LCD یا پلاسما مسئله این است !

217
15752

اگر جدیدا تجربه گشتن در بازار دیجیتال جهت خرید یک تلویزیون جدید را داشته باشید(البته از نوع مایه داری آن را میگویم وگرنه مارا که با این حرفا کاری نیست!) حتما با این دو اصطلاح برخورد کرده اید : LCD و پلاسما . دو محصولی که در ظاهر بسیار به یکدیگر شبیه هستند هر دو دارای یک صفحه تخت با ابعاد نسبتا بزرگ می باشند ولی این ظاهر ماجراست خب اگر به این موضوع برخورده اید و گفته های بازاری فروشنده نیز قانع تان نکرده است به ادامه مطلب توجه کنید.

شباهت LCD و پلاسما پس از عبور از ظاهر مشابه شان در همین جا پایان می پذیرد چرا که این دو از دو نوع تکنولوژی متفاوت برای نمایش تصویر استفاده می کنند که البته این دو تکنولوژی نیز هر کدام مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند.

1- LCD :و یا Liquied Crystal Display (بعبارت ساده تر صفحه نمایش با تکنولوژی کریستال مایع) به این صورت عمل میکند که ذرات ریز کریستال مایع در میان دو صفحه شیشه ای تخت بصورت اصطلاحا ساندویچ شده قرار میگیرند که با تغییر اندازه جریان الکتریکی وارده به کریستالها تصویر نهائی شکل می گیرد.

LCD

2- پلاسما : تکنولوژی شکل گیری تصویر در این نوع نمایشگرها نسبت دوری با اتفاقی که در لامپ های فلوروسنت رخ می دهد، دارد. بدین نحو که صفحه نمایش از چندین سلول تشکیل شده است که در هر سلول دو صفحه مجزا شیشه ای وجود دارد که این دو صفحه توسط یک شکاف از یکدیگر جدا شده اند ،در درون این شکاف ترکیب گاز نئون – زنون (Neon-Xenon) قرار میگیرد که در حین ساخت دستگاه این گاز به فرم مایع (Plasma) در می آید ، و هنگامی که تلویزیون مورد استفاده قرار میگیرد این گاز باردار شده و تولید فسفر قرمز ، آبی و بالاخره سبز را می نماید که این نیز در نهایت موجب شکل گیری تصویر میگردد. که به هر واحد این فسفرهای رنگی در اینجا پیکسل گفته میشود.

Plasma

خب اینها اتفاقاتی هستند که در پس زمینه اتفاق می افتند ولی برای مقایسه بین این دو، مهم کیفیت تصویر نهائی به نمایش درآمده است و نه آنچه پشت تصویر رخ میدهد که باز هم در این زمینه هر تکنولوژی مزایا و معایب خود را دارد که به آن می بپردازیم:

الف) مزایای پلاسما ها بر LCD ها:
شاید بزرگترین عامل برتری پلاسما ها علاوه بر فاکتور قیمت توانائی آنها در به نمایش درآوردن کامل رنگ مشکی است چیزیکه بزرگترین عامل ضعف LCD ها می باشد تا جائیکه تقریبا هیچ LCD پیشرفته ای نیز قادر به نمایش کامل رنگ مشکی نیست و در هر حال مقداری نور از پس زمینه به بیرون تراوش میکند.
دومین عامل برتری پلاسما ها زاویه دید نسبتا بالای آنها نسبت به رقیبان LCD خود است که در اینجا با فاصله گرفتن از یک پنل LCD کیفیت تصویر به نمایش در آمده کم کم رو به افول میرود در حالیکه این موضوع در مورد پلاسما ها تقریبا ثابت است که این مورد نیز مشابه بقیه موارد این قسمت با پیشرفت سریع LCD ها رو به بهبودی است.
سومین مورد تفوق پلاسما ها در توانائی نمایش با کیفیت رنگ هاست جائیکه بازهم همان تراوش نور از پس زمینه LCD ها بر کیفیت رنگ های به نمایش درآمده تاثیر دارد . ممکن است این نکته را نیز شنیده باشید که LCD ها در توانائی دنبال کردن تصاویر سریع (مثلا در یک فیلم حادثه ای با فریم های سریع ) کند عمل میکند و سایه تصویر قبلی بروی تصویر فعلی تاثیر گذار است که این نکته مربوط به پنل های نسبتا قدیمی LCD میباشد که با کاهش زمان پاسخگوئی LCD ها این نکته نیز مرتفع شده است.

