اگر جدیدا تجربه گشتن در بازار دیجیتال جهت خرید یک تلویزیون جدید را داشته باشید(البته از نوع مایه داری آن را میگویم وگرنه مارا که با این حرفا کاری نیست!) حتما با این دو اصطلاح برخورد کرده اید : LCD و پلاسما . دو محصولی که در ظاهر بسیار به یکدیگر شبیه هستند هر دو دارای یک صفحه تخت با ابعاد نسبتا بزرگ می باشند ولی این ظاهر ماجراست خب اگر به این موضوع برخورده اید و گفته های بازاری فروشنده نیز قانع تان نکرده است به ادامه مطلب توجه کنید.
شباهت LCD و پلاسما پس از عبور از ظاهر مشابه شان در همین جا پایان می پذیرد چرا که این دو از دو نوع تکنولوژی متفاوت برای نمایش تصویر استفاده می کنند که البته این دو تکنولوژی نیز هر کدام مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند.
1- LCD :و یا Liquied Crystal Display (بعبارت ساده تر صفحه نمایش با تکنولوژی کریستال مایع) به این صورت عمل میکند که ذرات ریز کریستال مایع در میان دو صفحه شیشه ای تخت بصورت اصطلاحا ساندویچ شده قرار میگیرند که با تغییر اندازه جریان الکتریکی وارده به کریستالها تصویر نهائی شکل می گیرد.
2- پلاسما : تکنولوژی شکل گیری تصویر در این نوع نمایشگرها نسبت دوری با اتفاقی که در لامپ های فلوروسنت رخ می دهد، دارد. بدین نحو که صفحه نمایش از چندین سلول تشکیل شده است که در هر سلول دو صفحه مجزا شیشه ای وجود دارد که این دو صفحه توسط یک شکاف از یکدیگر جدا شده اند ،در درون این شکاف ترکیب گاز نئون – زنون (Neon-Xenon) قرار میگیرد که در حین ساخت دستگاه این گاز به فرم مایع (Plasma) در می آید ، و هنگامی که تلویزیون مورد استفاده قرار میگیرد این گاز باردار شده و تولید فسفر قرمز ، آبی و بالاخره سبز را می نماید که این نیز در نهایت موجب شکل گیری تصویر میگردد. که به هر واحد این فسفرهای رنگی در اینجا پیکسل گفته میشود.
خب اینها اتفاقاتی هستند که در پس زمینه اتفاق می افتند ولی برای مقایسه بین این دو، مهم کیفیت تصویر نهائی به نمایش درآمده است و نه آنچه پشت تصویر رخ میدهد که باز هم در این زمینه هر تکنولوژی مزایا و معایب خود را دارد که به آن می بپردازیم:
الف) مزایای پلاسما ها بر LCD ها:
شاید بزرگترین عامل برتری پلاسما ها علاوه بر فاکتور قیمت توانائی آنها در به نمایش درآوردن کامل رنگ مشکی است چیزیکه بزرگترین عامل ضعف LCD ها می باشد تا جائیکه تقریبا هیچ LCD پیشرفته ای نیز قادر به نمایش کامل رنگ مشکی نیست و در هر حال مقداری نور از پس زمینه به بیرون تراوش میکند.
دومین عامل برتری پلاسما ها زاویه دید نسبتا بالای آنها نسبت به رقیبان LCD خود است که در اینجا با فاصله گرفتن از یک پنل LCD کیفیت تصویر به نمایش در آمده کم کم رو به افول میرود در حالیکه این موضوع در مورد پلاسما ها تقریبا ثابت است که این مورد نیز مشابه بقیه موارد این قسمت با پیشرفت سریع LCD ها رو به بهبودی است.
سومین مورد تفوق پلاسما ها در توانائی نمایش با کیفیت رنگ هاست جائیکه بازهم همان تراوش نور از پس زمینه LCD ها بر کیفیت رنگ های به نمایش درآمده تاثیر دارد . ممکن است این نکته را نیز شنیده باشید که LCD ها در توانائی دنبال کردن تصاویر سریع (مثلا در یک فیلم حادثه ای با فریم های سریع ) کند عمل میکند و سایه تصویر قبلی بروی تصویر فعلی تاثیر گذار است که این نکته مربوط به پنل های نسبتا قدیمی LCD میباشد که با کاهش زمان پاسخگوئی LCD ها این نکته نیز مرتفع شده است.
