فروشندگي هست )
    يكسري مسائل هست كه گفتنش بد نيست
    پلاسما محدوديت زاويه ديد نداره ولي lcd داره
    پلاسما عمر كمتري نسبت lcd داره كه به نظر من ساعت 100.000 براي اينكه يك تكنولوژي تبديل به فسيل بشه با اين پيشرفت هاي ثانيه اي خيلي زياد هست.پس ميشه گفت بي اهميت هست.
    شركتهاي تولد كننده پلاسما مشكل جا موندن شبح تصوير روي صفحه (BURN IN SCREEN)را تا حدود خيلي زيادي حل كردن.من اين رو ميدانم كه تصوبر بايد تا 1 ساعت ثابت بمونه تا اين حالت پيش بياد كه خيلي راحت با SCREEN SAVER قابل جلوگيري هست (تازه يك راه حل هم داره : 10 ساعت ميذارين بصورت برفك باشه كه مشكل رو حل ميكنه)
    در مورد وزن و مصرف برق هم كه من فكر نميكنم عامل تا يين كننده براي خريد ما باشه lcd برنده هست
    واما مهمترين عامل كه به نظر من خيلي تائين كننده هست قيمت محصول هست . در اين مورد در حال حاضر در بازار ايران حداقل اختلاف يك ميليوني رو در اندازه هاي برابرداريم و پلاسما ارزانتر هست.
    در اخر ميخواستم نظر و انتخاب خودم رو بگم
    به نظر من وبا توجه به تكنولوژي پخش فيلم در ايران پلاسما انتخاب بهتري هست .چون براي اينكه شفافيت بالاي lcd رو داشته باشيم بايد از ( blue- ray يا HD) استفاده بكنيم .و اين زياد در دسترس ما در ايران نيست
    من خودم بيشتر در شب واطاق با نور كم دوست دارم فيلم رو ببينم كه پلاسما بهتر جواب ميده.
    و من پولي كه ميخوام براي خريد TV بدم خيلي برام مهم هست = پلاسما
    من تا اخر هفته يك پلاسما Panasonic ميخرم و فكر ميكنم انتخاب بهتري براي مصرف من باشه(سينماي خا نوادگي) با تشكر از توجه شما

  5. سلام امید جان
    خیلی خیلی ازت ممنونم به خاطر راهنماییت همینطور از Jj عزیز.
    منم با راهنمایی دوستان یه pv7 خریدم و به کسانیکه مثل من شک داشتن میگم که از خریدن pv7 اصلآ پشیمون نیستم.

  6. سلام
    به نظر من هم پلاسما بهتره
    و کسانی که میگن شرکت سونی فقط ال سی دی میسازه بگم که اینها تمام مشترک هستند چون شما ال سی دی سونی 32 اینچ را از 1 ملیون تا 3 ملیون در بازار میبینید.

  7. ( با اجازه از آرش عزیز که سرش بدجوری شلوغه)
    از دوست خوبم Jj به خاطر راهنمایی های مفیدش تشکر می کنم . خدمت سایر دوستانی که در مورد پلاسمای پاناسونیک pv7 سوالاتی پرسیده بودند عرض می کنم به مطالبی که Jj در این مورد نوشته اند حتما مراجعه کنند . خود من با راهنمایی ایشان پلاسمای پاناسونیک خریده ام و خیلی هم از ازش راضیم . من توصیه می کنم اگر می خواهید ال سی دی بخرید سراغ سامسونگ نروید درسته که از زیبایی منحصربفردی برخورداره ولی محصولات سامسونگ عموما کیفیت چندان جالبی ندارند . حقیر از خرید یکدستگاه ضبط و پخش DVD سامسونگ بشدت پشیمانم .
    ال سی دی فقط سونی …

  8. سلام
    می خواستم بپرسم دلیل اینکه پلاسمای پاناسونیک pv7 با اینکه 42 اینچه ولی قیمت بسیار پایینی نسبت به هم سایزهای خودش داره.
    آیا دلیلش چینی بودنشه؟ یا اینکه دلیل خاص دیگه ای داره؟

  9. سلام آرش جان
    مطلب بسیار کاملی بود ولی یه سوال داشتم ممنون میشم اگه با جواب شما اطلاعاتم کاملتر بشه:
    در مورد بعضی تلویزیون ها (ال سی دی یا پلاسما) مثل پلاسمای pv7 بعضی از تصاویر غیر واقعین یعنی مثلآ قد افراد نسبت به عرض آنها نا مناسبه یعنی تصاویر پهن ترند.