Plasma

و اما می رسیم به بزرگترین عامل برتری پلاسما ها بر پسرعمو های LCD شان و آن هم مطمئنا چیزی نیست مگر قیمت ! پلاسما ها مخصوصا در سایزهای بالا قیمت بسیار پائین تری را نسبت به LCD ها ارائه میکنند مثلا یک پلاسمای 42 اینچی در حدود 30 درصد بزرگتر از یک LCD با اندازه 37 اینچ است در حالیکه هردو قیمتی تقریبا مساوی دارند (چیزی نزدیک 2 میلیون تومان) . البته مطمئن باشید که در سال های آینده این نسبت به علت سرمایه گذاری وسیع در صنعت LCD به نفع LCD تغییر جهت خواهد داد ولی در آن موقع هم باز این نسبت در مورد ابعاد بالاتر (مثلا پلاسمای “52 در مقابل LCD “42) برقرار خواهد بود.

ب) مزایای LCD ها بر پلاسماها :
اگر از LCD ها ناامید شده اید باید بگویم که این پایان ماجرا نیست . LCD ها قادر به نمایش پیکسل های بیشتری نسبت به پلاسماهای هم سایز خود می باشند ، علاوه بر آن مصرف برق LCD ها نسبت به رقیبان پلاسمای خود در حدود 30 درصد کمتر میباشد و از اینها گذشته وزن آنها نیز بسیار کمتر از پلاسماهاست که این موضوع حمل ونقل و نصب دیواری آنها را آسانتر می کند.
طول عمر LCD ها نیز بالاتر از رقیبان پلاسمای خود است (که این نسبت در مورد پنل های قدیمی پلاسما بیشتر مشهود بود که عمری در حدود 20000 ساعت داشتند یعنی چیزی در حدود تماشای روزی 8 ساعت برای تقریبا 7 سال جائیکه LCD ها طول عمر 60000 ساعت را دارا می باشند) که با تولید پلاسماهای پیشرفته این نسبت بطرز مشهودی بهبود یافته است و به رقمی نزدیک به همان 60000 ساعت نزدیک شده است.(لازم به یادآوری است که طول عمر یک پنل زمانی ست که روشنائی صفحه به نصف مقدار اولیه نزول میکند).
نکته نهائی در مورد ضعف های پلاسما در قبال LCD پدیده ایست به نام جا افتاده گی تصویر(Burn-in) که در طی آن اگر تصویری بمدت طولانی بروی صفحه ثابت بماند سایه این تصویر تا مدتها بروی صفحه نمایش باقی می ماند که به لطف پیشرفت فناوری و ویژگی های پلاسماهای جدید مثل استفاده از Screen Saver این موضوع به حداقل رسیده است.
یک نکته مهم دیگر نیز در اینجا باقی میماند و آن هم پشتیبانی دستگاه از فرمت HD است که تصاویر با کیفیت را ارائه میکند . برای اینکه از این مورد مطمئن شوید حتما دستگاه شما (پلاسما یا LCD) میبایست حداقل از رزولوشن 720در 1280 پشتیبانی کند که این البته شرط لازم است و نه کافی.
خب پس از اینکه با این دو نوع تکنولوژی آشنا شدیم حالا نوبت به انتخاب میرسد در این رده اگر دلتان به حال جیب مبارک سوخته باشد و در عین حال خواهان یک تکنولوژی برتر هستید مطمئنا پلاسما انتخاب بهتری ست .ولی اگر قیمت در درجه اهمیت پائینی برای شما قرار دارد و کیفیت بالای تصویر ، حمل آسان ، مصرف پائین انرژی و از همه مهمتر خلاص شدن از تکنولوژی دردسر ساز “لامپ تصویر” برایتان مهم است بدون شک به LCD فکر کنید.

مطلب فوق با اندکی تلخیص در شماره 265 هفته نامه عصر ارتباط به تاریخ شنبه 15 تیرماه 1387 نیز درج گردید.

217 دیدگاه

  1. با سلام به دوستان عزيز بنده چد ساليه كه تفاوت اين دو مدل را دنبال مي كنم .
    به نظر من با مقايسه تصوير برندهاي مختلف به اين نتيجه رسيدم كه كيفيت تصويري lcd سوني از ساير مدلهابالاتره ولي قيمتش بسيار بالاست ولي پلاسماي پاناسونيك كيفيت تصويري بسيار بالاتري از برندهاي سامسونگ و ال جي دارد. در كل براي فهم بهتر مقايسه لكسوس و تويوتاي ژاپن با هيوندايي و كيا ي كره مي باشد. كلاجنس ژاپن بهتر از كره است.