و اما می رسیم به بزرگترین عامل برتری پلاسما ها بر پسرعمو های LCD شان و آن هم مطمئنا چیزی نیست مگر قیمت ! پلاسما ها مخصوصا در سایزهای بالا قیمت بسیار پائین تری را نسبت به LCD ها ارائه میکنند مثلا یک پلاسمای 42 اینچی در حدود 30 درصد بزرگتر از یک LCD با اندازه 37 اینچ است در حالیکه هردو قیمتی تقریبا مساوی دارند (چیزی نزدیک 2 میلیون تومان) . البته مطمئن باشید که در سال های آینده این نسبت به علت سرمایه گذاری وسیع در صنعت LCD به نفع LCD تغییر جهت خواهد داد ولی در آن موقع هم باز این نسبت در مورد ابعاد بالاتر (مثلا پلاسمای “52 در مقابل LCD “42) برقرار خواهد بود.
ب) مزایای LCD ها بر پلاسماها :
اگر از LCD ها ناامید شده اید باید بگویم که این پایان ماجرا نیست . LCD ها قادر به نمایش پیکسل های بیشتری نسبت به پلاسماهای هم سایز خود می باشند ، علاوه بر آن مصرف برق LCD ها نسبت به رقیبان پلاسمای خود در حدود 30 درصد کمتر میباشد و از اینها گذشته وزن آنها نیز بسیار کمتر از پلاسماهاست که این موضوع حمل ونقل و نصب دیواری آنها را آسانتر می کند.
طول عمر LCD ها نیز بالاتر از رقیبان پلاسمای خود است (که این نسبت در مورد پنل های قدیمی پلاسما بیشتر مشهود بود که عمری در حدود 20000 ساعت داشتند یعنی چیزی در حدود تماشای روزی 8 ساعت برای تقریبا 7 سال جائیکه LCD ها طول عمر 60000 ساعت را دارا می باشند) که با تولید پلاسماهای پیشرفته این نسبت بطرز مشهودی بهبود یافته است و به رقمی نزدیک به همان 60000 ساعت نزدیک شده است.(لازم به یادآوری است که طول عمر یک پنل زمانی ست که روشنائی صفحه به نصف مقدار اولیه نزول میکند).
نکته نهائی در مورد ضعف های پلاسما در قبال LCD پدیده ایست به نام جا افتاده گی تصویر(Burn-in) که در طی آن اگر تصویری بمدت طولانی بروی صفحه ثابت بماند سایه این تصویر تا مدتها بروی صفحه نمایش باقی می ماند که به لطف پیشرفت فناوری و ویژگی های پلاسماهای جدید مثل استفاده از Screen Saver این موضوع به حداقل رسیده است.
یک نکته مهم دیگر نیز در اینجا باقی میماند و آن هم پشتیبانی دستگاه از فرمت HD است که تصاویر با کیفیت را ارائه میکند . برای اینکه از این مورد مطمئن شوید حتما دستگاه شما (پلاسما یا LCD) میبایست حداقل از رزولوشن 720در 1280 پشتیبانی کند که این البته شرط لازم است و نه کافی.
خب پس از اینکه با این دو نوع تکنولوژی آشنا شدیم حالا نوبت به انتخاب میرسد در این رده اگر دلتان به حال جیب مبارک سوخته باشد و در عین حال خواهان یک تکنولوژی برتر هستید مطمئنا پلاسما انتخاب بهتری ست .ولی اگر قیمت در درجه اهمیت پائینی برای شما قرار دارد و کیفیت بالای تصویر ، حمل آسان ، مصرف پائین انرژی و از همه مهمتر خلاص شدن از تکنولوژی دردسر ساز “لامپ تصویر” برایتان مهم است بدون شک به LCD فکر کنید.
مطلب فوق با اندکی تلخیص در شماره 265 هفته نامه عصر ارتباط به تاریخ شنبه 15 تیرماه 1387 نیز درج گردید.
با درود فراوان
بسیار سپاسگزارم از آگاهی دادن شما در باره lcd , plasma
دوستان عزيز لطفا نظر خود را در خصوص تلويزيون پلاسمای پاناسونيک مدل pv80mr اعلام فرمايید .