  10. سلام آقا اميد
    لطفا به گيرنده خود دست نزنيد!
    شما به فرمت وايد تلوزيونهاي پلاسما و ال سي دي عادت نداريد!
    كم كم عادت مي كنيد
    آقا فرهاد
    به نظر من پاناسونيك بهتره
    چون از پيشتازهاي تكنولوژي پلاسما هست و سامسونگ از همه بيشتر رو ال سي دي سرمايه گذاري كرده!
    كه اون هم فقط بر پايه تبليغات وسيعش داره حسابي مي فروشه
    تجربه شخصي من در زمينه ال سي دي سامسونگ اينه كه يك بار با خريد يك ال سي دي سامسونگ بعد از 4 ماه كلي مغبون شدم
    چون از 4 حالت پيش تنظيم تصويرش فقط حالت سينماييش رنگ ها رو درست نشون مي داد و در بقيه حالت ها كلا رنگ ها رو قاطي نشون مي داد
    انگار كه مثلا داري بجاي سيستم پال ازسيستم ان تي اس سي فيلم مي بيني!!!
    ولي پاناسونيك، پايونير، هيتاچي، يا سوني اين مشكلات رو ندارند!
    شايد مثل سامسونگ تبليغ نكنند ولي خيلي سرتر هستند
    موفق باشيد

  11. عارف جان اگر عبارت PIP بروی کنترل دستگاه باشد این قابلیت در آن وجود دارد. در مورد سوال دوم نیز باید بگویم بعلت شیشه ای بودن پلاسما ها بالطبع نسبت به LCD ها کمتر ضربه پذیرند و از این لحاظ مطمئنا بهتر از LCD ها هستند
    با تشکر

  12. سلام مطالب خوبی بود ؛ ساده ومختصر ومفید.آيا تلويزيون هاي 42 اينچ پلاسما با مارك samsung تصوير در تصوير دارد يا نه؟ براي كسي كه فرزند كوچك دارد كدام تيپ (پلاسما يا lcd )مناسب تر است؟
    با تشكر -عارف

  13. سلام ارش جان ممنون از راهنمایی ات . یه سوالی داشتم میخواستم راهنمائیم کنی
    قصد خرید تلوزیون پلاسما 42 اینچ دارم میخواستم ببینم از بین پاناسونیک و سامسونگ کدوم رو انتخاب کنم. مرسی منتظر راهنمائیت هستم
    خوشحال میشم اگر نظر کسی رو که هم این متن رو میخونه بدونم.

  14. با سلام و تبریک سال نو و نیز آرزوی موفقیت همه دوستان در سال جدید
    من بالاخره یک پلاسمای پاناسونیک 42 pv7 خریدم . ولی با یک اشکال روبرو شدم و اون اینه که در تصویر تمام صفحه آدمها با قدی کوتاه و توپول تر از معمول نمایش داده می شوند و تنها با انتخاب تصویر 4:3 در منوی تصویر این اشکال برطرف می شود ولی در این حالت دوطرف تصویر یک زمینه خاکستری ثابت نمایان می شود که به هیچ وجه مطلوب نیست . این پدیده برای من نگران کننده و غیر معمول است . سوال من این است که آیا این وضعیت به خاطر تکنولوژی نمایش تصویر wide می باشد یا اینکه این تلویزیون دارای اشکال فنی است ؟. از آرش عزیز و یا دوستانی که اطلاعاتی دارند استمداد می کنم راهنمایی بفرمایند . ممنون میشم .

ارسال یک پاسخ