  2. با سلام و عرض ارادت …
    شایسته است جملگی دوستان و کارشناسان بر این مهم دقت نمایند , که اصولا کلیه برندها و شرکتهای تولید کننده تلوزیون فقط به دلیل کسب سهم بیشتر بازار از اهمیت QC ( کنترل کیفیت و مرغوبیت ) غافل شده اند و عمر مفید کالای ارائه شده خود را کاهش میدهند تا از پس هزینه های سرشار تبلیغات خود بر آیند
    در میان تمامی شرکتها اگر کالایی هم باشد که با صرفه و با قابلیت باشد , قطعا تحت لیسانس شرکت اصلی بوده و هرگز در این وضع اقتصاد جهانی نخواهد توانست کالایی با استانداردهای بین المللی تولید و عرضه نماید .
    به امید موفقیت دانشمندان و پژوهشگرانه توانمند ایرانی ….
    یا علی

  3. بالاخره چی شد 37 یا 32 پاناسونیک-ضمناً این آدرس و شماره رو با اجازه میذارم.مرکز پاناسونیک هست:
    77605344
    شریعتی-سه راه طالقانی
    سری های جدید پاناسونیک
    32 اینچ-695 هزار
    37″ -995 هزار
    سینما خانگی از 380 به بالا
    این قیمت31/6/88 بود
    حالا به من بگید چرا میگن 37 پاناسونیک(ال-سی-دی)خوب نیست.

  4. سلام .بین خرید ال سی دی 32 و 37 پاناسونیک سری ایکس-(جدیدترین سری ال سی دی پاناسونیک .دقیق نمیدونم اسمش چی هست)موندو.شنیدم 37 ها کیفیت خوبی ندارند.لطفا راهنمایی کنید و اگه ممکنه قیمت هم بگید.با تشکر

  5. سلام
    فروشنده مي گفت
    سري 5 سامسونگ فول اچ دي هستش اما سوني سري v فول اچ دي نيست . حال مي خوام ببينم اين ( فول اچ دي ) چقدر مهمه ؟ و در كانالهاي ايران و يا رسيور و نهايتا دي وي دي خيلي تاثير داره ؟
    و اصولا در كجا لازم مياد؟
    ضمنا بعضي تلويزون ها بدون گارانتي خيلي ارزون تر هستند
    به نظر شما ارزش ريسك داره؟
    متشكرم

  6. آقا مسعود مصرف 42pv80 پاناسونیک در هنگام استفاده متوسط 335 وات است که در زمان استند بای به 0/7 وات می رسد
    مصرف نیرو در 50pv80 به 500 وات می رسد که در زمان استند بای(وضعیت آماده باش) برابر 0.5(نیم) وات است
    فکر کنم بتوانی با دستگاههای دیگه مقایسه کنی
    مایکروفر حدود 900 وات برق مصرف می کنه و یخچال معمولی حدود 350 وات
    آقا سعید
    سری های قدیمی پاناسونیک کنتراست10000 داره ،سری های جدید 1 به 15000 حداقل رو دارند
    هنگام خرید خدمات پس از فروش رو فراموش نکنید فیلیپس و توشیبا خدمات پس از فروش خوبی ندارند،اصلا چند تا فیلیپس تو مغازه ها دیدی؟
    در نظر بگیرمثلآ یه ماشین آلفا رومئوخریدی فردا برای یه قطعه کوچیک علافی
    یا موبایل بلک بری که کلی طرفدار تو آمریکا داره

  7. سلام
    با تشكر از دوستان
    به مصرف بيشتر برق توسط پلاسما زياد اشاره شده
    ولي هميشه با ال سي دي مقايشه ميشه
    اگه دوستان لطف كنن مصرف رو مشخصا و يا در مقايسه با يكي از لوازم ديگه مطرح كنند ممنون خواهم شد

  8. به نام خدا
    با تشکر فراوان از سایت خوبتان
    سوالی که داشتم می خواستم تفاوت دستگاهی که 24 فریم را پخش می کند با اونی که پخش نمی کند چیست و اصلا یک توضیح مختصر در ارتباط با فریم بدهید
    با تشکر فراوان

  9. سلام به همگی خسته نباشید
    به نظر من یه سری به این سایت بزنید جوابتونو از نظر کیفیت می گیرید.
    اینم بگم سری x سونی در تلوزیونهای LCD با کنتراست بیش از 1:1000000 حرفیو واسه گفتن نمی ذاره .من از نزدیک دیدمشون واقعا نظیر ندارن توصیه می کنم 46 اینچ و 50 اینچ سونی سری X رو یه نگاهی کنید .