ممنون
لطفا در مورد تلويريون هاي پروجكشن و مقايصه آن با پلاسما و LCD نيز مطلب بنويسيد.
با سلام خدمت دوستان
در ارتباط با مشکلی که من فکر می کردم از تلویزیون من است باید بگم که به نمایندگی پاناسونیک زنگ زدم آمدند و مشکل را بررسی کردند .
نهایتا معلوم شد که این مشکل تلویزیون نیست بلکه مربوط به خازن تغذیه ولتاژ رسیور می باشد . که با برطرف کردن عیب رسیور مسئله حل شد . در واقع تلویزیون من هیچ ایرادی نداشت .
شك نكنید كه ال سی دی های ال جی بسیار با كیفیت تر از سامسونگ هستند
تنظیمات بیشتر قیمت ارزانتر نور بسیار بالاتر و …
بیل گیتس میگه: تا 5سال دیگه به تكنولوژی تلویزیونهای امروزی می خندید. در جای دیگری هم خوندم چند سال دیگه بعضیا یك دیوار پذیراییشونو تبدیل به تلویزیون می كنن.
پس چرا شك دارین ، وقتی پلاسما با قدرت بالای نمایش رنگ مشكی با زاویه دید وسیع وباقیمت مناسب
می تونه 7سال براتون كار كنه ، یه 50 اینچشو بگیرید حالشو ببرید.
SED محصول جدید دو شركت بزرگ توشیبا و كانن هست كه تو اینترنت می تونید نمایشگاه اونو پیدا كنید .
وجالب توجه اینه كه كنتراست در این تلویزیون بالای 100000یعنی تا 500000میرسه وجالبتر اینكه قیمت اون با LCD یكی خواهد بود و فرق مثبت دیگش اینه كه هر چقدر اندازه تلویزیون بزرگتر میشه ساخت اون مثل LCD گرون تر تموم نمیشه و قیمتش تساعدی بالا نمیره وخلاصه اینكه از تكنولوژی پرتاب الكترون تلویزیونای قدیمی كمك گرفته وتركیبی از LCD و پلاسماس::::::این گزارشو بخونید::::
دو شرکت Canon و توشیبا اعلام کردند که در نظر دارند از اوایل سال 2008 میلادی تولید انبوه تلویزیونهای تخت را آغاز کنند.
شرکتهای Canon و توشیبا در حال ساخت نسل جدیدی از تلویزیونهای تخت هستند که نسبت به مدلهای کنونی بسیار باریک ترند و ساختار آنها بر اساس گیرندههای تلویزیون LCD و پلاسما است.ساختار جدیدی که شرکتهای Canon و توشیبا آن را طراحی کردهاند SED نامگذاری شده و در آن از تصاویر به کمک انتقال الکترونهای ساطع شده نمایان میشوند.
تحلیلگران بازار پیشبینی میکنند، افزایش قیمت گیرندههای تلویزیون LCD و پلاسما ممکن است در آینده نزدیک باعث کاهش تمایل مردم به خرید این دستگاهها شود.
هركسی بسته به نیازش میخره.
من چون تا 5سال آینده مطمئنم نسل دیگری مثل SED جای این تلویزیونهارو میگیره پس یه پلاسما با قیمت مناسبتر با كیفیت خوب میگیرم و زمانی هم كه خواستم عوضش كنم زیاد ضرر نمیكنم.
با سلام خدمت آرش عزیز و سایر دوستان
من یک پلاسمای 42 پاناسونیک دارم که 5 ماهه اونو خریدم . در تصویر مشکلی مشاهده میشه که نمیدونم مربوط به خود تلویزیونه یا فرستنده .
وقتی تلویزیون از طریق آنتن پشت بام تصاویر را دریافت می کند مشکل خاصی نیست ولی تصویر نویز هم دارد .
ولی وقتی از طریق ماهواره تصاویر دریافت می شود تصاویر بسیار صاف و یکنواخت می باشد ولی متاسفانه یک نوار خاکستری تیره به اندازه عرض صفحه و به ارتفاع 4 سانتیمتر از پایین تصویر حرکت کرده و در بالای صفحه محو میشود و این کار متناوبا تکرار می شود . ( حالت کرکره ای ) . حتی در کانال 6 شبکه خبر که از طریق ماهواره پخش میشه این مشکل وجود دارد ولی کیفیت تصاویر به نسبت شبکه خبر تلویزیون ایران بسیار متفاوت و قابل قبول تر است .