  10. با سلام به دوستان من یک سوال دارم. بین panasonic lx800 toshiba cv500& philips1304 موندم مزیت پاناسونیک 100 هرتز بودنشه. کنار سونی سری s دیدم خیلی تصویرش بهتر بود. ولی با این ها مقایسه نکردم. کنتزاست پاناسونسک 10000 هست ولی refresh time بیشتری از اون 2 تا داره رنج قیمت هم نزدیکن. کدومو بخرم؟؟

  11. با سلام
    با اجازه آقایان آرش و کامرانی ودر جواب به سئوال آقا پارسا
    1-الف،کنتراست 1:15000 کمتر نباشد
    ب،قابلست پخش تصاویر HD را داشته باشد
    ج،عملکرد پخش با سرعت 24Pراداشته باشد
    د،قابلیت رفرش صفحه از 100 هرتز کمتر نباشد
    2-من در طول مطالعه به مدت 4 ماه که قبل از خرید تلوزیون پلاسمای خودم داشتم به مطلبی دایر بر جدی بودن خطراشعه ساطع شده از تلوزیونهای پلاسما برخورد نکردم بر عکس مطالبی در مورد تبدیل مانیتورهای ال سی دی شما با استفاده از یک نرم افزار به یک لامپ UVجهت برنزه شدن صورت ،در وبلاگها به چشمم خورد که با گوگل کردن میتوانید پیدا کنید
    بنابراین نگران UV پلاسما نباشید مطمئنا” از خطرات ناشی از استفاده از لامپ کم مصرف چینی که در خانه خود استفاده می کنید کمتر است:دی
    3-در مورد سئوال سومتان بگویم من نیز پس از تحقیقات فراوان به نتیجه شما و شک در انتخاب بین این دو مدل رسیده بودم
    من در حدود 15 دقیقه مشاهده تصویر بین این دو مدل در فروشگاه به این نتیجه رسیدم که درپخش تصاویر معمولی آنتن ایران،دی وی دی های معمولی و تصاویر دریافتی از ماهواره (از خوش شانسی من طرف رسیور داشت)هیچ تفاوتی وجود نداشت
    تنها در هنگام استفاده از دستگاه پخش HD بانزدیک شدن به فاصله 30 سانتیمتری صفحه تلوزیونها تصویر PY800 حدود 10 درصد بهتر بود
    مطمئنا”من کسی نبودم که از فاصله 30 سانتی تلوزیون تماشا کنم و برای این تفاوت یک ملیون تومن اضافه بپردازم هر دو مدل پنل ساخت ژاپن دارند و البته PY800 در ژاپن تولید می شود
    قبول کنید اولا” پیدا کردن دستگاهی که FULL HD برای شما پخش کند بسیار سخت است ودر صورت تهیه فیلمهای آن که قابلیت کپی برداری را هم ندارند، قیمت آن از 30 هزار تومان کمتر نیست تازه اگر یافت شوند
    مطمئن باشید پخش ماهواره ای کانالهای ماهواره ای FULL HD نیز حداقل تا 5-6 سال دیگر نیز آغاز نمی شود چرا که هر کدام ازکانالهای HD کنونی نیز که به طور معدود پخش می شوند پهنای باند 15 تا 20 کانال با کیفت معمولی را اشغال می کنند
    بنابر این من یکی همان PV80 رو خریدم و الان حدود شش ماهی است که از اون استفاده میکنم در این مدت در روز حداقل 10 ساعت روشنه و بچه دو سالم روزی 5 -6 بار بادستاش زیارتش میکنه !کاملا”هم از انتخاب خودم راضی هستم به خاطر همین دو ماه پیش یکی برا ی پدر خانمم خریدم یکی هم برای پسر خالم که یه گیگ کامله!!! و دکترای کامپیوتر داره
    اگه به کامنتها نگاه کنی دلایل دیگه من برای انتخاب پلاسما رو پیدا میکنی.
    پاناسونیک رو هم بخاطر خدمات پس از فروش خوبش و اینکه بزرگترین تولید کننده صفحه پلاسمای دنیاست با راهنمایی همین دوستان کامنت گذار انتخاب کردم
    بنظر من همان PV80 رو با خیال راحت بگیر و اون یک ملیون اختلاف بین این دو مدل رو بده بک رسیور با قابلیت پخش تصاویر HD مثل دریم باکس800 وقابلیت شیرینگ مستقیم اینترنتی بدون نیاز به کامپیوتر بگیر+ یک سینمای خانوادگی ارزون پاناسونیک

  12. با سلام به دوستان
    امیر جان البته در LCD چیزی به نام لامپ تصویر وجود ندارد و تکنولوژی بکار گرفته شده در آن تا حدودی در مقاله فوق توضیح داده شده است. برای دریافت اطلاعات کامل و تکمیلی به اینجا و همچنین به اینجا مراجعه کنید
    باتشکر

  13. سلام
    من اطلاعاتی در مورد اینکه لامپ تصویر lcdچطوری کار میکنه ومتریالش چیه واینکه چطوری سیگنال به اون اعمال میکنن لازم دارم.اگه ممکنه راهنماییم کنید.معرفی کتاب یا سایت یا…
    ممنون

ارسال یک پاسخ