سوال من این است که این عیب مربوط به سخت افزار تلویزیون من است یا مشکل در دریافت تصاویر ماهواره ای است ؟.
لازم به توضیح است وقتی به یکی از دوستان آشنا با مسایل ماهواره تماس گرفتم ایشان گفتند آنقدر تصاویر فرستنده ایران نویز دارد که شما اون نوار را مشاهده نمی کنید و این مشکل از خود تلویزیون است .
خیلی ممنون میشم اگر راهنمایی بفرمایین …
واقعا فرق پلاسما و ال سی دی را نمی دانستم از شما سپاسگزارم
lcd ال جی بهتر است یا سامسونگ ؟
من خودم بین ال سی دی 32 اینچ سامسونگ و ال جی موندم.
سلام دارم به خدمت تمامی دوستان.
نظرات دوستان رو خوندم ولی نکته ای که خیلی بارز بود این بود که اکثریت دوستان وقتی می خوان مثالی از تکنولوژی پلاسما بزنن اکثرا از پاناسونیک نام می برن.در حالی که تکنولوژی پلاسما در اصل توسط دو غول بزرگ یعنی پایونیر و فوجیتسو ارتقا داده می شه و بهترین پلاسماها متعلق به این دو کمپانی هستن.
مطمئنا اگه تصویر پلاسماهای پایونیر یا فوجیتسو رو با بهترین برند ال سی دی یعنی سونی مقایسه بکنید بی شک انتخابی جز پلاسما نخواهید داشت.
حرفی که می زنم با دلیل و برهانه.فروشندگان لوازم صوتی و تصویر حرفه ای هرگز غیر از این دو مارک از مارک دیگه ای استفاده نمی کنن و اگر خواستید اطلاعات بیشتری داشته باشید می تونید تشریف بیارید خیابون جمهوری-تقاطع سی تیر-فروشگاه مهرگان یا خلیج.البته توی پاساژ شرکای خیابون جمهوری هم می شه پلاسمای پایونیر یا فوجیتسو رو پیدا کرد.
****
تکنولوژی ال سی دی برای کمپانی ها بسیار سودآور تر از تکنولوژی پلاسمائه و روی همین اصل بیشترین حجم تبلیغات حول محور ال سی دی می چرخه.
با سلام
لطفاً راحع به تلویزیون های اس ای دی هم توضیح بدهید .متشکرم.
آرش جان سلام
با تشكر از نظر دهندگان عزیز و آقا آرش که این مطلب مناسب را انتخاب کردند. با توجه باینکه حدود شصت سال دارم اطلاعات خیلی خوبی توسط شما عزیزان کسب کردم .حالاکه تکنولوژی دراین زمینه هم حرکت سریع داره خوبه اینصفحه هم زنده وهم به روز باشه. قربان همتون.
به یاد داشته باشیم , همیشه قیمت بالاتر دلیل بر کیفیت بهتر نیست
با تشکر از آرش و مخصوصا JJ عزیز
با سلام
احتراماً ضمن تشکر از مطالب مفید وجالبتان لطفاً راهنمائی بفرمائید:
1- LCD سونی بهتر است یا سامسونگ؟
2- اندازه استاندارد برای سالن پذیرائی به اندازه 85 متر مربع وفاصله دید حدوداً4 تا 5 متر چند اینچ میباشد .
باتشکر .
از مطالبتون استفاده کردم ،به خاطر خدمتتون خیلی ممنونم.
سلام
اینقدر دوستان ضد و نقیض گفتند كه واقعا بیشتر آدم گیج می شه
به نظر من باید بگوید كسانی كه مثلا اینم شرایط رو دارند این بهتر هست
مثل اون دوستی كه به خانواده شلوغ اشاره كردند
پیروز باشید
ما که کاملا گیج شدیم هرکس چیزی میگوید یادش به خیر روزهاییکه این مشکلات رو نداشتیم و حتی به تلویزیون سیاه و سفید قانع بودیم!